gvass1 írta: ↑2024.09.12. 14:55
Ez pedig egy vélemény.
Te - velem ellentétben, lásd: (Nyilván egy észszerű szinten,
nem SWAT Team vagy IPSC-világbajnok szintet megkövetelve) - kifejezetten swat team/ipsc világbajnok szintet követelnél meg.
Bizonyára a jogosítványodat is 10 ezer km levezetése után szerezted meg, hiszen azt látod helyesnek.
Szerencsére a világon sehol nem osztják ezt a véleményed.
Ennyi.
Osztják.
Te vagy köztünk aki a fegyveres világról, a fegyverekről a legtöbbet tudod, de a löveszeti képzésről és az ehhez tartozó lövésszámokrol kevésbé vagy tájékozott.
Tavaly vitatkoztunk az amerikai rendőrökről őket példaul túlértékelted lövésszamban.
En tanultam és tanulok lőni, oktatóktól, régen éveken át heti szinten most már sajnos sokkal ritkábban.
Tehát megvannak a saját tapasztalataim ezen a téren és azokké is akiktől tanultam.
Nyilván fel lett nekik téve a kérdés mennyit kell lőni, hogy tudj lőni.
Érdekes módon meglepően konkrét számokat mondtak.
Puska alapképzés 800-1000 lövés.
Pisztoly alap 1500-2000 lövés
Ez az a szint amikor megtanulod a biztonság alapjait, megtanulod kezelni a fegyvert, akadályt elhárítani, fedezéket használni, pozíciót váltani, és javítják a lövőhibáid nagyobb részét. Marad így is évekre vele munka.
Ez nagyjából 100 lövéssel számolva 15-20 alkalom tehat olyan 30 óra lőtéren. Végig csináltam, tehát tudom.
Ha ezt megtanultad, akkor vagy a friss jogsis szintjén, tehát egyedül lehet hagyni a fegyverrel. És ebben nincs taktika stb. Tudod kezelni fegyvert, nagyjából biztonságosan. Pont.
A valódi tanulás erre jön sok ezer lövéssel és akinek erre lehetősége ezután van a harcolni tudás megtanulása is.
Amilyen adatokat találtam a világban .
Alapképzés
US Marines
500 lövés de erről olvastam olyat, hogy 1800 körülire akarják emelni.
FBI alapképzés
tehát talpas csengőnyomkodó ügynök nem pedig HRT.
Ez egyébként legmagasabb lövésszám amit egy adott szervezet minden tagjának teljesíteni kell. Erre jön a rendszeres képzés.
Őket még ezzel átlagos utcai eseményekre készítik fel, tehát hasonlo dolgokra, mint amibe egy átlagember is bele futhat.
"Az FBI gyakornokai a képzésük során átlagosan körülbelül 4,000 lövést adnak le a szolgálati pisztolyukkal (általában Glock 19M), míg további 120–150 lövést hajtanak végre a Remington 870P sörétes puskával és 620 lövést a Colt Pattern karabéllyal. A lőfegyveres kiképzés fontos része az FBI gyakornokok felkészítésének, hogy biztosítsák azok jártasságát és biztonságos kezelését a szolgálati fegyverekkel."
https://www.fbi.gov/video-repository/be ... g.mp4/view
Ezután jönnek a nagyfiúk akik már maguknak keresik a bajt.
Ezt kerestetem, mert nem találtam egyenes forrást.
HRT Tier1 egységek
Az FBI különleges műveleti egységei, mint például a Hostage Rescue Team (HRT), és a Tier 1 katonai alakulatok, mint a Navy SEAL Team 6 (DEVGRU) vagy a Delta Force, nagy hangsúlyt fektetnek a lőkiképzésre. Pontos adatokat a lőtéri gyakorlatokról nem szoktak nyilvánosságra hozni, de általánosan elmondható, hogy ezek az egységek hetente több ezer lövést leadnak, különböző forgatókönyvek és helyzetek során.
Néhány jellemző adat:
1. Hostage Rescue Team (HRT): Az FBI elit túszmentő csapata rendkívül magas lőgyakorlat-kvótákat tart, hiszen pontosan és gyorsan kell cselekedniük túszhelyzetekben. Gyakran 1,000–2,000 lövést is leadhatnak egy héten.
2. Tier 1 katonai egységek (pl. DEVGRU, Delta Force): Ezek az egységek még intenzívebb lőkiképzést kapnak, és akár heti 2,000–5,000 lövést is leadhatnak, különösen amikor küldetésekre készülnek fel.
Mindkét egység számára kritikus fontosságú a lőfegyverek használata, és folyamatosan tökéletesítik képességeiket a lőkiképzés révén.
Ez éves szinten 50 000- 100 000 lövés.
A Top pedig az általad említett Ipsc vilagbajnok színt.
Egy Max Michel átlagosan 1000 lövést lő naponta.
Tehát az hogy te gurulatra figyelj az nem cseh fegyvervizsga szint.
Hogy miért nincsen ezzel gond.
1. rohadt ritka esemény a valóságban lövöldözés.
2. Mivel a lövők 90 % nem kepzett, ha az nem egy kivégzés akkor csak lövöldöznek egymás irányába aztán elszalad mindenki.
Coresz akkor van, ha az egyik képzett mert ott akkor gyorsan vége van dalnak.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...