BULLETS BERRY’S .223/5,56MM (.224) 55GR FMJBT - PACKING 5000 PCS
Bullets Berry’s caliber .223/5,56mm, diameter .224, weight 55grs (3,6g). Bullet type: Full Metal Jacket Boat-Tail. Packing 5000 pcs. 0,1333
EUR
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
BULLETS BERRY’S .223/5,56MM (.224) 55GR FMJBT - PACKING 5000 PCS
Ha jól emlékszem az ő 9es galvanizáltjukkal volt elég negatív tapasztalatom. Ez nem jelenti azt, hogy ezzel is gond lenne, de 5000db az túl nagy mennyiség. Andynek hála úton van már egy adag mag, remélhetőleg egy ideig megoldódik a kérdés.
Milyen lőporból 10-11gr?Chronicus Magnumitis írta: ↑2024.07.26. 10:42 Semmit. 10 grain lőpor alatt meg se mozdul, 11 felett kezd megbízhatóan ismételni. Ha nincs gàztömeged, hiába a nagy nyomás. 125 graines golyó is kerülendő, túl gyorsan kiszalad a csövön, nincs ideje a gáznak meglökni a dugattyút.
És jobb, ha nem szakítod le a 38-as hüvely fenekét egy 3000 baros töltettel, fene tudja, mennyit bír...
Ez az elmélet. A gyakorlatot a Desert Eagle mindigp jobban tudja. Ugye ismered a különbséget?
A Sallert nem ismerem, de a SJSP az Teilmantel angolul, szerintem ugyanaz. Nem bevonatos, hanem rézköpenyes, lemezből sajtolva.AndyA írta: ↑2024.07.26. 21:21 Ha már a desszertsas témában előkerült, hogy olyan lövedék kell hozzá, aminek a fenekén sem lóg ki az ólom, mi a különbség a Fiocchi/Magtech SJSP és a sallerbéla "Teilmantel" között? Mindkettő jó, vagy az SJSP bevonata vastagabb?
És az újratöltő lövedéknél az SJSP az FPCP ellenében?
Pontosan ezek a hozzávalók, ez a négy.AndyA írta: ↑2024.07.26. 12:16 Milyen lőporból 10-11gr?
Gordon szerint még a leglassabban égő N350-ből is 9,2gr a Pmax-15% a Fiocchi 158gr SJSP mögött.
N105 jöhetne szóba ilyen mennyiségek körül, de már itt is a csövön túl van a burnout. Vagy esetleg N110, de annál már csak kb. 80% lőpor égne el a csőben (6"-lal számoltattam).
Mondjuk a Lovex D037-1 vagy -2 is kiadja 13gr környékén.
22 LR-t csak gányolni lehet, senkinek sincs hozzá célszerszáma (idehaza tilos a peremgyujtasos lőszer töltése)
Petya357 írta: ↑2024.07.26. 22:59 A .308 és a 7,62x51 nyugodtan tekinthető ugyanannak. A .308 Win-nél hangyányival magasabb csúcsnyomást engedélyez a szabvány - pont fordítva, mint a .223 Rem/5,56x45 párosnál - ami egy lőpor nélküli “lőszernél” valljuk be, nem fontos eltérés - vagy itt arra gondoltál, hogy mi van írva a hüvely talpra ?
Épp most akadtam bele, árilnak 22-es hüvelyt is töltéshez, nyilván gyúeleggyel előkészítve, csak por és mag kell bele.Petya357 írta: ↑2024.07.26. 22:59 22 LR-t csak gányolni lehet, senkinek sincs hozzá célszerszáma (idehaza tilos a peremgyujtasos lőszer töltése)
A többit minden bizonnyal tudnak a fórumtársak.
Nekem sajnos nincs időm sorozat gyártani, nem tudok annyi pénzt elkérni érte hogy akar csak nagyjából megérje. Majd ha töltök akkor esik mellé par db csapi-lőpor nélküli. Ez egy év is lehet akár… Mindenhez van szerszámom, ami a fenti listán szerepel kivéve .223 és 12Ga. Ezen kívül .38 Spec/.357 Mag, és .45 Long Colt/.454 Casull, és 44 Mag is akad…
A .308 és a 7,62x51 nyugodtan tekinthető ugyanannak. A .308 Win-nél hangyányival magasabb csúcsnyomást engedélyez a szabvány - pont fordítva, mint a .223 Rem/5,56x45 párosnál - ami egy lőpor nélküli “lőszernél” valljuk be, nem fontos eltérés - vagy itt arra gondoltál, hogy mi van írva a hüvely talpra ?
Ha már katonasdi - a NATO és a VSz lőszerutánzatokra szerintem lehet remek orrjelzéseket is festeni az FMJre - nyomjelző, páncéltörő-gyűjtő, urán magvas, taktikai atomtöltet, stb ezt próbálta már valaki?
A lövedéket hogy nyomják bele a gyúelegyes, lőporos hüvelybe?
Szerintem ott nincs préselés, csak krimpelés.WildBear23 írta: ↑2024.07.27. 09:23 A lövedéket hogy nyomják bele a gyúelegyes, lőporos hüvelybe?
Nekem az a része tűnik rázósnak. Máshol nem tudod megtámasztani a hüvelyt, csak a talpánál.
De hát biztos meg lehet oldani, elvégre a gyárakban is megoldják valahogy..
Szerintem ennyi. Van bushing, nincs bushing.Trailm írta: ↑2024.07.27. 08:51 Sziasztok.
Ez az új https://leeprecision.com/223-remington- ... -3-die-set matrica szett miben külömbözik a Length Sizing 3-Die Set-től a 3 db adaptert , bushing-ot kivéve ?
Lehetni lehet, de itthon illegális házilagosan összeszerelni
Petya357 írta: ↑2024.07.26. 22:59 Nekem sajnos nincs időm sorozat gyártani, nem tudok annyi pénzt elkérni érte hogy akar csak nagyjából megérje. Majd ha töltök akkor esik mellé par db csapi-lőpor nélküli. Ez egy év is lehet akár… Mindenhez van szerszámom, ami a fenti listán szerepel kivéve .223 és 12Ga. Ezen kívül .38 Spec/.357 Mag, és .45 Long Colt/.454 Casull, és 44 Mag is akad…
Igen. De minek?
Petya357 írta: ↑2024.07.27. 16:48 Igen. De minek?
Olcsóbb garantáltan nem lesz. Nincs mit újrahasznosítani. Ahol szabad ott sem gazdasági okok miatt töltik.
Dekó lőszerutanzatot elcsettintett hüvelybe pedig most is szabad nálunk. A gond az nem az alapanyag, hanem a szerszám hiánya. Senkit sem ismerek akinek lenne. Pedig nagyon sok embert ismerek
.2222 Whisper? shit gets real. Így születnek a wildcat lőszerek. Addig mondják az emberek a hülyeségeket ameddig egykről kiderül hogy nem is akkora csacsiság.
Te ismersz?
Épp van eladó, ráadásul Magnum, ami neked 357-hez pont jobb...Petya357 írta: ↑2024.08.09. 13:25 Ezúton szeretném visszaállítani a Magtech SP csapik jóhírét.
Pár hónapja egy új adag Magtech csapival, Chiappa Rhino revolverből, 38 special lőszerrel rendszeressé váltak a csettek. Konkrétan 3% volt a mélypont, a korábbi nulla helyett.
Az utánajárás kimutatta, hogy a fegyverrel semmi baj, a csapival sem (más embernek működött), ami a ludas, az a beültetés. Túlnyomtam a csapit. Azt hittem, minél erősebben ültettem be, annál jobb. Hát nem. Pontosan érezni lehet, mikor jó, csak erre nem figyeltem.
Köszönet Furtitunak, és Richard Leenek, akik segítettek megtalálni a gyökérokot. ezt korábban is sejtettük, azért csak most írom le, mert az elméletet validálandó, direkt ugyanazzal a “problémás” Magtecchel készítettem egy 220 dbos adagot, amit mostanra lőttem el. Ezzel bizonyítva, hogy igenis a beültetés volt a ludas. A kör bezárult, Magtech rehabilitálva
Jav: az viszont baromira érdekes, hogy nem csak sima csett lehet így, ami később még második körben ellőhető hanem konkrétan tönkremehet a csappantyú, utána akárhányszor ráismételsz, kráteresre ütve - akkor sem ment el kb a 3% fele. Állítólag kettétörik a gyúelegy pogácsa
Köszönöm szépen, de nem töltök .357 Magnumot! csak .44 Magnumot - az pedig egyrészt LP, másrészt remekül működik nemmagnum csapival
Az biztos.
Finnek töltenek, mint állat, náluk ez olyan mint levegőt venni - ez személyes tapasztalat. Minden Nordikus ország - szerintem dettó (ez már csak tipp).AndyA írta: ↑2024.08.09. 19:08 Európában (EU plusz CH plusz UK) merre van komolyabb lőszer újratöltő tevékenység, és melyik országban tart a nullához? Gondolom, UK kicsukva, mert ott még egy rendesebb pisztolya sem lehet senkinek, csak 22-es talán. CH-ban meg csak az elvetemültek (elmebetegek? ) töltenek újra, a preciziós lövészek, ilyesmik, mert az ő fizetésükből megvenni a lőszert nem tétel.
A, H, D, CZ, SK eléggé biztosan.
Egyéb?
Pisztoly érdekel elsősorban.Petya357 írta: ↑2024.08.09. 19:27 Finnek töltenek, mint állat, náluk ez olyan mint levegőt venni - ez személyes tapasztalat. Minden Nordikus ország - szerintem dettó (ez már csak tipp).
Olaszoknál is elég népszerű a házilagos lőszertöltés.
A FÁK országokban a sörétes töltés mindig is természetes volt, a vadászok körében. mostanában - nem tudom. A golyósnak arrafelé sosem volt komoly hagyománya, megszerezni is nehezebb.
Szia,Chronicus Magnumitis írta: ↑2024.08.10. 12:09 És ez hogy fér bele a dobozba?
(Képen láttam ilyen farokhosszabbítót Alfa revolveren is.)
Bel
DE.
.38 Spec vaklőszer használható 9mmK revolverekben, az úgy talán legális is lehet. Lehet kapni csillagkrimpelő matricát vaklőszerhez.gvass1 írta: ↑2024.09.07. 09:36 DE.
sOXOR MÓTVÁ.
Engedélyedbe bejegyzett LŐFEGYVERHEZ VALÓ _LŐSZERT_ tölthetsz csak a házilagos lőszertöltő engedéllyel.
Lásd. Ftv. 2. § 44., valamint 253/2004
20/B. § * (1) A házilagos lőszerszerelésre és -újratöltésre jogosító engedéllyel rendelkező az engedély birtokában jogosult
a) a lőpor és a csappantyú megvásárlására,
b) * legfeljebb 5 kg össztömegű lőpor és 2000 db csappantyú szállítására, valamint
c) * az Ftv. 2. § 44. pontjában meghatározott tevékenység végzésére.
(2) Kizárólag az engedélyes lőfegyvertartási engedélyébe bejegyzett lőfegyverhez jogszerűen és rendeltetésszerűen használható kaliberjelű lőszer házilagos szerelése és újratöltése engedélyezett.
Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400253.kor - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
A műanyag kupakot hogy pótolod benne?
Az sem lőszer a hatályos jogszabály szerint, hanem töltény, tehát egyértelműen NEM a válasz. Nem lehet legálisan.
Több lehetőség van: viasz, karton lap + krimp, stb.
Nem, AZT SEM, JOGI VÁLASZT LÁSD A SZAKTOPIKBAN (NEM HALÁLOS).Petya357 írta: ↑2024.09.07. 15:37 Több lehetőség van: viasz, karton lap + krimp, stb.
De a Gvass1 által írtak alapján csak 9mm knall riasztót gyarthatok magamnak, mert az kilőhető a .38 Special/.357 Magnum éles fegyveremből, és majd ahhoz töltök vaktöltényt
Kár, hogy mondvacsinált fasságok miatt nem szabad 9PAKot
A karton lap biztosan kimegy egy kevéssé átjárható csövön?Petya357 írta: ↑2024.09.07. 15:37 Több lehetőség van: viasz, karton lap + krimp, stb.
De a Gvass1 által írtak alapján csak 9mm knall riasztót gyarthatok magamnak, mert az kilőhető a .38 Special/.357 Magnum éles fegyveremből, és majd ahhoz töltök vaktöltényt
Kár, hogy mondvacsinált fasságok miatt nem szabad 9PAKot
Itt az a baj megint, hogy olyan dolognak a technikai részletein csámcsogunk (egy tök másról szóló topikban) ami:WildBear23 írta: ↑2024.09.07. 15:48 A karton lap biztosan kimegy egy kevéssé átjárható csövön?
Nincs sok öntöltő GP-m, de pl. a Makarovnak spirál van a csövében.
A krimpelés is necces, egyetlen 9mm PAK töltény sincs krimpelve: csőre fog az menni? A tárban nem gond, hogy a krimpelés miatt rövidebb?
Szvsz nem véletlen, hogy az összes 9mm PAK töltény műanyag kupakos.
El lehet vele játszani az biztos, de -ahogy írta is valaki- a gázpisztolyok sokkal kevésbé bírják a nyomást, spiáter fődarabosok, ráadásul öntöltő.
A 9mm RKnall inkább működhet, de csak gyakorlásra merném, élesben viselésre nem.
Krimpelèsből nem csak a csilagkrimp létezik, amire minden bizonnyal utalsz, hanem roll krimp, és taper krimp is - ezek egyike sem változtat érdemben a hüvely hosszán! IRL szívesen megmutatom, úgy sokkal kézzelfoghatóbb. Mindhárom fajta krimp másra való. Meg lehet ám azt csinálni műanyag kupak nélkülWildBear23 írta: ↑2024.09.07. 15:48 A karton lap biztosan kimegy egy kevéssé átjárható csövön?
Nincs sok öntöltő GP-m, de pl. a Makarovnak spirál van a csövében.
A krimpelés is necces, egyetlen 9mm PAK töltény sincs krimpelve: csőre fog az menni? A tárban nem gond, hogy a krimpelés miatt rövidebb?
Szvsz nem véletlen, hogy az összes 9mm PAK töltény műanyag kupakos.
El lehet vele játszani az biztos, de -ahogy írta is valaki- a gázpisztolyok sokkal kevésbé bírják a nyomást, spiáter fődarabosok, ráadásul öntöltő.
A 9mm RKnall inkább működhet, de csak gyakorlásra merném, élesben viselésre nem.
NEM kell bele citromsav! Kioldja a cinket az anyagból, 2-3 mosás után elkezdenek repedni a hüvelyszájak a nyitogatás-krimpeléstől. Persze, szép lesz tőle a cucc, de sajnos erősen árt neki.Petya357 írta: ↑2024.09.30. 00:20 Útálom beismerni, de ismét Fortitunak volt igaza : a hüvely mosás hatásos receptjébe igenis kell citromsav, és Ultra - egyiket sem sajnálva (2-2 kiskanál 1 liter forró vízhez) - látványos az eredmény, legalábbis .45 ACPvel:
IMG_0897.jpegIMG_0896.jpeg
A hőkezelt .308 hüvelyszájak belsejénélviszont gyanús vörösödés tapasztalható - a citromsav gyaníthatóan kioldotta az ötvöző anyagokat - de szerintem csak felületi hatás, nem számít annyira, hogy érdemben gyengítse. Teszteljük, majd kiderül. A tisztítás sem annyira teljes, mint a pisztolylőszernél. Valahogy jobban ráér a mocsok a húvely szájának a külső részen, nem jön le könnyen.
IMG_0904.jpeg
Szerintem ez téves infó, van rá forrásod, ami ezt igazolná? Kizártnak tartom, hogy ilyen töménységben az a kis idő az UH mosóban ártson az anyagnak.
Látványos a színeváltozása már egy mosás után is. Próbáld ki egyszer. A sok citromsavval mosott hüvelyek látványosan vörösesebb színűek lesznek.Fortitu írta: ↑2024.09.30. 09:58 Szerintem ez téves infó, van rá forrásod, ami ezt igazolná? Kizártnak tartom, hogy ilyen töménységben az a kis idő az UH mosóban ártson az anyagnak.
https://www.okshooters.com/threads/citr ... ss.188137/
https://castboolits.gunloads.com/showth ... s-cleaning
https://www.ar15.com/forums/armory/How_ ... 42-362836/
Mennyi ideig volt benne? Mert ez nagyon nem mindegy. UH mosóval pár percről beszélünk, max 5-10. Tumblerrel órákban szoktak mérni az időt…AndyA írta: ↑2024.09.30. 10:10 Látványos a színeváltozása már egy mosás után is. Próbáld ki egyszer. A sok citromsavval mosott hüvelyek látványosan vörösesebb színűek lesznek.
Nekem a 32 S&W hüvelyekből tört sok emiatt, míg le nem szoktam róla. Amikor ment bele a lövedék, végighasadt a hüvelyszájtól. Annak elég vékonyka a fala, hamar kioldódik belőle a cink.
UH mosást is próbáltam. Nem vált be, nem pucolt rendesen. Tumbler nálam fél-egy óra, állapottól függően.Petya357 írta: ↑2024.09.30. 15:24 Mennyi ideig volt benne? Mert ez nagyon nem mindegy. UH mosóval pár percről beszélünk, max 5-10. Tumblerrel órákban szoktak mérni az időt…
Szerintem tök más a tumbler, és az UH, nem lehet direktbe összehasonlítani. Az egyikben van tisztító média , és mozog, a másikban nincs, és áll. Az egyik gyors, a másik tovább tart.
Látod, ez nagy különbség. 4x-5x annyi idő alatt négyszer- ötször annyi ideje van kioldani a cinket.
Fogj "szűz" hüvelyeket és mosd el citromsav nélkül, és azt nézd össze olyannal, amit már többször mostál sok citromsavval.Petya357 írta: ↑2024.09.30. 23:50 Látod, ez nagy különbség. 4x-5x annyi idő alatt négyszer- ötször annyi ideje van kioldani a cinket.
Mindenesetre köszi, hogy megosztottad !
Mit fogok tenni: tesztelni + csökkentem a citromsav mennyiséget , egésze addig, ameddig meg tisztít.
A tumblert sokan dicsérik . Nekem az UH is bőven jó.
IMG_0899.jpeg
A valóságban pedig pusztán esztétikai kérdés - .38as remekül teljesít versenyeken is 5x újratöltve, egyetlen mosás nélkül . Kifejezetten mocskos lőszer is pontosan ugyanolyan megbízható, és pontos, nem látok semmilyen különbséget
Létezik a Lee bulge buster nevű szerszám is pl pont erre, bár 223-hoz szerintem pont nincs nekik. Én nem használnám, ami nem pottyan szabadon a töltényűrbe, az kuka. Ha mindenféle fegyverhez töltesz, akkor lehet értelme persze.Petya357 írta: ↑2024.10.13. 19:06 Sziasztok!
1a. Ma egy kedves sporttárs, aki .223-at tölt, azt mondta, járt az Egri mágusnál, aki ipari mennyiségben tölt. Látta, hogy a .223 hüvelyenek a perem melletti részen található pici bulge (a rész, amit már nem formáz a matrica mert kitakarja a shellholder.) eltüntetése gyanánt az üres hüvekyt mindig áttolja egy hulpi eltüntető matricán. Állítólag van olyan AR, ami erre érzékeny, és jobb megcsinálni, ha nem tudni milyen fegyverbe kerül. Hallottatok valaha is ilyen problémáról? Én soha - de nem is töltök .223-at.
1b. ugyanez 9x19-nél? Fingreszelés, vagy sok újra töltés után gond lehet? Nekem .454 Casullnál jól látszik a hupli , eltüntetni sem lehet , de semmi gondot nem okoz.
2. Az ultrahangos mosásnál jelentem megoldódott a cink kioldas probléma. Drasztikusan lecsökkentettem a citromsav mennyiséget - egy liter meleg vízbe két kiskanál helyett már csak két nagyobb csipet , Ultrából elég kettő helyett egy kiskanál - zseniálisan működik. A hüvekyek csillognak, mint Salamon töke, és picit sem vörösödnek - a hüvelyszáj belsejénél sem, ahol korábban.
1728766974490095.jpeg
Fortitu írta: ↑2024.10.13. 19:43 Pisztolyokban is jellemzően a hüvely nem teljes felületen van megtámasztva, főleg túltöltött lőszereknél előfordulhat, hogy beledagad a hüvely ezekbe a terekbe. Én azt már nem használnám visszaegyengetés után sem. Lásd pl:
Screenshot_20241013_194106_Firefox.jpg
Na ugye, hogy ugye, mondtam én, hogy működik az.
Több féle szalag van. Ami veszélyes, az a hüvely megnyúlásából származik, kb ugyanott, de nem kidudorodik, hanem elszineződik, világosabb lesz.
De , lehet. Alapvetően Festékkel kaliberezik az Aresnél, eddig sose volt gond. És ugyanez a duciság volt sima festetlen, kent ólommal is ! Viszont ők is emberek, benézhették.Chronicus Magnumitis írta: ↑2024.10.19. 19:04 Nem lehet, hogy kicsit túlméretes az ólom? A festékkel együtt .452, vagy anélkül?
Szerintem ez tévhit, de majd utánanézek.
És… igazad van. I stand corrected.
Revolverlőszernél kell. 38-asból is volt olyan, hogy nem ment be a dobkamrába, amelyiket csak a lövedék beültető matricával krimpeltem.Petya357 írta: ↑2024.10.19. 18:51 Na ezért is jó dolog a Lee Factory Crimp . Nem csak valamivel jobb minőségű krimpet kap az ember, mintha a beültető matricával krimpelne, hanem megtörténik a külső meretellenőrzés-, és ha túl nagy, akkor beállítás is. Nagy kaliberű . 429, .vagy 452 ólom lövedékeknél tapasztaltam, hogy ültetéskor kicsit púposodik a hüvely, es a külön lépésben végzett Factory Crimp egy karbid gyűrűvel pedig szépen visszaállítja a néhanapján becsúszó deviáns lőszert szabvány méretre
A baloldali egy normál .454 Casull lőszer, helyesen legyartva, ami bekerült a csőtáras puskába, és ürítéskor ki is adogatta, minden gond nélkül.
IMG_1138.jpeg
A jobb oldalinál viszont minden bizonnyal kimarad a Factory Crimp lépés. Amikor az alsókulcsos puskával csőre próbáltuk tölteni, majdnem elakadt, se ki se be, annyira számított a picivel nagyobb átmerő. A hüvelyen látszik, hogy hol “kaliberezte” méretre már maga a puska töltényűrje. Minden bizonnyal azért, mert hibáztam, kimaradt nem csak a krimp (csőtáras fegyverben ez önmagábab is cö-cö-cö), hanem a krimpelessel “ajándékba” járó utólagos kaliberezés. Eddig csak .44, .45 pisztoly lőszereknél láttam ennek jelentőségét. Sem a “kicsiknél ” - 9x19, .38, .357 , sem a köpenyes puskalőszereknél nem láttam még , hogy számítana a karbid gyűrűs utólagos lőszer méretre igazítás, de a nagykaliberű ólmoknál elég gyakran érzem a prés karon , hogy “na most kellett!”.
A Factory Crimp nem olcsó, jellemzően 30+ euróval megdobja egy Lee matrica szett árát, ráadásul egy plusz lépés, de nagyon hasznosnak találom. Köszönet Fortitunak, hogy anno ezt megmutatta.
Más matrica gyártónál is minden bizonnyal van hasonló - én csak a Leeket ismerem viszonylag jól.
Ez most revolver lőszer, akkor is, ha nem annak tűnik
Strobl-re +1
Megy pü.Petya357 írta: ↑2024.10.24. 18:09 Strobl-re +1
A Starline konkrétan ebből él, utángyártott hüvelyek ritka kaliberekben -és a Strobl (is) teríti a Starline brasst. Nemrég vettem tőlük full sárgaréz .410 és 12Ga sörétes hüvelyt, mert jól néz ki
De sajnos sok lőszer típus van, amiből nem 1 db az MOQ minimum rendelhető mennyiség , hanem sokkal több
Milyen kaliberekre gondoltál? Van otthon sokféle, amiből duplikátumom van odaadom szívesen
Petya357 írta: ↑2024.11.10. 16:43 Sziasztok!
Single stage Lee prést használok, meg vagyok vele elégedve .
Amivel nem annyira, az a hozzá járó Lee lőporporadagoló. Ilyen ni:
https://www.strobl.cz/en/lee-perfect-po ... asure_p410
Lőporfüggő, de plusz-mínusz .1 gráint mindig szór. Vagyis egy 5.0gr általában 5.0, de néha 4.9 és néha 5.1. Vagy 43.0gr helyett néha be esik egy 42.8 . Ez csak akkor látszik, mikor zsinórban lemérek sokat (nem szoktam) Ez a pontosság általános célokra bőven megfelelő, de precíziós lövészethez szeretnek jobbat. Nyilván a mérleg (Frankford Arsenal digitális) sem tévedhetetlen , de minden használatnál kalibrálom, és ha figyelmes az ember akkor palacknyakú puska lőszernél látszik is 0.2 gr. Néha meg a 0.1 gr is meglátom, csak lesz.rom mert általában nem számít
Ki mit használ? Mennyire pontosan tartja azveszközötök a töltetet különböző lőporokkal? Van olyan amit a Lee állapotok is tök konzisztens én adagol de a nagyobb szemcséjű az néha kevésbé jól folyik.
Amit kinéztem :
https://www.strobl.cz/en/lee-deluxe-per ... sure_p7894
Kb ugyanaz a konstrukció, mint a mostani , de elvileg sokkal pontosabb - alumínium alkatrészek műanyag helyett, minden “iparibb” , klikkes mikrométerrel, stb. Ez tényleg jobb? Nekem annak tűnik. Nagy előnye az lenne, hogy ugyanolyan gyors, “haladós”
Csinálnék hozza valami masszív tartózkodó, vagy vennék gyárit
https://www.strobl.cz/en/lee-powder-measure-stand_p7518
Amit adtak hozzá, az elég bóvli.
Nagyon nem szeretnék elmenni az autisztikus egyenként minden töltetetet méricskélős irányba, de felmerült bennem az is, hogy ha már lúd, legyen kövér
https://www.strobl.cz/en/frankford-arse ... pper_p9647
(Van olcsóbban is, ezt csak példának írtam)
Van valakinek ezirányú tapasztalata? Tipp?
Nem szeretnék állandóan méricskélni. És tricklerrel OCDzni sem, ha nem muszáj. Vagyis ha egy adagoló pontosan tartja a töltetet, 0.1 grainen belül, mindig, akkor nem szeretnek minden töltetet mérni, csak beallításkor + néha 1-1 kontroll.
Az is felmerült bennem, hogy normál lőszer meg úgy, mint most, precíziós tölteteket pedig máshogy. kisebbre állított adagoló + tricklerrel kihozni pontos értékre, de az intellidropper pont ezt automatizálja, szóval ha kell tricklerrzni, akkor inkább robot csinálja és ne nekem menjenek rá az idegeim
Köszi!
Az jogos észrevétel, hogy űberprecíz csak a súly alapon működő leszqqriq írta: ↑2024.11.10. 17:37 Amire kell tokeletes megfelel amid van, en nem koltenek a masikra.
precizios celra nem volumetrikus adagolot hasznalunk, azzal sose leszel preciz.
egyebkent mar majdnem kesz egy automata loporadagolo, ha bevalik es szepen megkersz csinalok neked is egyet. persze jopizert
szerintem
A leírás szerint +-0,1 gr pontosságot garantál. Kérdés ezt milyen tömegnél.Petya357 írta: ↑2024.11.10. 18:21 Az jogos észrevétel, hogy űberprecíz csak a súly alapon működő lesz
Vagyis valami ilyesmi:
Az, amit majd egyszer Te csinálsz , az :
- olcsóbb?
- jobban hasznalhatóbb?
- vagy qqriq-bb ?
lesz a fenti Frankfurt intellidropnál? Milyet barkácsolsz, hogy fog működni?
Köszi!
Petya357 írta: ↑2024.11.10. 18:21 Az jogos észrevétel, hogy űberprecíz csak a súly alapon működő lesz
Vagyis valami ilyesmi:
Az, amit majd egyszer Te csinálsz , az :
- olcsóbb?
- jobban hasznalhatóbb?
- vagy qqriq-bb ?
lesz a fenti Frankfurt intellidropnál? Milyet barkácsolsz, hogy fog működni?
Köszi!
Köszi! Tök hasznos infó.Chronicus Magnumitis írta: ↑2024.11.10. 21:17 Deluxe Powder Measure jó, +- 0,02 graint tartja (pl. 2,42-2,46 között mindig). Egy 20 grammos kicióccó kínai gyémántmérlegem van 0,02 grain felbontással, elég stabilan mér.
Automaták mindegyike +- 0,1 graint tud legfeljebb, jobbat nem. Lehet tuningolni, hogy ritkábban hibázzon (pl. +0,3 graint ne adagoljon), de a mérlege alapvetően mindegyiknek fosé. Akkor vegyél, ha sokfajta kalibert töltesz, de mindegyikből keveset, és egyenként, mert azért elég lassúak. 1-5 grainre (céllövő pisztoly töltetek) nem érdemes.
Egy jobbfajta kézi adagoló (amik közül a Lee Deluxe a legolcsóbb) sokkal gyorsabb és pontosabb. Egyszer 5-10 adaggal beállítod, és nyomod. Legalábbis ez az én tapasztalatom.
Én az RCBS-szel volumetrikusan adagolok +/- 0,03gr körül. 1,6gr a minimum töltet a 32 S&W Long WC-be, 357-be max. 7gr körül töltök, ezen határokon belül megy ez.
Erre való a powder baffle. Mindig azonos pornyomás alatt tartja az adagoló részt.Petya357 írta: ↑2024.11.10. 22:05 Köszi! Tök hasznos infó.
Tengerentúli fórumokat bújva azt írják, hogy nem olyan rossz ám az a plusz-mínusz 0.1 grain sem. Extrudált hosszű szemű puska poroknál , amiket hagyományosan nehéz adagolni, egyenesen csoda, ha bármelyik térfogat alapú tud tudja a plusz-mínusz egy tizedet. A pisztoly poroknál pedig azt írják, a Lee ugyanolyan jó mint bármilyen legdrágább.
Ami hasznos infót találtam, hogy a Lee-k érzékenyek arra, hogy mennyi lőpor van az adagolóban. Ez többen is írták, és összevág a saját tapasztalataimmal. Mindegyiknél - állítólag - van egy sweet spot, amit szeret, és amikor sokkal több vagy kevesebb por van benne, akkor pontatlanabb. Azt magamtól is észrevettem, hogy ha tele van, félig, vagy majdnem üres, akkor nem pontosan ugyanannyit adagol, de csak addig jutottam el, hogy ne várjam meg a majdnem üres állapotot. Na egyik este nekiesek, és tesztelek , hol van az Aranyhaj zóna, ahol a kása se nem túl meleg , se nem túl hideg, hanem pont jó
Minden adagolónál, minden forrás kiemeli , hogy mennyire fontos a konzisztencia - minden mozdulat legyen ugyanolyan.
Persze 9x19-hez meg 7,62x39-hez, szabad szemmel is jól látható célokat lőni tökmindegy.
De 100 méterről lelöni a fémcélt 44 Magnum pisztollyal eleve kurva nehéz, és ha egy centivel feljebb vagy lejjebb megy, az is számít.
.308 Win-nél meg nem találtam meg azt a távxső-szerelék kombót, ami kihozná a Scoutból a benne rejlő pontosságot , de előbb utóbb meglesz , és ott is számítani fog ha nem vadaszunk hanem 300+ra célba lövünk
Most kezdek tölteni .32 S&W wadcuttert, az első tesztek bíztatóak. Ott pl nagyon szépen tartja a töltetet az occó Lee adagoló, a lepkefing 1,8gr N310-et úgy adagolja, mint a kisangyal.