Ezt most tegyük félre, mert nem erre gondoltam. - Amiért én reklamáltam, hogy sokat dolgoztak azon, hogy az eredmény rosszabb legyen, mint amiből kindultak.
Felesleges munkát fektettek abba, hogy:
1. a cső hosszának megrövidítése miatt újra kellett tervezni a gázrendszert (rövidebebb és kisebb tömegű gázdugattyú: ellenőrző számítások az egész rendszerre, mintha nulláról tervezték volna);
2. a nézőkét is át kellett tervezni (nyilván miután sok-sok lövéssel igazolták, hogy a megváltozott röppálya megegyezik a számításokkal előre jelzettel);
3. terveztek egy csőszájféket, ami 60 mm hosszú lett.
→ Csökkent az alkatrészbázis kompatibilitása a többi VSz állammal.
→ Az eredmény fülsértő lett.
→ Sok munkaórát öltek a konstrukciós tervezésbe.
→ Sok munkaórát öltek a gyártástechnológiai tervezésbe. Új alkatrészek ⇒ új művelettervek ⇒ új szerszámok, készülékek, idomszerek, ellenindomszerek, gépek tervezése és gyártása, vagy beszerzése, vagy legalábbis az addig használtak további használatának átgondolása ⇒ gépsor átrendezése.
…és mindezt 38 mm hosszúságcsökkenésért.
…és a végeredmény: pont a deszantos katonák inkább AMMSz-t kaptak.
Azon a ponton, amikor rájöttek arra, hogy a rövidebb cső csőszája nem maradhat meztelen, akkor kellett volna meghozni azt a mérnöki döntést, hogy: "Ez zsákutca, visszalépünk: a cső hosszához nem nyúlunk!"
Az nem feltétlen várható el, hogy mindezt az elején előre lássák: a tervezőmérnöki munka bizony olyan, hogy sokat dolgozunk azért, hogy a végső konstrukció jó legyen, és ez azzal jár, hogy több konstrukció is igencsak előrehaladott állapotba kerül, mire beigazolódik, hogy nem megfelelő. - De tudni kell ilyenkor visszalépni, mert ez egy ilyen szakma.
Egyéb.
Szerintem az átlagos magyar sorkatonának…
1. akit a visszaemlékezések szerint 1 db vaktöltény és 27 db lőszer között változó mennyiségű munició ellövetésével képeztek ki,
2. azt is rövid sorozattal,
3. és jellemzően soha sem volt előtte a kezében fegyver
még 50, de talán 25 méteren is kihívás lett volna egy ember méretű cél. → Segítené kellett volna a katonát az ergonómiával, nem pedig még rontani azon a kevésen, ami van neki.
Egymásnak ellentmondó véleményeket olvastam róla, és amikor próbálgattam, semmi különbséget nem éreztem. → Maradjunk annnyiban: ha lehetőségünk lesz rá, megmérjük. Valahogy így: Compensator dynamics of long-range precision rifles.