Szombaton Gyálon részt vettem az első “hivatalos” nagykal puskás Steel Chalkenge versenyen. A szervezők majd megírják a saját tapasztalataikat, én versenyzőként tudom összegez az élményeimet.
Röviden: tök jó, legyen máskor is!
Bővebben:
Két versenyszámot lőttem, 7,62x39 Kalasnyikov Saigával : red dottal és nyílt irányzékkal. A pákyánként 5x5 minimum lövést kb a duplájával sikerült megoldani ,50 lőszer. Két pályára ez kb 100 lőszer versenyszámonként. Ami több, mint a szokásos Steel javadalmazás, ahol jellemzően 20% ráhagyással szoktam számolni.
Fém irányzék, red dot találati arány hasonló volt. Mindkét esetben nagyon megérte kicsit lassítani, olcsóbb is
gyorsabb is ha nem kapkod az ember.
2 féle cél volt kint 50 méteren, 30 cm és 20 cmesek, változatos elrendezésben. A megállító is 20 cm volt. A kihívás mértéke “pont jó “ - állva szabadkézből 50 méterről simán lőhető a 20 cm , de ha kicsit nem figyelsz oda a sütésre, vagy a célzásra, akkor már nem.
A Saiga jól bazsevált, kölcsön is adtam egy versenyzőnek, ezért rövid idő alatt több, mint 300 lőszert csont nélkül megevett. A lőszer is hibátlan volt - ami elég nagy szám az alapján, hogy 1974-es military surplus (CIP jelzéssel polgáriasított) töltények pontosan 50 évesek
igen, fél évszázados lőszer.
Nagyon élvezte mindenki.
Komoly lövök , amint belejöttek, optikával bőven 10 mp alatt lőtték meg a pályákat, a komolytalanok (pl én) 10 mo fölött, de mindenki vigyorgott
. Nyílt irányzékkal ez is elég volt az ezüstre.
A verseny utáni nyugodtabb percekben a Steyr Scoutot is sikerült belőni, 2x távcsővel. Utána funnyban lőttünk két stringet. Esküszöm hogy lehetet hozni ugyanazt az időt mint AKval - egy forgó-tolózáras, .308 Win fegyverről beszélünk. A következő alkalommal ezt a koncepciót alaposabban is tesztelni kell.
A célok 500-as HB keménységű páncél lemezek . Kaptak rendesen. Ha eltaláltad, érződött , hogy történik valami
de akapvetően jól bírták, kráter nuku. A csavarok már kevésbé.
Szilánk hatás : Ld a papír lapot másfél méterre a célok fölött.
Fejlesztési lehetőség - mélységében, és magasságában variálni a célok elhelyezését. Ez - a lőtér adottságai miatt - nem olyan egyszerű, mint ahogy az ember azt gondolná. Más lőtéren pedig más pályaépítési korlátokkal kell szembesülni. De határozottan látok fantáziát ebben a sportban! A vadászok közül is az, aki tud lőni, biztosan élvezné. A célok pont olyanok voltak szép sorban, mint egy konda - kan, koca, és 3 malac