Katonai és rendvédelmi
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Re: Katonai és rendvédelmi
Van, ahol nem airsoft-tal puttyogtatnak - DVC: A csehek komolyan veszik a “honvédelmi tábort”:
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/dvc-a-c ... mi-tabort/
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/dvc-a-c ... mi-tabort/
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
a vadászokat azért mert bennük nincs lelki gát az ölésre. Lővik a vadat is meg az embert is ...WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 06:20 https://spiritfm.hu/cikk/egyetemistakat ... j-kampanya
"A Spirit FM Katonadolog című műsorában elhangzott, hogy kiemelt célcsoportként az egyetemistákat, vadászokat és a roma közösség tagjait akarják megszólítani a kampánnyal. "
A vadászokat még értem (elvileg tudnak puskával lőni, bár az elég kis szelete a katonai feladatoknak), de miért épp a romák és egyetemisták..?
Ha egyetemre járnék, inkább a karrieremet építeném (szakmai gyakorlat, gyakornokoskodás), mint hogy katonáskodjak.
Van sajnos erre tippem, de nem gondolom, hogy okos dolog lenne itt leírni, és főleg nem PC.WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 06:20 https://spiritfm.hu/cikk/egyetemistakat ... j-kampanya
"A Spirit FM Katonadolog című műsorában elhangzott, hogy kiemelt célcsoportként az egyetemistákat, vadászokat és a roma közösség tagjait akarják megszólítani a kampánnyal. "
A vadászokat még értem (elvileg tudnak puskával lőni, bár az elég kis szelete a katonai feladatoknak), de miért épp a romák és egyetemisták..?
Ha egyetemre járnék, inkább a karrieremet építeném (szakmai gyakorlat, gyakornokoskodás), mint hogy katonáskodjak.
Tudtommal az ütőszeg kiszakadása probléma volt az itt gyártott példányoknál már a kezdeteknél. Azt nem tudom, hogy csak az itthon gyártott daraboknál, vagy mindegyiknél, valószínűsítem, hogy nem csak "hazai" gond lehet.Freddy Haflin írta: ↑2024.07.29. 22:43 Asszem de, az ütőszeg körül van egy kis lemez, állítólag az verődik fel.
A pufferpatron jó lenne, de én a cégtől nem várom, hogy kapkodjon ilyesmit beszerezni (nekem régen van)
10 másodperc guglizással már találtam hasonló gondokat:
https://czfirearms.us/index.php?topic=95623.0
Egy pufferpatron aprópénz. A linken van egy O gyűrűs megoldás is, az még olcsóbb. Itt persze ott a veszély, hogy ottmarad az O gyűrű, az élesben végzetes lehet.
És hát ezek szerint oktatni kellene, hogy NE csettegtessék üresen.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Valóban sértő a megfogalmazás, erre a részére nem reagálnék, de abban van valami, hogy a vadászok egyedül azok, akik hozzá vannak szokva, hogy élőlényre lőjenek. Meg terepen, önállóan használnak fegyvert. De katonának lenni nem ennyi lenne, ez csak némi előnyt jelenthet. Szerintem - se vadász, se katona nem vagyok.
Egyetemisták: pont abban a korban vannak, amikor alapvetően besorozzák a fiatalokat. Csórók, bizonytalan a jövőjük, formálhatóak, meg bírják a fizikai megterhelést.WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 06:20 https://spiritfm.hu/cikk/egyetemistakat ... j-kampanya
A cigányságot én se értem miért emelték ki, tippre talán mert sok a munkanélküli ebben a rétegben. Aztán jó kérdés, hogy milyen katonát tudnak nevelni, ha tényleg ezt a munkanélküli réteget akarják megcélozni.
Az ilyesmi anyagi helyzet kérdése is. Egy honvédelmi ösztöndíj es a tartalékos szolgálat adhat pont annyi zset, hogy egy csoringer gyereknek meg van belole az albija és némi megélhetése is. Amerikában is ez a toborzás egyik legerősebb eszköze.WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 06:20 https://spiritfm.hu/cikk/egyetemistakat ... j-kampanya
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
Szerintem pont semmi előnyt nem jelent, hogy állatot le mer/tud/hajlandó lőni abból a szempontból, hogy emberre is tudjon, merjen és hajlandó legyen lőni. Legfeljebb jobban lő, biztosabb és biztonságosabb a fegyverkezelése stb.Fortitu írta: ↑2024.07.30. 09:05 Valóban sértő a megfogalmazás, erre a részére nem reagálnék, de abban van valami, hogy a vadászok egyedül azok, akik hozzá vannak szokva, hogy élőlényre lőjenek. Meg terepen, önállóan használnak fegyvert. De katonának lenni nem ennyi lenne, ez csak némi előnyt jelenthet. Szerintem - se vadász, se katona nem vagyok.
Hát, ezzel az erővel a vágóhídi dolgozók, vagy a falusi böllérek jobb célcsoport lenne, vaze!
Az agyhalott vadászatellenesek mocskolódását lassan megszokom, de tőled többet vártam. Feltételezem, csak nem gondoltál jobban bele.
Mielőtt brilliáns éleslátással valaki megjegyezné: tudom, hogy a vágóhidakon nem úgy lövik le az állatokat.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Nem sértésnek szántam, és nem is annak érzem. Annyit mondtam, hogy a vadászok terepen, önállóan, élőlényekre adnak le lövéseket. Ez katonai kiképzés szempontjából előnyös - ezt tartom is.jó ha van írta: ↑2024.07.30. 10:13 Hát, ezzel az erővel a vágóhídi dolgozók, vagy a falusi böllérek jobb célcsoport lenne, vaze!
Az agyhalott vadászatellenesek mocskolódását lassan megszokom, de tőled többet vártam. Feltételezem, csak nem gondoltál jobban bele.
Mielőtt brilliáns éleslátással valaki megjegyezné: tudom, hogy a vágóhidakon nem úgy lövik le az állatokat.
Igen, azért írtam, hogy nem gondoltál jobban bele, hogy nem csak a vadászok ölnek állatokat. Csak te ennél tágabb látókörű és megfontoltabb szoktál lenni.
De legalább terepen mozgásra utaltál, nem a "dzsippel megy föl a magaslesre is" víziót képviseled!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Tényleg nem hiszem, hogy egy rossz szót is mondtam volna a vadászokra most. De legalábbis nem akartam.
Szerintem semmi rossz nem volt benne sem sértő. Jó ha van bal lábbal kelhetett fel.
"..."
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
En meg ismerek olyant aki az elso vad lelovese ota pancelban tartja a fegyvert es nem jar vadaszni.
Mondjuk az is igaz senki nem tudja hogyan reagal ra amig nem probalja, nekem is csak elmeletben nagy a szam
Mondjuk az is igaz senki nem tudja hogyan reagal ra amig nem probalja, nekem is csak elmeletben nagy a szam
ingyom bingyom tálib-e?
Szerintem ugyanazt az embert ismerjük
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Gázspray vs. Szamuráj.
Működött.
(Mondjuk le is varrhatták volna.)
https://24.hu/belfold/2024/07/30/szamur ... atas-knyf/
Működött.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Legalább nem zárkóztak be a járőrautóba fogvacogva. Ilyen is vót....gvass1 írta: ↑2024.07.30. 12:26 Gázspray vs. Szamuráj.
Működött.
Szia,
En egy meszarost ismerek, o jo katona lenne (a legtobb szempontbol a top 10-ben benne lenne, ami egy tobb 10 000 fos szervezetnel, amin belul van egy KMD is, komoly teljesitmeny).
Szoval ilyen szempontbol igazad lenne - de nyilvanvaloan ez inkabb mintaveteli hiba.
Szerintem dicserte a vadaszokat, nem szidta!
Bel
- nemtokregelni
- Veterán
Szerintem egyszerű ez.WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 06:20 https://spiritfm.hu/cikk/egyetemistakat ... j-kampanya
- Vadászok: fegyverismeret van, sokaknak más is, pl. tájékozódás terepen.
- Romák: egyrészt PC, másrészt még mindig sokan munkanélküliek, deviáns életet élnek és nem tudnak a társadalomba illeszkedni - ha ezek közül néhány helyzete javítható, az mindenkinek nyereség.
- Egyetemisták: több eszük van a mai munkaerőpiacon lévő átlagos blue-collar donoroknál, de még formálhatók és nem elkötelezettek multinál vagy egyéb komolyabb karrierúton. És pénzük sincs.
Sapienti sat.
Akkor most szórú szóra: én sem gondolok semmi ilyet! Nem is írtam ilyet. Mindkét érintett bejegyzésben utaltam arra, hogy nem gondolok ilyet rólad.
Bocs, ha korábban ez nem volt egyértelmű! Tényleg nem volt szándékos.
Neked vót belevau?
Mi közöd van neked az én reggeli tevékenységemhez?
Szia Bel!
Nem is rá gondoltam.
És nem is vettem "szidásnak" amit írt. Ismerem őt személyesen is, sőt nagyra tartom, többek között a világos gondolkodásáért. Ezért lepett meg kicsit részéről ez az általánosítás.
Pont így látom én is.nemtokregelni írta: ↑2024.07.30. 13:11 Szerintem egyszerű ez.
- Vadászok: fegyverismeret van, sokaknak más is, pl. tájékozódás terepen.
- Romák: egyrészt PC, másrészt még mindig sokan munkanélküliek, deviáns életet élnek és nem tudnak a társadalomba illeszkedni - ha ezek közül néhány helyzete javítható, az mindenkinek nyereség.
- Egyetemisták: több eszük van a mai munkaerőpiacon lévő átlagos blue-collar donoroknál, de még formálhatók és nem elkötelezettek multinál vagy egyéb komolyabb karrierúton. És pénzük sincs.
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Húúú, ezt most akkor ha megengeditek, kicsit belülről.WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 06:20 https://spiritfm.hu/cikk/egyetemistakat ... j-kampanya
Vadászok: ok, lőttek már, meg ilyenek, de ennél fontosabb: van otthon fegyverük valamilyen, némi lőszerrel, továbbá egyéni felszerelésük (terepre alkalmas jármű, időjárásálló ruházat, távcső, meg ezernyi apróság, ami a terepen létezést segíti, de nem alapvető része egy tartalékos otthon tárolandó egyenruhájának), a túlélés terén is van jártasságuk, illetve nem csak tereptani jártasságuk, de ami fontosabb, helyismeretük van! Sok átlagpolgár a saját kistelepülése utcaneveit se ismeri, mondjuk egy 10 ezres településen, nemhogy a külterületeket! Most nekem senki ne jöjjön azzal, hogy de hát van már google maps, meg ilyenek... mert azok információi korlátozottak és gyorsan elévülnek. A vadászok betoborzása beleillik abba az elvbe, ami azt célozza meg, hogy a területvédelmisek kapillárisszerűen szőjék át az országot (magyarul ha lehet, minden faluban legyen min. pár helyi arc, aki képben van, és lehet rá számítani). Ezt a konzekvenciát az ukrán tapasztalatok alapján szűrték le, ahol az első invázió lendületének megtörésében kulcsszerepet játszottak az ilyen helyi erők diverzáns akciói.
Romák: igyekeznek köztük pozitív példákat teremteni, hogy a Honvédségben az arányuk tükrözze nagyjából a lakosságarányukat. Most egész jó pénz is van ehhez.
Egyetemisták: nem titok, hogy a kecskeméti Neumann Egyetemen a leendő Egyetemi Század megteremtése az egyik aktuális feladatom, tehát aki szeptembertől arrafelé rontja a levegőt, keressen meg! De szinte minden egyetemen létre fog jönni hallgatói század a következő pár évben, ezen senki ne lepődjön meg. Most olyan ösztöndíjkiegészítéseket ötlöttek ki, ami egy doktorandusz hallgatóéval vetekszik (mondta a rektorunk), ha diploma után nem jön be az élet, a Honvédség egy tuti B terv, és már a technikusok ösztöndíjára is azt mondta nekem egy ifjú hölgy, hogy tök jó lenne, mert akkor nem kellene a vendéglátásban gályáznia suli mellett. Wildbear, a kettő nem zárja ki egymást amúgy, csak szólok. Sőt!
Úgy látom még délután is a reggel hatása alatt állsz!
Kávét ittál már?
"..."
Trollkodás ON:swordmanus írta: ↑2024.07.30. 16:31 Húúú, ezt most akkor ha megengeditek, kicsit belülről.
Vadászok: ok, lőttek már, meg ilyenek, de ennél fontosabb: van otthon fegyverük valamilyen, némi lőszerrel, továbbá egyéni felszerelésük (terepre alkalmas jármű, időjárásálló ruházat, távcső, meg ezernyi apróság, ami a terepen létezést segíti, de nem alapvető része egy tartalékos otthon tárolandó egyenruhájának), a túlélés terén is van jártasságuk, illetve nem csak tereptani jártasságuk, de ami fontosabb, helyismeretük van! Sok átlagpolgár a saját kistelepülése utcaneveit se ismeri, mondjuk egy 10 ezres településen, nemhogy a külterületeket! Most nekem senki ne jöjjön azzal, hogy de hát van már google maps, meg ilyenek... mert azok információi korlátozottak és gyorsan elévülnek. A vadászok betoborzása beleillik abba az elvbe, ami azt célozza meg, hogy a területvédelmisek kapillárisszerűen szőjék át az országot (magyarul ha lehet, minden faluban legyen min. pár helyi arc, aki képben van, és lehet rá számítani). Ezt a konzekvenciát az ukrán tapasztalatok alapján szűrték le, ahol az első invázió lendületének megtörésében kulcsszerepet játszottak az ilyen helyi erők diverzáns akciói.
Romák: igyekeznek köztük pozitív példákat teremteni, hogy a Honvédségben az arányuk tükrözze nagyjából a lakosságarányukat. Most egész jó pénz is van ehhez.
Egyetemisták: nem titok, hogy a kecskeméti Neumann Egyetemen a leendő Egyetemi Század megteremtése az egyik aktuális feladatom, tehát aki szeptembertől arrafelé rontja a levegőt, keressen meg! De szinte minden egyetemen létre fog jönni hallgatói század a következő pár évben, ezen senki ne lepődjön meg. Most olyan ösztöndíjkiegészítéseket ötlöttek ki, ami egy doktorandusz hallgatóéval vetekszik (mondta a rektorunk), ha diploma után nem jön be az élet, a Honvédség egy tuti B terv, és már a technikusok ösztöndíjára is azt mondta nekem egy ifjú hölgy, hogy tök jó lenne, mert akkor nem kellene a vendéglátásban gályáznia suli mellett. Wildbear, a kettő nem zárja ki egymást amúgy, csak szólok. Sőt!
Áhá, szóval ezért vitték be Jerikót!
Trollkodás OFF
Azért egy két dolog árnyalja ezeket.
A vadászok átlagéletkora, pl.
Ma voltam az igrenden, az előadó mondta, hogy az elmúlt ngyedévben 30 vadász adta le az engedélyét, és kb 10 sportlövő.
Kapilláris elv???
Nem kellett volna a polgári védelmet így szétcseszni, és az MHSZt sem...
Sokkal kevesebb egy rendszert fenntartani, mint a semmiből újraépíteni.
Na, jó, többet ma nem iszom, mert csak hűjjeségeket bezélek...
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Gyerekként jártunk polgári védelmi szakkörre, meg versenyekre. Nagyon szerettük.RatRace írta: ↑2024.07.30. 18:40 Trollkodás ON:
Trollkodás OFF
Ma voltam az igrenden, az előadó mondta, hogy az elmúlt ngyedévben 30 vadász adta le az engedélyét, és kb 10 sportlövő.
Kapilláris elv???
- WildBear23
- Veterán
Most ezt nem értem.swordmanus írta: ↑2024.07.30. 16:31 Húúú, ezt most akkor ha megengeditek, kicsit belülről.
Vadászok: ok, lőttek már, meg ilyenek, de ennél fontosabb: van otthon fegyverük valamilyen, némi lőszerrel, továbbá egyéni felszerelésük (terepre
alkalmas jármű, időjárásálló ruházat
A saját fegyverüket viszik be a seregbe?
Az egyiknél duplacsövű sörétes lesz, a másiknál golyós puska?
A saját ruhájukat??
Katonának (bármilyennek) nem egyenruhában kell lennie?
Különben nem vonatkozik rá a Genfi Egyezmény?
Túlélés?
Egy vadász mit él túl, a körvadászatot..?
Akkor nem inkább hajléktalanokat kellene besorozni?
Ők tényleg nagy túlélők.
Ennek a kecskeméti Neumann Egyetemnek bevallom most utána kellett néznem, de látom hogy elég új dolog; bár én az elődjéről (Pallas Athéné Egyetem) sem hallottam.swordmanus írta: ↑2024.07.30. 16:31 Egyetemisták: nem titok, hogy a kecskeméti Neumann Egyetemen a leendő Egyetemi Század megteremtése az egyik aktuális feladatom, tehát aki szeptembertől arrafelé rontja a levegőt, keressen meg!
Én igazi egyetemre gondoltam, BME, ELTE, SOTE, és nem értettem, hogy minek akarna egy hallgató a szakmai orientáció/gyakorlat helyett katonáskodni.
Én inkább "ZS"-nek tenném, de legyen igazatok, sok sikert!swordmanus írta: ↑2024.07.30. 16:31 ha diploma után nem jön be az élet, a Honvédség egy tuti B terv"
Fel is hívom az unokahugomat, hátha van valami jó katonasztorija.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Alapvetően jó lenne a területvédelmi koncepció. Csak nem egy regularis hadsereg frontális támadására ellen még az utánpótlás támadása szintjén sem.swordmanus írta: ↑2024.07.30. 16:31 Húúú, ezt most akkor ha megengeditek, kicsit belülről.
A civil diverzio kihangsulyozasa az egy erős propaganda dolog volt.
Egészen más közönséges haderőnem volt a kulcstényező,
a területvedelmet halomra lőttek amikor vadászpuskaval és benzines palackkal próbálkoztak, de ennél jobban ne menjünk bele. Nem véletlenül x. évig tart a felderítő, eje stb. kiképzés, top fizikummal rendelkező embereknél.
A területvédelem olyan dolgokra jó amire munkásőrség volt. Diverzansok, bűnözők elfogása, zárás, stb. tehát csapaterő a rendőrségnek és katasztrófavédelemnek. A partizánkodasra feltételesen alkalmasak. Azt a Szovjetunióban is elsősorban a volt ejtőernyős hadosztályok katonái csinálták az NKVD szervezésében.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
en meg munkasor gardista voltam, suli utan szlaviaval gyakoroltunk
ingyom bingyom tálib-e?
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Nos, látom nem vagy képben a felszerelés tekintetében. nem akarok belemenni a részletekbe, de természetesen nem az egyenruha helyettesítésére gondoltam.WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 20:28 Most ezt nem értem.
A saját fegyverüket viszik be a seregbe?
Az egyiknél duplacsövű sörétes lesz, a másiknál golyós puska?
A saját ruhájukat??
Katonának (bármilyennek) nem egyenruhában kell lennie?
Különben nem vonatkozik rá a Genfi Egyezmény?
Túlélés?
Egy vadász mit él túl, a körvadászatot..?
Akkor nem inkább hajléktalanokat kellene besorozni?
Ők tényleg nagy túlélők.
Ennek a kecskeméti Neumann Egyetemnek bevallom most utána kellett néznem, de látom hogy elég új dolog; bár én az elődjéről (Pallas Athéné Egyetem) sem hallottam.
Én igazi egyetemre gondoltam, BME, ELTE, SOTE, és nem értettem, hogy minek akarna egy hallgató a szakmai orientáció/gyakorlat helyett katonáskodni.
Én inkább "ZS"-nek tenném, de legyen igazatok, sok sikert!
Fel is hívom az unokahugomat, hátha van valami jó katonasztorija.
Túlélési ismeretek: állatfeldolgozás, elejtés, felismerés egyáltalán, ehető, illetve veszélyes helyben honos növények. Stb.
A Neumann János Egyetem elődjében diplomáztam 20+éve, akkor épp kecskeméti Főiskola, GAMF kara volt. Az hogy neked csak az igazi, ahol te tanultál, én megértem, de nem ez a valóság.
Szakmai orientáció: amikor tele van a hírek a gombamód szaporodó hadiipari beruházásokkal, akkor nem biztos, hogy hátrány, ha a jelentkező önéletrajzából kiderül, hogy van balsejtelme a felhasználói oldalról, megtanulta, mi az a pontosság (mert egy sorakozóról nem érdemes másodperceket se késni), és nem sistereg fel a zöldesbarna színű dolgoktól. Arról nem is beszélve, hogy a Honvédségnél nagyon sok különféle mérnök, stb. is dolgozik, igen sokféle gyakorlatot is szerezhet az ember sok olyan szakterületen, amire nem is gondoltál. Pl. dokik is vannak bőven. A Honvédség nem csak egy kupac Rambó, késsel a szájában. Én értem, hogy be vagy oltva ez ellen. De nem áll jól a dafke kötözködés.
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Totál igazad van, de ha nincs hozzá időgéped, akkor mindhiába.RatRace írta: ↑2024.07.30. 18:40 Trollkodás ON:
Trollkodás OFF
Kapilláris elv???
Vadászok átlagéletkora: ha az ötvenéves lő le, az pont úgy fáj, mintha a húszéves. Illetve ont látok élő példát, hogy ugyan az életkor alapján lehet feltételezni dolgokat, de vannak bőven ellenpéldák oda-vissza.
Kapilláris elv: nyilván szorgosan jegyzetelnek országunk nagyjai. Láttunk példát, amikor a helyismeret aranyat ért (van ott egy pár kilóméteres csővezeték, amit évek óta elhanyagoltak, de el lehet abban férni - Avgyiivka), meg hát lehetnek teljesen spontán dolgok is, pl. ellenőrző ponton felismerni a Pistabácsit, akinek nincsenek papírjai, és tisztázni, hogy az is nagy dolog, hogy most ő van a biciklin, és nem fordítva, hagy kavirgáljon haza, mert kikap az asszonytól.
Teszem hozzá, hogy én emlékszem, kb. mindenki temette ezt a rendszert, amikor beléptem, és épp elindult, már akkor is, és valahogy csak fejlődni látszik, nem sorvadni. Közben eltelt jópár év.
én azért ismerek olyan idősebb vadászt, aki fiatal korában (bőven a rendszerváltás előtt) kiváló sportlövő is volt, és fel is ajánlották neki, hogy lépjen be a rendőrséghez, költözzön pöstországba, és arany élete lesz, mert egész nap kinn lehet a lőtéren, és lövöldözhet ingyen, meg még fizetést is kap, nem is rosszat...cserébe csak annyi a teendő, hogy évente úgy 2-3 embert semlegesítenie kellene a kedvenc nagykaliberű golyós lőfegyverével
nem vállalta
- WildBear23
- Veterán
Sajnos maga a Honvédség oltott be ez ellen engem is, meg itt a fórumtársak 99%-át.swordmanus írta: ↑2024.07.30. 21:39 Nos, látom nem vagy képben a felszerelés tekintetében. nem akarok belemenni a részletekbe, de természetesen nem az egyenruha helyettesítésére gondoltam.
Túlélési ismeretek: állatfeldolgozás, elejtés, felismerés egyáltalán, ehető, illetve veszélyes helyben honos növények. Stb.
A Neumann János Egyetem elődjében diplomáztam 20+éve, akkor épp kecskeméti Főiskola, GAMF kara volt. Az hogy neked csak az igazi, ahol te tanultál, én megértem, de nem ez a valóság.
Szakmai orientáció: amikor tele van a hírek a gombamód szaporodó hadiipari beruházásokkal, akkor nem biztos, hogy hátrány, ha a jelentkező önéletrajzából kiderül, hogy van balsejtelme a felhasználói oldalról, megtanulta, mi az a pontosság (mert egy sorakozóról nem érdemes másodperceket se késni), és nem sistereg fel a zöldesbarna színű dolgoktól. Arról nem is beszélve, hogy a Honvédségnél nagyon sok különféle mérnök, stb. is dolgozik, igen sokféle gyakorlatot is szerezhet az ember sok olyan szakterületen, amire nem is gondoltál. Pl. dokik is vannak bőven. A Honvédség nem csak egy kupac Rambó, késsel a szájában. Én értem, hogy be vagy oltva ez ellen. De nem áll jól a dafke kötözködés.
Én a kicsi, de professzionális hadseregben hiszek.
Félig már sikerült elérni (kicsi).
Majd ha a gömbölyűt már nem cipelik hanem gurítják, és a szögletest nem gurítják hanem cipelik, akkor elhiszem, hogy változott valami.
A kicsi és professzionális hadseregeket kecskepasztor kergetesre találtak ki.WildBear23 írta: ↑2024.07.30. 22:10 Sajnos maga a Honvédség oltott be ez ellen engem is, meg itt a fórumtársak 99%-át.
Én a kicsi, de professzionális hadseregben hiszek.
Félig már sikerült elérni (kicsi).
Majd ha a gömbölyűt már nem cipelik hanem gurítják, és a szögletest nem gurítják hanem cipelik, akkor elhiszem, hogy változott valami.
A háborúkat az utóbbi 200 évben nagy regularis tomeghadseregek vívtak és nyerték meg.
Az ideális model az izraeli. Ez ötvözi a kettőt. Ehhez viszont hatalmas motiváció és irdatlan sok zse kell. Az meg egyik sincs.
A tartalékos toborzás pótcselekvés, mert a sorállomány nem népszerű. Amíg viszont a karrier építés és gyakornokoskodás a fontos, addig nem lesz elég ember, ugyanis egyetlen sereg se ér sokat, ha csak másra nem jó emberek alkotják.
Az izraeli társadalom felének van diplomája tehát sereg felét is diploma megszerzésére alkalmas emberek alkotják. Elképzelhető, hogy ennek is van köze a sikerükhoz illetve annak meg, hogy az első kérdések egyike a munkahelyi interjúkon az, hogy hol szolgált.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Azért a vietkongok és a mudzsahedek/tálibok lehet, hogy ezt máshogy gondolják.
Afganisztánban nem háború volt, hanem katonak által végzett rendőri tevékenység.
Vietnamban pedig nem vietkong győzött, hanem az észak vietnami hadsereg, ami az akkori világ egyik legjobb hadserege volt, ugyanis elverte a háború után a kínai hadsereget is. A vietnámi hadsereget Kelet-Ázsia poroszainak szokás nevezni.
A volt SzU rendőrködni küldött oda egy hadsereget, amiből a zsebtolvajok és politikai aktivisták öltek meg több százezer katonát?
Szerintem ellenőrizd előbb az orosz veszteségeket.
Jo lesz az 26 660 halottnak is tíz év alatt.. Mindezt másfél millió halott afgánnal szemben.
Jó lesz az tizenötezernek is. De amúgy aksurv nyilván az amerikai jelenlétre gondolt, ott az elején elpicsázták a tálibokat, akik aztán soha nem nyertek egyetlen ütközetet sem. Az utolsó években annyira voltak csak képesek, hogy átlag havi egy amerikai katonát leszedtek.
shall not be infringed
Több adat van. A lényeg az, hogy a szovjet veszteség töredéke az afgán veszteségeknek mindezt sorállományú katonákkal.Korgull írta: ↑2024.07.31. 10:20 Jó lesz az tizenötezernek is. De amúgy aksurv nyilván az amerikai jelenlétre gondolt, ott az elején elpicsázták a tálibokat, akik aztán soha nem nyertek egyetlen ütközetet sem. Az utolsó években annyira voltak csak képesek, hogy átlag havi egy amerikai katonát leszedtek.
A nyugati hadseregek felelnek meg a kicsi, professzionális haderőnek.
A jelenlegi európai haderők ennek annyira megfelelnek , hogy gyakorlatilag megvalósítják a bandériumok 21. századi formáját. 30 féle zászló, haderő, egyenruha, fegyverzet, nyelv.
Egyenként nagyon gyengék és együtt se erősek.
- WildBear23
- Veterán
Nekünk soha nem lesz nagy regularis tomeghadseregünk.
NATO tagállamként egy olyan kicsi, profi hadseregben gondolkoznék, ami hatékonyan tud a NATO-erőkkel együttműködni (nyelvtudás, professzionalizmus, felszerelés..)
Én is így látom: a mennyiség nem pótolja a minőséget.
A hadseregünk egy dologban profi, a nagyotmondásban, a "hősi hagyományok" felemlegetésében, és az átszervezésben (pl. a Petőfi laktanya átnevezése egy Habsburg uralkodóra..
Ez politika nem több. Amit mondasz kivétel nélkül igaz az összes európai hadseregre.WildBear23 írta: ↑2024.07.31. 11:15 Nekünk soha nem lesz nagy regularis tomeghadseregünk.
NATO tagállamként egy olyan kicsi, profi hadseregben gondolkoznék, ami hatékonyan tud a NATO-erőkkel együttműködni (nyelvtudás, professzionalizmus, felszerelés..)
Én is így látom: a mennyiség nem pótolja a minőséget.
A hadseregünk egy dologban profi, a nagyotmondásban, a "hősi hagyományok" felemlegetésében, és az átszervezésben (pl. a Petőfi laktanya átnevezése egy Habsburg uralkodóra..
A nyelvtudásról. Erről véletlenül olyantol van infóm aki JTAC.
A JTAC katonák félévente vizsgáznak. Ugyanis nem elég a magas szintű nyelvtudás, olyan szintű nyelvtudás kell, hogy harci zajban, recsegő rádió mellett is képesek legyenek a roviditesek szlengek ertelmezésére stb. kb olyan mint a légi irányítóknál.
A valódi harcban egy tűztámogatást adó aknavetőssel szerinted egyszerűbb a kommunikáció? Dehogy az.
Minden sereg tele van a saját szlengjével káromkodásaival stb. Vizsgálták legalább kétszer gyorsabb a kommunikáció ezzel mint szabvány irodalmi nyelvvel, mindezt anyanyelvi beszélőnél. Akkor képzeld el, hogy egy lengyel román bakaval kellene harc közben kommunikálni.
Ha az amerikaiaknal és az oroszoknal szétütnek 3 zászlóaljat akkor a maradékbol minden további nélkül lehet egy új zászlóaljat felállítani, mert mindenki ért mindenkit. Mindenki ugyanazt kiképzést kap5a ugyanazt gépeket felszerelést hasznalja stb.
Ez itt Európaban nem működne. Képtelenség lenne működő egységet csinálni. Ráadásul mennyire fogadna el bárki egy idegentol parancsot, főleg amit nem is ért rendesen.
Szia,
Hat, a vietnamiak szerintem pont egy jol finanszirozott tomeghadsereg volt, hiszen az oroszok nem csak katonakat kuldtek harcolni, hanem szamolatlanul a felszerelest is, MIG-21-tol a Dvina raketakig az elejen mindent (kesobb a legmodernebb dolgokat mar nem kuldtek, hogy ne lopjak el ut kozben, de a majdnem legmodernebbet akkor is).
Nyilvan a szuk ertelemben vett vietkongokra ez nem vonatkozott, mivel ohozzajuk az igazan ertekes felszereles mar nem jutott el, de ez mindegy is, hiszen nem akart ugy jarni Hosimin mint Sztalin Titoval, ezert megolette oket a Tet offenzivaval, ami utan nyomtalanul eltunt az a nehany, aki tulelte; igy nem is maradt senki, aki a beoltott kisgyerekek kezet levagta volna.
Bel
Tapasztalataim szerint ha két, nem-anyanyelvi beszélő próbál angolul kommunikálni, az gyakran hatékonyabb, mint anyanyelvi és nem anyanyelvi beszélők között. Feltétel nyilván a magabiztos nyelvtudás.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Szia,WildBear23 írta: ↑2024.07.31. 11:15 NATO tagállamként egy olyan kicsi, profi hadseregben gondolkoznék, ami hatékonyan tud a NATO-erőkkel együttműködni (nyelvtudás, professzionalizmus, felszerelés..)
Aksurv-val ertek egyet.
Szerencses helyzetben mukodik a profi hadsereg kicsit hasonloan, mint egy biztositas: folyamatos kis koltseg ved a nagy kiesestol; specifikusan keves profi a hatarainktol tavol harcolva tavol tartja a haborut.
Majdnem azt mondtam, hogy sokaig ez igy mukodott, de ez SEM lenne igaz: nem igy mukodott a horvatoknak, nem igy mukodott a bosnyakoknak, nem igy mukodott a gruzoknak, nem igy mukodott az ormenyeknek, es nem igy mukodik az ukranoknak.
De amikor igazan szukseg van a hadseregre, akkor a kicsi, profi egyszeruen keves: kell az a tomeg, ami kepes ellenallni a tamadasnak.
Valodi honvedo haboru megnyeresere az idealis a vegyes profi/sor hadero. Nem biztos, hogy olyan ara'nyban, mint Izraelben, de mindenkeppen kell mindket komponens. A kis szamu profi rendelkezik mar "beke idoben" is azzal a tudassal es tapasztalattal, ami megalapozza a tomeg kepzeset.
Konkret peldaval: nagyon jo dolog, hogy van (lesz) 24 db csucstechnikaju onjaro lovegunk, mert ezekkel lehet tuzersegi parbajt vivni, ami a 2. legfontosabb feladata a tuzersegnek, es ha ez nincs, akkor az minden feladatat nagyon akadalyozza. De e mellett kellene egy olyan tuzersegnek is lennie, ami kepes a tuzerseg legfontosabb feladatat elvegezni: tomegtuzzel rombolni az ellenseget. Erre alkalmatal barmilyen 24 loveg. Illetve rosszul irtam, nem alkalmatlan: Budapest ostroma egyik tanulsaga az, hogy ez egy alkalmas mennyiseg, akar 50 m -es frontszakasz harcara is. Mas, kevesbe extrem peldak alapjan ennel nagyobb terulet vedelmere is megfelelo, pl. 240 m-es frontszakasz vedelmere kivalo, de 2400 m-es aktiv frontszakasz vedelmere mar egyertelmuen alkalmatlan a mennyiseg miatt.
De a penzugyi realitas az, hogy nincs penz a 24 dbPZH2000 melle venni meg 240 db-ot, es nincs profi katona, aki kezelje azt a tovabbi 240 db-ot. Tehat kellene venni olcso (lehetoleg hasznalt, kozepes minosegu) loveget, amik kepesek a fo feladatot elvegezni. Vagy rosszabb hatasu, de elkepesztoen olcso megoldaskent a meglevo elavult D-20-as lovegeket hasznalni. A hideghaboru vegen 308 db D-20-asunk volt, plusz a sokkal modernebb (onjaro) Gvozgyilka-bol 154 db (meg ezen felul a nagyon modern Akacijabol 18 db, az elavult M-30-asbol 237 db). Azt nem tudom, hogy hany db D-20 maradt meg, a tobbit valoszinuleg mind elpusztitottuk.
Bel
Szia,aksurv írta: ↑2024.07.31. 13:00 Ha az amerikaiaknal és az oroszoknal szétütnek 3 zászlóaljat akkor a maradékbol minden további nélkül lehet egy új zászlóaljat felállítani, mert mindenki ért mindenkit. Mindenki ugyanazt kiképzést kap5a ugyanazt gépeket felszerelést hasznalja stb.
Ez itt Európaban nem működne. Képtelenség lenne működő egységet csinálni. Ráadásul mennyire fogadna el bárki egy idegentol parancsot, főleg amit nem is ért rendesen.
Szerintem a meretekben tevedsz: 3 magyar zaszloaljbol siman lehetne 1-t csinalni.
Es a 3 magyar dandarbol is siman lehetne 1-t csinalni (az mar kerdes, hogy szerintem racionalisabb lenne mar most az 1 dandarnyi erot 1 dandarnak nevezni, es nem 3-nak).
3 hadtestbol csinalni egyet, meg nem olyan nagyon nehez, mert ara'nyaiban keves katonanak kell a dandaron kivul kommunikalnia, annyian meg csak tudnak angolul.
Az utolso mondatodhoz: nem volt a hadmuveszet csucsa, amit az Osztrak-Magyar Monarchia hadserege eloadott, de azert az egy mukodo hadsereg volt (pl. az Olasz hatart kb 200 km-rel eltoltak az I. vilaghaboruban), es ott pont az volt a helyzet, hogy sokan nem nagyon beszeltek kozos nyelvet.
Bel
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Igen az oroszok támogatták őket rendesen, annyira hogy még a kínaiakat is elseggelték, ahogy aksurv írja.bel írta: ↑2024.07.31. 13:09 Szia,
Hat, a vietnamiak szerintem pont egy jol finanszirozott tomeghadsereg volt, hiszen az oroszok nem csak katonakat kuldtek harcolni, hanem szamolatlanul a felszerelest is, MIG-21-tol a Dvina raketakig az elejen mindent (kesobb a legmodernebb dolgokat mar nem kuldtek, hogy ne lopjak el ut kozben, de a majdnem legmodernebbet akkor is).
Nyilvan a szuk ertelemben vett vietkongokra ez nem vonatkozott, mivel ohozzajuk az igazan ertekes felszereles mar nem jutott el, de ez mindegy is, hiszen nem akart ugy jarni Hosimin mint Sztalin Titoval, ezert megolette oket a Tet offenzivaval, ami utan nyomtalanul eltunt az a nehany, aki tulelte; igy nem is maradt senki, aki a beoltott kisgyerekek kezet levagta volna.
Bel
Amiért el vagyok bizonytalanodva, az az, hogy valahol valamikor azt olvastam: tisztán katonai szempontból egy nagy csatát sem nyert meg az NVA az amerikai hadsereggel szemben. Mindenhol visszavonulásra kényszerítették őket végül.
Más kérdés, hogy a háborút az észak-vietnámiak nyerték, ez elég egyértelmű.
- WildBear23
- Veterán
A 240 db PZH2000 helyett nem sok értelmét látom 240 egyetemista, vadász, vagy roma területvédőnek.bel írta: ↑2024.07.31. 13:55 Szia,
Aksurv-val ertek egyet.
Szerencses helyzetben mukodik a profi hadsereg kicsit hasonloan, mint egy biztositas: folyamatos kis koltseg ved a nagy kiesestol; specifikusan keves profi a hatarainktol tavol harcolva tavol tartja a haborut.
Majdnem azt mondtam, hogy sokaig ez igy mukodott, de ez SEM lenne igaz: nem igy mukodott a horvatoknak, nem igy mukodott a bosnyakoknak, nem igy mukodott a gruzoknak, nem igy mukodott az ormenyeknek, es nem igy mukodik az ukranoknak.
De amikor igazan szukseg van a hadseregre, akkor a kicsi, profi egyszeruen keves: kell az a tomeg, ami kepes ellenallni a tamadasnak.
Valodi honvedo haboru megnyeresere az idealis a vegyes profi/sor hadero. Nem biztos, hogy olyan ara'nyban, mint Izraelben, de mindenkeppen kell mindket komponens. A kis szamu profi rendelkezik mar "beke idoben" is azzal a tudassal es tapasztalattal, ami megalapozza a tomeg kepzeset.
Konkret peldaval: nagyon jo dolog, hogy van (lesz) 24 db csucstechnikaju onjaro lovegunk, mert ezekkel lehet tuzersegi parbajt vivni, ami a 2. legfontosabb feladata a tuzersegnek, es ha ez nincs, akkor az minden feladatat nagyon akadalyozza. De e mellett kellene egy olyan tuzersegnek is lennie, ami kepes a tuzerseg legfontosabb feladatat elvegezni: tomegtuzzel rombolni az ellenseget. Erre alkalmatal barmilyen 24 loveg. Illetve rosszul irtam, nem alkalmatlan: Budapest ostroma egyik tanulsaga az, hogy ez egy alkalmas mennyiseg, akar 50 m -es frontszakasz harcara is. Mas, kevesbe extrem peldak alapjan ennel nagyobb terulet vedelmere is megfelelo, pl. 240 m-es frontszakasz vedelmere kivalo, de 2400 m-es aktiv frontszakasz vedelmere mar egyertelmuen alkalmatlan a mennyiseg miatt.
De a penzugyi realitas az, hogy nincs penz a 24 dbPZH2000 melle venni meg 240 db-ot, es nincs profi katona, aki kezelje azt a tovabbi 240 db-ot. Tehat kellene venni olcso (lehetoleg hasznalt, kozepes minosegu) loveget, amik kepesek a fo feladatot elvegezni. Vagy rosszabb hatasu, de elkepesztoen olcso megoldaskent a meglevo elavult D-20-as lovegeket hasznalni. A hideghaboru vegen 308 db D-20-asunk volt, plusz a sokkal modernebb (onjaro) Gvozgyilka-bol 154 db (meg ezen felul a nagyon modern Akacijabol 18 db, az elavult M-30-asbol 237 db). Azt nem tudom, hogy hany db D-20 maradt meg, a tobbit valoszinuleg mind elpusztitottuk.
Bel
A Hírekben jól mutatnak a számok (darab - darab), de szvsz ez egy pótcselekvés.
A Don kanyar megmutatta, hogy megy az ilyesmi. Nincsenek illúzióim. A CDU évekkel ez előtti javaslatának volna talán valami értelme ami európai sorkatonasag volt , úgy hogy mindenki más országokban töltené le és Európara eskudne fel a légióhoz hasonló jelleggel. Ezzel a problémáimat a 12 pontban írták le.bel írta: ↑2024.07.31. 14:03 Szia,
Szerintem a meretekben tevedsz: 3 magyar zaszloaljbol siman lehetne 1-t csinalni.
Es a 3 magyar dandarbol is siman lehetne 1-t csinalni (az mar kerdes, hogy szerintem racionalisabb lenne mar most az 1 dandarnyi erot 1 dandarnak nevezni, es nem 3-nak).
3 hadtestbol csinalni egyet, meg nem olyan nagyon nehez, mert ara'nyaiban keves katonanak kell a dandaron kivul kommunikalnia, annyian meg csak tudnak angolul.
Az utolso mondatodhoz: nem volt a hadmuveszet csucsa, amit az Osztrak-Magyar Monarchia hadserege eloadott, de azert az egy mukodo hadsereg volt (pl. az Olasz hatart kb 200 km-rel eltoltak az I. vilaghaboruban), es ott pont az volt a helyzet, hogy sokan nem nagyon beszeltek kozos nyelvet.
Bel
Ennyit vallottak be, elesett katonából. Ez sem a valóság. A maradandó károsodást szenvedettek ebben nincsenek benne.
Az elmúlt 8 évben jártam jónéhány volt szovjet tagköztársaságban. A temetőikben levő, számos, 80-as évek beli katonasír kapcsán elmondták, mennyit hazudott a szovjet állam a veszteségekről. Azt mondják, minden beismert halott katonára jutott legalább 2, aki elment Afganisztánba és sosem hallottak róla többet. A mostani tudodmelyik esetben sem tenném a nyakam a hivatalos veszteség adatok helytállóságára.
Az arányok tekintetében (szovjet:afgán) nyilván igazad van.
jó ha van írta: ↑2024.07.31. 17:44 Ennyit vallottak be, elesett katonából. Ez sem a valóság. A maradandó károsodást szenvedettek ebben nincsenek benne.
Az elmúlt 8 évben jártam jónéhány volt szovjet tagköztársaságban. A temetőikben levő, számos, 80-as évek beli katonasír kapcsán elmondták, mennyit hazudott a szovjet állam a veszteségekről. Azt mondják, minden beismert halott katonára jutott legalább 2, aki elment Afganisztánba és sosem hallottak róla többet. A mostani tudodmelyik esetben sem tenném a nyakam a hivatalos veszteség adatok helytállóságára.
A több százezer biztosan nem áll. Se sebesültben se halottban. Akkora számokhoz a mostani méretű hagyományos konfliktus kell.
Oké. A "több"-et javítom. De a százezres nagyságrend kb megáll.
Nem hiszem. Tökéletes tűzerő fölényben voltak és
nem finomkodtak. Jó taktikájuk (heli raid) és déli köztársaságok pl. tádzsikok révén sok kiváló felderítőjuk volt. A 9 rota visszafelé jövő felderítői nekik állít emléket. Amíg nem volt amerikai segély addig nem nagyon tudtak velük mit kezdeni az afgánok, mert enfieldeken kívül nem sok mindenük volt. Az orosz veszteségek többségét a konvojok szenvedték el. Rendezetten vonultak ki és még 3 évig az ő emberük volt hatalmon akit a Szovjetunió felbomlása buktatott meg. Sok téves információ van arról a háborúról.
Régen furottam bele, most megkerestem. Húsdaráló volt ez is.
https://youtu.be/oL1Am-98B_I?si=5mt5l393N1xZTw0u
Figyu, legyen neked igazad. Akik ott voltak, meg családtagok, mást mondtak. Meg hogy a tadzsikokat nem is nagyon engedték oda, mert az afgánokkal rokon nép, szintén muszlimok, ilyesmi. Persze biztosan voltak köztük megbízható elvtársak, de nagy tömegben nem harcoltak. Akikkel beszéltem: grúzok, azeriek, kazahok, kirgizek. Egyébként nagyon mutatósak ezek a katonasírok. Lézer gravírozott gránit kő van egy csomóra állítva, az elesett apa/fiú/testvér/férj arcképével.aksurv írta: ↑2024.07.31. 19:18 Nem hiszem. Tökéletes tűzerő fölényben voltak és
nem finomkodtak. Jó taktikájuk (heli raid) és déli köztársaságok pl. tádzsikok révén sok kiváló felderítőjuk volt. A 9 rota visszafelé jövő felderítői nekik állít emléket. Amíg nem volt amerikai segély addig nem nagyon tudtak velük mit kezdeni az afgánok, mert enfieldeken kívül nem sok mindenük volt. Az orosz veszteségek többségét a konvojok szenvedték el. Rendezetten vonultak ki és még 3 évig az ő emberük volt hatalmon akit a Szovjetunió felbomlása buktatott meg. Sok téves információ van arról a háborúról.
Nem csak szovjet adatok vannak, elérhetőek a neten nyilvánossá tett, pl. CIA belső anyagok is a szovjet veszteségekről. Nem volt százezres nagyságrendű halottjuk.
jó ha van írta: ↑2024.07.31. 17:44 Ennyit vallottak be, elesett katonából. Ez sem a valóság. A maradandó károsodást szenvedettek ebben nincsenek benne.
shall not be infringed
"Ennyit vallottak be, elesett katonából. Ez sem a valóság. A maradandó károsodást szenvedettek ebben nincsenek benne."
Nem csak halottakról írtam.
Máshol a rengeteg "soha többet nem hallottunk róla " katonákat is említettem.
Petya esetleg tud közelebbit, autentikus forrásból?
Valójában a lényeg az, ahonnan indultunk, hogy tömeghadsereg az esélyesebb egy konfliktusban. Tud megtartani területet ,helyőrséget állítani, felőrlő taktikát alkalmazni, utánpótlási vonalakat kiépíteni és biztosítani, stb.
Nem tudok csodát tenni. Akkor meg gyerek voltam. De az tuti, hogy tömeges, össztársadalmi, nagyon nagyon sok embert érintő trauma volt Afganisztán. A mostani háborútól nyilván elmaradt, de hasonló nagyságrendű, azzal összemérhető volt a társadalmi hatása. A veteránokat афганец-nak hívták, és a PTSDs volt a jelentős részük már akkor, amikor azt sem tudtuk , hogy mi az a PTSD. Tömeges jelenségről beszélünk, százezrekről, aki valamilyen formában érintett volt. Magukról a veszteségekről őszintén - fogalmam sincs. De hogy százezres nagyságrendben változtak meg emberek, és soha nem voltak utána olyanok, mint előtte - ez közhely volt a SzUban . 20e ember csepp volt a 290 milliós szovjetúlnióban, ennyit egyszerűen nem éreztünk volna meg. Ennél egy hasagrenddel többre tippelnek, aki megfordult Afganisztánban. A hivatalosan bevallott adat, az orosz Wikipédia szerint:jó ha van írta: ↑2024.07.31. 21:54 "Ennyit vallottak be, elesett katonából. Ez sem a valóság. A maradandó károsodást szenvedettek ebben nincsenek benne."
Nem csak halottakról írtam.
Máshol a rengeteg "soha többet nem hallottunk róla " katonákat is említettem.
Petya esetleg tud közelebbit, autentikus forrásból?
80-105e resztevevő, ebből 15e halott, 53e sebesült. Ha ez igaz, akkor barátok között is 60% veszteség. szerintem ez nem lehet nem igaz, és sokkal több katona fordult meg Afganisztánban, mert azért csak jött haza valaki úgy, hogy nem volt benne lyuk .. nem 40%. Szóval nem érzem túlzónak a százezres veszteséget, ha nem csak a halottakat számoljuk, hanem a testileg-lelkileg sérülteket.
Persze nem voltam ott. IMHO a sokat szidott Nyugaton pontosabb infók voltak, mint az SzUban. A hazugságnak is vannak fokozatai, és a szovjetek ebben verhetetlennek voltak - ezt a jó szokást a jogutód is megtartotta.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
https://www.researchgate.net/publicatio ... Afghan_Warjó ha van írta: ↑2024.07.31. 21:43 Figyu, legyen neked igazad. Akik ott voltak, meg családtagok, mást mondtak. Meg hogy a tadzsikokat nem is nagyon engedték oda, mert az afgánokkal rokon nép, szintén muszlimok, ilyesmi. Persze biztosan voltak köztük megbízható elvtársak, de nagy tömegben nem harcoltak. Akikkel beszéltem: grúzok, azeriek, kazahok, kirgizek. Egyébként nagyon mutatósak ezek a katonasírok. Lézer gravírozott gránit kő van egy csomóra állítva, az elesett apa/fiú/testvér/férj arcképével.
Veteránok mindenhol problémák..Petya357 írta: ↑2024.07.31. 23:14 Nem tudok csodát tenni. Akkor meg gyerek voltam. De az tuti, hogy tömeges, össztársadalmi, nagyon nagyon sok embert érintő trauma volt Afganisztán. A mostani háborútól nyilván elmaradt, de hasonló nagyságrendű, azzal összemérhető volt a társadalmi hatása. A veteránokat афганец-nak hívták, és a PTSDs volt a jelentős részük már akkor, amikor azt sem tudtuk , hogy mi az a PTSD. Tömeges jelenségről beszélünk, százezrekről, aki valamilyen formában érintett volt. Magukról a veszteségekről őszintén - fogalmam sincs. De hogy százezres nagyságrendben változtak meg emberek, és soha nem voltak utána olyanok, mint előtte - ez közhely volt a SzUban . 20e ember csepp volt a 290 milliós szovjetúlnióban, ennyit egyszerűen nem éreztünk volna meg. Ennél egy hasagrenddel többre tippelnek, aki megfordult Afganisztánban. A hivatalosan bevallott adat, az orosz Wikipédia szerint:
IMG_0134.jpeg
80-105e resztevevő, ebből 15e halott, 53e sebesült. Ha ez igaz, akkor barátok között is 60% veszteség. szerintem ez nem lehet nem igaz, és sokkal több katona fordult meg Afganisztánban, mert azért csak jött haza valaki úgy, hogy nem volt benne lyuk .. nem 40%. Szóval nem érzem túlzónak a százezres veszteséget, ha nem csak a halottakat számoljuk, hanem a testileg-lelkileg sérülteket.
Persze nem voltam ott. IMHO a sokat szidott Nyugaton pontosabb infók voltak, mint az SzUban. A hazugságnak is vannak fokozatai, és a szovjetek ebben verhetetlennek voltak - ezt a jó szokást a jogutód is megtartotta.
Ez klip arról szól hogy mekkora nagy a probléma velük.
És ezek a háborúk csak csetepaték voltak a mostanihoz képest.
https://youtu.be/o_l4Ab5FRwM?si=xhsdyyPBIAYm2G15
He? Csetepaté? WTF? Afganisztán pontosan olyan volt a szovjeteknek, mint az amerikaiaknak Vietnám. Kurva nagy trauma, össztársadalmi szinten mindenhol ott volt, számtalan film, könyv, minden. Egy teljes korszakot meghatározó konfliktus. Persze lehet bagatellizálni, de ott és akkor mi nem így éltük meg. De lehet, hogy rossz fotelből néztem…aksurv írta: ↑2024.07.31. 23:27 Veteránok mindenhol problémák..
Ez klip arról szól hogy mekkora nagy a probléma velük.
És ezek a háborúk csak csetepaték voltak a mostanihoz képest.
https://youtu.be/o_l4Ab5FRwM?si=xhsdyyPBIAYm2G15
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Pont mostanában az eszembe jutott, hogy ez a jelenlegi brutális húsdaráló milyen nyomokat fog hagyni az érintett országokban? És hogy mennyi de mennyi probléma lesz még ebből számtalan szinten...Petya357 írta: ↑2024.07.31. 23:37 He? Csetepaté? WTF? Afganisztán pontosan olyan volt a szovjeteknek, mint az amerikaiaknak Vietnám. Kurva nagy trauma, össztársadalmi szinten mindenhol ott volt, számtalan film, könyv, minden. Egy teljes korszakot meghatározó konfliktus. Persze lehet bagatellizálni, de ott és akkor mi nem így éltük meg. De lehet, hogy rossz fotelből néztem…
Ami most van, ahhoz viszonyítottam. Ezzel nem azt akartam kisebbiteni, hanem jelenlegit kiemelni.. És még csak nem is látjuk a végét, tehát bármi lehetséges.Petya357 írta: ↑2024.07.31. 23:37 He? Csetepaté? WTF? Afganisztán pontosan olyan volt a szovjeteknek, mint az amerikaiaknak Vietnám. Kurva nagy trauma, össztársadalmi szinten mindenhol ott volt, számtalan film, könyv, minden. Egy teljes korszakot meghatározó konfliktus. Persze lehet bagatellizálni, de ott és akkor mi nem így éltük meg. De lehet, hogy rossz fotelből néztem…
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aksurv 2024.07.31. 23:59-kor.
De konkrétan több százezer halottról írtál. Idézlek: "A volt SzU rendőrködni küldött oda egy hadsereget, amiből a zsebtolvajok és politikai aktivisták öltek meg több százezer katonát?"
shall not be infringed
Majd később beláttam, hogy a "több" túlzás volt. A 100.000 körüli veszteség viszont reális lehet.
Csak azt olvasod el, ami a te teóriádat igazolja?
Jaj már. Miután visszavetted százezerre, arra pedig azt írtam, hogy az is még mindig erős túlzás, mert elérhetőek számok amerikai forrásokból is, nem csak a szerinted meghamísitott orosz adatok léteznek, és azok sem támasztják alá a százezret közel sem.
shall not be infringed
Rugózol itt a statisztikákon a fotelodból. Én azt mondom: jártam azok között, akik sajat maguk, vagy családtagjuk részt vett abban a háborúban. Ők valamennyien azt állították, a hivatalos értesítések számának 2-3-szorosa az örökre eltűntek száma. De ha ettől leszel boldog: az a háború nem is volt, csak videojáték az egész. Petya meg én csak fikciókról írtunk. Te otthonról mindent sokkal jobban tudsz. Meghajolok a tudásod előtt, Mester.
Felesleges szalmabábukat püfölnöd, itt te vagy, aki mindent jobban tud. Először benyögtél több százezer szovjet halottat, aztán hasraütésszerűen százezerre módosítottad, mindezt arra alapozva, hogy te beszéltél pár családtaggal és veteránnal. Egyéni fájdalmakból, családi tragédiákból, a rendszerrel szembeni bizalmatlanságból, szóbeszédekből extrapolálni egy random számot abszolút áltudományos megközelítés. A hivatalos értesítések számának 2-3-szorosa amúgy még mindig csak 30-45e, szóval a 100e így sem jön ki, de mindegy is.
A valóság az, hogy miközben a szovjet rendszer bukása utáni hivatalos orosz adat 15e körüli halottat említ, NATO és hírszerzési forrásokban is hasonló adatok találhatóak, a legmagasabb nyugati szám is a 30e alatti, és még maguk a szovjetekkel harcoló mudzsáhidok is "csak" hatvanezret emlegettek anno. Én értem, hogy fáj azt mondani tévedtem, és csak azért is belebetonozod magad már a százezres számba, ignorálva minden ismert forrást, és megpróbálsz úgy projektálni, mintha én lennék az, aki még a háború megtörténtét is kétségbe vonja, de hát na. Persze ha neked ez kell a lelki békédhez, hát legyen, én elengedtem ezt az értelmetlen vitát.
A valóság az, hogy miközben a szovjet rendszer bukása utáni hivatalos orosz adat 15e körüli halottat említ, NATO és hírszerzési forrásokban is hasonló adatok találhatóak, a legmagasabb nyugati szám is a 30e alatti, és még maguk a szovjetekkel harcoló mudzsáhidok is "csak" hatvanezret emlegettek anno. Én értem, hogy fáj azt mondani tévedtem, és csak azért is belebetonozod magad már a százezres számba, ignorálva minden ismert forrást, és megpróbálsz úgy projektálni, mintha én lennék az, aki még a háború megtörténtét is kétségbe vonja, de hát na. Persze ha neked ez kell a lelki békédhez, hát legyen, én elengedtem ezt az értelmetlen vitát.
jó ha van írta: ↑2024.08.02. 13:27 Rugózol itt a statisztikákon a fotelodból. Én azt mondom: jártam azok között, akik sajat maguk, vagy családtagjuk részt vett abban a háborúban. Ők valamennyien azt állították, a hivatalos értesítések számának 2-3-szorosa az örökre eltűntek száma. De ha ettől leszel boldog: az a háború nem is volt, csak videojáték az egész. Petya meg én csak fikciókról írtunk. Te otthonról mindent sokkal jobban tudsz. Meghajolok a tudásod előtt, Mester.
shall not be infringed
Sajnálom az érintetteket, és remélem, hogy az ijedtségnél nagyobb bajuk nem esett, de azért ez valahol már rendőrviccbe illő jelenet:
https://telex.hu/belfold/2024/08/03/tis ... jo-baleset
Húbasszus, ennek fele sem tréfa! Simán lehet, hogy ott maradtakAndyA írta: ↑2024.08.04. 10:40 Sajnálom az érintetteket, és remélem, hogy az ijedtségnél nagyobb bajuk nem esett, de azért ez valahol már rendőrviccbe illő jelenet:
Akkor nagy baj nem történt. Mázlija volt. Nyilván az előljárók nem dicsérik meg, de jobb, mint megfulladni…
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
a kompos is hibazott mert nem latom hogy lengetne a feher zaszlot, a rendor meg haaaaat, koteles komp atkelot ilyen tempoval nem kozelitunk meg es hangjelzest kellett volna adni hogy jovok eriszd le a kotelet...
AndyA írta: ↑2024.08.04. 10:40 Sajnálom az érintetteket, és remélem, hogy az ijedtségnél nagyobb bajuk nem esett, de azért ez valahol már rendőrviccbe illő jelenet:
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Izraeli haderő: tender 20 ezer darab hazai M4-jellegű gépkarabélyra
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/izraeli ... arabelyra/
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/izraeli ... arabelyra/
- WildBear23
- Veterán
https://forbes.hu/uzlet/penzert-se-kell ... ndfokozat/
"Egyelőre nem sikerül közösségi finanszírozással megtolni a Magyar Honvédséget, nem jelentkeznek a pénzért kínált rangokért.
Mi történt? A kormány újfajta megközelítéssel és módon idén júliustól teremtette meg annak a jogszabályi lehetőségét, hogy lényegében pénzadományért vagy más hazafias cselekedetért különleges katonai rendfokozatokat osztogathassanak bárkinek.
A hvg közérdekű adatigénylésére küldött választ a Honvédelmi Minisztérium, ami szerint eddig senki nem kapott címzetes ezredesi vagy alezredesi rangot a honvédségnél pénzadományért cserébe Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztertől.
Kinek jár? Címzetes ezredesi vagy alezredesi rang annak jár, aki “a Honvédség társadalmi megítélésének növelését előmozdító azon személye részére, aki egyedi megállapodásban honvédelmi célra vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulást teljesít”.
"Egyelőre nem sikerül közösségi finanszírozással megtolni a Magyar Honvédséget, nem jelentkeznek a pénzért kínált rangokért.
Mi történt? A kormány újfajta megközelítéssel és módon idén júliustól teremtette meg annak a jogszabályi lehetőségét, hogy lényegében pénzadományért vagy más hazafias cselekedetért különleges katonai rendfokozatokat osztogathassanak bárkinek.
A hvg közérdekű adatigénylésére küldött választ a Honvédelmi Minisztérium, ami szerint eddig senki nem kapott címzetes ezredesi vagy alezredesi rangot a honvédségnél pénzadományért cserébe Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztertől.
Kinek jár? Címzetes ezredesi vagy alezredesi rang annak jár, aki “a Honvédség társadalmi megítélésének növelését előmozdító azon személye részére, aki egyedi megállapodásban honvédelmi célra vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulást teljesít”.
Viszont az ifjabb Sóher -a rúzsos szájú sz.rboxoló- belépett tartalékosnak. A celeb zászlóaljba.WildBear23 írta: ↑2024.08.08. 07:22 https://forbes.hu/uzlet/penzert-se-kell ... ndfokozat/
- Judge Dredd
- Moderátor
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
A Haditechnika osztotta meg - sztem a könyvei mindannyiunk polcán ott voltak egy bizonyos életkor felett:
"Értesítjük a tisztelt Olvasókat, hogy július 15-én 79 éves korában, elhunyt Sárhidai Gyula mérnök tanácsos, az egykori Haditechnikai Intézet munkatársa, a Haditechnika folyóirat szerkesztője, számos haditechnika-történeti témájú szakkönyv szerzője és szerkesztője.
Temetésére 2024. augusztus 27-én 15 órakor a Budapest-Farkasréti Mindenszentek Plébánia altemplomában (1124 Bp. Hegyalja út 139.), szentmise keretében kerül sor.
Emlékét megőrizzük!"
( RIP
"Értesítjük a tisztelt Olvasókat, hogy július 15-én 79 éves korában, elhunyt Sárhidai Gyula mérnök tanácsos, az egykori Haditechnikai Intézet munkatársa, a Haditechnika folyóirat szerkesztője, számos haditechnika-történeti témájú szakkönyv szerzője és szerkesztője.
Temetésére 2024. augusztus 27-én 15 órakor a Budapest-Farkasréti Mindenszentek Plébánia altemplomában (1124 Bp. Hegyalja út 139.), szentmise keretében kerül sor.
Emlékét megőrizzük!"
( RIP
RIPgvass1 írta: ↑2024.08.08. 10:24 A Haditechnika osztotta meg - sztem a könyvei mindannyiunk polcán ott voltak egy bizonyos életkor felett:
Temetésére 2024 . augusztus 27-én 15 órakor a Budapest-Farkasréti Mindenszentek Plébánia altemplomában (1124 Bp. Hegyalja út 139.), szentmise keretében kerül sor.
Emlékét megőrizzük!"
( RIP
A tankos könyvéből olvastam fel a gyerekeknek estimese helyett
Hétvégén pakoltam ki a régi cuccaimat és ezek is a kezembe kerültek. Persze hogy abba is maradt a pakolás, mert elkezdtem nagy nosztalgiával olvasgatni.gvass1 írta: ↑2024.08.08. 10:24 A Haditechnika osztotta meg - sztem a könyvei mindannyiunk polcán ott voltak egy bizonyos életkor felett:
Emlékét megőrizzük!"
( RIP
R.I.P.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Törökország kukázza az orosz Sz400-as orosz légvédelmi rendszerét, jórészt az itt nem leírható háborúban szerzett rossz tapasztalatok alapján.
A török Acélkupola (muahhahahahaa!!) védelmi rendszerébe nem integrálja, és az is elképzelhető hogy eladják egy harmadik országnak.
https://www.portfolio.hu/global/2024081 ... ket-703561
A török Acélkupola (muahhahahahaa!!) védelmi rendszerébe nem integrálja, és az is elképzelhető hogy eladják egy harmadik országnak.
Ukrajnának...?TotoHU írta: ↑2024.08.10. 21:37 Törökország kukázza az orosz Sz400-as orosz légvédelmi rendszerét, jórészt az itt nem leírható háborúban szerzett rossz tapasztalatok alapján.
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
...majd a pakik eladják nekik?swordmanus írta: ↑2024.08.11. 23:33 A török ennyire nem hülye, van hosszú történelme, hogy tudja, a medve nem játék.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
GP-46: Új orosz gránátvető-fejlesztés a nyugati 40×46 mm LV lőszerre
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/gp-46-u ... -loszerre/
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/gp-46-u ... -loszerre/
Talán ide illik legjobban. Lövedékek fejlődése, és ezzel kapcsolatos nemzetközi egyezmények.