Nem vagyok ügyvéd. Én csak köznyelvileg tudok fogalmazni.
OFF topik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Re: Tankolni ment, megrongálták az autóját, cserébe eltörte a támadója csontját
akkor ne írj olyan faszságot, hogy "de jure". kösz.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Re: OFF topik
Valóban nem vagyunk egyformák, és ezt tiszteletben kell tartani.
Viszont a tapasztalatom, hogy két dolog meg szokta változtatni a prioritásokat, legalábbis a legtöbb embernél.
- a gyerekek megjelenése , és/vagy egy olyan élettárs, akit saját magunknál is jobban szeretünk
- az életkor
Ha saját magunkon kívül is felelünk valakiért, akkor hamar rájön az ember, hogy qrvára nem számít semmi tárgy, ami pótolható, vagy nélkülözhető, csak az ember. Ha lecsukatom/leszuratom magamat, akkor a saját családommal csesszék ki. És ezért én felelek - nem más. Közvetlenül én döntők úgy, hogy nekiállok kockáztatni olyan életet, egzisztenciát (nominálisan a sajátomat) , ami már nem is 100%ban az enyém, hanem csak többségi társtulajdonos vagyok benne, haszonélvezeti joggal ez pontosan olyan kib.szás, mint elmenni lóversenyre a közös családi kasszával. Kétes előnyökért (na majd jól megmutatom annak a k.csögnek!) igazi pénzt költők (teljesen felesleges kockázatot vállalok, büntetlen előélet vagy egészség). Amikor megértettem, hogy mennyire önző vagyok, változtattam a szokásaimon.
Ha 1% esély van rá, akkor egy tárgyert megéri? Nekem még nem volt olyan tárgyam, hogy megérje. Talán a lakásom, de az inkább nem - az ha valami firkálja a külső falat az nem egzisztenciális kérdés, hanem nyűg és sértett önérzet , de ha felgyújtja akkor már akar egzisztenciális kockázat. Ha tehetem, kerülök bármilyen fizikai konfrontációt. Ha mégis kell - pl ártatlant bántanak, család veszélyben - akkor odab.sz az ember, és annak már nincs felső határa. Az erőszak a legutolsó lehetőség - de valós lehetőség.
Egy bizonyos kor kor után is sokan ugyanez a következtetés le szokták vonni, még gyerek nélkül is. Korkedvezményesen.
Persze lehet, hogy rosszul látom. A beszariság és a józan ész között ott van a BTK és a sürgősségi osztály 50 árnyalata - simán lehet hogy nem az en színem a nyerő.
Béke.
Viszont a tapasztalatom, hogy két dolog meg szokta változtatni a prioritásokat, legalábbis a legtöbb embernél.
- a gyerekek megjelenése , és/vagy egy olyan élettárs, akit saját magunknál is jobban szeretünk
- az életkor
Ha saját magunkon kívül is felelünk valakiért, akkor hamar rájön az ember, hogy qrvára nem számít semmi tárgy, ami pótolható, vagy nélkülözhető, csak az ember. Ha lecsukatom/leszuratom magamat, akkor a saját családommal csesszék ki. És ezért én felelek - nem más. Közvetlenül én döntők úgy, hogy nekiállok kockáztatni olyan életet, egzisztenciát (nominálisan a sajátomat) , ami már nem is 100%ban az enyém, hanem csak többségi társtulajdonos vagyok benne, haszonélvezeti joggal ez pontosan olyan kib.szás, mint elmenni lóversenyre a közös családi kasszával. Kétes előnyökért (na majd jól megmutatom annak a k.csögnek!) igazi pénzt költők (teljesen felesleges kockázatot vállalok, büntetlen előélet vagy egészség). Amikor megértettem, hogy mennyire önző vagyok, változtattam a szokásaimon.
Ha 1% esély van rá, akkor egy tárgyert megéri? Nekem még nem volt olyan tárgyam, hogy megérje. Talán a lakásom, de az inkább nem - az ha valami firkálja a külső falat az nem egzisztenciális kérdés, hanem nyűg és sértett önérzet , de ha felgyújtja akkor már akar egzisztenciális kockázat. Ha tehetem, kerülök bármilyen fizikai konfrontációt. Ha mégis kell - pl ártatlant bántanak, család veszélyben - akkor odab.sz az ember, és annak már nincs felső határa. Az erőszak a legutolsó lehetőség - de valós lehetőség.
Egy bizonyos kor kor után is sokan ugyanez a következtetés le szokták vonni, még gyerek nélkül is. Korkedvezményesen.
Persze lehet, hogy rosszul látom. A beszariság és a józan ész között ott van a BTK és a sürgősségi osztály 50 árnyalata - simán lehet hogy nem az en színem a nyerő.
Béke.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Nem ragaozom tovább, én ilyen vagyok és kész. Rengeteg mindent nyelek amúgy is, még többet az engedélyek miatt,de van egy határ. Nálam máshol van ez a határ,mint másoknál.
Hiaba van elore hatra nezo kamerad ha oldalra nem nez es veszi fel ahogy csapkod.aksurv írta: ↑2024.06.14. 13:33 Ha üti az autódat kártérítésre stb. csak akkor számíthatsz, ha te jogszerűen jártál el. Tehát maradj az autóban, legyen fedélzeti kamera elől, hátul, plusz hangos telefon felvétel. (Mosolyogj, paraszt!!) Nehéz úgy hazudnia ha ott a felvétel, hogy mit csinált.
Ha viszont testi epseg es főleg a család van veszélyben lásd Szögi Lajos tragédiája, az már nagyon más pite.
Erre való a telefon kamerája.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
Valaki magyarazza el az "igazsag"szolgaltatas logikajat amogott hogy a vedekezo hatsojaban eltori a sperunyelet a rendorseg meg a tobbi, a tamado meg 1 ev felfugesztettel mehet tovabb bunozni, mi ertelme van ennek az egesznek?
Erről szól a tiktok.
Egy stresszhelyzetben azt tudod megtenni amire kondicionalod magad.
Egyébként én mindig úgy vezetek, hogy ott a tartóban a telefon. Hatalmas feladat onnan kiverni és megnyomni a kamerát egy amúgy mindig lezárt autóbsn.
Egyébként ezen kívül mi mást tudsz tenni egy mozdulatlan autóban, mert nyilván ha lenne rá lehetőség akkor húzol onnan el.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
- nemtokregelni
- Veterán
+1Petya357 írta: ↑2024.06.14. 14:03 Valóban nem vagyunk egyformák, és ezt tiszteletben kell tartani.
- az életkor
Béke.
Sapienti sat.
Szia,
Buncselekmenyet tennenert szemelyt feltartoztathatod, folyamatban levo buncselekmenyt megakadalyozhatod.
Hogy Gvasst idezzem:
"Tehát, ha a jelen esetben emberünk mondjuk ellöki az autójától a rongálót in situ, vagy az ablakmosó vízzel leönti, az még beleférhet a rongálás elhárításához szükségességbe. Ha azonban kitartóan, bosszúként ütlegeli, az bizony elítélésben végződik."
Bel
Én speciel értem és megértem, amit írsz. Bár egyébként itt most a többieknek nyilvánvalóan és messzemenően igaza van, azért valóban vannak és kellenek is viselkedési határok minden társadalomban. Ezek szerencsés esetben szinkronban vannak a jogi szabályozással, de van, hogy nem. A döntés egy ilyen szituációban mindenkinek a sajátja, de elhamarkodott testi erőszak előtt jusson eszedbe, hogy szerencsére még nincs mindenhol kamera.....🏳
Nem elég, hogy elöltöltős, még fullauto is
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
B.szki ere a címre még a TEK se mer majd kimenni, SAS kell hozzá minimum
Enyhítő körülmény viszont, hogy forgódobos
Szerencséd volt.qqriq írta: ↑2024.06.14. 13:09 regen volt egy szitu mikor valaki a dozsagyorgyon fellokott a padkara es elkezdett emberkedni is. en szepen tovabbmentem es beslattyogtam az illetekes kapitanysagra feljelentest tenni. az embert kapott egy birsagot en meg egy szep osszeget a zsebbe ami boven fedezte a javitast es meg kolara is maradt
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- WildBear23
- Veterán
Köszi a tippeket!
70mai Dash Cam M300 -at vettem végül.
Ami felmerült; mi pontosan a jogi háttere?
Azt tudom, hogy a bíróságok elfogadják a felvételeket (alapból mindegyik?), de az, hogy folyamatosan veszem fel a közterületet, jogilag rendben van?
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
MOn rendben van. Amugymeg elfelejted wifi jelszot vagy elveszted sd kartyat ha olyan baj van.WildBear23 írta: ↑2024.06.15. 10:40 Köszi a tippeket!
Azt tudom, hogy a bíróságok elfogadják a felvételeket (alapból mindegyik?), de az, hogy folyamatosan veszem fel a közterületet, jogilag rendben van?
Hatulra megfelel az olcso 70mai ami hangvezerleses ha gondolkozol abban is. Learazva 8kra is leszokott menni ara. Lenyeg hogy wifis legyen hogy konnyen lehozdd felvetelt telora ha kell.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Üdv a 70mai fanclub tagjai között!WildBear23 írta: ↑2024.06.15. 10:40 Köszi a tippeket!
Nekem rendőrség már elfogadta a dashcam felvételt (70mai ) sőt meg is büntette az engem vészfékezésre kényszerítő szabálytalanul előző autóst.
Pro tipp: a sebességed rögzítését ki is kapcsolhatod, engem piszkáltak miatta tavaly, de mivel nem hitelesített eszköz ezért végül nem büntettek meg.
Jogi háttér gyors guglizás után:
Használhatjuk az autós kamerákat itthon?
Ha röviden akarunk válaszolni akkor, igen használhatjuk. A hosszabb válasz pedig az, hogy hazánkban nem szabályozza jogszabály az autós kamera felvételek használatát, így az használható. Amit viszont figyelembe kell venni az az adatvédelmi törvények ide vonatkozó rendelkezései.
A problémát elviekben az okozza, hogy minden a felvételen szereplő személytől engedélyt kellene kérnünk. Ez azonban érthető okokból nem lehetséges. Ugyanakkor a törvény lehetővé teszi, hogy felvételt készítsünk a jogszerű érdekeink védelmében. Így tulajdonképpen egy baleset esetén a baleset maga igazolja utólagosan a felvétel jogszerűségét, hiszen azt felhasználhatjuk egy rendőrségi eljárásban vagy bírósági per során a saját igazunk bizonyítására.
Amit egyértelműen nem lehet az a felvételek nyilvánosságra hozása a rajta szereplők beleegyezése nélkül. Tehát nem tölthetjük fel a Facebookra ha éppen sikerült felvennünk egy előttünk bénázó sofőrt. Illetve feltölthetjük de előtte a rendszámot olvashatatlanná kell tenni.
Elfogadják-e a hatóságok a kamerák felvételeit?
Az autós kamerák felvételei felhasználhatóak egy esetleges eljárásban, amennyiben az az érdekeinket védi vagy közérdeket szolgál. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy a rendőrség és a biztosítók is elfogadják az ilyen felvételeket, sőt amennyire mi tudjuk örülnek is neki, hiszen könnyebb tisztázni egy kérdéses közlekedési szituációt ha van róla felvétel.
A bíróságokat semmi nem kötelezi az autós kamerák felvételeinek elfogadására, tehát a bíró maga dönthet arról, hogy elfogadja vagy nem. Ami fontos, hogy sok kamera rendelkezik már GPS-el ami lehetővé teszi hogy az autó sebessége is rögzítésre kerüljön. Mivel ez nem hitelesített mérőeszköz, ezért nem kötelesek a hatóságok figyelembe venni az adatait.
Az ügyfeleinktől érkezett visszajelzések alapján egyébként jellemzően elfogadják a bíróságok az autós kamerákkal készített felvételeket.
Használhatóak-e a kamera felvételek külföldön?
A rövid válasz igen és nem. Azaz vannak országok ahol igen és van ahol nem. A hozzánk legközelebbi az Ausztria, ahol nem lehet használni ilyen kamerákat. Németországban például lehet, de ha a rendőr megállít és a kameránk hangot is rögzít akkor figyelmeztetnünk kell, hogy ilyen eszköz van az autóban. Nagy-Britanniában, Olaszországban, Horvátországban például minden további nélkül használhatjuk. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt útnak indul nézzen utána, hogy az adott országban használhatja-e autós kameráját.
https://www.autos-kamera.hu/autos-kamer ... znalata-51
- WildBear23
- Veterán
Köszi!gabor86 írta: ↑2024.06.15. 11:48 MOn rendben van. Amugymeg elfelejted wifi jelszot vagy elveszted sd kartyat ha olyan baj van.
Hatulra megfelel az olcso 70mai ami hangvezerleses ha gondolkozol abban is. Learazva 8kra is leszokott menni ara. Lenyeg hogy wifis legyen hogy konnyen lehozdd felvetelt telora ha kell.
A hátsó kamerával a vezetékezés a gondom.
Eleve az elülsőt is be kellene valahogy kulturáltan kötnöm, mert most a szivargyújtóból leffeg hozzá a vezeték.
Köszönöm!TotoHU írta: ↑2024.06.15. 12:04 Üdv a 70mai fanclub tagjai között!
Nekem rendőrség már elfogadta a dashcam felvételt (70mai ) sőt meg is büntette az engem vészfékezésre kényszerítő szabálytalanul előző autóst.
Pro tipp: a sebességed rögzítését ki is kapcsolhatod, engem piszkáltak miatta tavaly, de mivel nem hitelesített eszköz ezért végül nem büntettek meg.
(...)
18ezer Ft volt a cucc, és egy hetes használat után teljesen elégedett vagyok vele.
Amikor indítom az autót, elindul, amikor leállítom, leáll.
Visszanéztem pár felvételt, jó minőségűek (meg maga az egész cucc is minőségi benyomást kelt), a rendszámok jól olvashatók.
Azt néztem, hogy alapvetően két féle tipus van, az egyiknek van saját kijelzője, ahol látod amit amúgy is látsz a szélvédőn keresztül, a másiknál egy mobil alkalmazással, wifin látod amit a kamera lát.
Hülyeség. Ausztriában előbb volt szabad, mind a németeknél. Viszont szigorú feltétel, hogy csak a hatóságnak adható át a felvétel.TotoHU írta: ↑2024.06.15. 12:04 Üdv a 70mai fanclub tagjai között!
Jogi háttér gyors guglizás után:
Használhatjuk az autós kamerákat itthon?
Ha röviden akarunk válaszolni akkor, igen használhatjuk. A hosszabb válasz pedig az, hogy hazánkban nem szabályozza jogszabály az autós kamera felvételek használatát, így az használható. Amit viszont figyelembe kell venni az az adatvédelmi törvények ide vonatkozó rendelkezései.
A problémát elviekben az okozza, hogy minden a felvételen szereplő személytől engedélyt kellene kérnünk. Ez azonban érthető okokból nem lehetséges. Ugyanakkor a törvény lehetővé teszi, hogy felvételt készítsünk a jogszerű érdekeink védelmében. Így tulajdonképpen egy baleset esetén a baleset maga igazolja utólagosan a felvétel jogszerűségét, hiszen azt felhasználhatjuk egy rendőrségi eljárásban vagy bírósági per során a saját igazunk bizonyítására.
Amit egyértelműen nem lehet az a felvételek nyilvánosságra hozása a rajta szereplők beleegyezése nélkül. Tehát nem tölthetjük fel a Facebookra ha éppen sikerült felvennünk egy előttünk bénázó sofőrt. Illetve feltölthetjük de előtte a rendszámot olvashatatlanná kell tenni.
Elfogadják-e a hatóságok a kamerák felvételeit?
Az autós kamerák felvételei felhasználhatóak egy esetleges eljárásban, amennyiben az az érdekeinket védi vagy közérdeket szolgál. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy a rendőrség és a biztosítók is elfogadják az ilyen felvételeket, sőt amennyire mi tudjuk örülnek is neki, hiszen könnyebb tisztázni egy kérdéses közlekedési szituációt ha van róla felvétel.
A bíróságokat semmi nem kötelezi az autós kamerák felvételeinek elfogadására, tehát a bíró maga dönthet arról, hogy elfogadja vagy nem. Ami fontos, hogy sok kamera rendelkezik már GPS-el ami lehetővé teszi hogy az autó sebessége is rögzítésre kerüljön. Mivel ez nem hitelesített mérőeszköz, ezért nem kötelesek a hatóságok figyelembe venni az adatait.
Az ügyfeleinktől érkezett visszajelzések alapján egyébként jellemzően elfogadják a bíróságok az autós kamerákkal készített felvételeket.
Használhatóak-e a kamera felvételek külföldön?
A rövid válasz igen és nem. Azaz vannak országok ahol igen és van ahol nem. A hozzánk legközelebbi az Ausztria, ahol nem lehet használni ilyen kamerákat. Németországban például lehet, de ha a rendőr megállít és a kameránk hangot is rögzít akkor figyelmeztetnünk kell, hogy ilyen eszköz van az autóban. Nagy-Britanniában, Olaszországban, Horvátországban például minden további nélkül használhatjuk. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt útnak indul nézzen utána, hogy az adott országban használhatja-e autós kameráját.
Erre kaptad a tippet, hogy tegyél egyet külön, valami kici-óccó-öccá' kategóriájút.WildBear23 írta: ↑2024.06.15. 12:51 Köszi!
Eleve az elülsőt is be kellene valahogy kulturáltan kötnöm, mert most a szivargyújtóból leffeg hozzá a vezeték.
- WildBear23
- Veterán
Oké, de erre írtam, hogy hogy vezetem hozzá a delejt?
Vagy X naponta le kell vennem tölteni?
Illetve ez is magától bekapcsol-e indításkor?
Nekem pl. van a csomiban is szivargyuszi csatlakozó...WildBear23 írta: ↑2024.06.15. 13:50 Oké, de erre írtam, hogy hogy vezetem hozzá a delejt?
- WildBear23
- Veterán
Puszi a Gyuszidra, nekem nincs, ezért áll fenn a probléma amit írtam is: "A hátsó kamerával a vezetékezés a gondom."
Ha gepen kimasolod felvetelt az mindig jobb minosegu lesz mint a wifin letoltott ha neadjisten kellene valamiWildBear23 írta: ↑2024.06.15. 12:51 Köszi!
Köszönöm!
18ezer Ft volt a cucc, és egy hetes használat után teljesen elégedett vagyok vele.
Amikor indítom az autót, elindul, amikor leállítom, leáll.
Visszanéztem pár felvételt, jó minőségűek (meg maga az egész cucc is minőségi benyomást kelt), a rendszámok jól olvashatók.
Azt néztem, hogy alapvetően két féle tipus van, az egyiknek van saját kijelzője, ahol látod amit amúgy is látsz a szélvédőn keresztül, a másiknál egy mobil alkalmazással, wifin látod amit a kamera lát.
70mai-hoz (nem az osszes tipushoz) lehet kiegeszito hatsot venni, de azt szakemberrel javasolt bekottetni.
Nincs benne sok akku kapacitás, muszáj tápolni folyamatosan. (talán pár órát ha megy akksiról)WildBear23 írta: ↑2024.06.15. 13:50 Oké, de erre írtam, hogy hogy vezetem hozzá a delejt?
Egyébként sem lenne életképes, hogy 2-3 naponta ki kell venni tölteni.
Azért indul/áll le az autó indítására/leállítására, mert csak gyújtáson van áram a szivargyújtódban.
Be kell kábelezni rendesen, sajnos a hátsó elég macerás, autó függő, hogy mennyire.
- WildBear23
- Veterán
Köszi, ez hasznos!
Simán rádugom USB-n gépre?
Használat előtt fel kell tölteni az akkut?tvsmaci írta: ↑2024.06.15. 19:52 Nincs benne sok akku kapacitás, muszáj tápolni folyamatosan. (talán pár órát ha megy akksiról)
Egyébként sem lenne életképes, hogy 2-3 naponta ki kell venni tölteni.
Azért indul/áll le az autó indítására/leállítására, mert csak gyújtáson van áram a szivargyújtódban.
Be kell kábelezni rendesen, sajnos a hátsó elég macerás, autó függő, hogy mennyire.
Most tök jól működik: motor beinditásakor zenél, hogy indul, motor leállítása után zenél, hogy leáll.
Nekem ez pont jó, hogy nem kell külön be/ki kapcsolni.
Videót még szerencsére nem kellett letöltenem róla, de vissza tudod nézni appon keresztül közvetlen a kamera sd kártyájáról, meg le is tudod tölteni a telódra, szerintem az már az a minőség amibe vesz a kamera. (Én egyébként nem dugdosnám gépre, simán vedd ki a kártyát ha kell, így nem kell újra beállítani a kamera képét, hogy mit vegyen.)WildBear23 írta: ↑2024.06.15. 21:43 Köszi, ez hasznos!
Használat előtt fel kell tölteni az akkut?
Most tök jól működik: motor beinditásakor zenél, hogy indul, motor leállítása után zenél, hogy leáll.
Ha jól emlékszem van benne gyorsulásmérő szenzor is, érdemes beállítani az appban, hogy nagyobb mozgásra kapcsoljon és vegyen. (pld. bele mennek a parkoló autódba)
Én nem töltöttem fel használat előtt, de ez persze nem jelent semmit.
WildBear23 írta: ↑2024.06.15. 21:43 Köszi, ez hasznos!
Használat előtt fel kell tölteni az akkut?
Az sd kartyahoz jar az adapter azzal a laptop vagy pcbe bedugod. Ha nincs hova akkor par szaz forint alin egy usb adapter. Csak ne akkor vedd ki a kartyat amikor bevan kapcsolva a menetrogzito.
Nem kell tolteni elotte siman mehet rogton autoba, ki be kapcsol magatol amikor kocsi elindul leall. Felteve ha a kocsi nem ad aramot szivargyujtonak allasban meg hogy hogyan allitod be menetrogzitot.
Jogos védelem vagyontárgy esetén is érvényesíthető. Szükséges kell legyen, de arányos is (ez sztem önvédelem esetében szűnt meg), ami viszont felindultság esetén átléphető. Nyilván nem korlátlanul. Ha rosszul emléxem, majd újra olvasom a jsz-t.gvass1 írta: ↑2024.06.14. 12:32 A Bíróság meg elítél érte.
Mert a vonatkozó Kúria-féle jogegységi döntés alapján arányosság már nincs, de szükségesség az van.
Tehát, ha a jelen esetben emberünk mondjuk ellöki az autójától a rongálót in situ, vagy az ablakmosó vízzel leönti, az még beleférhet a rongálás elhárításához szükségességbe. Ha azonban kitartóan, bosszúként ütlegeli, az bizony elítélésben végződik.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Butitott minosegben tolti le wifin, irja is az alkalmazas. De csak akkor baj ha nem latszik rendszamtabla vagy valami es szukseg van a jobb minosegre.tvsmaci írta: ↑2024.06.15. 21:59 Videót még szerencsére nem kellett letöltenem róla, de vissza tudod nézni appon keresztül közvetlen a kamera sd kártyájáról, meg le is tudod tölteni a telódra, szerintem az már az a minőség amibe vesz a kamera. (Én egyébként nem dugdosnám gépre, simán vedd ki a kártyát ha kell, így nem kell újra beállítani a kamera képét, hogy mit vegyen.)
Ha jól emlékszem van benne gyorsulásmérő szenzor is, érdemes beállítani az appban, hogy nagyobb mozgásra kapcsoljon és vegyen. (pld. bele mennek a parkoló autódba)
Én nem töltöttem fel használat előtt, de ez persze nem jelent semmit.
Na, ez nem rémlett. Egyet töltöttem le wifin keresztül kíváncsiságból, annak bőven kielégítő volt a minősége. Jó tudni, hogy annál is jobb.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Igen, a jogos védelem vagyon elleni támadás során is létező fogalom. De a szükségesség kritériuma miatt nagyon szűken, és a MEGTORLÁSként alkalmazott személy elleni erőszak egészen biztosan nem fér bele.
A Jogegységi határozat (4/2013. számú BJE határozat) eléggé egyértelműen fogalmaz:
"Ha van jogtalan támadás, akkor annak az elhárítása szükséges. Az elhárító cselekmény is tevékenység, aktív szembeszegülés a támadással. A szükségesség azt jelenti, hogy a védekezőnek a jogtalan támadás elhárításához enyhébb védekezési mód nem állt rendelkezésére, mint amelyet alkalmazott. Ha volt más – enyhébb – mód az elhárításra, de annak megválasztásában a támadás okozta ijedtség vagy menthető felindulás a védekezőt meggátolta, akkor a cselekmény büntetendő, de a védekező nem büntethető a túllépés miatt. A védekező cselekmény jogszerűségének egyetlen kritériuma a szükségesség.
..
A jogos védelem túllépéséért [2012. évi C. törvény 22. § (3) bek.] a védekező csak akkor felel, ha a jogtalan támadás belőle ijedtséget vagy indulatot nem váltott ki, s az enyhébb – ám célravezető – elhárítási módot tudatosan tette félre, amikor a súlyosabb kimenetelűt választotta, mert ezáltal a jogos védelmet a megtorlás eszközeként alkalmazta, amelyre ez a jogintézmény nem ad felhatalmazást.
A jogtalan támadás vagy azzal való fenyegetés értékelése a jogalkalmazón (ügyész, bíró) múlik, és ennek eredményeképpen juthat arra a megállapításra, hogy az intézett vagy fenyegető magatartás – akár a támadó személyének vétőképtelenségére, akár a magatartás súlytalanságára figyelemmel – nem indokolta az elhárító cselekményt, mert az nem volt szükséges, tehát a szükségesség hiányzott."
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Köszi. Ilyesmire emlékeztem én is. Vagyis: az ügyész, meg a bíró hozzáállása dönti el, hogy mennyire ijedtem meg, vagy mennyire voltam felindult.gvass1 írta: ↑2024.06.16. 08:18 Igen, a jogos védelem vagyon elleni támadás során is létező fogalom. De a szükségesség kritériuma miatt nagyon szűken, és a MEGTORLÁSként alkalmazott személy elleni erőszak egészen biztosan nem fér bele.
A Jogegységi határozat (4/2013. számú BJE határozat) eléggé egyértelműen fogalmaz:
"Ha van jogtalan támadás, akkor annak az elhárítása szükséges. Az elhárító cselekmény is tevékenység, aktív szembeszegülés a támadással. A szükségesség azt jelenti, hogy a védekezőnek a jogtalan támadás elhárításához enyhébb védekezési mód nem állt rendelkezésére, mint amelyet alkalmazott. Ha volt más – enyhébb – mód az elhárításra, de annak megválasztásában a támadás okozta ijedtség vagy menthető felindulás a védekezőt meggátolta, akkor a cselekmény büntetendő, de a védekező nem büntethető a túllépés miatt. A védekező cselekmény jogszerűségének egyetlen kritériuma a szükségesség.
..
A jogos védelem túllépéséért [2012. évi C. törvény 22. § (3) bek.] a védekező csak akkor felel, ha a jogtalan támadás belőle ijedtséget vagy indulatot nem váltott ki, s az enyhébb – ám célravezető – elhárítási módot tudatosan tette félre, amikor a súlyosabb kimenetelűt választotta, mert ezáltal a jogos védelmet a megtorlás eszközeként alkalmazta, amelyre ez a jogintézmény nem ad felhatalmazást.
A jogtalan támadás vagy azzal való fenyegetés értékelése a jogalkalmazón (ügyész, bíró) múlik, és ennek eredményeképpen juthat arra a megállapításra, hogy az intézett vagy fenyegető magatartás – akár a támadó személyének vétőképtelenségére, akár a magatartás súlytalanságára figyelemmel – nem indokolta az elhárító cselekményt, mert az nem volt szükséges, tehát a szükségesség hiányzott."
A megtorlás természetesen másik kávéház.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
De a videón tisztán látszik, hogy pedagógiai célzatú (megtorló) kezelés történik az autómosó kefével, nem pedig jogos védelem. Nem is értem, ehhez a sztorihoz hogy jön ide a jogos védelem. A véleménykülönbség is ott alakult ki a beszélgetés során, hogy joga van-e az autó tulajdonosának pofán verni a rongálót (egyértelműen nem) és hogy akkor kénytelen-e benyelni a rongálást (ha a rongálón utóbb nem behajtható az igénye, mert pl egy piás csöves, akkor igen) és ezáltal köteles-e az autótulajdonos különböző mértékű mentális/pszichés kínokat átélni a jogi szabályozásból eredő kiszolgáltatottság és megalázottság, a kára miatti teljesen jogos felindultság, a meg nem torolt harag és úgy általában az egó sérelme miatt (egyértelműen igen).
Hacsak nem jut eszébe, hogy 200 méterrel odébb nincs kamera és ott veri el a köcsögöt.... (ami az eset igazságos, bár nem jogszerű lezárása) de az meg biztosan nem lesz jogos védelem. 🏳
Mod: +1 kiegészítés. Nem csak a felindultságot mérlegeli a bíró/ügyész, hanem a cselekmény egyéb ismérveit is. Ha az emberünk mentve a kocsiját LÁTHATÓAN a menekülés szándékával KIKERÜLVE a támadót elhajt, de közben a támadót AKARATLANUL elsodorja és az megsérül, na akkor lenne értelme jogos védelemről beszélgetni. De itt maga a cselekmény volt olyan, ahol fel sem merül a jogos védelem, hiába van meg a felindultság a autós részéről.
Re: Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció
FélOFFAndyA írta: ↑2024.06.17. 10:54 Olyankor mi van, ha egy külföldi hosszú lőfegyver olyan országban lakik, ahol nincs vadász- vagy sportcél megkülönböztetve, és nyilván így a fegyverútlevélben sem lesz semmi ilyesmi. Ezzel a fegyverrel .hu utána szabad vadászni is, meg sportversenyen is részt venni, attól függően, hogy mire hívják meg az emberfiát?
Valahogy annyira szánalmas, hogy ez a kérdés - amit száz éve nem is értettek volna európai viszonylatban - egyáltalán felmerül: nem gondolom, hogy a fejlődés a bonyolódás irányában van.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Pedig bizony de, és az esetek döntő többségében azért nem az ördögtől való a bonyolódás. Száz éve pl. fel sem vetődtek volna kérdések a táppénzzel, fizetett szabadsággal, nyugdíj- és szociális hozzájárulással, anyasági/szülési szabadsággal, nyugdíjjal és egy csomó más dologgal kapcsolatban, amik rémisztően bonyolultak tudnak lenni.
Egészen egyszerűen azért, mert a felsoroltak mind nem léteztek. Ha nem volt elég pénzed, akkor simán meghaltál valami nyomorult helyen egy már akkor is gyógyítható betegségben, IJ. Ha meg volt, akkor Abbáziában nyaraltál a tengerparton, vagy a lóversenyen hajkurásztad az úri kisasszonyokat. Esetleg valami kellemes hegyi nyaralóhelyen kúráltak ki a tuberkulózisból, aminek akkoriban még nem volt gyógymódja.
Én nem sírnám vissza azt a száz évvel ezelőtti úri világot.
Sok a szar manapság is, de azért mindent egybevéve csak felfele tart az életminőség erősen. Fura korba születtünk, pont egy nagy technológiai szingaluritás közepét éljük meg, de úgy, hogy az előtte lévő világot is ismerjük még. A két legvalószínűbb scenarioból az egyik, hogy soha nem látott jólét, fejlődés, bolygóközi terjeszkedés, stb jön el. Ezt viszont valószínűleg már nem éljük meg, mert az öregedés gyógyításáról jó eséllyel lecsúszunk még. Meg aztán ezeknek a társadalmi lekövetéséhez is kellene vszeg pár nemzedék.TotoHU írta: ↑2024.06.17. 13:06 Pedig bizony de, és az esetek döntő többségében azért nem az ördögtől való a bonyolódás. Száz éve pl. fel sem vetődtek volna kérdések a táppénzzel, fizetett szabadsággal, nyugdíj- és szociális hozzájárulással, anyasági/szülési szabadsággal, nyugdíjjal és egy csomó más dologgal kapcsolatban, amik rémisztően bonyolultak tudnak lenni.
Egészen egyszerűen azért, mert a felsoroltak mind nem léteztek. Ha nem volt elég pénzed, akkor simán meghaltál valami nyomorult helyen egy már akkor is gyógyítható betegségben, IJ. Ha meg volt, akkor Abbáziában nyaraltál a tengerparton, vagy a lóversenyen hajkurásztad az úri kisasszonyokat. Esetleg valami kellemes hegyi nyaralóhelyen kúráltak ki a tuberkulózisból, aminek akkoriban még nem volt gyógymódja.
Én nem sírnám vissza azt a száz évvel ezelőtti úri világot.
A másik lehetőség, hogy visszazuhanunk egy jóval primitívebb szintre. Kihalni, őskorba visszalépni nem fogunk szerintem, túl sokan vagyunk, valamint a már egyszer felfedezett dolgokat nagyságrendekkel könnyebb "újrafeltalálni".
Persze nem kizárt, hogy belebotlunk a Fermi féle híres Nagy Szűrőbe időközben...
Sajnos nem fog soká tartani... A kapitalizmusban állandóan növekedni kell, mert ez az egész alapja. Az pedig már most is csak úgy megy, hogy a Föld évmilliók alatt felhalmozott erőforrásait használjuk el/ki a szükségesnél jóval nagyobb mértékben.Fortitu írta: ↑2024.06.17. 13:38 Sok a szar manapság is, de azért mindent egybevéve csak felfele tart az életminőség erősen. Fura korba születtünk, pont egy nagy technológiai szingaluritás közepét éljük meg, de úgy, hogy az előtte lévő világot is ismerjük még. A két legvalószínűbb scenarioból az egyik, hogy soha nem látott jólét, fejlődés, bolygóközi terjeszkedés, stb jön el. Ezt viszont valószínűleg már nem éljük meg, mert az öregedés gyógyításáról jó eséllyel lecsúszunk még. Meg aztán ezeknek a társadalmi lekövetéséhez is kellene vszeg pár nemzedék.
A másik lehetőség, hogy visszazuhanunk egy jóval primitívebb szintre. Kihalni, őskorba visszalépni nem fogunk szerintem, túl sokan vagyunk, valamint a már egyszer felfedezett dolgokat nagyságrendekkel könnyebb "újrafeltalálni".
Persze nem kizárt, hogy belebotlunk a Fermi féle híres Nagy Szűrőbe időközben...
A technikai fejlődés pedig leggyakrabban - sajnos - csak ennek a felelőtlen túlfogyasztásnak a még gyorsabbá,még hatékonyabbá tételére jó.
És nagyon baráti számítások szerint is ennek még a mi életünkben meglesz a böjtje, nem a gyerekeink, pláne unokáink életében.
Szia,TotoHU írta: ↑2024.06.17. 13:06 Pedig bizony de, és az esetek döntő többségében azért nem az ördögtől való a bonyolódás. Száz éve pl. fel sem vetődtek volna kérdések a táppénzzel, fizetett szabadsággal, nyugdíj- és szociális hozzájárulással, anyasági/szülési szabadsággal, nyugdíjjal és egy csomó más dologgal kapcsolatban, amik rémisztően bonyolultak tudnak lenni.
Egészen egyszerűen azért, mert a felsoroltak mind nem léteztek.
Ha nem is szeles korben, de azert volt nyugdij:
"Számítások szerint a századfordulóra a Monarchia magyar lakosságának kicsivel több, mint 3 százaléka vált biztosítottá az 1891-es betegbiztosítási törvény alapján. "
Az erdekesebb kerdes, hogy 20 ev mulva lesz (mai ertelemben vett) nyugdij?
Amugy meglepodtem, hogy milyen regota van nyugdij: "nyugdíjakat Augusztusz császár Kr. e.13-ban foglalta törvénybe. E nyugdíjterv alapján a veterán légiósok húsz év szolgálat után akkora nyugdíjat kaptak, ami nagyjából megfelelt egy munkás 2/3–3/4 havi jövedelmének."
Bel
Vakaki itt Hararit is olvasottFortitu írta: ↑2024.06.17. 13:38 Sok a szar manapság is, de azért mindent egybevéve csak felfele tart az életminőség erősen. Fura korba születtünk, pont egy nagy technológiai szingaluritás közepét éljük meg, de úgy, hogy az előtte lévő világot is ismerjük még. A két legvalószínűbb scenarioból az egyik, hogy soha nem látott jólét, fejlődés, bolygóközi terjeszkedés, stb jön el. Ezt viszont valószínűleg már nem éljük meg, mert az öregedés gyógyításáról jó eséllyel lecsúszunk még. Meg aztán ezeknek a társadalmi lekövetéséhez is kellene vszeg pár nemzedék.
….
Meg sok hard sci-fit is
Egyébként +1 mindenre. Baromira nem tudjuk, mi lesz, meg az irányt sem (jobb-, vagy rosszabb).
Sőt a jelek szerint meg abban sem tudnak az emberek megállapodni, hogy most akkor jobb , vagy rosszabb nekünk, mit 100 éve volt (SzVSz most sokkal jobb, mint 100 éve)
Egyszer (nagyon régen, meg a múlt évszázadban) volt egy tarisznyás bölcsész barátmőm. Ő arról álmodozott, hogy mennyivel jobb lett volna neki a 18 században születni. Hímezgetne, zongorázgatna, az angol kertet nézve álmodoznak, és egy daliás huszártiszt oldalán sok sok kisbabát szülne, a tradicionális családi értékeknek hódolna, miközben a párja neki címezett verseket olvasna fel.
Mondtam hogy aha, és havonta 1x mosakodnál, és végignézned ahogy a gyerekek fele meghal 5 éves kor előtt - fektetve persze hogy nem halsz bele a nyilván érzéstelenítés nélküli szülésbe. Ha pedig nem a fekső 3%ba születik, hanem pl egy parasztcsaládban, akkor meg izgalmasabb lenne az élet, és a nagy részét tuti nem a zongora töltené ki. Így lettem barátbol ex-barát
Igen, ez általában egy idealizált soha nem volt, soha nem lesz mesekorszak utáni irreális vágyódás csupán.Petya357 írta: ↑2024.06.17. 16:00 Egyszer (nagyon régen, meg a múlt évszázadban) volt egy tarisznyás bölcsész barátmőm. Ő arról álmodozott, hogy mennyivel jobb lett volna neki a 18 században születni. Hímezgetne, zongorázgatna, az angol kertet nézve álmodoznak, és egy daliás huszártiszt oldalán sok sok kisbabát szülne, a tradicionális családi értékeknek hódolna, miközben a párja neki címezett verseket olvasna fel.
Mondtam hogy aha, és havonta 1x mosakodnál, és végignézned ahogy a gyerekek fele meghal 5 éves kor előtt - fektetve persze hogy nem halsz bele a nyilván érzéstelenítés nélküli szülésbe. Ha pedig nem a fekső 3%ba születik, hanem pl egy parasztcsaládban, akkor meg izgalmasabb lenne az élet, és a nagy részét tuti nem a zongora töltené ki. Így lettem barátbol ex-barát
Megértem amúgy maximálisan ha valaki nem szereti a jelenkori életstílust, dehát minden további nélkül lehet olyan életmódot választani, amit csak szeretnél. Már ha szeretnél. Mindannyian ismerünk olyanokat, akiknek pl nincs okostelefonjuk, teljesen jól elboldogulnak így is. De még többet ismerünk, aki szidja, aztán mégis ott a zsebében, és 2 méternél messzebb soha nem kerül tőle. Hiányzik a paraszti életmód? Lehet hobbikertezni, vagy tanyára költözni most is, ki milyen szinten szeretne visszanyúlni a hagyományos életmódhoz.
Szóval szerintem panaszkodni könnyű, de kevesen adnak lejjebb a jelen kor kényelmeiből.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
ingyom bingyom tálib-e?
Mert onnan lett átrakva, a hozzászólás témája maradt csak.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Valamikor a 19.század második felében azt jósolták az ezredfordulóra, hogy Londonban nem lehet majd közlekedni mert méteres magasságban fog borítani mindent a lótrágya. És mindehhez pontos számításokat is mellékeltek a lovak számának addig ismert meredek emelkedése alapján.AndyA írta: ↑2024.06.17. 14:07 Sajnos nem fog soká tartani... A kapitalizmusban állandóan növekedni kell, mert ez az egész alapja. Az pedig már most is csak úgy megy, hogy a Föld évmilliók alatt felhalmozott erőforrásait használjuk el/ki a szükségesnél jóval nagyobb mértékben.
A technikai fejlődés pedig leggyakrabban - sajnos - csak ennek a felelőtlen túlfogyasztásnak a még gyorsabbá,még hatékonyabbá tételére jó.
És nagyon baráti számítások szerint is ennek még a mi életünkben meglesz a böjtje, nem a gyerekeink, pláne unokáink életében.
Nem így lett mint tudjuk, mert megjelent a robbanómotor, aminek a füstjétől viszont pár évtized múlva meg lélegezni nem lehetett a városokban.
Szóval ezekkel a nagyívű jóslatokkal én mindig óvatosan bánok...
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
+1TotoHU írta: ↑2024.06.17. 16:56 Valamikor a 19.század második felében azt jósolták az ezredfordulóra, hogy Londonban nem lehet majd közlekedni mert méteres magasságban fog borítani mindent a lótrágya. És mindehhez pontos számításokat is mellékeltek a lovak számának addig ismert meredek emelkedése alapján.
Nem így lett mint tudjuk, mert megjelent a robbanómotor, aminek a füstjétől viszont pár évtized múlva meg lélegezni nem lehetett a városokban.
Szóval ezekkel a nagyívű jóslatokkal én mindig óvatosan bánok...
In the early 1940s, IBM's president, Thomas J Watson, reputedly said: "I think there is a world market for about five computers."
Szia,
Nem 1940-es evek eleje, hanem 1953, es nem ugy altalaban a szamitogepekrol beszelt, hanem konkretan arrol, hogy arra szamitottak, hogy az akkor vadonat uj, 12 000-18 000 dollarba kerulo IBM 701 szamitogepet 5-en fogjak berelni (nyilvan az ar, vagyis 1953-as 12 000 USD, az mai aron 141 000 USD, 52 millio Ft az nem vetelar, hanem havi berleti dij), de 18-an rendeltek meg.
Bel
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
köszi a pontosítást.bel írta: ↑2024.06.17. 20:04 Szia,
Nem 1940-es evek eleje, hanem 1953, es nem ugy altalaban a szamitogepekrol beszelt, hanem konkretan arrol, hogy arra szamitottak, hogy az akkor vadonat uj, 12 000-18 000 dollarba kerulo IBM 701 szamitogepet 5-en fogjak berelni (nyilvan az ar, vagyis 1953-as 12 000 USD, az mai aron 141 000 USD, 52 millio Ft az nem vetelar, hanem havi berleti dij), de 18-an rendeltek meg.
Bel
“Jósolni nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó”
Niels Bohr
Niels Bohr
Nem szeretnék olyan korban élni, amikor még nem volt Cataflam.Petya357 írta: ↑2024.06.17. 16:00 Vakaki itt Hararit is olvasott
Meg sok hard sci-fit is
Egyébként +1 mindenre. Baromira nem tudjuk, mi lesz, meg az irányt sem (jobb-, vagy rosszabb).
Sőt a jelek szerint meg abban sem tudnak az emberek megállapodni, hogy most akkor jobb , vagy rosszabb nekünk, mit 100 éve volt (SzVSz most sokkal jobb, mint 100 éve)
Egyszer (nagyon régen, meg a múlt évszázadban) volt egy tarisznyás bölcsész barátmőm. Ő arról álmodozott, hogy mennyivel jobb lett volna neki a 18 században születni. Hímezgetne, zongorázgatna, az angol kertet nézve álmodoznak, és egy daliás huszártiszt oldalán sok sok kisbabát szülne, a tradicionális családi értékeknek hódolna, miközben a párja neki címezett verseket olvasna fel.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
"Fényesebb a láncnál a fénykard"
Petőfi Sándor, Jedi-lovag egy Facebook-csoportban, 1848
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
es ezzel ki is rugtak a csoportbol mert a dzsediknek nem kardjuk van
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
lájtszébör
De engem ez a világító bicska sosem vonzott. Hiszen "HAN SHOT FIRST."
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)
És ez nincsen másként a barnakönyves takonygerincű szegmens esetében sem, legyen akár ződkalapos vagy sportbohóc, így is, úgy is azt vesszük meg, amire feláll, mert hasonlít valamelyik vágyott és korábban megszerezhetetlen fegyverre.
Érdekes lenne ez az ábra nálunk, nálam kb. így nézne ki: "Kamaszkorodban sokat Counter Strike-oztál?" vagy "Kedvenc játékod a Call of Duty partraszállásos része volt?" esetleg "Sokat olvstad Karl May regényeit?"
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
az engem se csak a mind trick es a force push, harom evig jartam minden heten tanfolyamra de nem sikerult megtanulnom, belattam hogy nincs tehetsegem hozza
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)
felOFFTotoHU írta: ↑2024.06.18. 12:20 És ez nincsen másként a barnakönyves takonygerincű szegmens esetében sem, legyen akár ződkalapos vagy sportbohóc, így is, úgy is azt vesszük meg, amire feláll, mert hasonlít valamelyik vágyott és korábban megszerezhetetlen fegyverre.
Érdekes lenne ez az ábra nálunk, nálam kb. így nézne ki: "Kamaszkorodban sokat Counter Strike-oztál?" vagy "Kedvenc játékod a Call of Duty partraszállásos része volt?" esetleg "Sokat olvstad Karl May regényeit?"
az USA-ban a CCW piacon is így néz ki:
SIG-fanboy: P365
Glock-fanboy: G43, 43X, 48
(Ezek amúgy fradi-újpest viszonyban vannak egymással)
Aki proletár: SW MP9 Shield Plus
Aki majdnem hajléktalan: Taurus GX4
ON
Ehhez képest nálunk az önvédelemre viselt gázpisztolyt már szinte racionálisan választják, hiszen a nagybüretta a nyitott szán miatt legalább tök megbízhatóan működik, ÉS ha kifogyna (nem fogy ki), bárkit agyonverhetsz vele 2 ütésből.
Mondjuk most már van egy olyan szegmentáció, hogy a 40 alattiak veszik a műanyagtokosokat is, a 40 felettiek a legritkábban.
OFF
Szegény Hellcat méltatlanul kimaradt a Glock-Sig mezőnyből, de legalábbis a Glock-Sig és a S&W között ott van
(Továbbra sem találtam számomra attól jobb micro-compact-ot.)
ON
Itt következetesen ki szokott maradni az első fegyveres ajánlásnál is a Glock-Sig-HK-CZ körből a HS XDM is valami oknál fogva.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
Ismerek par lovot akinek volt xdm de nem tudott megbaratkozni vele es tul is adott rajta.
Anno GG kolcsonadta az ovet egy ipsi versenyen es nagyon megtetszett mert nincs biztosito es nem ortoped a fogasa mint a glocknak.
~2 evig hasznaltam, loni tenyleg jo volt vele de valahogy nem igazan volt -relative- pontos a kezemben
Viszont nem tudom ki mondhatja el meg magarol hogy hitelre tudott fegyvert venni
Anno GG kolcsonadta az ovet egy ipsi versenyen es nagyon megtetszett mert nincs biztosito es nem ortoped a fogasa mint a glocknak.
~2 evig hasznaltam, loni tenyleg jo volt vele de valahogy nem igazan volt -relative- pontos a kezemben
Viszont nem tudom ki mondhatja el meg magarol hogy hitelre tudott fegyvert venni
ingyom bingyom tálib-e?
OFFqqriq írta: ↑2024.06.18. 13:15 Ismerek par lovot akinek volt xdm de nem tudott megbaratkozni vele es tul is adott rajta.
Pipicz Zsolti például erednényesen tudta használni az övét. Zerkowitz Miki sem panaszkodott rá.
Szerintem pont annyira megosztó, mint a Glock. Valakinek vagy bejön, vagy nem. Csak ennek gyárilag jobb a sütése.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
tenylegOFF
Igy van, a glocknal valoban merfoldekkel jobb, van akinek bejon van akinek nem.
Sokan leszoljak az usp-t es az m&p-t nekem viszont kezre esik es relative jol tudok veluk loni.
Igy van, a glocknal valoban merfoldekkel jobb, van akinek bejon van akinek nem.
Sokan leszoljak az usp-t es az m&p-t nekem viszont kezre esik es relative jol tudok veluk loni.
ingyom bingyom tálib-e?
A lányomnak jóval magasabb lehet a midiklorián szintje, neki már jól megy a force push enyhe formája, a tesók ellen rendszeresen beveti. Pedig csak a Csata utcai általános iskolát járta ki, nem a Jedi Templomot
A helyes eljarásrend: látványosan megnyalni a tenyeredet. Az áldozat arcához közelíteni. Egy bizonyos távolságnál
Közrkebbről senki sem tud ellenálni az Erőnek! Több tíz centimétert visszahőkölnek. Mindig működik. Idegeneken különösen hatásos - próbáld csak ki!
Vagy inkább az “Önvédelem - megtörtént esetek” rovatba való?
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Nekem tavaly volt kölcsön pár hétig egy XDM 5.25 ezt lőttem vele elsőre 15 méterről LKNBF-ként. Az irányzékot állítani kellett volna a szememhez de nem akartam piszkálni, nem az enyém volt. A mechanikai pontossága persze ennek sem rossz, a sütése valóban nem annyira jó. Ezt Glock-al is produkáltam volna.qqriq írta: ↑2024.06.18. 13:15 Ismerek par lovot akinek volt xdm de nem tudott megbaratkozni vele es tul is adott rajta.
Mótvá?
https://telex.hu/belfold/2024/06/19/mis ... ldozes-tek
Ahogy az amerikai mondja: “play stupid games - win stupid prizes”…
Hülyegyerek Discordon hencegett hogy iskolai lövöldözést tervez, meglátogatták a pizsamások
Hülyegyerek Discordon hencegett hogy iskolai lövöldözést tervez, meglátogatták a pizsamások
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Mótvá, mert tavalyi hír:-)Petya357 írta: ↑2024.06.20. 13:10 Mótvá?
Az a bréking, hogy bevallotta. Nem tudom mi tartott idáig..
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
A 97-99%-os váderedményesség mellett, ha már vádat emeltek, akkor onnantól gyakorlatilag tökmindegy mit mondasz, amíg nem vered meg a bírót...
- WildBear23
- Veterán
Konfliktuskezelés 8cm felettivel..
RIP
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
A magyar párbaj örök. Csak egy maradhat...
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
És van, aki okosabb, mint erős.
Amerikai MMA-harcos, aki a késes támadójával nem kezdett el verekedni, HANEM SIMÁN LELŐTTE:-))
https://www.thetruthaboutguns.com/mma-f ... f-defense/
"Ritch remained at the scene and provided a statement to police, asserting that he acted in self-defense. His claim was supported by witness testimonies and surveillance footage, leading police to release Ritch while the case is being reviewed by the Maricopa County Attorney’s Office ."
gvass1 írta: ↑2024.06.21. 05:55 És van, aki okosabb, mint erős.
Amerikai MMA-harcos, aki a késes támadójával nem kezdett el verekedni, HANEM SIMÁN LELŐTTE:-))
https://www.thetruthaboutguns.com/mma-f ... f-defense/
"Ritch remained at the scene and provided a statement to police, asserting that he acted in self-defense. His claim was supported by witness testimonies and surveillance footage, leading police to release Ritch while the case is being reviewed by the Maricopa County Attorney’s Office ."
- Csatolmányok
-
- IMG_1266.gif (5.07 MiB) Megtekintve 16710 alkalommal
Mindenki vár valamit...
-
- Fórumtag
Végigolvastam a cikket, az elkövető belehalt a sérüléseibe. Nincs szökés vagy ismételt elkövetés veszélye, ügyész hiába helyezi szabadlábra.
Toto fórumtársunktól idézve: a rendőrség csak a sértett verzióját hallhatta .
A cathcing rays inkább napközben, este nem nagyon fog már menni.
Elég érdekes, hogy az ismerősi körben a legtöbben Csodabogárra asszociálnak a név hallatán, pedig volt jó pár egyéb érdekes szerepe is. Mondjuk a MASH-t kevesebben ismerik, de pl. mint Casanova is felejthetetlen alakítást nyújtott, és ő volt az egyik a 12 piszkosból is. Mondjuk a Büszkeség és balítéletben nem tudta felvenni a versenyt Colin Firth-szel, de ez nem az ő hibája, hanem azé, aki kitalálta, hogy azt a regényt 2 órában kell megfilmesíteni.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Amerikában a halálhíre mellé a legtöbb helyen a Mash-t hozták fel. Itthon ez alig ismert, pl én sem láttam egyszer sem. Nálunk a Kelly ment a legnagyobbat a filmjei közül, szerintem a parádés magyar szinkron miatt is.AndyA írta: ↑2024.06.21. 08:44 A cathcing rays inkább napközben, este nem nagyon fog már menni.
Elég érdekes, hogy az ismerősi körben a legtöbben Csodabogárra asszociálnak a név hallatán, pedig volt jó pár egyéb érdekes szerepe is. Mondjuk a MASH-t kevesebben ismerik, de pl. mint Casanova is felejthetetlen alakítást nyújtott, és ő volt az egyik a 12 piszkosból is. Mondjuk a Büszkeség és balítéletben nem tudta felvenni a versenyt Colin Firth-szel, de ez nem az ő hibája, hanem azé, aki kitalálta, hogy azt a regényt 2 órában kell megfilmesíteni.
Meg a parádés szereplőgárda miatt is, és nem utolsó sorban Kojak ismertsége és népszerűsége miatt is.
"Ne teniszlabdával lődd, te hülye!"
Én pár éve éppen ezért pótoltam a hiányt és megnéztem a Mash-t és egyáltalán nem éreztem azt, hogy hú de fasza filmet láttam. Szerintem ez a film adott kultúrában (USA) és adott korszellem miatt (lázadó ifjúság, háború ellenes hangulat) volt népszerű alkotás.
Egyébként nekem Sutherland-ről elsőként mindig a Tű a szénakazalban ugrik be (valószínűleg meghatározó élményem volt gyerekként és a filmhez fixálódott a színészi karakter is)
(És gyanítom, hogy a rugós bicska iránti rajongás is ekkor rögzült be.... )
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
A Tű szerepéért Oscart kellett volna kapnia!BeHappy írta: ↑2024.06.21. 12:17 Én pár éve éppen ezért pótoltam a hiányt és megnéztem a Mash-t és egyáltalán nem éreztem azt, hogy hú de fasza filmet láttam. Szerintem ez a film adott kultúrában (USA) és adott korszellem miatt (lázadó ifjúság, háború ellenes hangulat) volt népszerű alkotás.
Egyébként nekem Sutherland-ről elsőként mindig a Tű a szénakazalban ugrik be (valószínűleg meghatározó élményem volt gyerekként és a filmhez fixálódott a színészi karakter is)
Vannak filmek, sőt, talán a többség olyan, aminek a valósághoz valami köze van, mint a MASH-nek is, hogy keretbe kell őket tenni, amikor nézed, különben nem lesz meg, hogy mit akar mondani. Egy Madarak élvezhető enélkül - ott a film maga adja a keretet. Vagy egy sci-fi, ahol maga az alkotás vázolja fel azt a keretet, amiben értelmezni kell, néha ráadásul igen szűken, pl. Enemy mine. És mégis működik. Máshol, máskor meg neked kell ezt megtenni.BeHappy írta: ↑2024.06.21. 12:17 Én pár éve éppen ezért pótoltam a hiányt és megnéztem a Mash-t és egyáltalán nem éreztem azt, hogy hú de fasza filmet láttam. Szerintem ez a film adott kultúrában (USA) és adott korszellem miatt (lázadó ifjúság, háború ellenes hangulat) volt népszerű alkotás.
Ha enélkül megnézed mondjuk az Eper és vért, fogalmad nem lesz róla, hogy miről szól, csak annyi, hogy lázadó egyetemista fiatalok, egy agyonlőtt rendőr, egy kis szex, és teljesen összefüggéstelen az egész sztori, vagyis hát leginkább nincs is nagyon sztori, amiről szólna. Pedig...
Behoznám a korosztálybeli különbségeket is. A lányom pl nem igszán hatódott meg Csodabogár halálhírének hallatán, de a “meghalt Snow Elnök” “ezt mindenki tudja” “De most igazándiból” “aztaa “ párbeszéd már elérte a várt hatást.
Nyugodjon békében. Tehetséges színész volt.
Nyugodjon békében. Tehetséges színész volt.
Ebben teljesen igazad van, de nem is azt írtam, hogy nem értettem meg, hanem hogy nem okozott komoly filmélményt.AndyA írta: ↑2024.06.21. 12:56 Vannak filmek, sőt, talán a többség olyan, aminek a valósághoz valami köze van, mint a MASH-nek is, hogy keretbe kell őket tenni, amikor nézed, különben nem lesz meg, hogy mit akar mondani. Egy Madarak élvezhető enélkül - ott a film maga adja a keretet. Vagy egy sci-fi, ahol maga az alkotás vázolja fel azt a keretet, amiben értelmezni kell, néha ráadásul igen szűken, pl. Enemy mine. És mégis működik. Máshol, máskor meg neked kell ezt megtenni.
Ha enélkül megnézed mondjuk az Eper és vért, fogalmad nem lesz róla, hogy miről szól, csak annyi, hogy lázadó egyetemista fiatalok, egy agyonlőtt rendőr, egy kis szex, és teljesen összefüggéstelen az egész sztori, vagyis hát leginkább nincs is nagyon sztori, amiről szólna. Pedig...
Lehet, hogy más ezzel máshogyan van, de engem a "kontextusba helyezős" filmek csak akkor érintenek meg, ha nem csak értelmileg, hanem érzelmileg is bele tudom magam helyezni a kontextusba és hát ez nem mindig sikerül. Ezért én azt értékesebb alkotásnak tartom, ahol a film önjáró és megteremti a maga érzelmi hátterét is a nézőben.
(Ráadásul 6-7 évtizeddel később és egy másik kontinensen, ahol a 6-7 évtizeddel korábbi állami ideológia szerint a kapitalista nyugat elleni háborúra készültünk éppen, szerintem rendkívül nehéz átérezni azt a közhangulatot, amit az akkori lázadó ifjúság tagjai az USA-ban egy hamburger és egy füves cigi között a maga intenzításában megéltek. Ezt az életérzést ugyanis az akkori hazai fiatalság sem élte meg soha, legfeljebb próbálta el- és beképzelni magának. Én akkor még egy kéjes gondolat se voltam, úgyhogy ezt a mai 70-es korosztály tudná megerősíteni vagy cáfolni.)
Ezt be se merem tenni a kitalálós topikba - annyira egyértelmű, hogy az Ördög járt itt a G3asával
Mindenhol ott érződött a kénköves lehelete
Mindenhol ott érződött a kénköves lehelete