Poresz írta: ↑2024.08.29. 18:20
A Sörétlövés.com-on találtam sok-sok hasznosnak tűnő*
szakmai cikk gyűjteményét.
* Inkább nem várok addig, amíg kiolvasom, és különben sem érek hozzá: csak most tanulom meg majd eltalálni a korongot. Pillanatnyilag csak puffogtatok rá, és vagy jó napom van, vagy nem.
Amit Szollár Andris ír, azt el lehet hinni, azt nevezhetjük hasznosnak
. Viszont: a sörétlövés a legtöbb sportlövészethez hasonlóan úgy áll össze, hogy:
- van egy alap (beállás, puska tartása, stb), amit meg kell tanulni, ott nincs mese, ha ott hibázik az ember, az kritikus, ha az nincs meg akkor ez csak élménylövészet (ilyen pl hogy nem fekszünk rá a tusra, vízszintben legyen a szem, lehetőleg mindkét szem legyen nyitva, merre áll a láb, stb)
- van egy erre épülő rész, amiben viszont már nem csak egy szent grál létezik, a lövő dönti el, adott helyzetben hogy lő, és itt pl lehet hogy sikeresebb lesz a nem optimális stílus, ha az jobban be van gyakorolva (pl loopert leesőben lőni, stb), illetve ha valaki lebegtetve tanult meg lőni (nem takarja ki a célt), valaki meg átmeszelősben kitakar, mindkettő lehet jó. Szóval itt aki keménykalaposan veri a mellét, hogy márpedig ez-vagy-az nem jó, ott már nem kell mindent elhinni, de segíthet jó stílust találni, meg a stílushibákat kiküszöbölni.
- és van a fizika. Ilyen a szórás, sörétszem nagyság, cső hova hord, stb. Ez egy darabig nagyon fontos (pl nem lövünk 70m-re skeet söréttel cylinder szűkítéssel, mert nem töri el a korongot, ha egyáltalán eltalálja), de utána itt is lehet ám a saját stílus illetve bizalom alapján mást használni, nem pedig azt amit ajánlanak (én matematikusként kiszámoltam pl, hogy mekkora sebesség és mekkora szűkítés adott távon mennyit jelent... és az ökölszabályok után már csak 10-30cm-ekről beszélünk, ami pl lehet egy korong különbség... nem sok, de ha valaki abban bízik, akkor már fontos). Itt is sokan mondják, hogy egy choke kell, ne cserélgesd (aztán csodálkoznak, hogy full szűkítéssel nem megy az olimpiai skeet korong...) Tipikus korongvadászaton 2mm-2.5mm és negyeded-feles szűkítések elegendőek. Aztán hogy most 2mm vagy 2.5mm a sörét 30-40 méteren az már egyéni dolog, vagy hogy 390 vagy 400 m/s a sebesség...) Én cserélgetem a choke-ot (nem verseny közben persze, de ha tudom, hogy trap-ot lövünk, akkor nem rakok be skeet choke-ot előtte)
- és itt jutunk el a mentális dolgokhoz. Valójában (ha már 100-ból 100-szor ugyanúgy veszed fel a puskát, ugyanazt látod, és ugyanúgy mozgol), akkor már csak fejben dől el minden. És ez gyakran fontosabb mint a többi. Hogy hova nézel, amikor a korongot várod, hogy hova fókuszálsz, mire figyelsz, esetleg mit ismételgetsz magadban (nem szabad elemelni a fejem a tusról..., pl én ezt).
Jó könyv még sörétlövőknek Korbán Krisztián Telitalálat című könyve. Az friss, kellően tömör, az alapok nagyon szépen benne vannak.
Amit még én ajánlani szoktam (angolul értők előnyben) az Russell Mark ausztrál olimpiai bajnok video sorozata (Go Shooting). Fent van youtube-on. Na neki pl mindent elhiszek.