Kapott 40 millát is, mert írt egy levelet O.Vnak. levelet, nem pályázatot.
OFF topik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
- WildBear23
- Veterán
Re: OFF topik
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Fizetett bér-Troll.
Re: A jászsági férfi gyilkossággal fenyegette a rendőröket.
+1aksurv írta: ↑2024.07.19. 19:32 Negy éve kapta. 31 év edzői munka után.Sem akkor, sem most nem volt a jogszabályban leírva, hogy a kitüntetteket a kitüntetés előtt C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés és fedhetetlensegi vizsgálat alá kell vetni.
A legalja, hogy politikai célra használnak fel egy gyereket ért támadást.
Ugyanez jutott eszembe nekem is.
Google Drive: egy tanulság
Nos, nem egészen erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy "a felhő az valaki másnak a számítógépe", de a gyökérok és a következmény ugyanaz. - Tanuljatok ingyen az én káromon.Poresz írta: ↑2023.12.04. 21:37 Fizikailag legyen nálam a háttértár. - A felhő az valaki másnak a számítógépe. Kitalálják, hogy törlik az adataimat, mert csak, a számítógép az övék; vagy jogszabály kötelezi őket a megszívatásomra… Inkább önmagam hülyesége miatt kerüljek bajba, mint másé miatt. Nem biztos, hogy ez racionális.
A Google jelezte nekem, hogy már kevés a tárhelyem. Rendben, letöltök mindent a Google Drive-ról, csak az marad, amit használok. Megtörtént. Elő kellett vennem egy régi fájlt, és… Nem tudja megnyitni. Miért nem? Túrok egy kicsit a beállításiokban és bővítményekben, ráguglizok a Google súgójára, és…
"Welcome to the Google Docs Editors help community.
The .gsheet and .gdoc files on your computer are only shortcut links to the real files which are in your Google Drive. IF you have somehow uploaded any .gsheet or .gdoc files to your Google Drive, then you have only uploaded shortcut files which are not the real Sheets/Docs files, and these can NOT be opened by Google Sheets or Google Docs." - Google Docs Editors Help: can't open gsheet
Tartalmi fordítás: a letöltött Google Docs (pl.: gdoc, .gsheet) fájlok csak parancsikonok az igazi fájlokhoz. - Kösz'! Az átlag egységsugarú júzer mégis honnan tudja (sejtse) ezt? Világgá azért nem kürtölték…
Tanulság: MS Office, LibreOffice és más fájlok szinkronizálhatók, tárolhatók és megoszthatók a Google Drive-ban - praktikusan az asztali alkalmazással, mert akkor marad a számítógépünkön egy példány -, de a Google Docs használata kerülendő, mert nem lesz nálunk a fájl- - Hanem valaki más számítógépén. Egyetlen példányban.
Re: Google Drive: egy tanulság
Nem tudom hogyan töltötted le pontosan, de alapvetően docx fájlként tölti le nálam.Poresz írta: ↑2024.07.22. 11:43 Nos, nem egészen erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy "a felhő az valaki másnak a számítógépe", de a gyökérok és a következmény ugyanaz. - Tanuljatok ingyen az én káromon.
A Google jelezte nekem, hogy már kevés a tárhelyem. Rendben, letöltök mindent a Google Drive-ról, csak az marad, amit használok. Megtörtént. Elő kellett vennem egy régi fájlt, és… Nem tudja megnyitni. Miért nem? Túrok egy kicsit a beállításiokban és bővítményekben, ráguglizok a Google súgójára, és…
"Welcome to the Google Docs Editors help community.
The .gsheet and .gdoc files on your computer are only shortcut links to the real files which are in your Google Drive. IF you have somehow uploaded any .gsheet or .gdoc files to your Google Drive, then you have only uploaded shortcut files which are not the real Sheets/Docs files, and these can NOT be opened by Google Sheets or Google Docs." - Google Docs Editors Help: can't open gsheet
Tartalmi fordítás: a letöltött Google Docs (pl.: gdoc, .gsheet) fájlok csak parancsikonok az igazi fájlokhoz. - Kösz'! Az átlag egységsugarú júzer mégis honnan tudja (sejtse) ezt? Világgá azért nem kürtölték…
Tanulság: MS Office, LibreOffice és más fájlok szinkronizálhatók, tárolhatók és megoszthatók a Google Drive-ban - praktikusan az asztali alkalmazással, mert akkor marad a számítógépünkön egy példány -, de a Google Docs használata kerülendő, mert nem lesz nálunk a fájl- - Hanem valaki más számítógépén. Egyetlen példányban.
Mod.: Most kipróbáltam, ha egy egész mappát zippelek be, akkor is docx fájlok jönnek le.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Re: Google Drive: egy tanulság
Szerintem "otthon" volt neki rá linkje, és a drive-ról csak törölte, mert a linket teljes file-nak hitte.
- WildBear23
- Veterán
Nem félek, hogy az AI átveszi a hatalmat..
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- WildBear23
- Veterán
https://telex.hu/belfold/2024/07/23/szo ... antalmazas
"Yakuzák SE, az élet iskolája" - nem hangzik túl jól..
(A jakuza (ヤクザ), a világ egyik legrégebbi bűnözői szervezete, Japánban jött létre.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jakuza)
(A jakuza (ヤクザ), a világ egyik legrégebbi bűnözői szervezete, Japánban jött létre.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
De most miért, én is a Magyar RENDŐR Szituációs Lövész Egyesület tagja vagyok, mégsem lődözök embereket könnygázzal meg gumilövedékkel...OHHH, WAIT...WildBear23 írta: ↑2024.07.23. 15:09 https://telex.hu/belfold/2024/07/23/szo ... antalmazas
Yakuzák SE.jpg
)))))))))))))))
(Nehogy valaki komolyan vegye, poénvót)
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
1988. Moldova György "Bűn az élet..." c. rendőrökről szóló könyve utolsó oldalán a végszó. Nem tudom szó szerint idézni, de a lényeg ez voltThomaster írta: ↑2024.07.19. 12:15 "A sofőr egy földútra, majd egy szántóföldre kanyarodott, ott megállt, kiszállt a járműből, és egy fejszenyéllel elkezdte ütni a rendőrautót.
Betörte a szolgálati kocsi több ablakát, közben azt hangoztatta, hogy megöli a járőröket. A támadásban a rendőrök könnyebben megsérültek."
Én meg azt nem értem, hogy ekkor a megtámadott rendőrök miért figyelmeztető lövést adnak le? Jó, értem, azért, mert utána még őket meszelnék el.
"Tisztelt bíróság! Az utolsó szó jogán csak annyit szeretnék mondani, hogy önök itt hónapokon keresztül tárgyalták, hogy jogos volt e a fegyverhasználatom. Nekem akkor, ott, csak 3mp időm volt erre!"
35 éve nem változott semmi.
- WildBear23
- Veterán
Cajga írta: ↑2024.07.23. 16:44 1988. Moldova György "Bűn az élet..." c. rendőrökről szóló könyve utolsó oldalán a végszó. Nem tudom szó szerint idézni, de a lényeg ez volt
"Tisztelt bíróság! Az utolsó szó jogán csak annyit szeretnék mondani, hogy önök itt hónapokon keresztül tárgyalták, hogy jogos volt e a fegyverhasználatom. Nekem akkor, ott, csak 3mp időm volt erre!"
35 éve nem változott semmi.
Jól idézted, Moldova szavai örökérvényűek!
- montecarlo
- Fórumtag
Ezekre a lefoglalós fotókra csak nekem áll fel? K*rvajól be tudják állítani
- WildBear23
- Veterán
Nem csak neked.montecarlo írta: ↑2024.07.26. 11:38 Ezekre a lefoglalós fotókra csak nekem áll fel? K*rvajól be tudják állítani
Screenshot_20240726_112244_YouTube.jpg
Jó kép, ezzel mehetne egyből az egunra, vagy a vaterára.
Szerintem még gyűjtői felárat is adnának értük.
+1WildBear23 írta: ↑2024.07.26. 12:54 Nem csak neked.
Jó kép, ezzel mehetne egyből az egunra, vagy a vaterára.
Szerintem még gyűjtői felárat is adnának értük.
Nekem egy híres VZ61-re fáj a fogam, akár hatástalanítva is.
- WildBear23
- Veterán
"Hé Prisztás, a Don üzenetet küldött..!"
Prisztás Józsit nagy valószínűséggel pisztollyal lőtték le, nem VZ61-essel. Fenyő János Agram 2000-ből kapta azt a bizonyos sorozatot.
De Magda Marinko egyik VZ61-ese, vagy esetleg a móri bankrablás során használt fegyver krimináltörténelmi szempontból érdekes lehet. Ugyanígy örülnék a Komondor (vagy már TESZ volt?) által használt egyik VZ61-nek is.
Pár éve mágneshorgászok fogtak ki élővízből egy korrodált VZ61-et, le is adták a rendőrségnek. Az sem véletlenül került oda.
Nekem szintén pár éve kínáltak eladásra egy hatástalanított VZ61-et, az volt az érdekessége, hogy a tárfészek előtt kimarták, a tokfedélen pedig pontozóval szétütötték a gyári számot, és újat ütöttek bele.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
gvass1 wrote: ↑2024.07.27. 07:01
+ ujj a billentyűn
Egyébként pont, hogy már nem. Szerintem üdítő látni, hogy az utóbbi 5-6 évben készült filmekben, TV-sorozatokban már egyre több és több a szakszerű és biztonságos, valóságos fegyverkezelés.
Sok színészt komoly fegyveres tréningnek is alávetnek, lásd John Wick esetében nyilvános videók is vannak róla.
Alec Baldwin meg a kivétel...
---
Emögött szerintem az is állhat, hogy az USA lakosságának egyre nagyobb része fegyvertartó- és -viselő, a fegyveres erőknél szolgált veteránok száma is sok-sok milliós, és ezek szemében egy szakszerütlen fegyveres jelenet hamar nevetségessé tud tenni egy mozit, ami aztán negatív reklámot generál a közösségi médiában.
+ ujj a billentyűn
Egyébként pont, hogy már nem. Szerintem üdítő látni, hogy az utóbbi 5-6 évben készült filmekben, TV-sorozatokban már egyre több és több a szakszerű és biztonságos, valóságos fegyverkezelés.
Sok színészt komoly fegyveres tréningnek is alávetnek, lásd John Wick esetében nyilvános videók is vannak róla.
Alec Baldwin meg a kivétel...
---
Emögött szerintem az is állhat, hogy az USA lakosságának egyre nagyobb része fegyvertartó- és -viselő, a fegyveres erőknél szolgált veteránok száma is sok-sok milliós, és ezek szemében egy szakszerütlen fegyveres jelenet hamar nevetségessé tud tenni egy mozit, ami aztán negatív reklámot generál a közösségi médiában.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
- WildBear23
- Veterán
Régi fórumtalin készült kép, lehet találgatni hogy ki kicsoda..
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
sword, bear, poresz, toto
WildBear23 írta: ↑2024.07.28. 08:54 Régi fórumtalin készült kép, lehet találgatni hogy ki kicsoda..
Screenshot_20240728_085101_Facebook.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
-
- Veterán
Elakadás.
Elég sűrűn előfordul a videóikban, hogy elakad a rendőr fegyvere.
Pl. ez a legutóbbi : https://youtu.be/eKMk6UoiA_Q?t=61
Mi lehet a leggyakoribb ok? Fegyver, lőszer, felhasználó?
Re: Elakadás.
Leggyakrabban limp wristing.parazstaposo írta: ↑2024.07.29. 13:36 Elég sűrűn előfordul a videóikban, hogy elakad a rendőr fegyvere.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Itt válaszolok mert nagyon off a katonaihoz képest.nemtokregelni írta: ↑2024.07.30. 13:11 Szerintem egyszerű ez.
- Vadászok: fegyverismeret van, sokaknak más is, pl. tájékozódás terepen.
- Romák: egyrészt PC, másrészt még mindig sokan munkanélküliek, deviáns életet élnek és nem tudnak a társadalomba illeszkedni - ha ezek közül néhány helyzete javítható, az mindenkinek nyereség.
- Egyetemisták: több eszük van a mai munkaerőpiacon lévő átlagos blue-collar donoroknál, de még formálhatók és nem elkötelezettek multinál vagy egyéb komolyabb karrierúton. És pénzük sincs.
Romák - éveken át jártunk egy mátrai faluban lévő nevelőházba, ahol állami gondozott gyerekeket neveltek, felerészben cigányok voltak általában. Rengeteg adományt vittünk, programokat szerveztünk a gyerekeknek, bandáztunk velük.
Jóba lettünk több nevelővel is, az egyikkel mai napig tartom a kapcsolatot. Sokat beszélgettünk a dolgokról, mert miután 5-6 éven át mentünk évente kétszer-háromszor, érdeklődtünk egy-egy kikerült gyerek életútja iránt.
A helyzet az, hogy mindegyikük elkallódott, rossz útra tért. Száz százalékban vagy csövesek lettek, vagy drogosok, vagy prostituáltak, vagy bűnözők. A nevelőkkel beszélgetve azt mondták, hogy ez az általános, az egyikük a 30 éves állami gondozotti nevelői pályája során egy-két példát tudott csak felidézni, amikor valaki a gyermekvédelmi rendszerből kikerülve végül megtapadt a társadalomban és hétköznapi életet élt, szakmája lett, becsületes munkája, családja akiket szeretett.
Szóval a véleményem, és a mondandóm lényege: bár nem vagyok pedagógus sem, de azt gondolom hogy az első 3-6 év kulcsfontosságú. Ha a családja körében a szocializáció alatt megkapta azokat a mintákat amikre a későbbi élete során építhet, akkor megkapta, ha nem akkor nem, és ez már később nem is pótolható. Tehát ha munka nélkül lógicáló és deviáns életet él valaki, legyen az akár cigány akár magyar, mert ebben szocializálódott és ezt látta maga körül általánosan kisgyerek korától kezdve, akkor azon nem hogy a honvédség, de talán még a Jóisten se tud segíteni.
Én inkább 0-3, 0-5 évet mondanék, de amúgy nagyon igaz.TotoHU írta: ↑2024.07.30. 14:47 Itt válaszolok mert nagyon off a katonaihoz képest.
Romák - éveken át jártunk egy mátrai faluban lévő nevelőházba, ahol állami gondozott gyerekeket neveltek, felerészben cigányok voltak általában. Rengeteg adományt vittünk, programokat szerveztünk a gyerekeknek, bandáztunk velük.
Jóba lettünk több nevelővel is, az egyikkel mai napig tartom a kapcsolatot. Sokat beszélgettünk a dolgokról, mert miután 5-6 éven át mentünk évente kétszer-háromszor, érdeklődtünk egy-egy kikerült gyerek életútja iránt.
A helyzet az, hogy mindegyikük elkallódott, rossz útra tért. Száz százalékban vagy csövesek lettek, vagy drogosok, vagy prostituáltak, vagy bűnözők. A nevelőkkel beszélgetve azt mondták, hogy ez az általános, az egyikük a 30 éves állami gondozotti nevelői pályája során egy-két példát tudott csak felidézni, amikor valaki a gyermekvédelmi rendszerből kikerülve végül megtapadt a társadalomban és hétköznapi életet élt, szakmája lett, becsületes munkája, családja akiket szeretett.
Szóval a véleményem, és a mondandóm lényege: bár nem vagyok pedagógus sem, de azt gondolom hogy az első 3-6 év kulcsfontosságú. Ha a családja körében a szocializáció alatt megkapta azokat a mintákat amikre a későbbi élete során építhet, akkor megkapta, ha nem akkor nem, és ez már később nem is pótolható. Tehát ha munka nélkül lógicáló és deviáns életet él valaki, legyen az akár cigány akár magyar, mert ebben szocializálódott és ezt látta maga körül általánosan kisgyerek korától kezdve, akkor azon nem hogy a honvédség, de talán még a Jóisten se tud segíteni.
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Mazeltov!
Anno engem konkrétan kiraboltak a zsaruk, elosztották egymás között a pénztárcám tartalmát. De az még a kilencvenes években volt
shall not be infringed
- WildBear23
- Veterán
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
A közel húszmilliárd forint fél év alatt ugyanis azt jelenti, hogy minden egyes napon 109,75 millió forintnyi bírságot kaptak a gyorshajtók Magyarországon január első napja és június vége között.
nem ertem mer sirnak allandoan a pekek, van itt piiz lovera....
nem ertem mer sirnak allandoan a pekek, van itt piiz lovera....
ingyom bingyom tálib-e?
- nemtokregelni
- Veterán
Tényleg, ezzel kapcsolatban mi az igazság? Nekem ez idegen terület, egy oldalon férfinak mondják a bokszolót és tisztességtelennek a részvételét, más oldalról ködös tesztekre hivatkoznak és jelentéktelen kromoszóma-rendellenességet emlegetnek legfeljebb.
Minden politikától és az esettel összefüggő mocskolódástól mentesen, pár tudós fórumtárs elmondhatná a véleményét.
Sapienti sat.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
nemertekhozza de allitolag fizikailag no viszont gyarilag tobb ferfi hormont termel.
nemtokregelni írta: ↑2024.08.03. 12:11 Tényleg, ezzel kapcsolatban mi az igazság? Nekem ez idegen terület, egy oldalon férfinak mondják a bokszolót és tisztességtelennek a részvételét, más oldalról ködös tesztekre hivatkoznak és jelentéktelen kromoszóma-rendellenességet emlegetnek legfeljebb.
Minden politikától és az esettel összefüggő mocskolódástól mentesen, pár tudós fórumtárs elmondhatná a véleményét.
ingyom bingyom tálib-e?
A vizsgálat eredménye nem publikus, de állítólag XY kromoszómája van, azaz per def "nem nő". Ez ugyan nem dopping, de 5-10x-es tesztoszteron szintet jelent, ami finoman szólva örök életre szóló eltiltást jelentene, ha egy nőnél ilyet mérnek.nemtokregelni írta: ↑2024.08.03. 12:11 Tényleg, ezzel kapcsolatban mi az igazság? Nekem ez idegen terület, egy oldalon férfinak mondják a bokszolót és tisztességtelennek a részvételét, más oldalról ködös tesztekre hivatkoznak és jelentéktelen kromoszóma-rendellenességet emlegetnek legfeljebb.
Szóval ez lehet természetes állapot, nem doping, stb., de semmiképpen sem sportszerű egy ilyen versenyzőt kiállítani a női mezőnyben.
Attól tartok, hogy a túl keveset tudunk (és azt is túl "bias" forrásból), hogy pálcát törhessünk bármely irányba. Nem akadt fenn dopping teszten és engedték indulni. Ezek tények. de mindezt olyan versenyen, mely megnyitóünnepségén szakállas nőkkel hirdették az elfogadást; ez is tény. S ez utóbbi véleményes tény aztán alapból minden valós vagy vélt igazságot más lencsén át láttat mindenkivel ez ügyben (is).nemtokregelni írta: ↑2024.08.03. 12:11 Tényleg, ezzel kapcsolatban mi az igazság? Nekem ez idegen terület, egy oldalon férfinak mondják a bokszolót és tisztességtelennek a részvételét, más oldalról ködös tesztekre hivatkoznak és jelentéktelen kromoszóma-rendellenességet emlegetnek legfeljebb.
Szóval még az is lehet, hogy a sportoló állapota teljesen természetes, s valóban inkább nő, mint nem - de ez a biológiai-egészségügyi "állapota" ezzel együtt is épp olyan jogosulatlan előny, mint amihez hasonló ok miatt anno bizonyos rugós lábprotézissel induló futóversenyzőket kizártak valami versenyekről; mert szupernagy unfair előnyt jelent mindenki mással szemben az "állapotuk".
Megoldás mi? Azt én nem tudom.
+1pogessor írta: ↑2024.08.03. 16:12 Attól tartok, hogy a túl keveset tudunk (és azt is túl "bias" forrásból), hogy pálcát törhessünk bármely irányba. Nem akadt fenn dopping teszten és engedték indulni. Ezek tények. de mindezt olyan versenyen, mely megnyitóünnepségén szakállas nőkkel hirdették az elfogadást; ez is tény. S ez utóbbi véleményes tény aztán alapból minden valós vagy vélt igazságot más lencsén át láttat mindenkivel ez ügyben (is).
Szóval még az is lehet, hogy a sportoló állapota teljesen természetes, s valóban inkább nő, mint nem - de ez a biológiai-egészségügyi "állapota" ezzel együtt is épp olyan jogosulatlan előny, mint amihez hasonló ok miatt anno bizonyos rugós lábprotézissel induló futóversenyzőket kizártak valami versenyekről; mert szupernagy unfair előnyt jelent mindenki mással szemben az "állapotuk".
Így.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Csak jelzem, a VB-n kizárták az “állapota” miatt. És az még az olimpia előtt volt. Szóval ilyenek után akár még jogos is farkast, akarom mondani összeesküvést kiálltani.pogessor írta: ↑2024.08.03. 16:12 Attól tartok, hogy a túl keveset tudunk (és azt is túl "bias" forrásból), hogy pálcát törhessünk bármely irányba. Nem akadt fenn dopping teszten és engedték indulni. Ezek tények. de mindezt olyan versenyen, mely megnyitóünnepségén szakállas nőkkel hirdették az elfogadást; ez is tény. S ez utóbbi véleményes tény aztán alapból minden valós vagy vélt igazságot más lencsén át láttat mindenkivel ez ügyben (is).
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- WildBear23
- Veterán
Kolléganőm alaposan leírta, én nem is tennék hozzá semmit:nemtokregelni írta: ↑2024.08.03. 12:11
"
Interszex biológia, Olimpia.
#kicsithosszú
"Bekapcsolom a tévét és abban meg mit látok?
Srácok ülnek félkörben és hirtelen felkiáltok
Mikor megtudom hogy miről is van nagyba-szó
Fontos kérem ez a téma punci-fütyi hű de jó.”
(Aljas kúszóbab - Nagyszerszám)
Soha nem gondoltam volna, hogy egy posztot lázadó tinikorom punkbandájának dalszövegével fogok megnyitni, de ez a nap is eljött és elég zsúfoltak mostanában ezek a napok a világ szellemi megmentését illetően… Vannak ezek a bokszolónők, akiken mindenféle média meg komment felháborodás van. Egyes cikkek szerint XY kromoszómájuk van és puncisan születtek. Más cikkek szerint nem is XY kromoszómájúak, csak ilyen alkatuk van es az XY kromoszóma dolgot csak elterjesztette a Szása. Egyszerűen akkora az információs zaj, hogy nem tudom megítélni mi a valóság, miről beszélünk, most akkor milyen kromoszómájuk van, mert személyesen nem tudtam megnézni, meg hogy mi van a lábuk között (azt sem), különben is sehol nem írják, hogy mekkora a csiklójuk. Valószínűleg ezt nem fogjuk megtudni. Olvasom a kommenteket, mert ilyen mazochista vagyok és látom a teljesen felesleges indulatot. Szóval ahelyett, hogy a konkrét ügyet próbálnánk felderíteni, tisztázzuk az ivardetermináció biológiáját, meg egy- két interszex állapotot, ha már így szóba jött.
Az ivardetermináció az egyik kedvenc témám volt genetikán és fejlődésbiológián, a hormonok élettanon, annyira érdekes az egész, imádom, most már úgy tűnhet, hogy minden téma a kedvencem, de esküszöm nem. Szóval a nem. Nem nem, hanem nem.
Úgy akartam kezdeni, hogy határozzuk meg a biológiai nem fogalmát és máris hiányosnak éreztem a tudásom. Mi a tököm (haha érted) az a biológiai nem? Én már itt nevettem, hogy milyen ironikus, hogy biológus vagyok és fogalmam nincs arról, hogy ez tulajdonképpen mi a fa…(ok abbahagyom) jelent, mit értünk alatta. Én kromoszomális nemről, gonadális nemről és genitális nemről tanultam (meg társadalmi nemről, de az nem is az én területem, szóval ezt most hagyjuk).
Rákerestem hát külföldiül, mert magyarul egyetlen wikipédia szócikket találtam közepesen megbízhatónak a biológiai nem kérdésében és nagyon keveset mondott, és ekkor kiderült számomra, hogy biológiai nem alatt mindhármat értjük, vagy csak az elsőt és a harmadikat, de a harmadikhoz, meg a második kell. Mindegy, nem értem én ezt.
Kromoszomális nem a nemi kromoszómákat jelöli (woah, tudok ám még ilyen okosakat mondani). Embernél genetikailag determinált, tehát a fejlődő embrió genetikai állománya határozza meg a születendő utód nemét normál esetben, ebben a jól ismert nemi (XX vagy XY) kromoszómák lényegesek.
Gonadális nemet a magzati fejlődés hatodik hetétől lehet emlegetni. A here és petefészek kialakulása után beszélünk hím és női gonadális nemekről. A gének hatására zajlik a folyamat, a here és a petefészek ugyanabból a gonádtelepből fejlődnek és a terhesség ötödik hétéig nem tér el egymástól különböző kromoszomális nemű embrióknál, más szavakkal hím és női egyedben megkülönböztethetetlen. Ekkor a bekapcsoló gének hatására a telep változni kezd ilyen vagy olyan irányba, ez a gonadális nem.
Genitális nemről a terhesség 12. hetétől lehet beszélni. A kialakult here által (ha hím a gonadális nem) termelt tesztoszteron hatására alakulnak ki a nemi különbségek. Az ivarszervek fejlődése (is) alapvetően mindig a női nem irányába halad. Kivéve ha a tesztoszteron "kilöki" hím irányba a fejlődést. Szakmaian: a Müller-cső elsorvad, Wolff-cső alakul mellékherévé, ondóvezetővé, pénisszé és herezacskóvá.
Megjegyezhetően: csak akkor lesz pompás pöcse a babának, ha korábban kialakult a töke (még csomagolás nélkül).
Ha nincs here, akkor nincs (annyi) tesztoszteron, a Müller-cső fejlődik tovább, női irányba halad az egyed. Szakmaian: petevezető, méh, vagina alakul ki a Müller-csőből.
Megjegyezhetően: Ez meg az “alap” irány, ha nem alakult ki a töke, nem lesz pöcse (1).
A biológiai nem a fent említett google keresésem alapján ÁLTALÁBAN a kromoszómák különbségére, az ivarszervek alaki különbségére és EGYÉB tulajdonságokra utal (2). Hát ez nagyon konkrét Szóval amikor azt emlegetik, hogy valaki “biológialag férfi”, már az se túl egyértelmű, hogy ez egyáltalán mit jelent.
Most nézzük meg hogy mi történik normális esetben. Az emlősöknél az X kromoszóma nagyobb, az Y kisebb és jóval kevesebb gént tartalmaz, mégis most ő lesz a poszt sztárja. Egy kis régió róla rekombinálódik az X kromoszómával, a nagyobbik része pedig nem (ez kb. 95% és nem rekombinálódó régiónak (NR) hívják). Ezen az NR régión található az ivar meghatározásában fő szerepet játszó rész, az SRY (sex determining region Y). Szóval az SRY lesz a pöcsgenerátorunk (ezt még soha senki nem mondta így) és nem akartam túl mélyen belemenni, de talán már említettem, hogy a biológia a vicces rövitítések rövidítéseiből gyártott mozaikszavak tudománya. Komolyan, néha négy-öt szintet kellett visszafejtenem amikor tanultam egy-egy vizsgára, úgyhogy itt most el kell mondanom nektek, hogy van egy fehérje az SF1, ami a SOX9 gén átírását segíti, de önmagában csak minimálisan, és jelen van XX és XY nemi kromoszómájú embriókban is, de ha az SRY jelenlétében kötődik annak termékéhez, akkor együtt az SRY-SF1 komplex fog a DNS-en egy felerősítő elemhez kötődni, amit úgy rövidítünk, hogy TESCO (testis-specific enhancer), ez fogja megtolni a SOX9 átírását, így a róla keletkező fehérje koncentrációja megemelkedik. Mostmár elmondhatja mindenki az apukájának, hogy a legkisebb is számít, mert többek között ez a fehérje az (a SOX9 gén terméke), aminek a megemelkedett koncentrációja elengedhetetlen a hím gonadális nem kifejlődéséhez (3).
A petefészkek akkor fejlődnek ki, ha az SRY nincs jelen. Ezért szokták mondani, hogy ez az alap fejlődési irány, én kicsit azért pontatlannak tartom ezt, mert természetesen ehhez is kell specifikus gének aktivitása, amit most nem fejtek ki, szóval ez is elcsúszhat éppenséggel.
A későbbi dolgokat pedig már mindenki tanulta biosz órán, nem csak a biológusok. A nemi hormonjaink fogják irányítani a további nőies és férfias tulajdonságaink kialakulását. Hang, jellemző testszőrzet, cickók, csípő blabla… másodlagos nemi jellegek.
Na nézzük hány ponton csúszhat ez el. (Spoiler: sok.)
Interszexnek (DSD - Differences in sex development) hívják azokat az állapotokat, amikben a kromoszomális, gonadális és genitális nem fejlődése atipikus. Fura, nem olyan, hiba történt. Nagyon változatosak lehetnek ezek, ide tartoznak azok az emberek, akiknek nem általános kombinációban vannak jelen a nemi kromoszómái (több van valamelyikből, hiányzik valamelyik) és azok is, akiknek habár XX vagy XY nemi kromoszómáik vannak, a fejlődés során elcsúszott valami.
Hiba a gének szintjén:
Az SRY mutációi
XY kromoszóma melletti eset: Gonadális diszgenezis vagy Swyer szindróma. Ezekben az emberekben az SRY mutációk miatt nem működik (rendesen). Emiatt pedig a fentiek alapján lehet tippelni, hogy ha teljesen szar, akkor punci fog fejlődni, viszont a női másodlagos nemi jellegeik a pubertás alatt nem vagy csak kissé fejlődnek ki (kivéve, ha kezelik őket női hormonokkal). Emellett férfi jellegek sem igazán fejlődnek, habár tesztoszteron szintjük eltérő lehet a nőkétől, de a normál férfiakénál alacsonyabb. Előfordulhat, hogy magasabbak, izmosabbak, mint egy normál fejlődésű nő, de nem annyira azok, mint egy normál fejlődésű férfi. Sem (rendes) petefészkük, sem (rendes) heréik nincsenek és természetesen sterilek (4,5).
XX kromoszóma melletti eset: Ennek az ellentéte, amikor a nemi kromoszómák XX-ek, de áthelyeződés következtében az SRY régió helyet foglal az X-en - nekik férfi nemi szerveik lesznek mert a pöcsgenerátor SRY ott van, de ezek lehetnek furák (kis herék, infertilitás, kevert, férfi-női másodlagos nemi jellegek) (4, 5).
Hiba a kromoszómák szintjén:
Turner szindróma: A Turner szindrómás embereknek 45 kromoszómájuk van (a 46 helyett), mert az egyik nemi kromoszómájuk részben vagy egészben hiányzik, tehát ők az X0 emberek. A fentiekből megint ki lehet találni, hogy tipikusan teljesen normális puncival születnek (nincs Y, nincs SRY, nincs here, nincs tesztoszteron, nincs fütyi), azonban a teljesség igénye nélkül: alacsonyak, rövid nyakúak, melyen nyaki bőrredő figyelhető meg (mint a kardassziaiaknak a Star Trekben, csak nem olyan mintás), a petefészkeik lehetnek alulfejlettek, másodlagos nemi jellegeik szintén. Gyakran sterilek (6).
Klinefelter szindróma: Nekik meg 47 kromoszómájuk van, az egyik olyan kondíció, amikor nemi kromoszómából 3 is van és a 3 verzió közül (XXX - szupernő, XYY - szuperférfi, XXY - Klinefelter) az egyetlen, ahol nem teljesen egyértelmű a nem. Ez az XXY állapot. Mivel Y van (pöcsgenerátor SRY van, az X-ből viszont kétszer annyi, mint kéne), normál fütykös fejlődik, viszont pici, alulfejlett, öhm.. tömör herékkel. Ezek az emberek magasak, de kevés testszőrzetük van, tanulási nehézségekkel küzdenek és a másodlagos nemi jellegeik nem annyira fejlődnek ki (magasabb hang, femininebb jellegek, férficsöcs) és általában sterilek (7).
Hibák a további fejlődésben:
Androgén inszenzitivitási szindróma (AIS): Az androgének szteroid hormonok, férfiakban és nőkben is előfordulnak és nemi hormonjaink közül a legfőbbek ide tartoznak, pl. a tesztoszteron is. Nomen est omen. Ha valakinek a fejlődése során olyan állapot alakult ki, hogy részben vagy egészben nem képes az androgénekre megfelelő reakciót adni a teste, az nem jó. Így például megtörténhet, hogy XY nemi kromoszómájú embereknek nem lesz (tökéletes) MOL tornyuk. Ez is többféle lehet, a CAIS (complete androgen insensitivity syndrome), vagyis teljes inszenzitivitás során az androgének megkötéséhez szükséges receptorokban van a hiba és emiatt tökéletes puncijuk lesz az XY kromoszómás egyedeknek. Ráadásul még a másodlagos nemi jellegeik is kifejlődnek (ezek közül ruhában is felismerhetőek a cickók és a szélesebb csípő), de nem menstruálnak, és a petefészkeik helyén alulfejlett heréik vannak, méhük pedig nincs (igen, ezek nélkül kifejezetten nehéz menstruálni). A PAIS-nál (partial androgen insensitivity syndrome), vagyis részleges inszenzitivitásnál a receptorok érzékenységének fokától függően nagyon változatos, hogy mi van a lábuk között, például lehetnek női nemiszerveik, bitang csiklóval, részben összeforrt nagyajkaik. Ezen kívül a másodlagos nemi jellegeik is ugyanilyen változatosak lehetnek (8 ).
Veleszületett mellékvese betegség (Kongenitális adrenális hiperplázia - CAH): Ez egy mellékvese rendellenesség, mely örökölhető, a legtöbb formájához két hibás gén szükséges. Ennek az állapotnak számos tünete lehet, mert a mellékvese hormonok túl- vagy alultermelésével jár. Ezek közé a hormonok közé tartoznak olyanok is, melyek a nemi fejlődésünket befolyásolják. Most itt csakis erre koncentrálva XX nemi kromoszómájú egyedekben járhat a nemiszervük férfiasabb megjelenésével (mint a PAIS-nál előbb, csak más a nemi kromoszóma szett) (9, 10).
A régi időkben az interszex embereket hermafroditáknak vagy pszeudohermafroditáknak hívták (álhermafroditizmus). Hermafroditák alatt azt lehet érteni, ha valaki rendelkezik petefészek és here szövetekkel is, ez kétféleképpen lehet: Vagy olyan gonád alakul ki amiben mindkét szövettípus megvan, vagy két egymástól elkülönülő gonád alakul ki, melyből az egyik a here szöveteit, a másik a petefészek szöveteit tartalmazza. Ez a következő nemi kromoszómákkal lehetséges a fentebb leírtak alapján: XX (ivardeterminációban szerepet játszó gének mutációja), XY (ivardeterminációban szerepet játszó gének mutációja), illetve a mozaikosság egy formája, amikor valakiben vannak sejtek XX és vannak sejtek XY nemi kromoszómákkal is. Az álhermafroditizmus pedig arra utal, mikor a normálistól valamilyen irányban eltérnek az egyed ivarszervei. Ez lehet CAH (XX) és AIS (XY) állapotokban.
Morális rész és olimpia
Interszex emberek mindig komoly fejtörést jelentettek a sportoknál, nem csak most. Történelmileg az első módszerek között szerepelt a nők sejtjeinek vizsgálata. A háttér nagyon egyszerűen az, hogy mivel a nők két X kromoszómával rendelkeznek, az egyik a sejtjeikben inaktiválódik és ez mikroszóp alatt az ún. Barr-testként látszik. Ezt a módszert később a fentiek miatt érthető módon kritikák érték (XX férfiak, XY nők). A kromoszóma tesztelés az 1996-os olimpia után megszűnt és ugyan később különféle más módszereket vezettek be: orvosi vizsgálat, hormonszint megállapítás, stb, de együttesen kellett figyelembe venni ezek eredményét. 2006-ban listáztak egy csomó állapotot, amik nem jelentenek kizáró okot a női mezőnyből. Ezek közé tartozott az AIS, a gonadális diszgenezis, a Turner szindróma és a CAH is. Ám a tanulmányokból kiderült, hogy sajnos például atlétikában az emelkedett tesztoszteronszint a női mezőnyben előnyökkel járhat. Így évről évre változtak sokszor sportáganként a megengedett tesztoszteron szintek nőknél. Aki erről többet szeretne tudni annak mondom, hogy az egész kérdésnek külön Wikipédia szócikke van (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sex_ver ... _in_sports).
Szóval csak azt szerettem volna mondani, hogy az interszex állapotoknak semmi köze nincsen a társadalmi nemhez, a transzgender emberekhez meg a nemváltáshoz. A bokszolót nőként anyakönyvezték, nőként nevelték fel, nőként él, valamennyi versenyén nőként indult. Nem rájött, hogy “nőnek érzi magát”, nem operálták át, nem váltott nemet, semmit nem csinált. (Eleve teljes agyrém, hogy van, aki komolyan elhiszi, hogy Algéria transzokat küld az olimpiára.) Nekem nem tisztem eldönteni, hogy transznők nők elleni versenyzése igazságos-e, véleményem természetesen nekem is van, ha valakit érdekel, akkor az, hogy nem. Azt sem tisztem megállapítani, hogy interszex emberek versenyzése igazságos-e a női mezőnyben, de erről már igazán egyértelmű véleményem sincsen, mert ebből a posztból is látszik, hogy ez nem annyira egyszerű kérdés. Azt sem tudom, hogy most nagy-e a két démonizált sportoló csiklója, vagy normális, hogy milyen kromoszómáik vannak, hogy hol csúszott el a fejlődésük, ha elcsúszott egyáltalán bárhol, de az elképesztően nagy baj, ha interszex embereket (vagy nem interszexek… nem tudom) használunk a transzok elleni uszításra, tökmindegy milyen lipsik vagy jobbsik vagyunk, mert a kettő nem ugyanaz. Az meg undorító, hogy a média egy része úgy próbálja beállítani, mint valami woke-gender-hanyatlónyugat dolgot, és egyes emberek így próbálnak belőle politikai népszerűséget szerezni, miközben már az 1936-os olimpián probléma volt ebből a kérdésből (Dora Ratjen). Részemről a gyűlölködés akkor sem lenne oké, ha transzokról beszélnénk, de úgy hogy ráadásul itt szándékosan egybemosnak két olyan dolgot, aminek a világon semmi közük nincs egymáshoz, az különösen hányingerkelő.
- montecarlo
- Fórumtag
Die Hard 2 - MP5
Viszonylag új MP5 kedvelőként megtekintettem a piros szigszalagos alapművet, a Die Hard 2-őt, az elsőt is nemrég.
A 2-nél meglepett a néhol Bogyó és Babócás hihetőség (katapult, repülőszárnyon verekedés, jetskis jelenet), de az MP5-ők tényleg menőn mutatnak, több helyen meg jót is nevettem. Úgyhogy nem bántam meg. Úgy látszik a kevés eset egyike vagyok, akinek nem a film miatt teszett meg ez a fegyver.
A 2-nél meglepett a néhol Bogyó és Babócás hihetőség (katapult, repülőszárnyon verekedés, jetskis jelenet), de az MP5-ők tényleg menőn mutatnak, több helyen meg jót is nevettem. Úgyhogy nem bántam meg. Úgy látszik a kevés eset egyike vagyok, akinek nem a film miatt teszett meg ez a fegyver.
Köszönjük a szigorlati tétel kidolgozást.WildBear23 írta: ↑2024.08.03. 20:31 Kolléganőm alaposan leírta, én nem is tennék hozzá semmit:
"
#kicsithosszú
Soha nem gondoltam volna, hogy egy posztot lázadó tinikorom punkbandájának dalszövegével fogok megnyitni, de ez a nap is eljött és elég zsúfoltak mostanában ezek a napok a világ szellemi megmentését illetően… Vannak ezek a bokszolónők, akiken mindenféle média meg komment felháborodás van. Egyes cikkek szerint XY kromoszómájuk van és puncisan születtek. Más cikkek szerint nem is XY kromoszómájúak, csak ilyen alkatuk van es az XY kromoszóma dolgot csak elterjesztette a Szása. Egyszerűen akkora az információs zaj, hogy nem tudom megítélni mi a valóság, miről beszélünk, most akkor milyen kromoszómájuk van, mert személyesen nem tudtam megnézni, meg hogy mi van a lábuk között (azt sem), különben is sehol nem írják, hogy mekkora a csiklójuk. Valószínűleg ezt nem fogjuk megtudni. Olvasom a kommenteket, mert ilyen mazochista vagyok és látom a teljesen felesleges indulatot. Szóval ahelyett, hogy a konkrét ügyet próbálnánk felderíteni, tisztázzuk az ivardetermináció biológiáját, meg egy- két interszex állapotot, ha már így szóba jött.
Az ivardetermináció az egyik kedvenc témám volt genetikán és fejlődésbiológián, a hormonok élettanon, annyira érdekes az egész, imádom, most már úgy tűnhet, hogy minden téma a kedvencem, de esküszöm nem. Szóval a nem. Nem nem, hanem nem.
Úgy akartam kezdeni, hogy határozzuk meg a biológiai nem fogalmát és máris hiányosnak éreztem a tudásom. Mi a tököm (haha érted) az a biológiai nem? Én már itt nevettem, hogy milyen ironikus, hogy biológus vagyok és fogalmam nincs arról, hogy ez tulajdonképpen mi a fa…(ok abbahagyom) jelent, mit értünk alatta. Én kromoszomális nemről, gonadális nemről és genitális nemről tanultam (meg társadalmi nemről, de az nem is az én területem, szóval ezt most hagyjuk).
Rákerestem hát külföldiül, mert magyarul egyetlen wikipédia szócikket találtam közepesen megbízhatónak a biológiai nem kérdésében és nagyon keveset mondott, és ekkor kiderült számomra, hogy biológiai nem alatt mindhármat értjük, vagy csak az elsőt és a harmadikat, de a harmadikhoz, meg a második kell. Mindegy, nem értem én ezt.
Kromoszomális nem a nemi kromoszómákat jelöli (woah, tudok ám még ilyen okosakat mondani). Embernél genetikailag determinált, tehát a fejlődő embrió genetikai állománya határozza meg a születendő utód nemét normál esetben, ebben a jól ismert nemi (XX vagy XY) kromoszómák lényegesek.
Gonadális nemet a magzati fejlődés hatodik hetétől lehet emlegetni. A here és petefészek kialakulása után beszélünk hím és női gonadális nemekről. A gének hatására zajlik a folyamat, a here és a petefészek ugyanabból a gonádtelepből fejlődnek és a terhesség ötödik hétéig nem tér el egymástól különböző kromoszomális nemű embrióknál, más szavakkal hím és női egyedben megkülönböztethetetlen. Ekkor a bekapcsoló gének hatására a telep változni kezd ilyen vagy olyan irányba, ez a gonadális nem.
Genitális nemről a terhesség 12. hetétől lehet beszélni. A kialakult here által (ha hím a gonadális nem) termelt tesztoszteron hatására alakulnak ki a nemi különbségek. Az ivarszervek fejlődése (is) alapvetően mindig a női nem irányába halad. Kivéve ha a tesztoszteron "kilöki" hím irányba a fejlődést. Szakmaian: a Müller-cső elsorvad, Wolff-cső alakul mellékherévé, ondóvezetővé, pénisszé és herezacskóvá.
Megjegyezhetően: csak akkor lesz pompás pöcse a babának, ha korábban kialakult a töke (még csomagolás nélkül).
Ha nincs here, akkor nincs (annyi) tesztoszteron, a Müller-cső fejlődik tovább, női irányba halad az egyed. Szakmaian: petevezető, méh, vagina alakul ki a Müller-csőből.
Megjegyezhetően: Ez meg az “alap” irány, ha nem alakult ki a töke, nem lesz pöcse (1).
A biológiai nem a fent említett google keresésem alapján ÁLTALÁBAN a kromoszómák különbségére, az ivarszervek alaki különbségére és EGYÉB tulajdonságokra utal (2). Hát ez nagyon konkrét Szóval amikor azt emlegetik, hogy valaki “biológialag férfi”, már az se túl egyértelmű, hogy ez egyáltalán mit jelent.
Most nézzük meg hogy mi történik normális esetben. Az emlősöknél az X kromoszóma nagyobb, az Y kisebb és jóval kevesebb gént tartalmaz, mégis most ő lesz a poszt sztárja. Egy kis régió róla rekombinálódik az X kromoszómával, a nagyobbik része pedig nem (ez kb. 95% és nem rekombinálódó régiónak (NR) hívják). Ezen az NR régión található az ivar meghatározásában fő szerepet játszó rész, az SRY (sex determining region Y). Szóval az SRY lesz a pöcsgenerátorunk (ezt még soha senki nem mondta így) és nem akartam túl mélyen belemenni, de talán már említettem, hogy a biológia a vicces rövitítések rövidítéseiből gyártott mozaikszavak tudománya. Komolyan, néha négy-öt szintet kellett visszafejtenem amikor tanultam egy-egy vizsgára, úgyhogy itt most el kell mondanom nektek, hogy van egy fehérje az SF1, ami a SOX9 gén átírását segíti, de önmagában csak minimálisan, és jelen van XX és XY nemi kromoszómájú embriókban is, de ha az SRY jelenlétében kötődik annak termékéhez, akkor együtt az SRY-SF1 komplex fog a DNS-en egy felerősítő elemhez kötődni, amit úgy rövidítünk, hogy TESCO (testis-specific enhancer), ez fogja megtolni a SOX9 átírását, így a róla keletkező fehérje koncentrációja megemelkedik. Mostmár elmondhatja mindenki az apukájának, hogy a legkisebb is számít, mert többek között ez a fehérje az (a SOX9 gén terméke), aminek a megemelkedett koncentrációja elengedhetetlen a hím gonadális nem kifejlődéséhez (3).
A petefészkek akkor fejlődnek ki, ha az SRY nincs jelen. Ezért szokták mondani, hogy ez az alap fejlődési irány, én kicsit azért pontatlannak tartom ezt, mert természetesen ehhez is kell specifikus gének aktivitása, amit most nem fejtek ki, szóval ez is elcsúszhat éppenséggel.
A későbbi dolgokat pedig már mindenki tanulta biosz órán, nem csak a biológusok. A nemi hormonjaink fogják irányítani a további nőies és férfias tulajdonságaink kialakulását. Hang, jellemző testszőrzet, cickók, csípő blabla… másodlagos nemi jellegek.
Interszexnek (DSD - Differences in sex development) hívják azokat az állapotokat, amikben a kromoszomális, gonadális és genitális nem fejlődése atipikus. Fura, nem olyan, hiba történt. Nagyon változatosak lehetnek ezek, ide tartoznak azok az emberek, akiknek nem általános kombinációban vannak jelen a nemi kromoszómái (több van valamelyikből, hiányzik valamelyik) és azok is, akiknek habár XX vagy XY nemi kromoszómáik vannak, a fejlődés során elcsúszott valami.
Hiba a gének szintjén:
Az SRY mutációi
XY kromoszóma melletti eset: Gonadális diszgenezis vagy Swyer szindróma. Ezekben az emberekben az SRY mutációk miatt nem működik (rendesen). Emiatt pedig a fentiek alapján lehet tippelni, hogy ha teljesen szar, akkor punci fog fejlődni, viszont a női másodlagos nemi jellegeik a pubertás alatt nem vagy csak kissé fejlődnek ki (kivéve, ha kezelik őket női hormonokkal). Emellett férfi jellegek sem igazán fejlődnek, habár tesztoszteron szintjük eltérő lehet a nőkétől, de a normál férfiakénál alacsonyabb. Előfordulhat, hogy magasabbak, izmosabbak, mint egy normál fejlődésű nő, de nem annyira azok, mint egy normál fejlődésű férfi. Sem (rendes) petefészkük, sem (rendes) heréik nincsenek és természetesen sterilek (4,5).
XX kromoszóma melletti eset: Ennek az ellentéte, amikor a nemi kromoszómák XX-ek, de áthelyeződés következtében az SRY régió helyet foglal az X-en - nekik férfi nemi szerveik lesznek mert a pöcsgenerátor SRY ott van, de ezek lehetnek furák (kis herék, infertilitás, kevert, férfi-női másodlagos nemi jellegek) (4, 5).
Turner szindróma: A Turner szindrómás embereknek 45 kromoszómájuk van (a 46 helyett), mert az egyik nemi kromoszómájuk részben vagy egészben hiányzik, tehát ők az X0 emberek. A fentiekből megint ki lehet találni, hogy tipikusan teljesen normális puncival születnek (nincs Y, nincs SRY, nincs here, nincs tesztoszteron, nincs fütyi), azonban a teljesség igénye nélkül: alacsonyak, rövid nyakúak, melyen nyaki bőrredő figyelhető meg (mint a kardassziaiaknak a Star Trekben, csak nem olyan mintás), a petefészkeik lehetnek alulfejlettek, másodlagos nemi jellegeik szintén. Gyakran sterilek (6).
Klinefelter szindróma: Nekik meg 47 kromoszómájuk van, az egyik olyan kondíció, amikor nemi kromoszómából 3 is van és a 3 verzió közül (XXX - szupernő, XYY - szuperférfi, XXY - Klinefelter) az egyetlen, ahol nem teljesen egyértelmű a nem. Ez az XXY állapot. Mivel Y van (pöcsgenerátor SRY van, az X-ből viszont kétszer annyi, mint kéne), normál fütykös fejlődik, viszont pici, alulfejlett, öhm.. tömör herékkel. Ezek az emberek magasak, de kevés testszőrzetük van, tanulási nehézségekkel küzdenek és a másodlagos nemi jellegeik nem annyira fejlődnek ki (magasabb hang, femininebb jellegek, férficsöcs) és általában sterilek (7).
Androgén inszenzitivitási szindróma (AIS): Az androgének szteroid hormonok, férfiakban és nőkben is előfordulnak és nemi hormonjaink közül a legfőbbek ide tartoznak, pl. a tesztoszteron is. Nomen est omen. Ha valakinek a fejlődése során olyan állapot alakult ki, hogy részben vagy egészben nem képes az androgénekre megfelelő reakciót adni a teste, az nem jó. Így például megtörténhet, hogy XY nemi kromoszómájú embereknek nem lesz (tökéletes) MOL tornyuk. Ez is többféle lehet, a CAIS (complete androgen insensitivity syndrome), vagyis teljes inszenzitivitás során az androgének megkötéséhez szükséges receptorokban van a hiba és emiatt tökéletes puncijuk lesz az XY kromoszómás egyedeknek. Ráadásul még a másodlagos nemi jellegeik is kifejlődnek (ezek közül ruhában is felismerhetőek a cickók és a szélesebb csípő), de nem menstruálnak, és a petefészkeik helyén alulfejlett heréik vannak, méhük pedig nincs (igen, ezek nélkül kifejezetten nehéz menstruálni). A PAIS-nál (partial androgen insensitivity syndrome), vagyis részleges inszenzitivitásnál a receptorok érzékenységének fokától függően nagyon változatos, hogy mi van a lábuk között, például lehetnek női nemiszerveik, bitang csiklóval, részben összeforrt nagyajkaik. Ezen kívül a másodlagos nemi jellegeik is ugyanilyen változatosak lehetnek (8 ).
Veleszületett mellékvese betegség (Kongenitális adrenális hiperplázia - CAH): Ez egy mellékvese rendellenesség, mely örökölhető, a legtöbb formájához két hibás gén szükséges. Ennek az állapotnak számos tünete lehet, mert a mellékvese hormonok túl- vagy alultermelésével jár. Ezek közé a hormonok közé tartoznak olyanok is, melyek a nemi fejlődésünket befolyásolják. Most itt csakis erre koncentrálva XX nemi kromoszómájú egyedekben járhat a nemiszervük férfiasabb megjelenésével (mint a PAIS-nál előbb, csak más a nemi kromoszóma szett) (9, 10).
A régi időkben az interszex embereket hermafroditáknak vagy pszeudohermafroditáknak hívták (álhermafroditizmus). Hermafroditák alatt azt lehet érteni, ha valaki rendelkezik petefészek és here szövetekkel is, ez kétféleképpen lehet: Vagy olyan gonád alakul ki amiben mindkét szövettípus megvan, vagy két egymástól elkülönülő gonád alakul ki, melyből az egyik a here szöveteit, a másik a petefészek szöveteit tartalmazza. Ez a következő nemi kromoszómákkal lehetséges a fentebb leírtak alapján: XX (ivardeterminációban szerepet játszó gének mutációja), XY (ivardeterminációban szerepet játszó gének mutációja), illetve a mozaikosság egy formája, amikor valakiben vannak sejtek XX és vannak sejtek XY nemi kromoszómákkal is. Az álhermafroditizmus pedig arra utal, mikor a normálistól valamilyen irányban eltérnek az egyed ivarszervei. Ez lehet CAH (XX) és AIS (XY) állapotokban.
Morális rész és olimpia
Interszex emberek mindig komoly fejtörést jelentettek a sportoknál, nem csak most. Történelmileg az első módszerek között szerepelt a nők sejtjeinek vizsgálata. A háttér nagyon egyszerűen az, hogy mivel a nők két X kromoszómával rendelkeznek, az egyik a sejtjeikben inaktiválódik és ez mikroszóp alatt az ún. Barr-testként látszik. Ezt a módszert később a fentiek miatt érthető módon kritikák érték (XX férfiak, XY nők). A kromoszóma tesztelés az 1996-os olimpia után megszűnt és ugyan később különféle más módszereket vezettek be: orvosi vizsgálat, hormonszint megállapítás, stb, de együttesen kellett figyelembe venni ezek eredményét. 2006-ban listáztak egy csomó állapotot, amik nem jelentenek kizáró okot a női mezőnyből. Ezek közé tartozott az AIS, a gonadális diszgenezis, a Turner szindróma és a CAH is. Ám a tanulmányokból kiderült, hogy sajnos például atlétikában az emelkedett tesztoszteronszint a női mezőnyben előnyökkel járhat. Így évről évre változtak sokszor sportáganként a megengedett tesztoszteron szintek nőknél. Aki erről többet szeretne tudni annak mondom, hogy az egész kérdésnek külön Wikipédia szócikke van (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sex_ver ... _in_sports).
Szóval csak azt szerettem volna mondani, hogy az interszex állapotoknak semmi köze nincsen a társadalmi nemhez, a transzgender emberekhez meg a nemváltáshoz. A bokszolót nőként anyakönyvezték, nőként nevelték fel, nőként él, valamennyi versenyén nőként indult. Nem rájött, hogy “nőnek érzi magát”, nem operálták át, nem váltott nemet, semmit nem csinált. (Eleve teljes agyrém, hogy van, aki komolyan elhiszi, hogy Algéria transzokat küld az olimpiára.) Nekem nem tisztem eldönteni, hogy transznők nők elleni versenyzése igazságos-e, véleményem természetesen nekem is van, ha valakit érdekel, akkor az, hogy nem. Azt sem tisztem megállapítani, hogy interszex emberek versenyzése igazságos-e a női mezőnyben, de erről már igazán egyértelmű véleményem sincsen, mert ebből a posztból is látszik, hogy ez nem annyira egyszerű kérdés. Azt sem tudom, hogy most nagy-e a két démonizált sportoló csiklója, vagy normális, hogy milyen kromoszómáik vannak, hogy hol csúszott el a fejlődésük, ha elcsúszott egyáltalán bárhol, de az elképesztően nagy baj, ha interszex embereket (vagy nem interszexek… nem tudom) használunk a transzok elleni uszításra, tökmindegy milyen lipsik vagy jobbsik vagyunk, mert a kettő nem ugyanaz. Az meg undorító, hogy a média egy része úgy próbálja beállítani, mint valami woke-gender-hanyatlónyugat dolgot, és egyes emberek így próbálnak belőle politikai népszerűséget szerezni, miközben már az 1936-os olimpián probléma volt ebből a kérdésből (Dora Ratjen). Részemről a gyűlölködés akkor sem lenne oké, ha transzokról beszélnénk, de úgy hogy ráadásul itt szándékosan egybemosnak két olyan dolgot, aminek a világon semmi közük nincs egymáshoz, az különösen hányingerkelő.
A véleményemeddel pedig egyetértek.
A sportnak a sportszerű küzdelemről kellene szólnia nem pedig társadalmi vágy akár biológiai problémákról.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aksurv 2024.08.03. 22:15-kor.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
Eddig ez a legjobb cikk a témában.köszi, h megosztottad!
Hosszú? Ja. De legalább értelmes. Mindig is tartottam azoktól sz emberektől, akik bonyolult kérdésekre egyszerű válaszokat adnak.
Egyébként az élsport ilyen. A nyertesek mindent is bevetnek, hogy nyerjenek, és a vesztesek mindent is megóvnak . Nem fejeztem el D.K. igen eredményes és tegetseges paralimpikon régi jó ismerősömet, akinek szívműtétre volt szüksége. Tudjátok, olyanra, amit ha az ember nem csinál meg, akkor meghal. Nem opcionális. Azt mondták neki, hogy ha pacemakere lesz, akkor biza többet nem indulhat az Olimpián. Merthogy dopping, vagy mi a tököm. Ha egyenletesen dobog a szíve, akkor jobban fog lőni. WTF? De ez van. Szerencsére a bizottsággal kiegyeznek abban, hogy az életmentő műtét is mehet, és a sportkarrierje sem megy kukába - kapott olyan pacemakert, ami direkt “gyorsabban ver”, ha izgul. Így már nem jelent versenyelőnyt. Ez tök szerencsésen megoldódott.
Csak azért hoztam ezt a példát, mert a) az ökölvívás sál
ellenben ennek legalább van is köze a lövészethez , és b) hogy egy ilyen környezetben, ahol ekkora a tét , semmin sem szabad meglepődni. Mindent megpróbálnak, a versenytársak pedig mindenbe belekötnek. Hogy kinek van igaza, azt pedig döntsék el azok, aki ezért kapja a fizetését, nem pedig a politikusok, vagy a média.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Nagyon hosszú és kicsit szakmai, de érdekes írás.WildBear23 írta: ↑2024.08.03. 20:31 Kolléganőm alaposan leírta, én nem is tennék hozzá semmit:
"
#kicsithosszú.
A kolléganőd megmaradt a régi iskola klasszikus értelmiségi alapállásánál, és egy kérdést a releváns szakmai szempontok szerint vizsgált.
Sajnos a világ (pontosabban a politika) már egy bő évtizede halad abba az irányba, hogy a nehezebben értelmezhető komplex kérdéseket sokkal egyszerűbb kulturális- és identitás kérdésként interpretálnak, hogy egyre többen ringassák magukat abba a hitbe, hogy értik, miről van szó.
Pedig egy lópéniszt.
Így lesz aztán egy nagyon összetett biológiai problémából egy több nagyságrenddel egyszerűbb, Gyűrűk Ura-szintű történet a gonosz woke-b*zikkal meg háttérhatalommal, a Sátánnal és George Sorossal, akik natessék már itt is tönkre akarják tenni a klasszikus értékeinket! Már a boxot is fenyegetik, ami ugye száz éve még a fehér úriemberek sportja volt. Ma meg már annyira elfajzott a világ, hogy nem csak nők, de horribile dictu, színesbőrű transz nők is versenyezhetnek!
Ezt az üzenetet emberek 95%-a érti, amit leírtál azt pedig a 20-25%-a.
És ez valahol k.rvára nyomasztó.
A sportnak nem társadalmi problémáikkal kellene foglalkozni. Kizárólag az kellene vizsgálnia, hogy adott dolog jelent más sportolokkal szemben altaluk le nem küzdhető tisztességtelen előnyt vagy sem.TotoHU írta: ↑2024.08.03. 23:09 Nagyon hosszú és kicsit szakmai, de érdekes írás.
A kolléganőd megmaradt a régi iskola klasszikus értelmiségi felállasánál, és egy kérdést a releváns szakmai szempontból vizsgált.
Sajnos a világ (pontosabban a politika) már egy bő évtizede halad abba az irányba, hogy a nehezebben értelmezhető komplex kérdéseket sokkal egyszerűbb kulturális- és identitás kérdésként interpretálnak, hogy egyre többen ringassák magukat abba a hitbe, hogy értik, miről van szó.
Pedig egy lópéniszt.
Így lesz aztán egy nagyon összetett biológiai problémából egy több nagyságrenddel egyszerűbb, Gyűrűk Ura-szintű történet a gonosz woke-b*zikkal meg háttérhatalommal, a Sátánnal és George Sorossal, akik natessék már itt is tönkre akarják tenni a klasszikus értékeinket! Már a boxot is fenyegetik, ami ugye száz éve még a fehér úriemberek sportja volt. Ma meg már annyira elfajzott a világ, hogy nem csak nők, de horribile dictu, színesbőrű transz nők is versenyezhetnek!
A politikával átszőtt nemi dolgot tegyük félre. Tegyük fel valakinek 3 funkcionáló keze van. Biztos hogy baromira rossz lenne neki, mert sokat csufolnak stb., de vízilabdában vagy boxban mindenkivel ki tudna cseszni. Indulhat vagy sem? Ennyit kellene a szövetségeknek eldöntenie senmi mást.
Re: Kezdők ide! - itt kérdezz először, ha kezdő fegyvertartó vagy - linkek az 1. hozzászólásban
Sziasztok, engem is érdekelne éles maroklőfegyver tartása. Jelenleg nincs rá akut szükségem, de szeretném megteremteni a lehetőségét annak, hogy ha szükségét érzem, relatíve rövid időn belül hozzájussak. Az eddig összeszedett infók alapján erre a sportlövész út tűnik a leginkább járhatónak.
Átolvasva a szükséges macerát, úgy látom, hogy idő szempontjából a fő átugrandó akadály a pszichológiai alkalmassági és a fegyvertartási vizsga. Ezek birtokában akár 1-3 hónap alatt legálisan be lehet szerezni fegyvert, ezek nélkül viszont jóval hosszabb lenne a folyamat. Jól gondolom?
Viszont ezek pont azok a vizsgák, amelyek - ha jól értem - nem évülnek el. (Bár pont itt feljebb írta valaki, hogy csak négy évre kapott pszichológiait.) Adódik az ötlet, hogy érdemes lenne beszereznem ezt a két papírt, hogy ha később belevágok, lényegesen felgyorsítsam a folyamatot.
Azt szeretném megtudni, van-e arra lehetőség, hogy hozzájussak ezekhez a papírokhoz anélkül is, hogy csatlakoznék egy sportlövész klubhoz.
Találtam online fegyverismereti tanfolyamot és vizsgát, ez tűnik az egyszerűbbnek. Beiratkozom, levizsgázom, a vizsgán meg úgy sejtem nem fogják megkérdezni, miért vagyok itt. Bár biztos tréfás lesz, ha ott lövök először életemben.
Viszont a pszichológiai alkalmassághoz a sportorvos adja a beutalót. Be lehet-e jutni "csak úgy" sportorvoshoz (vagy az ezt is végző háziorvoshoz), hogy elindítsam a folyamatot? Vagy ehhez mindenképp kell a lövészklub?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Átolvasva a szükséges macerát, úgy látom, hogy idő szempontjából a fő átugrandó akadály a pszichológiai alkalmassági és a fegyvertartási vizsga. Ezek birtokában akár 1-3 hónap alatt legálisan be lehet szerezni fegyvert, ezek nélkül viszont jóval hosszabb lenne a folyamat. Jól gondolom?
Viszont ezek pont azok a vizsgák, amelyek - ha jól értem - nem évülnek el. (Bár pont itt feljebb írta valaki, hogy csak négy évre kapott pszichológiait.) Adódik az ötlet, hogy érdemes lenne beszereznem ezt a két papírt, hogy ha később belevágok, lényegesen felgyorsítsam a folyamatot.
Azt szeretném megtudni, van-e arra lehetőség, hogy hozzájussak ezekhez a papírokhoz anélkül is, hogy csatlakoznék egy sportlövész klubhoz.
Találtam online fegyverismereti tanfolyamot és vizsgát, ez tűnik az egyszerűbbnek. Beiratkozom, levizsgázom, a vizsgán meg úgy sejtem nem fogják megkérdezni, miért vagyok itt. Bár biztos tréfás lesz, ha ott lövök először életemben.
Viszont a pszichológiai alkalmassághoz a sportorvos adja a beutalót. Be lehet-e jutni "csak úgy" sportorvoshoz (vagy az ezt is végző háziorvoshoz), hogy elindítsam a folyamatot? Vagy ehhez mindenképp kell a lövészklub?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Az a gondom ezzel a részletes, néhol nagyon szakmai részletekbe menő elemzéssel, és ezzel az értelmiségi hozzáállással, hogy NEM MŰKÖDIK.TotoHU írta: ↑2024.08.03. 23:09 Nagyon hosszú és kicsit szakmai, de érdekes írás.
A kolléganőd megmaradt a régi iskola klasszikus értelmiségi alapállásánál, és egy kérdést a releváns szakmai szempontok szerint vizsgált.
Pedig egy lópéniszt.
Mert TLDR. Senkihez nem jut el érdemben, míg a gyökér hergelés mindenkihez, mert rövid, a legbutábbak számára is ERŐFESZÍTÉS NÉLKÜL felfogható.
Igenis tudni kell (kellene) ezt a szöveghalmot szakmailag korrekten, DE leegyszerűsítve ÖSSZEFOGLALNI, mondjuk 5 db kétmondatos bullet point alatt.
AZZAL lehet érvelni, ezzel nem.
Mint amikor a jogszabály indokolása hosszabb, mint maga a jogszabály, és még nehezebben értelmezhető (lásd BM jogalkotás).
- WildBear23
- Veterán
Igen, ez az átlagembernek túl alapos, viszont jó ismeretterjesztő, és szakmailag korrekt.
A rövid összefoglaló az, hogy Imane Helif nem transzgender, vagy átműtött b.uzi, hanem egy genetikai/fejlődési rendellenesség miatt ilyen, átmenet a férfi és a nő között; az pedig döntés kérdése, hogy olimpián hol húzzuk meg a határt a férfi és a nő között.
(Az emberi részéhez: nem tehet róla hogy ilyen, nyilván elég sz.ar neki így, hogy nincs férfi aki megkívánja (gondolom), és abban próbál sikert elérni, amiben jó. Mindenki ezt tenné a helyében.)
(Én nem tartom fair-nek, hogy nőkkel rakják össze a ringben. A fejlődési zavara miatti testfelépítése olyan előnyt ad egy igazi nőven szemben, ami szvsz nem fair.)
Szerintem a legtöbb férfi fórumtársat úgy leverné, mint vak a poharat.
Aztán lehetne cukkolódni, hogy "ne már, megvert egy 25 éves, könnyűsúlyú lány.....? )
Én azt gondolom, hogy a mezei olimpián csak nő és férfi vegyen részt. Akinek a neme nem egyértelmű (és/vagy testileg sérült) annak ott a paralimpia. Ott is szép sikereket lehet elérni, sőt. Olykor nagyon lenyűgözőek tudnak lenni. Csak hát ugye mégiscsak az olimpia az “igazi” a köztudatban. De azért húzzuk már meg azt a bűvös határvonalat normálisan, és senki ne akarja mindenáron korrumpálni önös érdekből.WildBear23 írta: ↑2024.08.04. 07:48 Igen, ez az átlagembernek túl alapos, viszont jó ismeretterjesztő, és szakmailag korrekt.
A rövid összefoglaló az, hogy Imane Helif nem transzgender, vagy átműtött b.uzi, hanem egy genetikai/fejlődési rendellenesség miatt ilyen, átmenet a férfi és a nő között; az pedig döntés kérdése, hogy olimpián hol húzzuk meg a határt a férfi és a nő között.
(Az emberi részéhez: nem tehet róla hogy ilyen, nyilván elég sz.ar neki így, hogy nincs férfi aki megkívánja (gondolom), és abban próbál sikert elérni, amiben jó. Mindenki ezt tenné a helyében.)
(Én nem tartom fair-nek, hogy nőkkel rakják össze a ringben. A fejlődési zavara miatti testfelépítése olyan előnyt ad egy igazi nőven szemben, ami szvsz nem fair.)
FB_IMG_1722750645076.jpg
Aztán lehetne cukkolódni, hogy "ne már, megvert egy 25 éves, könnyűsúlyú lány.....? )
Mindenki vár valamit...
- WildBear23
- Veterán
Egyetértek.tornas78 írta: ↑2024.08.04. 08:31 Én azt gondolom, hogy a mezei olimpián csak nő és férfi vegyen részt. Akinek a neme nem egyértelmű (és/vagy testileg sérült) annak ott a paralimpia. Ott is szép sikereket lehet elérni, sőt. Olykor nagyon lenyűgözőek tudnak lenni. Csak hát ugye mégiscsak az olimpia az “igazi” a köztudatban. De azért húzzuk már meg azt a bűvös határvonalat normálisan, és senki ne akarja mindenáron korrumpálni önös érdekből.
A paralimpiával az a gond, hogy ha mindenkit oda sorolunk aki a normál olimpián nem indulhat, akkor nagyon vegyes lesz a felhozatal.
Nem mindegy, hogy valakinek a karja hiányzik, vagy Y kromoszómája.
Ez az Imane Helif fair módon nem nagyon versenyezhetne senkivel.
Köszi, nagyon érdekes olvasmány volt!WildBear23 írta: ↑2024.08.03. 20:31 Kolléganőm alaposan leírta, én nem is tennék hozzá semmit:
"
#kicsithosszú
Most még jobban érdekelne ennek a boxolónak a konkrét története. Majd guglizgatok is, mert lehet valóban nem annyira egyértelmű lesz ez a történet, hogy egy magát nőnek hazudó férfi a női kategóriában nőket ver - szvsz ebben az esetben igenis jogos lenne a gyűlölködés.
Nem vagyok nagy sportszagértő. Nyílván a paralimpián is lehet értelmes szabályokat alkotni, és adott a lehetőség a bővülésre. Most pl. nem tudom, hogy a paralimpián van-e bokszverseny, de ott lenne lehetőség arra, hogy a testileg nem sérült, de a nem egyértelmű vagy egyéb neműek versenyezhetnek egymással. Sőt, további sportokkal lehet bővíteni a paralimpiát. Aztán ha már sokan lennének akkor külön lehet nekik is saját olimpiájuk. Hogy ez most jó lenne vagy sem, azt mindenki döntse el saját maga.WildBear23 írta: ↑2024.08.04. 09:05 Egyetértek.
A paralimpiával az a gond, hogy ha mindenkit oda sorolunk aki a normál olimpián nem indulhat, akkor nagyon vegyes lesz a felhozatal.
Nem mindegy, hogy valakinek a karja hiányzik, vagy Y kromoszómája.
Ez az Imane Helif fair módon nem nagyon versenyezhetne senkivel.
Ha valakinek hiányzik csípőből mindkét lába, de ő mindenáron futóbajnok szeretne lenni, annak jelenleg azt javasolnám, hogy válasszon más sportot magának. De idővel ez is megváltozhat majd, még ha ez nem a mi életünkben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tornas78 2024.08.04. 09:33-kor.
Mindenki vár valamit...
https://www.reuters.com/sports/olympics ... 024-08-03/Fortitu írta: ↑2024.08.04. 09:26 Köszi, nagyon érdekes olvasmány volt!
Most még jobban érdekelne ennek a boxolónak a konkrét története. Majd guglizgatok is, mert lehet valóban nem annyira egyértelmű lesz ez a történet, hogy egy magát nőnek hazudó férfi a női kategóriában nőket ver - szvsz ebben az esetben igenis jogos lenne a gyűlölködés.
Sok bitang erős csaj van, aki a férfi fórumtársakat leverné, nem csak 25 évesek. Ezért is van az embernél önvédelmi eszköz.WildBear23 írta: ↑2024.08.04. 07:48
Valamiért ez a sportoló nem úszásban, atlétikában méri össze magát a többi nővel és még csak nem is MMA bajnoki címre tör. Innen kezd kilógni nekem a lóláb.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
gvass1 írta: ↑2024.08.04. 06:38 Az a gondom ezzel a részletes, néhol nagyon szakmai részletekbe menő elemzéssel, és ezzel az értelmiségi hozzáállással, hogy NEM MŰKÖDIK.
Mert TLDR. Senkihez nem jut el érdemben, míg a gyökér hergelés mindenkihez, mert rövid, a legbutábbak számára is ERŐFESZÍTÉS NÉLKÜL felfogható.
Igenis tudni kell (kellene) ezt a szöveghalmot szakmailag korrekten, DE leegyszerűsítve ÖSSZEFOGLALNI, mondjuk 5 db kétmondatos bullet point alatt.
Mint amikor a jogszabály indokolása hosszabb, mint maga a jogszabály, és még nehezebben értelmezhető (lásd BM jogalkotás).
Kértem a ChatGPT-től kettő összefoglalót, az első egy 18 éves középfokú végzettségűek értelmi színvonalának megfelelőt, és egy 14 éves általános iskolai értelmi színvonalának valót. Íme.
18 éves középfokú végzettségű verzió:
"A Facebook poszt lényege:
A poszt arról szól, hogy az interszex sportolók körül zajló viták miatt fontos megérteni az ivari meghatározás biológiáját. Az interszex emberek olyan állapotban vannak, ahol a kromoszomális, gonadális (ivarszervi) és genitális (külső nemi szervi) nem fejlődése atipikus. Példák között szerepelnek genetikai eltérések, mint az SRY mutációk, Turner szindróma és Klinefelter szindróma. A poszt hangsúlyozza, hogy ezek az állapotok nem azonosak a társadalmi nemmel vagy a transzneműséggel, és hogy a sportban való részvételük szabályozása komplex kérdés. Az interszex embereket nem szabad transzneműekkel összemosni, és a gyűlölködés nem megoldás."
A 14 éves általános iskolai végzettségű változat:
"A poszt arról szól, hogy sok vita van mostanában a sportban részt vevő interszex emberekről, akiknek a nemi fejlődése eltér a szokásostól. Az ivari meghatározás biológiája bonyolult, és néha a nemi szervek, kromoszómák és hormonok különböznek a megszokottól. Az interszex emberek nem azonosak a transzneműekkel, akik nemük megváltoztatására törekednek. A poszt arra hívja fel a figyelmet, hogy ne gyűlölködjünk, és értsük meg, hogy ezek a kérdések bonyolultak, és nem szabad politikai célokra felhasználni őket."
Az ötlet kiváló. Az a kérdés, hogy ki tudja ezt megtenni? Egy dolog, hogy valaki megírta ezt a hosszú szöveget. A másik dolog az, hogy ebből hogyan lehet egy r=1 (olvasd: egységsugarú) pó'gár számára is érthető zanzát csinálni. Nekem nem menne. Saccra neked sem ez a szupererőd. Innentől pedig van egy sokszoros függés, hogy aki meg tudja csinálni, az meg akarja-e csinálni, és akinek utána ezt az információt terjeszteni kellene, az hajlandó-e erre, vagy ennél, kóhécs, sokkal egyszerűbb üzeneteket fogalmaz meg, amelyeket azok zsigerből sokkal jobban megértenek...gvass1 írta: ↑2024.08.04. 06:38 Az a gondom ezzel a részletes, néhol nagyon szakmai részletekbe menő elemzéssel, és ezzel az értelmiségi hozzáállással, hogy NEM MŰKÖDIK.
A TLDR témához, és a "hosszú" cikkhez kapcsolódva.WildBear23 írta: ↑2024.08.04. 07:48 Igen, ez az átlagembernek túl alapos, viszont jó ismeretterjesztő, és szakmailag korrekt.
FB_IMG_1722750645076.jpg
Ismerős tesójának gyereke, 6 év körül. Tiktakk meg fenetudja shortokat néz a telefonján. Kb. ez a színvonal, amire képes figyelemben, összpontosításban. 1 perc, kettő, jó esetben három, ha valami nagyon érdekesről van szó. Ha valaki leül vele játszani, percek alatt megunja, mert nem változatos, nem olyan, mint az Internet. Ugyanakkor képtelen egyedül játszani, ill. ez a számára kizárólag azt jelenti, hogy fog egy telefont vagy leül a számítógép elé, és nézi a shortokat.
Egy ilyen ember hogyan fog tudni tanulni, és mondjuk akár csak egy ilyen rövid (mert egy teljes tankönyvhöz képest ez a levezetés kimondottan rövid!) cikket végigolvasni, megérteni, megtanulni?
És ezeknek az első szériája már az egyetemeken van. Egy egyetemi oktató ismerősöm napi szinten szembesül a problémával. Egyszerűen nem lehet, képtelenség elvárni tőlük, hogy rá figyeljenek az órán. Kénytelen megengedni nekik, hogy a telefonjukat baxtassák, egyrészt, mert felnőtt emberek, nem tilthatja meg nekik, másrészt, mert így legalább részben odafigyelnek arra, amit oktat nekik. Azután persze, hogy ebből mi marad meg...
- waltherlg400
- Fórumtag
- Kapcsolat:
Re: Kezdők ide! - itt kérdezz először, ha kezdő fegyvertartó vagy - linkek az 1. hozzászólásban
Én úgy tudom min. 12 hónapos tagság kell sportegyesületben, de nem biztos.takbal írta: ↑2024.08.04. 00:15 Sziasztok, engem is érdekelne éles maroklőfegyver tartása. Jelenleg nincs rá akut szükségem, de szeretném megteremteni a lehetőségét annak, hogy ha szükségét érzem, relatíve rövid időn belül hozzájussak. Az eddig összeszedett infók alapján erre a sportlövész út tűnik a leginkább járhatónak.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
takbal írta: ↑2024.08.04. 00:15 Sziasztok, engem is érdekelne éles maroklőfegyver tartása. Jelenleg nincs rá akut szükségem, de szeretném megteremteni a lehetőségét annak, hogy ha szükségét érzem, relatíve rövid időn belül hozzájussak. Az eddig összeszedett infók alapján erre a sportlövész út tűnik a leginkább járhatónak.
sajnos nagy nagy zavar nálad fejben erről a témáról.
Először EZT olvasd el, aztán tegyél fel kérdéseket, ha ebben valami nem érthető!
http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/a-spor ... -utmutato/
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Megint kiderült milyen sokat használ a kiemelt büntetőjogi védelem és a kamera....JA, NEM.
https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/kesse ... tain-.html
"A MÁV-START az elmúlt években 169 testkamerát szerzett be, azok felvételeit az eljárásokban is felhasználják. A KISS és FLIRT motorvonatokban már beépített kamerarendszer van, a többi szerelvényre pedig folyamatosan szerelik fel a szerkezeteket.
A MÁV közleménye szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos cselekedetek száma, tavaly azonban már negyvenszázalékos emelkedést tapasztaltak.
Kiemelték, 2023-ban hetvennyolc alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást a jegyvizsgálók. Idén július közepéig már ötvenöt ilyen eset történt.
"
És most gondolkozzunk el, melyik a jobb biznic, csilliókért kamerákat venni százszámra, vagy egy HABSPRAY minden kallernek...
"A MÁV-START az elmúlt években 169 testkamerát szerzett be, azok felvételeit az eljárásokban is felhasználják. A KISS és FLIRT motorvonatokban már beépített kamerarendszer van, a többi szerelvényre pedig folyamatosan szerelik fel a szerkezeteket.
A MÁV közleménye szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos cselekedetek száma, tavaly azonban már negyvenszázalékos emelkedést tapasztaltak.
Kiemelték, 2023-ban hetvennyolc alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást a jegyvizsgálók. Idén július közepéig már ötvenöt ilyen eset történt.
"
És most gondolkozzunk el, melyik a jobb biznic, csilliókért kamerákat venni százszámra, vagy egy HABSPRAY minden kallernek...
- WildBear23
- Veterán
Félreérted a kontextust. Ő (gondolatok egy biológustól néven érhetőek el az írásai a Facebookon) az átlagembernek is érthető, ismeretterjesztő posztokat ír, általában alaposan kifejtve, nem röviden, viszont nem száraz nyelvezettel, ezért is szeretk sokan. Ez a posztj is összegyüjtött vagy ötezer lájkot. A posztjai lényege a biológiai háttérinformáció átnyújtása azoknak, akiket érdekel ilyen mélységben. Ez a posztja sem arról szól, hogy állást foglaljon a sportetikai kérdésekben, nem arra akar választ nyújtani, hogy indulhatna-e az algír nőként vagy sem. Nem érvelni akar 5db bullet point alatt se pro se kontra a boxoló ügyében, mégha van saját egyéni véleménye is a dologról. Csak plusz információ, hogy az, aki szeretné érteni a nemi jelleg kialakulásának és problémáinak biológiai hátterét, egy, a téma bonyolultságához képest igencsak rövid összefoglalóból el legyen látva a szükséges háttérinformációval. Ebből a szempontból oedig tökéletes működik.
gvass1 írta: ↑2024.08.04. 06:38 Az a gondom ezzel a részletes, néhol nagyon szakmai részletekbe menő elemzéssel, és ezzel az értelmiségi hozzáállással, hogy NEM MŰKÖDIK.
shall not be infringed
Részben itt kezdődnek a problémák. Fegyelmezés és szabályok híján ez nem lesz jobb. Ettől a manapság nagyon divatos liberális bullshit-től hánynom kell.
Mindenki vár valamit...
Jobbak a kamerás vonatok. Sokkal jobbak és ez napi tapasztalat több évtizedes távlatban.. Ettől még lehetne kaleroknál spray, valamint testkamera és fokozott jogi védelem arra az esetre is, ha megvédik magukat.gvass1 írta: ↑2024.08.04. 12:39 Megint kiderült milyen sokat használ a kiemelt büntetőjogi védelem és a kamera....JA, NEM.
"
Kívülről fújom ezt is, meg az összes többi útmutatót, amit találtam, de én nem találtam bennük választ a kérdésemre.
Ismétlem: azt szeretném megtudni, hogy a (leglassabb, viszont el nem évülő) pszichológiai vizsgálat és a fegyverismereti vizsga megszerezhető-e "előre", azaz megkapható-e egyesületi tagságtól függetlenül, és ha igen, hogyan.
A célom ezzel az, hogy ha később, mondjuk 1-5 év múlva belevágok a teljes leírt procedúrába, felgyorsíthassam az időigényes részeket.
Ha meg tudod mutatni, hogy az idézett útmutatóban erre hol van válasz, annak is nagyon örülök.
Ismétlem: azt szeretném megtudni, hogy a (leglassabb, viszont el nem évülő) pszichológiai vizsgálat és a fegyverismereti vizsga megszerezhető-e "előre", azaz megkapható-e egyesületi tagságtól függetlenül, és ha igen, hogyan.
A célom ezzel az, hogy ha később, mondjuk 1-5 év múlva belevágok a teljes leírt procedúrába, felgyorsíthassam az időigényes részeket.
Ha meg tudod mutatni, hogy az idézett útmutatóban erre hol van válasz, annak is nagyon örülök.
Fegyver ismerteti vizsgát meg tudod csinálni előre. Nevetni fogsz - a lövészet rész annyira szánalmas (megtölteni a fegyvert, közbe. nem lőni le senkit, elsütni - eltalálni NEM kell semmit), hogy nulla jelentősége van annak, hogy nem lőttél korábban. Csak figyelni kell, mit mondanak, és szó szerint betartani. Anyagot bemagolni - azt is, ami hibásan van bennetakbal írta: ↑2024.08.04. 00:15 Sziasztok, engem is érdekelne éles maroklőfegyver tartása. Jelenleg nincs rá akut szükségem, de szeretném megteremteni a lehetőségét annak, hogy ha szükségét érzem, relatíve rövid időn belül hozzájussak. Az eddig összeszedett infók alapján erre a sportlövész út tűnik a leginkább járhatónak.
A pszihót is meg lehet csinálni jó előre -szerintem. De a legszűkebb keresztmetszet akkor is az egyesületi tagság lesz.
Nulláról ez egy év. Ha “hirtelen” rádjön, hogy fegyver kell, akkor hidd el, nem lesz elég gyors.. ha fontos lehet -csináld meg most, az egészet. Ott lesz a fegyvered, évi 1-3 minősítést meglövöd, enni nem kér. Vagy pedig ha nem fontos, akkor ne foglalkozz vele. Tedd, vagy ne tedd - nem próbálkozz A “csinálgatni” IMHO nem hatasos megközelítés. Semmivel sem lesz rövidebb, mintha belehúznál, cserébe egy csomó mindent megcsinálsz, és nem kapsz semmi cserébe egészen addig, ameddig nem lesz barnakönyved.
Köszönöm a választ!
Az egyesületi tagság miért lesz szűk keresztmetszet?
Nekem úgy tűnik a leírásokból, hogy ha belépek egy klubba, meglövöm a minősítést és évközi minősítést kérek, utána elvileg kérhetem az ajánlást, amivel mehetek is a rendőrségre (9. pont), feltéve, hogy a többi papír megvan.
Ha az egyesületi fegyvertartási ajánlást nem szokták frissen csatlakozott embernek kiadni, csak mondjuk legalább egy év tagság után, akkor mindent értek. (Ha így van, ez az apróság nincs benne az útmutatókban.)
Az egyesületi tagság miért lesz szűk keresztmetszet?
Nekem úgy tűnik a leírásokból, hogy ha belépek egy klubba, meglövöm a minősítést és évközi minősítést kérek, utána elvileg kérhetem az ajánlást, amivel mehetek is a rendőrségre (9. pont), feltéve, hogy a többi papír megvan.
Ha az egyesületi fegyvertartási ajánlást nem szokták frissen csatlakozott embernek kiadni, csak mondjuk legalább egy év tagság után, akkor mindent értek. (Ha így van, ez az apróság nincs benne az útmutatókban.)
Petya357 írta: ↑2024.08.04. 18:24 Fegyver ismerteti vizsgát meg tudod csinálni előre. Nevetni fogsz - a lövészet rész annyira szánalmas (megtölteni a fegyvert, közbe. nem lőni le senkit, elsütni - eltalálni NEM kell semmit), hogy nulla jelentősége van annak, hogy nem lőttél korábban. Csak figyelni kell, mit mondanak, és szó szerint betartani. Anyagot bemagolni - azt is, ami hibásan van benne
A pszihót is meg lehet csinálni jó előre -szerintem. De a legszűkebb keresztmetszet akkor is az egyesületi tagság lesz.
Nulláról ez egy év. Ha “hirtelen” rádjön, hogy fegyver kell, akkor hidd el, nem lesz elég gyors.. ha fontos lehet -csináld meg most, az egészet. Ott lesz a fegyvered, évi 1-3 minősítést meglövöd, enni nem kér. Vagy pedig ha nem fontos, akkor ne foglalkozz vele. Tedd, vagy ne tedd - nem próbálkozz A “csinálgatni” IMHO nem hatasos megközelítés. Semmivel sem lesz rövidebb, mintha belehúznál, cserébe egy csomó mindent megcsinálsz, és nem kapsz semmi cserébe egészen addig, ameddig nem lesz barnakönyved.
Köszi Medve, nagyon jó összefoglaló!WildBear23 írta: ↑2024.08.03. 20:31 Kolléganőm alaposan leírta, én nem is tennék hozzá semmit:
"
#kicsithosszú
Hiba a gének szintjén:
Az SRY mutációi
Morális rész és olimpia
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Abszolút egyetértek veled!TotoHU írta: ↑2024.08.03. 23:09 Nagyon hosszú és kicsit szakmai, de érdekes írás.
Pedig egy lópéniszt.
Mindamellett, tök 1xű lenne aszondani: egy nő átlagos vér tesztoszteron szintje x mg/l. Egy élsportolónak lehessen mondjuk y%-kal magasabb. Akinek efölött van, az nem indulhat női versenyszámokban. Oszt kész. Ott nem lehetne vita, meg keverés.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Akkor meg az menne, hogy felkészül sokszoros tesztoszteronszinttel, és beszedi a csökkentőt az olimpia előtt, hogy megfelelő legyen. De attól a korábbi izomtömeg még megmarad...jó ha van írta: ↑2024.08.04. 20:07 Abszolút egyetértek veled!
Mindamellett, tök 1xű lenne aszondani: egy nő átlagos vér tesztoszteron szintje x mg/l. Egy élsportolónak lehessen mondjuk y%-kal magasabb. Akinek efölött van, az nem indulhat női versenyszámokban. Oszt kész. Ott nem lehetne vita, meg keverés.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
takbal írta: ↑2024.08.04. 00:15 Sziasztok, engem is érdekelne éles maroklőfegyver tartása. Jelenleg nincs rá akut szükségem[/b], de szeretném megteremteni a lehetőségét annak, hogy ha szükségét érzem, relatíve rövid időn belül hozzájussak. Az eddig összeszedett infók alapján erre a sportlövész út tűnik a leginkább járhatónak.
Bocs de amit te itt leírsz az nem a sportcélú fegyvertartás. Ott nem akut szükségről meg rövid időn belül hozzájutásról van szó. Ezek nincsenek rajta benne a sportcélú fegyvertartás inercia rendszerében.
Egy lőklub tagja vagy, rajtengedélyed van, versenyzel, és egy idő után azért lesz saját fegyvered hogy ne a klub fegyverével kelljen versenyezned.
Ha a fentieket előadod egy pszichológiai vizsgálaton vagy az igrenden, ott tuti elhasalsz. De lehet, hogy mindenkinek jobb is lenne úgy.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Én is nehezen tudom értelmezni a fórumozó által leírtakat.TotoHU írta: ↑2024.08.05. 14:53 Bocs de amit te itt leírsz az nem a sportcélú fegyvertartás. Ott nem akut szükségről meg rövid időn belül hozzájutásról van szó. Ezek nincsenek rajta benne a sportcélú fegyvertartás inercia rendszerében.
Egy lőklub tagja vagy, rajtengedélyed van, versenyzel, és egy idő után azért lesz saját fegyvered hogy ne a klub fegyverével kelljen versenyezned.
Ha a fentieket előadod egy pszichológiai vizsgálaton vagy az igrenden, ott tuti elhasalsz. De lehet, hogy mindenkinek jobb is lenne úgy.
Ha nem tud lőni, nem szeret lőni, nem is akar lőni, nincs is fegyverre szüksége, akkor miért akar rengeteg pénzt és időt rászánni olyasmi előfeltételek megszerzésére amiket lehet, hogy később semmire sem fog használni, de ha mégis, akkor majd talán csak jövőre vagy azután???
És miért pont maroklőfegyver kell neki, miért nem vadászpuska?
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
abel a rengetegben
ingyom bingyom tálib-e?
hatalmas +1TotoHU írta: ↑2024.08.05. 14:53 Bocs de amit te itt leírsz az nem a sportcélú fegyvertartás. Ott nem akut szükségről meg rövid időn belül hozzájutásról van szó. Ezek nincsenek rajta benne a sportcélú fegyvertartás inercia rendszerében.
Egyébként egyszer összefutottam egy hasonlóan művelt egyeddel, aki azt kérdezte, hogy hogyan lehet finn állampolgárságot szerezni gyorsan, mert majd ha kell, akkor majd jól fog jönni (mikor??).
Miután megtudta, hogy ha jól beszél finnül, kint él, van kint munkája 5 éve és lakása, és büntetlen, akkor akár azonnal is megkaphatja, ellenkező esetben meg személyesen bírálja el a finn miniszterelnök, akkor gyorsan eltűnt
Mindenki vár valamit...
- WildBear23
- Veterán
Technikailag lehetséges a halott ellenségeid véréből kardot készíteni..
Szívesen kielégítem a kíváncsiságod, de örülnék, ha cserébe te is válaszolnál a kérdésemre: melyek a tipikus íratlan feltételei egy lövészklubnál a fegyvervásárlás támogatásának?
Ez részemről egyszerűen a felkészülés része lenne a "shit hits the fan" forgatókönyvre. Összeomlás esetén azokban a társadalmakban, ahol a fegyvertartás nem elterjedt, egy önvédelmi lőfegyver birtoklása komoly előnyt jelenhet azoknak, akik rendelkeznek vele.
Lehetségesnek tartom, hogy lesz 2-3 hónap arra, hogy felkészüljünk az elkerülhetetlen nagy gebaszra, de addig a társadalom még a jelenlegi keretek között működik. Pl. Putyin elvtárs atomot robbant, felvonulnak a hadseregek, a helyzet napról napra egyre drámaibb, majd jön a végkifejlet. Ebben a helyzetben a népek rohannak majd fegyvert beszerezni minden létező módon, és ilyenkor nem árt, ha a tömeg előtt rohansz. Többször kovácsoltam már komoly előnyt életemben ebből, jók a megérzéseim ezügyben.
Nem vagyok egy nagy prepper, aki vadászkéssel nyilat farag, de úgy gondolom, hogy bizonyos egyszerű lépéseket érdemes megtenni. Pl. tartok két hónapra elég élelmiszert és vizet a házunkban - elég arra, hogy pl. a kezdeti intenzív sugárzást kibírjuk a pincében, és talán amíg valamiféle rend feltápászkodik a romokon. De semmire sem megyek vele, ha a második héten az éhező rablóbandák bejönnek és agyonvernek a családommal együtt.
Nyilván az a legvalószínűbb, hogy mind megdöglünk, de 50-70 ezer forint elköltését vizsgákra és egy pár nap felkészülést nem érzek nagy árnak azért, hogy esetleg a tömeg elé kerüljek, ha úgy alakul. Viszont a lövészklub, versenyre járás, fegyvervásárlás teljes maceráját sokallom egy ilyen alacsony valószínűségű kockázatért.
Értem én, hogy a sportlövészet alapvetően "nem erre van kitalálva". De c'mon, itt tényleg mindenki kizárólag az olimpiai aranyra hajt? Azért van kitéve .pdf-ben a fegyverszerzés lépései, első linkben ... ? Ne röhögtessük már ki magunkat. A sportág szexepilje a fenti forgatókönyvekre szerezhető magabiztosságról szól, ehhez elég kinyitni egy youtube-os videót. Bár a reakciókból kezdem úgy sejteni, hogy udvariatlanságot követek el azzal, hogy nyíltan kimondom, így ha valakit ezzel megbántok, elnézést kérek. De persze, minden vizsgán én is határozottan el fogom mondani, hogy kizárólag az aranyérem érdekel.
Ki tudja? Még az is lehet, hogy megszeretem a lőpor szagát, és elkezdtem versenyben csinálni. Ahogy öregszem, lassan már úgyis minden mást abba kell hagynom ...
Ez részemről egyszerűen a felkészülés része lenne a "shit hits the fan" forgatókönyvre. Összeomlás esetén azokban a társadalmakban, ahol a fegyvertartás nem elterjedt, egy önvédelmi lőfegyver birtoklása komoly előnyt jelenhet azoknak, akik rendelkeznek vele.
Lehetségesnek tartom, hogy lesz 2-3 hónap arra, hogy felkészüljünk az elkerülhetetlen nagy gebaszra, de addig a társadalom még a jelenlegi keretek között működik. Pl. Putyin elvtárs atomot robbant, felvonulnak a hadseregek, a helyzet napról napra egyre drámaibb, majd jön a végkifejlet. Ebben a helyzetben a népek rohannak majd fegyvert beszerezni minden létező módon, és ilyenkor nem árt, ha a tömeg előtt rohansz. Többször kovácsoltam már komoly előnyt életemben ebből, jók a megérzéseim ezügyben.
Nem vagyok egy nagy prepper, aki vadászkéssel nyilat farag, de úgy gondolom, hogy bizonyos egyszerű lépéseket érdemes megtenni. Pl. tartok két hónapra elég élelmiszert és vizet a házunkban - elég arra, hogy pl. a kezdeti intenzív sugárzást kibírjuk a pincében, és talán amíg valamiféle rend feltápászkodik a romokon. De semmire sem megyek vele, ha a második héten az éhező rablóbandák bejönnek és agyonvernek a családommal együtt.
Nyilván az a legvalószínűbb, hogy mind megdöglünk, de 50-70 ezer forint elköltését vizsgákra és egy pár nap felkészülést nem érzek nagy árnak azért, hogy esetleg a tömeg elé kerüljek, ha úgy alakul. Viszont a lövészklub, versenyre járás, fegyvervásárlás teljes maceráját sokallom egy ilyen alacsony valószínűségű kockázatért.
Értem én, hogy a sportlövészet alapvetően "nem erre van kitalálva". De c'mon, itt tényleg mindenki kizárólag az olimpiai aranyra hajt? Azért van kitéve .pdf-ben a fegyverszerzés lépései, első linkben ... ? Ne röhögtessük már ki magunkat. A sportág szexepilje a fenti forgatókönyvekre szerezhető magabiztosságról szól, ehhez elég kinyitni egy youtube-os videót. Bár a reakciókból kezdem úgy sejteni, hogy udvariatlanságot követek el azzal, hogy nyíltan kimondom, így ha valakit ezzel megbántok, elnézést kérek. De persze, minden vizsgán én is határozottan el fogom mondani, hogy kizárólag az aranyérem érdekel.
Ki tudja? Még az is lehet, hogy megszeretem a lőpor szagát, és elkezdtem versenyben csinálni. Ahogy öregszem, lassan már úgyis minden mást abba kell hagynom ...
gvass1 írta: ↑2024.08.05. 15:24 Én is nehezen tudom értelmezni a fórumozó által leírtakat.
Ha nem tud lőni, nem szeret lőni, nem is akar lőni, nincs is fegyverre szüksége, akkor miért akar rengeteg pénzt és időt rászánni olyasmi előfeltételek megszerzésére amiket lehet, hogy később semmire sem fog használni, de ha mégis, akkor majd talán csak jövőre vagy azután???
És miért pont maroklőfegyver kell neki, miért nem vadászpuska?
Szerintem te vadász szeretnél lenni.takbal írta: ↑2024.08.05. 19:23 Szívesen kielégítem a kíváncsiságod, de örülnék, ha cserébe te is válaszolnál a kérdésemre: melyek a tipikus íratlan feltételei egy lövészklubnál a fegyvervásárlás támogatásának?
Azzal, hogy MÉG nem lesz fegyvertartási engedélyed (és legálisan tartott fegyvereid) az SHTF szituáció kirobbanásakor, azzal egy elég népes tömeg mögé fogsz kerülni, akik abban a pillanatban már rendelkeznek vele.takbal írta: ↑2024.08.05. 19:23 Nyilván az a legvalószínűbb, hogy mind megdöglünk, de 50-70 ezer forint elköltését vizsgákra és egy pár nap felkészülést nem érzek nagy árnak azért, hogy esetleg a tömeg elé kerüljek, ha úgy alakul. Viszont a lövészklub, versenyre járás, fegyvervásárlás teljes maceráját sokallom egy ilyen alacsony valószínűségű kockázatért.
Közel sem biztos, hogy abban a pillanatban még lesz rá egyáltalán időd-lehetőséged, hogy - még ha minden feltétel rendelkezésre is áll - beadd az engedélykérelmet, vagy egyáltalán lesz még államigazgatás.
Igazából csak elég érdekesen hoztad fel, írtad le mit is szeretnél, ebből simán lehet bármi másra, akár sokkal rosszabb verziókra is gondolni, hogy mire is kellhet neked hirtelen lőfegyver.takbal írta: ↑2024.08.05. 19:23 Értem én, hogy a sportlövészet alapvetően "nem erre van kitalálva". De c'mon, itt tényleg mindenki kizárólag az olimpiai aranyra hajt? Azért van kitéve .pdf-ben a fegyverszerzés lépései, első linkben ... ? Ne röhögtessük már ki magunkat. A sportág szexepilje a fenti forgatókönyvekre szerezhető magabiztosságról szól, ehhez elég kinyitni egy youtube-os videót. Bár a reakciókból kezdem úgy sejteni, hogy udvariatlanságot követek el azzal, hogy nyíltan kimondom, így ha valakit ezzel megbántok, elnézést kérek. De persze, minden vizsgán én is határozottan el fogom mondani, hogy kizárólag az aranyérem érdekel.
Hát, egy ilyen szituációban egy maroklőfegyverrel sz@rt sem érsz. Ellenben egy pumpás sörétes (nem kell célozni), illetve egy 308-as távcsöves kombó pont megfelelő lenne. A jó hír, hogy kb 200eFt tandíj, 1 hét ottalvós intenzív tanfolyam, és pár hét magolás után lehetsz vadász. (És majd utána jön még a plusz 300eFt a két vasra). Ezektől már csak az öntöltő karabély jobb, de sportegyesületet nem akarsz ugye (na meg ott csak a vas lesz 500eFt).takbal írta: ↑2024.08.05. 19:23 Szívesen kielégítem a kíváncsiságod, de örülnék, ha cserébe te is válaszolnál a kérdésemre: melyek a tipikus íratlan feltételei egy lövészklubnál a fegyvervásárlás támogatásának?
Finn állampolgárság érdekel-e?
Vadász vonallal jobban jársz. A vadászvizsga után lényegesen egyszerűbb a fegyver megszerzése és megtartása.takbal írta: ↑2024.08.05. 19:23
Ez részemről egyszerűen a felkészülés része lenne a "shit hits the fan" forgatókönyvre. Összeomlás esetén azokban a társadalmakban, ahol a fegyvertartás nem elterjedt, egy önvédelmi lőfegyver birtoklása komoly előnyt jelenhet
Viszont a lövészklub, versenyre járás, fegyvervásárlás teljes maceráját sokallom egy ilyen alacsony valószínűségű kockázatért.
Egy ismétlő sörétes puska nagyságrendekkel megfelelőbb otthonvedelmi szerepkörben, különösen akkor,.ha nem akarsz időt szánni a lövészetre, így maroklővel ön és közveszélyes leszel.
Nem udvariatlanság - csak (többünk szerint) csacsiság. Az pedig nem tilos.
A fórumtársak tényleg igyekeznek segíteni - amikor azt mondjuk, nagyon nem jó úton jársz, mert ez nem fogja megoldani a prepper igényeidet, akkor ezt nem véletlenül mondjuk. A SHTF baromira nem úgy működik, hogy küld emlékeztetőt 3 hónappal, 1 hónappal, és egy héttel az esemény előtt. Alternatívákat is írtak. Pl felfedezni a benned szunnyadó vadászt.
Sajnálom, ha nem tetszik a válasz - attól meg ezt látom helyesnek.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
takbal írta: ↑2024.08.05. 19:23
+1 a vadász vizsgára, örülök hogy eljutottunk a lényeghez.
Én is SHTF felkészülés miatt kezdtem el és csináltam meg anno 12 éve a vadász vonalat.
Ad 1: prepper célból jóval több gyakorlati haszna van azt megcsinálni, és nem csak a vizsgát letenni de ténylegesen vadász skillekre is szert tenni. Megtanulod hogyan működik a vadvilág, megtanulsz élelmet szerezni a termeszettől, megtapasztalod milyen stresszt jelent kvázi éles helyzetben használni a fegyveredet. Ugyanis hiába van egy SHTF célra beszerzett arzenálod, ha a füledben dübörgő pulzussal, adrenin hatása alatt elfelejtesz kibiztosítani, elfelejtesz tárat tenni a fegyverbe, vagy semmit nem találsz el mert minden sütésnél berántasz mint az állat. Ezeket én mind megcsináltam anno a lesen, pedig nem a családomat védtem hanem csak kijött a konda a szóróra.
Szóval a fegyver önmagában semmit sem ér, magabiztosan használni azt legalább olyan fontos.
Ad 2: SHTF fegyverként ha nem egy Bug out Bag összeállítása az elsődleges cél, ahol a kis méret és a könnyű rejthetőség a fő szempont, hanem otthonvédelemre tervezünk, ott megint csak sokkal hasznosabb társ egy shotgun az élelemszerzésre használható golyós puska mellé. Elég megnézni pár amerikai rendőrségi testkamerás videót a maroklőfegyveres és sörétes puskás fegyverhasználati esetekről.. Talán még nem hallottad az itt közismert mondást, ami szerint megállító erőben a sörétes puska alatt minden csak kompromisszum. A maroklőfegyver főleg az.
Ad 3: a vadászcélú fegyvertartás nehezebben megszerezhető, viszont ha egyszer megvan, onnantól az egyetlen kötelezettség befizetni évente 1 alkalommal online a kamarai tagdíjat, és ennyi. Nincs évenkénti versenyzési kötelezettség, nem kell évente sportorvoshoz járni. Nagyságrendekkel baszogatásmentesebb fegyvertartási forma.
Az SHTF szituban a tömegek elé kerülés gondolatában egy hiba van, ezt egyébként én is elkövettem anno.
A fegyverrel nem csak előnyt szerzel, de célponttá is teszed magad. Az igazi előny az együttműködés a kisebb helyi közösségekkel, és annak egy hasznos tagjaként átvészelni az SHTF időszakot. Önmagában egy lőfegyver nem IDDQD, a fegyver csak átmeneti előnyt jelent. Ha hősiesen ellenállsz hogy megvédd a Globus konzerv és Szentkirályi ásványvíz készleteidet, az sikerülhet egyszer-kétszer, talán többször is, de nem hadsereg lévén, egy idő után megtalálják a módját hogy kifüstöljenek, akár szó szerint is értve.
Ha meg gombafelhős-sugárzó SHTF van, akkor úgyis mindenki b@szhatja nagyjából húszezer évig. Az ellen a fegyver nem véd.
1. Igen, a pszichológiai alkalmassági megszerezhető előre. Nekem visszavonásig érvényes. Ettől eltérés esetén meg kell kérdezni az okát.
2. Igen, a fegyverismereti vizsga megszerezhető előre, és érvényes marad. - Addig, amíg valaki ki nem találja, hogy jogszabály-változtatással megfejheti és megszívathatja a népet, és hivatkozhat arra, hogy ezt Japánban is évente meg kell újítani, kötelező tanfolyammal.
3. Sportcélú lőfegyver esetén az egyesület megkerülhetetlen. Szerintem ez egy ilyen szociál-lusta maradvány, hisz’ hogy képzeled, hogy csak úgy egyedül sportolgatsz, hát az ember közösségi lény?! - Sokan élnek ebből a maradványból, a rendőrség pedig a polgári fegyvertartás korlátozásának hatékony lehetőségét látja ebben, úgyhogy szerintem ez még vagy száz évig így marad.
Hogy szokott-e a klubelnöki ajánlások megtagadásával gond lenni, arra nincs rálátásom. Itt a fórumon már online is csíráztak barátságok - több fórumtárs önzetlenül segített nekem úgy, hogy soha sem találkoztunk -, mire odáig jutunk több közös lőterezés után, már egymás egyesületeibe szoktunk belépni.
Elvileg ezt jogszabály nem is írja elő: országos szövetségi (MSSz, MDLSz) ajánlást ír elő.
A klubelnökkel és a klubtársakkal jóban kell lenni, és legalább normálisan (=a szolid polgári középosztály átlagosságának megfelelően intelligensen), de inkább normálisabban kell viselkedni, politikáról és minden szélsőségesség-gyanús megosztó különc témáról mélyen hallgatva: akkor nem lesz gond az ajánlással. Gondolom.
4. Fontold meg a vadászvizsgát!
5. Fontold meg a polgári fegyvertartás szempontjából barátságosabb külföldre költözést: Ausztria, Szlovákia, Csehország…!
6. Nagyszüleim (születtek: 1927-1934) történetei alapján a 20. században a civil lakosság java megoldotta a SHTF-helyzeteket fegyver nélkül.
Azért írtam, hogy ez nyilván csak abban az esetben lehet hasznos, ha lesz pár hónap a felkészülésre. Ez egyáltalán nem lehetetlen, sőt, igen valószínű, hogy így fog történni. Emlékezzünk pl. a covidra.Kojak írta: ↑2024.08.05. 19:33 Azzal, hogy MÉG nem lesz fegyvertartási engedélyed (és legálisan tartott fegyvereid) az SHTF szituáció kirobbanásakor, azzal egy elég népes tömeg mögé fogsz kerülni, akik abban a pillanatban már rendelkeznek vele.
Közel sem biztos, hogy abban a pillanatban még lesz rá egyáltalán időd-lehetőséged, hogy - még ha minden feltétel rendelkezésre is áll - beadd az engedélykérelmet, vagy egyáltalán lesz még államigazgatás.
Nyilván nem biztos, hogy így alakul, de ha mégis, nagyon nem mindegy, hogy kb. minden századik ember van előttem (kb. ennyi embernek van lehetősége fegyvert szerezni ma itthon), vagy egy vagyok a százból, aki most szeretne.
Állítólag én jól tudok lőni, versenyen mégis az utolsó helyek egyike az enyém. - Ennyit jelent, hogy valaki gyakorol-e rendszeresen és sűrűn, vagy csak olyan bulilövész, mint én, és ahogy esik, úgy puffan. - A fegyver, a gyakorlás, a verseny.takbal írta: ↑2024.08.06. 12:44 Azért írtam, hogy ez nyilván csak abban az esetben lehet hasznos, ha lesz pár hónap a felkészülésre. Ez egyáltalán nem lehetetlen, sőt, igen valószínű, hogy így fog történni. Emlékezzünk pl. a covidra.
Nyilván nem biztos, hogy így alakul, de ha mégis, nagyon nem mindegy, hogy kb. minden századik ember van előttem (kb. ennyi embernek van lehetősége fegyvert szerezni ma itthon), vagy egy vagyok a százból, aki most szeretne.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
nagyon rossz iranyban gondolkodsz. covidnal lehet hogy volt par honap felkeszulni de a virus ellen b@szhatod a fegyvereket.
Amennyiben ne adj isten olyan helyzet jonne amikor lenne ertelme es haszna egy prepper fegyvernek nem lesz ido -legalisan- megszerezni.
Amennyiben ne adj isten olyan helyzet jonne amikor lenne ertelme es haszna egy prepper fegyvernek nem lesz ido -legalisan- megszerezni.
takbal írta: ↑2024.08.06. 12:44 Azért írtam, hogy ez nyilván csak abban az esetben lehet hasznos, ha lesz pár hónap a felkészülésre. Ez egyáltalán nem lehetetlen, sőt, igen valószínű, hogy így fog történni. Emlékezzünk pl. a covidra.
ingyom bingyom tálib-e?
Köszönöm mindenkinek (Fortitu, Sparrow, zora, Petya357, TotoHU, Poresz), hogy felhívtátok a figyelmem arra, hogy erre a célra valószínűleg a vadászat lesz a megfelelőbb út. Utána fogok olvasni, hogy hogyan működik.
Igazából a pisztoly egyszerűbbnek látszott az én urbánus lelkemnek, befér a széfbe, a házban könnyebb vele forgolódni, itt a nemzeti lőtér a szomszédban, ezért gondoltam erre elsőnek. Na meg az állatok ölésének szeretetét nehezebben is tudom eljátszani, mint a céltábla legyilkolásának vágyát.
Igazából már van egy adder ismétlő számszeríjam a pump-up shotgun szerepkörre, de ez nyilván játékszer bármilyen lőfegyverhez képest, elsősorban ijesztgetésre lenne jó.
Igazából a pisztoly egyszerűbbnek látszott az én urbánus lelkemnek, befér a széfbe, a házban könnyebb vele forgolódni, itt a nemzeti lőtér a szomszédban, ezért gondoltam erre elsőnek. Na meg az állatok ölésének szeretetét nehezebben is tudom eljátszani, mint a céltábla legyilkolásának vágyát.
Igazából már van egy adder ismétlő számszeríjam a pump-up shotgun szerepkörre, de ez nyilván játékszer bármilyen lőfegyverhez képest, elsősorban ijesztgetésre lenne jó.
1. Sikeres pszichológiai alkalmassági vizsgálatok.
2. Orvosi vizsgálat, tudtommal a háziorvos a vezetői engedélyhez szükségessel együtt elvégezheti.
3. Ezen a ponton már érdemes fegyverszekrényre költeni.
4. Kötelező tanfolyam.
5. Tanfolyam után két éven belül sikeres vadászvizsga. - Állítólag nehéz. (Vagy csak a tanulástól szoktunk el államvizsga után, munka után este sörözgetve.) A Heltay-féle Vadásziskola 440 oldal: ezzel már nagyot lehet ütni.
6. Évente megújított (=megvásárolt) vadászjegy, konyhanyelven: “vadászengedély”.
7. Ha van fegyver, a PKLV Kft. által adott söralá…, akarom mondani tanúsítvány érvényességének figyelése.
8. Belenyugvás, hogy csak ismétlő vállfegyver tartható. (Igen, tudom, sörétes tárreduktor… - De értitek a főbb vonalakat.)
9. Imamalom szüntelen pörgetése, nehogy valaki kitalálja (visszahozza… - Volt ilyen?) a kötelező vt.-tagságot, mert az anyagi csőd.
Ezeket én is látom. Igen, ez csak egy átmeneti előnyről szól, és igen, így is csak marginális többletet ad. Akkor is nyilván okosan kell használni, és a fegyver birtoklásának tényét például teljes titokban kell tartani.TotoHU írta: ↑2024.08.06. 06:07 Az SHTF szituban a tömegek elé kerülés gondolatában egy hiba van, ezt egyébként én is elkövettem anno.
A fegyverrel nem csak előnyt szerzel, de célponttá is teszed magad. Az igazi előny az együttműködés a kisebb helyi közösségekkel, és annak egy hasznos tagjaként átvészelni az SHTF időszakot. Önmagában egy lőfegyver nem IDDQD, a fegyver csak átmeneti előnyt jelent. Ha hősiesen ellenállsz hogy megvédd a Globus konzerv és Szentkirályi ásványvíz készleteidet, az sikerülhet egyszer-kétszer, talán többször is, de nem hadsereg lévén, egy idő után megtalálják a módját hogy kifüstöljenek, akár szó szerint is értve.
Ha meg gombafelhős-sugárzó SHTF van, akkor úgyis mindenki b@szhatja nagyjából húszezer évig. Az ellen a fegyver nem véd.
Az én konkrét esetemben óvóhelyszerű, egy bejáratú pincénk van, amit el lehet torlaszolni és el lehet benne bújni. Felfedezés esetén jöhetne szóba fegyverhasználat, és még ha sikerül is elsőre meglepni és elkergetni a támadókat, utána valószínűleg el kellene hagyni a helyet.
Sajnos a főváros közepén ezek a kisebb helyi, összetartó közösségek nem léteznek. Nyilván a legjobb autóba vágni magadat a szirénák hallatán és lemenni vidékre, de erre nem biztos, hogy lesz lehetőség. De a fegyver birtokában valamivel nagyobb esélyed van arra, hogy sikerül kibekkelni pár hetet, amíg a mélypont után valami normalizálódás lezajlik. Ha ennyi nem elég, úgyis cseszheted.
A gombafelhős esetre érdemes megnézni a Threads c. gyakorlatilag oktatófilmet, bár azóta sokat javult a helyzet. Ott is az első pár hét kritikus.
10. Orvosi megújítása, adott időn belül (40 alatt 10 évente, 40 fölött 5 évente, 60 fölött 3? évente, 70 fölött 2? évente)... Ehh, utána kéne olvasnom. Lásd II kat alkalmassági.Poresz írta: ↑2024.08.06. 13:20 1. Sikeres pszichológiai alkalmassági vizsgálatok.
2. Orvosi vizsgálat, tudtommal a háziorvos a vezetői engedélyhez szükségessel együtt elvégezheti.
3. Ezen a ponton már érdemes fegyverszekrényre költeni.
4. Kötelező tanfolyam.
5. Tanfolyam után két éven belül sikeres vadászvizsga. - Állítólag nehéz. (Vagy csak a tanulástól szoktunk el államvizsga után, munka után este sörözgetve.) A Heltay-féle Vadásziskola 440 oldal: ezzel már nagyot lehet ütni.
6. Évente megújított (=megvásárolt) vadászjegy, konyhanyelven: “vadászengedély”.
7. Ha van fegyver, a PKLV Kft. által adott söralá…, akarom mondani tanúsítvány érvényességének figyelése.
8. Belenyugvás, hogy csak ismétlő vállfegyver tartható. (Igen, tudom, sörétes tárreduktor… - De értitek a főbb vonalakat.)
9. Imamalom szüntelen pörgetése, nehogy valaki kitalálja (visszahozza… - Volt ilyen?) a kötelező vt.-tagságot, mert az anyagi csőd.
2. pont, vagy tévedek. - De igen: jobban kihangsúlyozhattam volna, hogy ez is olyan, mint a vezetői engedély.
6. Vadászjegy + kamarai tagsági díj + kötelező biztosítás (jelenleg 25e,4e,3e)
7. A vadászcélú fegyvertartásnál csak vásárláskor és eladásnál kell érvényesnek lennie, a kettő között lehet lejárt és használható.
És a fegyverszekrényre csak a sikeres vizsga után (fegyver és vadász, bár általában egyben van) költenék.
7. A vadászcélú fegyvertartásnál csak vásárláskor és eladásnál kell érvényesnek lennie, a kettő között lehet lejárt és használható.
És a fegyverszekrényre csak a sikeres vizsga után (fegyver és vadász, bár általában egyben van) költenék.
"..."
Hát... Gyakorlás nékül a fegyver csak levélnehezék.takbal írta: ↑2024.08.06. 12:44 Azért írtam, hogy ez nyilván csak abban az esetben lehet hasznos, ha lesz pár hónap a felkészülésre. Ez egyáltalán nem lehetetlen, sőt, igen valószínű, hogy így fog történni. Emlékezzünk pl. a covidra.
Ha már prepping az irányvonal, akkor egy táras számszeríj, pl Ek- Archery Cobra Adder.
25 méterről simán kilyuggat bármit, bárkit, és nincs vele semmi macera..
Messzebbre meg ott a nagytesója a Siege, mindenre is elég, 300 fps, száz méteren akkora a mo6gási energia a vesszőben hogy a kapuoszlop nem köszönte meg, több fórumtag látta, még az is meglepődött aki lőtt vele. ( nemröhög, tudjukki)
Van pár sportfegyóm, de az íjak ilyen szempontból sokkal de sokkal megfelelőbbek.
Nincs olyan tompi, ami ennyire levinné a hangot, mint az ideg kipattanása.
Könnyedén gyárthatsz SHTF esetén vesszőtestet, és sorolhatnám.
Fizetett bér-Troll.
Feljebb írtam, hogy egy Adder már itt figyel nálam. 2.0 kar, 180 lbs, ACOG, lézer, állvány, 18 táras kiegészítés, broadhead hegy, vadászhegy, Jörg bácsi boldog kacagása, tőle jött direktben.
Sajnos a tűzfegyverekkel a számszeríj nem igazán veszi fel a versenyt. Valódi megállító hatása nem lesz, hacsak nem lövöd fejbe az illetőt. Egyszer majd persze biztos elvérzik, de addig még agyonver.
Ha nincs más, akkor persze ennyi is jó, ha van, ijesztgetésre is kiváló SHTF esetben.
Sajnos a tűzfegyverekkel a számszeríj nem igazán veszi fel a versenyt. Valódi megállító hatása nem lesz, hacsak nem lövöd fejbe az illetőt. Egyszer majd persze biztos elvérzik, de addig még agyonver.
Ha nincs más, akkor persze ennyi is jó, ha van, ijesztgetésre is kiváló SHTF esetben.