Túlélés

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Re: Túlélés

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

WildBear23 írta: 2024.06.10. 23:13 A "szilárd Hypo"-t ("Hypo-por") ajánlom még (diklór-izocianúrsav-nátriumsó).
Az vízben oldva friss, hatásos Hypo oldatot ad.
Szia!

Ezzel óvatosan! Nem mindegy, hogy mire ajánlod.
Bel eredeti posztjában az áll, hogy “elsősegélynyújtás tanfolyamon”

eszkőzt fertőtleníteni, netán - vészhelyzetben - pár cseppel ivóvizet fetötleníteni, stb tökéletes! De sebbe ne kerüljön.

A hipermangán oldat is nagyon sokoldalúan használható, de - koncentrációtól függően - sebfertőtlenítésre, illetve meg jobban hígítva - bélüreg átmosására , belek nedvesen tartására is használjuk. A hypo erre - szerintem - nem igazán alkalmas… :roll:
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Petya357 írta: 2024.06.11. 07:15 Szia!

Ezzel óvatosan! Nem mindegy, hogy mire ajánlod.
Bel eredeti posztjában az áll, hogy “elsősegélynyújtás tanfolyamon”

eszkőzt fertőtleníteni, netán - vészhelyzetben - pár cseppel ivóvizet fetötleníteni, stb tökéletes! De sebbe ne kerüljön.

A hipermangán oldat is nagyon sokoldalúan használható, de - koncentrációtól függően - sebfertőtlenítésre, illetve meg jobban hígítva - bélüreg átmosására , belek nedvesen tartására is használjuk. A hypo erre - szerintem - nem igazán alkalmas… :roll:
Szia,
természetesen az általam ajánlott anyag alkalmas és ajánlott sebfertőtlenítésre.
A két héttel ezelőtti infektológiai konferencián került szóba, az Israel Ministry of Health ajánlásában (is) szerepel.
Természetesen -a permanganáthoz hasonlóan- a hatása koncentrációfüggő.

Szakmailag szerintem minden szempontból jobb, mint a permanganát, egy dolgot kivéve; a permanganátnak szemel jól látható a koncentrációja ("mennyire lila"), illetve az esetleges hatóanyagtartalom-kimerülése ("eltűnt a lila szín").
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.06.11. 11:39 Szia,
természetesen az általam ajánlott anyag alkalmas és ajánlott sebfertőtlenítésre.
A két héttel ezelőtti infektológiai konferencián került szóba, az Israel Ministry of Health ajánlásában (is) szerepel.
Természetesen -a permanganáthoz hasonlóan- a hatása koncentrációfüggő.

Szakmailag szerintem minden szempontból jobb, mint a permanganát, egy dolgot kivéve; a permanganátnak szemel jól látható a koncentrációja ("mennyire lila"), illetve az esetleges hatóanyagtartalom-kimerülése ("eltűnt a lila szín").
Micsoda? Te meg hallgatsz a Big Pharma lobbira? Nekem a zöldségesem tök mást mondott… és manapság ki tudja, melyiknek higgyek. Infektológia a f…om, a kovidot is ezek a feherköpenyesek találtak ki ;) :lol: :mrgreen:
Köszi, ezt nem tudtam!

Igen, a permanganát szemmel is jól követhetően hígítható, és képzetlen embereknél ez nem elhanyagolható szempont.

A hypo viszont ezek szerint nem csak hogy bárki által könnyen hozzáférhető (a KMnO4 nem!), hanem még jobb is. Thx. Jó pap holtig - vagy legalábbis élettel nem összeegyeztethető sérülésig - tanul.
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.06.11. 11:56 Micsoda? Te meg hallgatsz a Big Pharma lobbira? Nekem a zöldségesem tök mást mondott… és manapság ki tudja, melyiknek higgyek. Infektológia a f…om, a kovidot is ezek a feherköpenyesek találtak ki ;) :lol: :mrgreen:
Köszi, ezt nem tudtam!

Igen, a permanganát szemmel is jól követhetően hígítható, és képzetlen embereknél ez nem elhanyagolható szempont.

A hypo viszont ezek szerint nem csak hogy bárki által könnyen hozzáférhető (a KMnO4 nem!), hanem még jobb is. Thx. Jó pap holtig - vagy legalábbis élettel nem összeegyeztethető sérülésig - tanul.
Hyponál arra kell nagyon vigyázni, hogy bomlik, és folyamatosan csökken a hatóanyagtartalma, tehát a tavaly óta otthon álló Hypos üvegben lehet, hogy már teléjesen elbomlott a hatóanyag.
A "Hypo-por" azért jó, mert porként sokáig (évekig) eláll.
Tablettába, vagy kis csomagokba van adagolva, mindegyik egységet X liter vízben kell oldani.
Arh
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Arh »

Greba írta: 2024.06.10. 21:49 Parancsolj:
https://www.maritimehajosbolt.hu/kerese ... xtra_var=0
Egyébként pont a Művek mellett van.
Köszönöm, ezek szerint csak én voltam a láma.

Egyébként természetesen kötözni kell, csak a sima madzag lazul, nem szeretem. Ezt nagyon szeretik a pocsolyán túl, de annyit nem fizetnék érte amennyit szállítassal együtt az ebayen akarnak kapni érte. Ezt állítólag ahogy megkötöm, összetapad egy kicsit, és stabilan úgy marad.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Arh írta: 2024.06.11. 13:56 Köszönöm, ezek szerint csak én voltam a láma.

Egyébként természetesen kötözni kell, csak a sima madzag lazul, nem szeretem. Ezt nagyon szeretik a pocsolyán túl, de annyit nem fizetnék érte amennyit szállítassal együtt az ebayen akarnak kapni érte. Ezt állítólag ahogy megkötöm, összetapad egy kicsit, és stabilan úgy marad.
Egyszerűbb megtanulni egy arra a célra alkalmas kötözési módot, mint speciális kötelet venni ;) A csomó kötés egyébként is egy remek hobbi. Vízi jártassagi-, hegymászás-, bushcraft, pecázas, de a “csak úgy” is jó indok csomó tanulásra.

Döbbenetesen sok csomó létezik, de az átlag ember kb kettőt ismer. Ha valamit oda-, összekötözni kell, könnyen, nehezen, vagy csak késsel :) oldható legyen, szempont-e a nedvesség, az állíthatóság, a madzag anyaga, keresztmetszete, esztétikai szempontok - mindenre is van minimum féltucatnyi csomó.

Pl ha valamit közel oldhatatlanul össze kell kötözi, akkor nagy jó a Constrictor. Takonyba mártott teflonmadzaggal is működik, szerintem :mrgreen: helyesen kivitelét évolyan, mint egy kábelkötegelő - soha nem fog meglazulni - csak kikötni ne kelljen.. . A dupla változatra meg nem volt szükségem - azt mondják, hogy meg durvább. Próbáld ki - nem olyan nehéz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Constrict ... prov=sfti1
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Arh írta: 2024.06.11. 13:56 Köszönöm, ezek szerint csak én voltam a láma.

1-est lovasboltokban is kapsz, ugyanannyiért, csak az 100 méter, nem 40. Sörényvarró néven.
De díszmű boltokban is van, vaxolt cérna ( bőrvarró ) néven
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Arh
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.06.11. 15:04 Egyszerűbb megtanulni egy arra a célra alkalmas kötözési módot, mint speciális kötelet venni ;) A csomó kötés egyébként is egy remek hobbi. Vízi jártassagi-, hegymászás-, bushcraft, pecázas, de a “csak úgy” is jó indok csomó tanulásra.

Döbbenetesen sok csomó létezik, de az átlag ember kb kettőt ismer. Ha valamit oda-, összekötözni kell, könnyen, nehezen, vagy csak késsel :) oldható legyen, szempont-e a nedvesség, az állíthatóság, a madzag anyaga, keresztmetszete, esztétikai szempontok - mindenre is van minimum féltucatnyi csomó.

Pl ha valamit közel oldhatatlanul össze kell kötözi, akkor nagy jó a Constrictor. Takonyba mártott teflonmadzaggal is működik, szerintem :mrgreen: helyesen kivitelét évolyan, mint egy kábelkötegelő - soha nem fog meglazulni - csak kikötni ne kelljen.. . A dupla változatra meg nem volt szükségem - azt mondják, hogy meg durvább. Próbáld ki - nem olyan nehéz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Constrict ... prov=sfti1
Osztom a véleményed, időnkènt szoktam is gyakorolni, de nem készségszintű. Ilyenkor jönne jól valami zsebkönyv, amiben ezek benne vannak, mert annyit nem használom hogy kézség legyen belőle. (Bezzeg anno úgy megtanultam horgot kötni hogy szerintem 15 éve nem pecáztam, de megy. Valami hasonló szintre nem lenne rossz eljutni...)
Arh
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2024.06.11. 15:23 1-est lovasboltokban is kapsz, ugyanannyiért, csak az 100 méter, nem 40. Sörényvarró néven.
De díszmű boltokban is van, vaxolt cérna ( bőrvarró ) néven
Köszi a tippet, megnézem azt is. Közelebb van mint a hajósbolt.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Arh írta: 2024.06.12. 11:30 Osztom a véleményed, időnkènt szoktam is gyakorolni, de nem készségszintű. Ilyenkor jönne jól valami zsebkönyv, amiben ezek benne vannak, mert annyit nem használom hogy kézség legyen belőle. (Bezzeg anno úgy megtanultam horgot kötni hogy szerintem 15 éve nem pecáztam, de megy. Valami hasonló szintre nem lenne rossz eljutni...)
Szia!

Ebben nem vagyok valami jó, de az a tapasztalatom, hogy csomót könyvből nagyon nehéz tanulni. Videóból kicsit könyebb. Létezik több app (ingyenes, fizetős) jó animációkkal - ezek még jobban követhetőek, mint a videók .

De igazából semmi sem jobb , mint a valaki megmutatja. Lehetne erre is csinálni egy workshopot , ahol egymásnak mutatjuk ki mit tud :)
prepper vonalon hasznos rokon terület a paracord fonás/kötes, egy időben minden sz.rt körbefontam paracirddal :lol: - kulacs, kéz fertőtlenítő, stb, mert az olyan nagyon taktikális, és jó ajándék. Jó dolog, ha van kéznél paracord, sok mindenre használható. Egyszer kellett, de akkor jól jött. Most mar nagyrészt elfelejtettem, de nem hiszem hogy sokáig tartana felevenítrni.
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

Arh írta: 2024.06.12. 11:30 Osztom a véleményed, időnkènt szoktam is gyakorolni, de nem készségszintű. Ilyenkor jönne jól valami zsebkönyv, amiben ezek benne vannak, mert annyit nem használom hogy kézség legyen belőle. (Bezzeg anno úgy megtanultam horgot kötni hogy szerintem 15 éve nem pecáztam, de megy. Valami hasonló szintre nem lenne rossz eljutni...)
http://moose.hu/egy-csomo-csomo.html
WildBear23
Veterán
Veterán

Egy újszülöttnek minden vicc új, hátha valaki még nem ismeri..

FerFal gondolatai a túlélésről - 1. rész
FerFal gondolatai a túlélésről - 2. rész
FerFal gondolatai a túlélésről - 3. rész

"...Az én Scout/Squad M1A1-om a legkirályabb: szeget lehet vele verni száz méterről! Még a válság előtt vettem és most nincs annyi pénz a világon amiért ilyesmit kapni – mondod az autószerelődnek, akit évek óta ismersz. De azt nem tudod, hogy frissen fogadott segédje is hallotta ezt, akiről semmit sem tudsz. Azt pedig végképp nem tudod, hogy az ürge függő, az isten pénze is kevés lenne neki habitusa táplálására, következésképpen mindig agyal..."
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

WildBear23 írta: 2024.06.12. 21:53 Egy újszülöttnek minden vicc új, hátha valaki még nem ismeri..

FerFal gondolatai a túlélésről - 1. rész
FerFal gondolatai a túlélésről - 2. rész
FerFal gondolatai a túlélésről - 3. rész

"...Az én Scout/Squad M1A1-om a legkirályabb: szeget lehet vele verni száz méterről! Még a válság előtt vettem és most nincs annyi pénz a világon amiért ilyesmit kapni – mondod az autószerelődnek, akit évek óta ismersz. De azt nem tudod, hogy frissen fogadott segédje is hallotta ezt, akiről semmit sem tudsz. Azt pedig végképp nem tudod, hogy az ürge függő, az isten pénze is kevés lenne neki habitusa táplálására, következésképpen mindig agyal..."
+1
Arról nem beszélve, hogy a magyar biztonsági cégek egy jelentős része a szürkegazdasag fekete melletti részén van.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
Arh
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.06.12. 16:47 Szia!

Ebben nem vagyok valami jó, de az a tapasztalatom, hogy csomót könyvből nagyon nehéz tanulni. Videóból kicsit könyebb. Létezik több app (ingyenes, fizetős) jó animációkkal - ezek még jobban követhetőek, mint a videók .

De igazából semmi sem jobb , mint a valaki megmutatja. Lehetne erre is csinálni egy workshopot , ahol egymásnak mutatjuk ki mit tud :)
prepper vonalon hasznos rokon terület a paracord fonás/kötes, egy időben minden sz.rt körbefontam paracirddal :lol: - kulacs, kéz fertőtlenítő, stb, mert az olyan nagyon taktikális, és jó ajándék. Jó dolog, ha van kéznél paracord, sok mindenre használható. Egyszer kellett, de akkor jól jött. Most mar nagyrészt elfelejtettem, de nem hiszem hogy sokáig tartana felevenítrni.
De ha lemerül a telefonom, akkor nincs app. (Amúgy jogos, videóból egyszerűbb.)
Anno könyvből rengeteg mindent sikerült megcsinálni, meg aztán ha valamit tanultam korábban, de nincs a kezemben meg a fejemben azonnal, egy pár ábra alapján simán eligazodok.

Nekem most a kalash tusnyakára kellene valami paracord fonat egypontos slinget bekötni, olcsó műanyag aeg, nem bírja el a szíjakasztó a fegyvert és néha nagyon kellene hogy ne kelljen kézben hurcolni.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Sziasztok,

Erdekes cikk a viztisztitasrol a 67. oldaltol.

Bel
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

A pénteki nagy balkáni blackoutról.
Mert úgy tűnik regionális áramszünet nem csak télen lehet qrva kellemetlen, hanem kánikulában is.

Megyek és csekkolom is az akksikat.

https://m.hvg.hu/gazdasag/20240621_balk ... montenegro
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

TotoHU írta: 2024.06.23. 04:57
Mert úgy tűnik regionális áramszünet nem csak télen lehet qrva kellemetlen, hanem kánikulában is.
Sokan nem értik miért mondom/nem értenek velem egyet, de én jobban szeretem a hideget/telet túlélési szempontból.
Ha hideg van, felöltözni, plusz ruhát felvenni lehet. Nyáron meztelennél tovább vetkőzni nem lehet.
Hidegben begyújtani be lehet kb bárhol-bármikor, hőségben nem sokat tudsz csinálni légkondi nélkül, max a pince.
Étel romlással sem sokat kell foglalkozni, van természetes hűtőd, oda sem kell áram.
Ha hó van, akkor a vized is meg van oldva (nyilván tisztítással).
Úgyhogy ilyen szempontból tél párti vagyok.
De azt hozzá kell tenni, hogy viszont télen napenergiával áramot előállítani sokkal nehezebb.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

smith15 írta: 2024.06.24. 08:18 Sokan nem értik miért mondom/nem értenek velem egyet, de én jobban szeretem a hideget/telet túlélési szempontból.
Ha hideg van, felöltözni, plusz ruhát felvenni lehet. Nyáron meztelennél tovább vetkőzni nem lehet.
Hidegben begyújtani be lehet kb bárhol-bármikor, hőségben nem sokat tudsz csinálni légkondi nélkül, max a pince.
Étel romlással sem sokat kell foglalkozni, van természetes hűtőd, oda sem kell áram.
De azt hozzá kell tenni, hogy viszont télen napenergiával áramot előállítani sokkal nehezebb.
Na de pont most írtad le, hogy sokkal kevesebb is kell belőle. :-)
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.06.24. 08:57 Na de pont most írtad le, hogy sokkal kevesebb is kell belőle. :-)
Persze, csak azért írtam, hogy azt a kevsebbet is jóval nehezebb lehet előállítani :)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

smith15 írta: 2024.06.24. 08:18 Sokan nem értik miért mondom/nem értenek velem egyet, de én jobban szeretem a hideget/telet túlélési szempontból.
Attól is függhet, mire készül az ember, és mennyi időre.Pl kaja ellátás - ha feltételezzük, hogy biztosított, akkor egyetértek, jobb a hideg. Hacsak pár napig vagy hétekig tart a SHTF akkor is. De ha hosszú távú zavar van az erőben, és bármit meg kell termelni, felmerül a részleges önellátás - meleg évszakban azért egyszerűbben megy ez. Ha jó az idő, és van egy kis kért, megterem ez-az már néhány hónap alatt.

A jó hír, hogy ez nem rajtunk múlik :D hacsak nem költözik az ember más éghajlatra, nem tudjuk befolyásolni. Helyzetek lesznek, reagálunk kell rá, de nem függ attól , hogy mit szeretünk jobban… A megatrend pedig az, hogy nyáron egyre melegebb lesz, a telek pedig egyre enyhébbek.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

a "tél" témáról jut eszembe, hogy jónéhány ismerősőm be van csokizva az atomháborútól

nem győzöm megmagyarázni nekik, hogy hirosima+nagasaki az eset óta töretlenül lakott települések, szóval egy-két atom/hidrogén/neutron bomba nem pusztítja ki az emberiséget

ha egy nagyobb ország nagyobb városában laknánk, akkor lenne direkt aggodalmra ok, de így kis hazánkban csak akkor lenne igazán nagy gebasz, ha totális atomháború robbanna ki, aminek egyenes következménye lenne egy nukleáris tél
WildBear23
Veterán
Veterán

Azért más a kettő: kényelmetlen nyáron a meleg, de nem halsz bele; míg télen a hidegtől igen.
Szererencsére régen volt már "igazi" tél, napokon át tartó mínuszokkal.
Azért a fürdésnél sem mindegy, hogy nyáron átmelegszik a hordóban a víz, vagy jeget kell olvasztanod a cicamosdáshoz.

De -ahogy Petya is írta- az évszakokat nem érdekli, hogy mit szeretünk. :)
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.06.24. 14:53 Azért más a kettő: kényelmetlen nyáron a meleg, de nem halsz bele; míg télen a hidegtől igen.
Azért a fürdésnél sem mindegy, hogy nyáron átmelegszik a hordóban a víz, vagy jeget kell olvasztanod a cicamosdáshoz.

A nyári hónapok azért éghajlat változással egyre keményebbek és egyre volatilisebbek lesznek. Hőhullám rekord hőségekkel, hurrikánok, villámárvizek, tornádók (Európában is), stb. A kemény hőség főleg az arra érzékenyebbekre veszélyes, pl. idősek, tartós egészségi állapottal együtt élők. Egy több napos áramszünet rájuk akár halálos is lehet.
A másik viszont, hogy nyáron jobban elérhető a friss élelmiszer, ami a téli hónapokról nem mondható el. Igaz, ennek csak SHTF és hosszú táv esetén van jelentősége,
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.06.24. 14:53 Azért más a kettő: kényelmetlen nyáron a meleg, de nem halsz bele; míg télen a hidegtől igen.

Vannak a nyárnak előnyei persze, főleg a növénytermesztés, aminél a locsoláshoz való áramellátást tök jól meg lehet oldani pl napelemmel. Meg összességében élelem szempontból lehet jobb. De pl állatok télen is vannak.
Az meg hogy télen a hidegbe könnyebben belehalsz, az igaz, ezért ügyesnek kell lenni, de nagy hőségben meg hőgutát lehet kapni, meg napszúrást,extrém gyors kiszáradás, stb., szóval a meleg sem jobb.
Fürdésnél pont mindegy : D Kell egy fatüzelésű bojler és kész.
De persze ezek mind mind máshogy hatnak az emberre, hogy ha csak pár napot kell túlélni, pár hetet, vagy SHTF esetén éveket, neadja örökre.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

smith15 írta: 2024.06.24. 15:26 Vannak a nyárnak előnyei persze, főleg a növénytermesztés, aminél a locsoláshoz való áramellátást tök jól meg lehet oldani pl napelemmel. Meg összességében élelem szempontból lehet jobb. De pl állatok télen is vannak.
Az meg hogy télen a hidegbe könnyebben belehalsz, az igaz, ezért ügyesnek kell lenni, de nagy hőségben meg hőgutát lehet kapni, meg napszúrást,extrém gyors kiszáradás, stb., szóval a meleg sem jobb.
De persze ezek mind mind máshogy hatnak az emberre, hogy ha csak pár napot kell túlélni, pár hetet, vagy SHTF esetén éveket, neadja örökre.
Téli hidegben több folyadékot veszíthet a szervezet, mint nyáron.
A fűtés plusz időt és energiát igényel.
Az élelmiszer könnyebben eláll, de nincs friss, raktározni kell, ami ugyanúgy munkát igényel, ne fagyjon meg - olvadjon ki többször, ne penészedjen.
A vadászat plusz felkészülést és eszközöket igényel, es több energiát kell fordítani a zsákmány elkészítésére. Nyáron akár vadon termő zöldségfélék, gyümölcsök is elérhetők, amit könnyebb összeszedni és azonnal fogyasztható.
WildBear23
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.06.24. 15:01 A nyári hónapok azért éghajlat változással egyre keményebbek és egyre volatilisebbek lesznek. Hőhullám rekord hőségekkel, hurrikánok, villámárvizek, tornádók (Európában is), stb. A kemény hőség főleg az arra érzékenyebbekre veszélyes, pl. idősek, tartós egészségi állapottal együtt élők. Egy több napos áramszünet rájuk akár halálos is lehet.
Sajnos -fűtés híján- télen is ők a veszélyeztetettek, az idősek és a tartós betegséggel élők.
smith15 írta: 2024.06.24. 15:26 Vannak a nyárnak előnyei persze, főleg a növénytermesztés, aminél a locsoláshoz való áramellátást tök jól meg lehet oldani pl napelemmel. Meg összességében élelem szempontból lehet jobb. De pl állatok télen is vannak.
Azért a "fatüzelésű bojler" nem olyan evidens, hogy előhúzom a zsebemből; még családi házban sem, pláne nem egy lakásban.
Be kell kötni a rendszerbe (párhuzamosan a napi használatú bojlerrel), ki kell vezetni a kéményét, stb.
Meg az sem árt, ha nem mínusz fokok vannak amíg pancsizol, szóval egy fatüzelésű fürdőszoba sem árt. :)

Szvsz az emberek 99%-ának a fatüzelésű bojler irreális.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2024.06.24. 15:46 Téli hidegben több folyadékot veszíthet a szervezet, mint nyáron.
A fűtés plusz időt és energiát igényel.
Az élelmiszer könnyebben eláll, de nincs friss, raktározni kell, ami ugyanúgy munkát igényel, ne fagyjon meg - olvadjon ki többször, ne penészedjen.
A vadászat plusz felkészülést és eszközöket igényel, es több energiát kell fordítani a zsákmány elkészítésére. Nyáron akár vadon termő zöldségfélék, gyümölcsök is elérhetők, amit könnyebb összeszedni és azonnal fogyasztható.
Nem a nyárral,vagy a mérsékelt meleggel van a bajom,hanem a rettenetes hőséggel.
És továbbra sem mindenki nevében beszélek,hanem csak én részemről.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

smith15 írta: 2024.06.24. 17:27 Nem a nyárral,vagy a mérsékelt meleggel van a bajom,hanem a rettenetes hőséggel.
Lefordítom a többieknek: jobb szereted a telet. Kár túlragozni szerintem.

Amúgy meg csak meg kell nézni, hol maradtak könnyebben életben az emberek, meg úgy általában az élővilág - nem a sarkkör közelében.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.06.24. 17:33 Lefordítom a többieknek: jobb szereted a telet. Kár túlragozni szerintem.
Valamelyest,de nem minden szempontból.
Fortitu írta: 2024.06.24. 17:33 Amúgy meg csak meg kell nézni, hol maradtak könnyebben életben az emberek, meg úgy általában az élővilág - nem a sarkkör közelében.
De nem is a sivatag közepén.
WildBear23
Veterán
Veterán

smith15 írta: 2024.06.24. 17:27 Nem a nyárral,vagy a mérsékelt meleggel van a bajom,hanem a rettenetes hőséggel.
Teljesen igazad van én sem szeretem a hőséget.
Kellemetlen, izzadok, nehezen tudok fegyvert rejtve viselni; de azért nem halok bele, mint a fagyásba. :)

Ha összeomlana a civilizáció, jönne a MadMax, és választani kellene hogy örök tél vagy örök nyár, akkor nem a telet választanám.
Mert ha nincs áram/gáz, és elfogy a tüzelő, akkor megfagysz.
A hidegbe bele lehet halni.
A melegbe -extrém esetektől eltekintve- nem.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Délután azt akartam írni, hogy ki-ki egyéni preferenciájáról többet elárul ez a beszélgetés, mint a túlélésről, de azóta ez elismerésre került.

Egyébként a kérdés eldöntésének tárgyilagosabb módjam megkérdezni 10+ hajléktalant. - Tartósabb túlélési helyzetben közelebb lesz a mi - (nagy)városlakók - helyzetünk az övékhez, mint a földműves nagy- és dédszüleinkéhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Poresz 2024.06.24. 21:47-kor.
Poresz
Veterán
Veterán

szöged írta: 2024.06.24. 11:17 a "tél" témáról jut eszembe, hogy jónéhány ismerősőm be van csokizva az atomháborútól
Ez most nagyon parasztos durvaságnak fog hangozni: miért, egyébként örökké élnének? - Érdemes elgondolkodni azon és tudatosítani, hogy csillió hétköznapi dologba esélyesebb belehalni. (Pszichológiai problémára pszichológai megoldás kell.) Nekem például gyakran eszembe jut, hogy milyen sokat közlekedek, és önmagam vagy más bénázása miatt közlekedési balesetben meghalhatok.

FélOFF: egyébként ha én lennék a felelőse, az atomháborús készletek kötelező részévé tenném a ciánkapszulát.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.06.24. 21:30 Egyébként a kérdés eldöntésének tárgyilagosabb módjam megkérdezni 10+ hajléktalant. - Tartósabb túlélési helyzetben közelebb lesz a mi - (nagy)városlakók - helyzetünk az övékhez, mint a földműves nagy- és dédszüleinkéhez.
Na látod ez egy igen jó , gyakorlatias megközelítés!
Mit csinál a hajléktalan az utcán nyáron? Izzad.
Mit csinál a hajléktalan az utcán télen? Szállást keres. Ha nem talál, akkor néha meghal. :(
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Poresz írta: 2024.06.24. 21:45 Ez most nagyon parasztos durvaságnak fog hangozni: miért, egyébként örökké élnének? - Érdemes elgondolkodni azon és tudatosítani, hogy csillió hétköznapi dologba esélyesebb belehalni.
Nagyon jogos.
Pár napja három ember szenvedett égési sérülést egy felrobbanó jelzőlámpaoszloptól Budapesten.

Ezentúl kerülni fogja az oszlopokat? Aligha.
A baj bárhol megtalálhat.
Poresz
Veterán
Veterán

Kojak írta: 2024.06.24. 22:34 Nagyon jogos.
Pár napja három ember szenvedett égési sérülést egy felrobbanó jelzőlámpaoszloptól Budapesten.

Ezentúl kerülni fogja az oszlopokat? Aligha.
A baj bárhol megtalálhat.
FélOFF: kínai példamese.

"Volt egyszer egy Szung-beli ember, aki éppen szántott, amikor a szántóföld közepén álló fatörzsnek nekirohant egy nyúl, kitörte a nyakát, és ott maradt holtan. Az ember ekkor félretette ekéjét, és attól kezdve csak a fatörzset őrizte, azt remélve, hogy ismét nyulat szerezhet általa. Nyulat azonban soha többé nem foghatott, és az egész Szung fejedelemség rajta nevetett."

A jelzőlámpaoszlopoktól sem parázunk, és a fatörzset sem őrizzük, mert ezek az események annyira ritkák, hogy nincs értelme. A lottóötöst gyakrabban elviszik (pedig az állítólag a hülyék adója).
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.06.24. 22:55 FélOFF: kínai példamese.

"Volt egyszer egy Szung-beli ember, aki éppen szántott, amikor a szántóföld közepén álló fatörzsnek nekirohant egy nyúl, kitörte a nyakát, és ott maradt holtan. Az ember ekkor félretette ekéjét, és attól kezdve csak a fatörzset őrizte, azt remélve, hogy ismét nyulat szerezhet általa. Nyulat azonban soha többé nem foghatott, és az egész Szung fejedelemség rajta nevetett."

A jelzőlámpaoszlopoktól sem parázunk, és a fatörzset sem őrizzük, mert ezek az események annyira ritkák, hogy nincs értelme. A lottóötöst gyakrabban elviszik (pedig az állítólag a hülyék adója).
Nem, az Casanova élete legnagyobb találmánya. :)
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.06.24. 22:55 FélOFF: kínai példamese.

épp tegnapelőtt jártam úgy, hogy az épületnek, amelyikben tevékenykedtem nekirepült egy fácán (nagyot szólt bent), és a szárnyas elhalálozott

arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg egy ragadozómadár segített neki röppályát változtatni az eset előtt

akkor most méginkább őrizni fogom azt az épületet
...meg a ragadozó madarakat
...meg szung fejedelemség tanmeséit
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Par foto a hetvegi Bozot elsosegely tanfolyamrol:
Kép
Kép
Kép
Kép

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Evekkel ezelott mar mondogatta Hegedus Laci, hogy a "sos viz a paszta ala valo", ami akkor szoges ellentetben allt pl. az OMSZ gyakorlataval.
2024-es TCCC guideline-ban sincs "sos viz", szoval meg mindig igaza van.

(Fejserulesnel adhato tovabbra is 1-2 liter sooldat a 100-110-es vernyomas eleresehez. Es termeszetesen egett serultnek is adhato sooldat.)

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Még Kordagyuri bácsi sem gondolta volna, hogy napjainkban a legdurvább túlélési szituáció nem a dzsungelben és a sivatagban vár rád, hanem a REPTÉRen!

MOST:

https://telex.hu/kulfold/2024/07/19/inf ... -microsoft

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.07.19. 10:45 Még Kordagyuri bácsi sem gondolta volna, hogy napjainkban a legdurvább túlélési szituáció nem a dzsungelben és a sivatagban vár rád, hanem a REPTÉRen!

MOST:

https://telex.hu/kulfold/2024/07/19/inf ... -microsoft

https://i1.sndcdn.com/artworks-TTHEGUZv ... 00x500.jpg
...és mi lenne ebből, ha ezt valaki ráadásul gonoszkodásiból csinálta volna?! :o
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Ebbol a cikkbol megtudhatjuk, hogy a mikrohullamu suto nem arammal megy, es hogy nehany eromu "újraindítható, mert a gáz berobbantható áram nélkül" (mintha nem a generatoroknak lenne szuksege aramnak ahhoz, hogy az elektromagnesek mukodjenek benne). :-(

Bel
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

bel írta: 2024.08.15. 08:47 Sziasztok,

Ebbol a cikkbol megtudhatjuk, hogy a mikrohullamu suto nem arammal megy, es hogy nehany eromu "újraindítható, mert a gáz berobbantható áram nélkül" (mintha nem a generatoroknak lenne szuksege aramnak ahhoz, hogy az elektromagnesek mukodjenek benne). :-(

Bel
Az első bekezdésog jutottam. Ez az "újságíró" nem tud írni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.08.15. 08:47 Sziasztok,

Bel
Generátora válogatja, de némelyik beindítható külső táplálás nélkül is, mert marad benne annyi mágnesség, amivel elindul, utána meg már termeli magának a villanyt. :-)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.15. 10:11 Generátora válogatja, de némelyik beindítható külső táplálás nélkül is, mert marad benne annyi mágnesség, amivel elindul, utána meg már termeli magának a villanyt. :-)
Szia,

Igen, pont ezt irtam, hogy generatora valogatja, es nem "a gáz berobbantható áram nélkül".

Amennyire tudom (persze ebben is tevedhetek), jellemzoen kicsi, tartalek generatorok azok, amik indulnak aram nelkul, es a nagy, uzemszeruen az eromuben hasznalt generatorok azok mind csak aram jelenleteben indulnak - de ott van mellettuk a kicsi, ami ad annyi aramot, amennyire szukseg van (nyilvan a kicsi az egy eromuhoz kepest kicsi, nem otthoni leptekkel kell merni).

Es pont, hogy a regi (hideghaboruban epult) eromuvek mind olyanok voltak Magyarorszagon, hogy indulhattak kulso aram nelkul, teljesen fuggetlenul attol, hogy szen-, olaj- vagy atomeromu.

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Vegulis nem is olyan rossz a magyar egeszsegugy helyzete, hiszen az energia-ellatas folyamatosan biztositott, ezaltal van olyan terulet, amihez kepest kifejezetten jol all:

"A gázai kórházak állandó személyzet-, energia- és anyaghiánnyal küzdenek, ellátásukat nehezíti, hogy az övezet egyes részeibe esetlegesen jutnak csak be segélyszállítmányok."

Bel
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

bel írta: 2024.08.16. 11:27 Sziasztok,

Vegulis nem is olyan rossz a magyar egeszsegugy helyzete, hiszen az energia-ellatas folyamatosan biztositott, ezaltal van olyan terulet, amihez kepest kifejezetten jol all:

"A gázai kórházak állandó személyzet-, energia- és anyaghiánnyal küzdenek, ellátásukat nehezíti, hogy az övezet egyes részeibe esetlegesen jutnak csak be segélyszállítmányok."

Bel
Nálunk szerencsére ezekből egyik sem áll fenn.
"Ha nem tudják ellátni, megműteni, kezelni, feküdjön át egy másik országba. Izé, kórházba. A BM elnézést kér a fentebbi elírásért."
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Túléléshez kapcsolódó vonal nélkül ez szerintem simán politika eddig.
Aki itthon marad, annak ezt el kell fogadnia perpillanat, hogy az állami ellátást nem létezőnek tekinti, a befizetett TB-t egy sima általános adónak tekinti, és fizeti a magán ellátást. Az tapasztalatom szerint a befizetett TB töredékéért nagyon jól működik. Persze nem ennyire egyszerű az összehasonlítás, hiszen az állam fenntart mentőszolgálatot, meg sok egyebet is, ezt elismerem. Nálunk a munkahelyemen automatikusan jár magán egészségügyi biztosítás, ami bizonyos havidíjért kiterjeszthető a családra is. Nagyon erősen javaslom, hogy aki tud, éljen ezzel a lehetőséggel, meg tolja a munkáltatójánál ezt a témát, ha jelenleg nincs lehetőség ilyesmire.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.08.16. 12:31 Túléléshez kapcsolódó vonal nélkül ez szerintem simán politika eddig.
Aki itthon marad, annak ezt el kell fogadnia perpillanat, hogy az állami ellátást nem létezőnek tekinti, a befizetett TB-t egy sima általános adónak tekinti, és fizeti a magán ellátást. Az tapasztalatom szerint a befizetett TB töredékéért nagyon jól működik. Persze nem ennyire egyszerű az összehasonlítás, hiszen az állam fenntart mentőszolgálatot, meg sok egyebet is, ezt elismerem. Nálunk a munkahelyemen automatikusan jár magán egészségügyi biztosítás, ami bizonyos havidíjért kiterjeszthető a családra is. Nagyon erősen javaslom, hogy aki tud, éljen ezzel a lehetőséggel, meg tolja a munkáltatójánál ezt a témát, ha jelenleg nincs lehetőség ilyesmire.
nálunk is felmerült a lehetőség

a főnököm továbbította az irományt a részletekkel nekem, hogy véleményezzem

NEM javasoltam, hogy belevágjunk, mert kb kizárólag akkor lett volna értelme, ha nem a viharsarokban vagyunk, hanem büdöspöstön, vagy annak közvetlen vonzáskörzetében

persze ha van újabb ajánlat, azt is nagyon szívesen végigbogarászom, hátha ...
Poresz
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2024.08.16. 12:31 Túléléshez kapcsolódó vonal nélkül ez szerintem simán politika eddig.
Megerősítem, +1.
Soha sem fizettem kevesebb TB-t, mint amennyit cafeteriából költenem kellett Medicoverre (White). Már önmagában az megérte, hogy az egyeztetett időpontban óra perckor fogadtak, és nem kell fél napokat várnom a váróban. Egyszer kellett várnom plusz tíz percet: bocsánatot kértek. Este nyolcig kérhető időpont, nem kell szabit kivenni. A rendelőben van felszerelése az orvosnak, és az működik is. (A sorok között kiolvashatók a rossz tapasztalataim.)

Az évek óta lábon hordott államcsőd miatt az lenne az úriember megoldás, ha választhatnánk azt, hogy a befizetett TB-ből inkább ezt kérjük. (Most leegyszerűsítettem: például a mentőt továbbra is igényelném és fizetném.)

Atomot a… Áá, szóval ezért nincs egészségügyi minisztérium… Ravasz, nagyon ügyes…
WildBear23
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.08.17. 11:22 Megerősítem, +1.
Soha sem fizettem kevesebb TB-t, mint amennyit cafeteriából költenem kellett Medicoverre (White). Már önmagában az megérte, hogy az egyeztetett időpontban óra perckor fogadtak, és nem kell fél napokat várnom a váróban. Egyszer kellett várnom plusz tíz percet: bocsánatot kértek. Este nyolcig kérhető időpont, nem kell szabit kivenni. A rendelőben van felszerelése az orvosnak, és az működik is. (A sorok között kiolvashatók a rossz tapasztalataim.)

Az évek óta lábon hordott államcsőd miatt az lenne az úriember megoldás, ha választhatnánk azt, hogy a befizetett TB-ből inkább ezt kérjük. (Most leegyszerűsítettem: például a mentőt továbbra is igényelném és fizetném.)

Atomot a… Áá, szóval ezért nincs egészségügyi minisztérium… Ravasz, nagyon ügyes…
A befizetett TB-ből megy azoknak az ellátása is, akik nem fizetnek TB-t: nyugdíjasok, gyerekek, egyetemisták, hajléktalanok, stb.
Tehát ebből nem lehet teljesen kivonulni.

Az igaz, hogy lehetne az egészségügyet kevésbé sz.arul csinálni, de hát mit nem..?

Pl. a fociba öntött milliárdokból lehetne kórházakat felújítani, nővéreket, ápolókat megfizetni..
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.08.17. 11:22

:lol: :lol:

Az érdemi részére: elnézegetve a bérpapíromat én is örülnék ha ezt magán egészségügybe fizetheném be, ennyi pénzért még egy influenza esetén is házhoz jönne a háziorvos. De sajnos ez nem így működik, a hazai egészségügy felosztó-kirovó rendszerű, vagyis azoknak is mi fizetjük az ellátást akik még- vagy már nem tudnak TB-t fizetni (inaktív népesség: gyerekek, fiatalkorúak, nyugdíjasok, munkanélküliek)
Aztán persze egy ilyen rendszert is lehet nagyon jól működtetni (Norvégia, Finnország) és nagyon hitványul, lásd Magyarország.

Mediciverről köszi a tippet, majd megnézem, sajnos a mi cégünk semmilyen egészségügyi szolgáltatás nem fizet, megnézem hátha önerős formában is működhet. Egy egészségpénztárban vagyok eddig benne, rájuk soha semmilyen esetben nem tudtam számítani amikor szükségem lett volna (Prémium ep.).
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.17. 11:29 A befizetett TB-ből megy azoknak az ellátása is, akik nem fizetnek TB-t: nyugdíjasok, gyerekek, egyetemisták, hajléktalanok, stb.

Az igaz, hogy lehetne az egészségügyet kevésbé sz.arul csinálni, de hát mit nem..?

Pl. a fociba öntött milliárdokból lehetne kórházakat felújítani, nővéreket, ápolókat megfizetni..
+1! Így.

Továbbá +1 a Medicoverre, és társaira. A 35 év alatti munkavállalók jellemzően nem értékelik annyira, utána - a mágikus 35-40 kor elérésekor - hirtelen elkezd fontossá válni… :roll:

Nálunk 2 éve, a cég indulásakor az ügyvezető és a HR igazgató szinte összebeszélés nélkül ;) szinkronban azt mondta a német tulajdonosnak, hogy Magyarországon alapkövetelmény, ezért nem is volt róla vita. Személy szerint ritkán használom, de úgy érzem, jó döntés volt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.17. 11:29 A befizetett TB-ből megy azoknak az ellátása is, akik nem fizetnek TB-t: nyugdíjasok, gyerekek, egyetemisták, hajléktalanok, stb.

De ugye tudjuk, hogy a vasút fejlesztése azért maradt el az utóbbi 10+ évben, mert az oktatásra és az egészségügyre ment el a pénz. (Bocs...)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.08.17. 11:37 Aztán persze egy ilyen rendszert is lehet nagyon jól működtetni (Norvégia, Finnország) és nagyon hitványul, lásd Magyarország.
Szia,

Amit az ausztralokrol hallottam, nekem az a legszimpatikusabb: van egy nagyon alacsony TB (egeszen kicsi toredeke a magyarnak!), amit mindenki fizet, es aminek a szolgaltatasait barki igenybe veheti.
De nem szokas. Mivel nem szokas, ezert tenyleg nagyon olcso tud lenni, es a 15 evvel ezelotti magyarnal joval magasabb a szinvonala (tehat a mostani magyarnal nagyon-nagyon sokkal magasabb a szinvonala).

Aki megkozeliti az atlagjovedelmet, azok fizetnek magan biztositast, ezert ok (nem csak innen nezve) magas szinvonalu ellatast kapnak.

Szerintem egy TARSADALOM biztositasnak ez az idealis mukodesi modja, vagyis a tarsadalom minden keresoje befizet egy keveset, cserebe a szegenyeknek nyujt szolgaltatast. Az atlag es a gazdag meg megoldja ugy, ahogyan szeretne.

Bel
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

ezres ibcbe mennyit es mit tegyek fertotlenites celjabol? tisztalkodasra, mosasra, mosogatasra van hasznalva a viz, furt kutbol hozom. van hogy par nap alatt cserelodik van hogy 2-3 honap alatt
ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2024.08.23. 19:20 ezres ibcbe mennyit es mit tegyek fertotlenites celjabol? tisztalkodasra, mosasra, mosogatasra van hasznalva a viz, furt kutbol hozom. van hogy par nap alatt cserelodik van hogy 2-3 honap alatt
Ha nem iszod meg, akkor a jó öreg Hypo, vagy 30as hidrogénperoxid.
Nagyon változó, hogy mennyi kell, függ attól hogy mennyire csíraszegény a víz, mennyi ideig áll, éri-e napfény (fehér IBC), stb.
Löttyints bele valamennyit (ne sokat) aztán ha algásodik akkor többet.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.23. 19:28 Ha nem iszod meg, akkor a jó öreg Hypo, vagy 30as hidrogénperoxid.
Nagyon változó, hogy mennyi kell, függ attól hogy mennyire csíraszegény a víz, mennyi ideig áll, éri-e napfény (fehér IBC), stb.
Löttyints bele valamennyit (ne sokat) aztán ha algásodik akkor többet.
+1. Így!

Ha szeretnél valamilyen kiindulási pontot, hogy mégis mennyit önccsé’, akkor itt*:
https://apps.dtic.mil/sti/tr/pdf/ADA328301.pdf
10 gallonhoz 1 evőkanál :lol: 5,25% os hypót írnak, hogy nem zavaros vízből ivóvizet kapjanak. Zavaros víznél az adag megduplázandó. Emberi mértékegységben 8-) kifejezve ez egy köbös IBC tartálynyi vízhez kb 4 deci . A mi fekete flakonos hipónk is 5% körüli. Mivel Te nem akarod meginni, ezért kevesebb is elég belőle! Én a helyedben egy deci (ez 2 feles ;)) friss hipóval indulnék, és utána Wild Bear módszerét követném.

Azért sem érdemes túlmisztifikálni a precízkedest, mert a hipó gyorsan bomlik.ha már állt a polcon a Rossmannban egy hónapig akkor gyengébb, mint ha nem állt volna. De sacc/kb ilyen mennyiségekről beszélünk,vérmérséklettől függően minimum fél-egy decitől felfelé.

* Ez régi, de még mindig az egyik létező legmegbízhatóbb prepper könyv. Az Oak Ridge laboratórium adta ki, mindent - recepteket, óvó hely terveket, élelmiszer tárolhatóságot -többször letesztelték, atom robbantással (igazival..) is kipróbálták, hogy bírja, utána pedig többször megcsináltatták teljesen képzetlen civilekkel - diák lányok, családok , stb - , hogy elég érthető-e, működik-e labor körülményeket kívül is . Teller Ede írta az előszavát :) megvan papíron is.
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Petya357 írta: 2024.08.23. 20:54 Teller Ede írta az előszavát :)
Helyett Wigner Jenő.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

G.D írta: 2024.08.23. 21:29 Helyett Wigner Jenő.
Jogos, rosszul emlékeztem. Köszönöm a korrekciót!

Remélem, hogy Öt sem tartjátok akkora lúzernek, hogy csak emiatt már ne érje meg elolvasni a könyvet.. 8-)
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

Petya357 írta: 2024.08.23. 20:54 +1. Így!

Ha szeretnél valamilyen kiindulási pontot, hogy mégis mennyit önccsé’, akkor itt*:
https://apps.dtic.mil/sti/tr/pdf/ADA328301.pdf
10 gallonhoz 1 evőkanál :lol: 5,25% os hypót írnak, hogy nem zavaros vízből ivóvizet kapjanak. Zavaros víznél az adag megduplázandó. Emberi mértékegységben 8-) kifejezve ez egy köbös IBC tartálynyi vízhez kb 4 deci . A mi fekete flakonos hipónk is 5% körüli. Mivel Te nem akarod meginni, ezért kevesebb is elég belőle! Én a helyedben egy deci (ez 2 feles ;)) friss hipóval indulnék, és utána Wild Bear módszerét követném.

Azért sem érdemes túlmisztifikálni a precízkedest, mert a hipó gyorsan bomlik.ha már állt a polcon a Rossmannban egy hónapig akkor gyengébb, mint ha nem állt volna. De sacc/kb ilyen mennyiségekről beszélünk,vérmérséklettől függően minimum fél-egy decitől felfelé.

* Ez régi, de még mindig az egyik létező legmegbízhatóbb prepper könyv. Az Oak Ridge laboratórium adta ki, mindent - recepteket, óvó hely terveket, élelmiszer tárolhatóságot -többször letesztelték, atom robbantással (igazival..) is kipróbálták, hogy bírja, utána pedig többször megcsináltatták teljesen képzetlen civilekkel - diák lányok, családok , stb - , hogy elég érthető-e, működik-e labor körülményeket kívül is . Teller Ede írta az előszavát :) megvan papíron is.
Katrinaval kapcsolatban volt erről egy túlélős film . Ott 2-3 csepp hypo / 1 liter víz javasoltak ivásra alkalmassá való tételhez ,méghozzá egy kis darab papírt használva fel cseppentőnek.
Amit ajánlok a Dmben van hypopor egy kis csomag 10 l 5% hypo elkészítéséhez eleg . Vettem vagy öt csomagot bele egy befőttes üvegbe légmentes zárás tárolás egy sötét sarokban.
https://www.dm.hu/hypopor-virusolo-fert ... 85007.html

Használatról és az adagolasról cikk
https://www.epa.gov/ground-water-and-dr ... king-water
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

koszi mindenkinek a hipopor lesz a befuto, veszek par raklappal es vilagvegere is jo lesz :roll:
a vizzel alapvetoen nincs problema, pinceben van a ket ibc igy algasodni se tudm biztos ami biztos alapon akarom vegyszerezni. melykuti szivattyuval nyomjak fel egy beton ciszternaba es onnan tudom elhozni ibcben, eleg sok az ismeretlen a kepletben barmi elofordulhat.
ingyom bingyom tálib-e?
szöged
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.08.24. 08:17 koszi mindenkinek a hipopor lesz a befuto, veszek par raklappal es vilagvegere is jo lesz :roll:
a vizzel alapvetoen nincs problema, pinceben van a ket ibc igy algasodni se tudm biztos ami biztos alapon akarom vegyszerezni. melykuti szivattyuval nyomjak fel egy beton ciszternaba es onnan tudom elhozni ibcben, eleg sok az ismeretlen a kepletben barmi elofordulhat.
az esetleges kémiai szennyeződésről se feledkezz meg
az ellen a nátrium-hipoklorit jellemzően nem uéééd
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.08.24. 09:22 az esetleges kémiai szennyeződésről se feledkezz meg
az ellen a nátrium-hipoklorit jellemzően nem uéééd
+1

Ha rendszeresen használod a kutat, vagy komolyan felmerül, hogy SHTF esetén akár inni is fogtok belőle - érdemes egyszer megnézetni egy laborban . Kb 60 000 egy fullos kémia laborvizsgálat. A bakteriológiával nem vesződnének, azt ki tudod pusztítani hipóval ;) de nitrit, nitrát, árzén - ezek azért nem mindegy, hogy vannak -e, mert egyszerűen, nomád módszerekkel nem nagyon tudod eltávolítani.

Pl : https://www.vizkemia.hu/magan.html -de gyanítom, hogy van olcsóbb.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nem az en kutam, mivel a tanyan nincs viz veszem egy kozeli vizesembertol. ilyen filmes vilagvegevel nem szamolok, ivoviznek mindig van par zsugor lidlis cucc a pinceben.

Petya357 írta: 2024.08.24. 10:16 +1

Ha rendszeresen használod a kutat, vagy komolyan felmerül, hogy SHTF esetén akár inni is fogtok belőle - érdemes egyszer megnézetni egy laborban . Kb 60 000 egy fullos kémia laborvizsgálat. A bakteriológiával nem vesződnének, azt ki tudod pusztítani hipóval ;) de nitrit, nitrát, árzén - ezek azért nem mindegy, hogy vannak -e, mert egyszerűen, nomád módszerekkel nem nagyon tudod eltávolítani.

Pl : https://www.vizkemia.hu/magan.html -de gyanítom, hogy van olcsóbb.
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2024.08.24. 10:24 nem az en kutam, mivel a tanyan nincs viz veszem egy kozeli vizesembertol. ilyen filmes vilagvegevel nem szamolok, ivoviznek mindig van par zsugor lidlis cucc a pinceben.
Már találtunk megoldást, csak a jövőbeli olvasók miatt megkérdezem: a Bel-féle klórmészes-törzsoldatos kísérletek nem adnak erre (is) megoldást?
WildBear23
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.08.29. 16:42 Már találtunk megoldást, csak a jövőbeli olvasók miatt megkérdezem: a Bel-féle klórmészes-törzsoldatos kísérletek nem adnak erre (is) megoldást?
Dehogynem, a klórmész is teljesen jó!
Jó ötlet megmérni a visszamaradt szabad klórtartalmat.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2019.08.14. 11:00 Most nagyon kedvező áron volt a banggoodon, Cakli pakli 17 pénz, 2dolcsival a vámérték felett, de nem kellett az áfát befizetni,átcsúszott a postán. ;)
Szerintem ma már mindent vámolnak, csak sok cucc vámja nulla, nem?
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.08.30. 00:36 Szerintem ma már mindent vámolnak, csak sok cucc vámja nulla, nem?
Igen, és nem. → A vámkezelésért - amikor megállapítják, hogy vajon vámmentes-e - fizetni kell nemvámot, ami mégiscsak egy vámszerű költség… - Kína a mosoly országa, de ami itt van, az kész röhej.
Nettó lehúzás.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.08.30. 00:45 Igen, és nem. → A vámkezelésért - amikor megállapítják, hogy vajon vámmentes-e - fizetni kell nemvámot, ami mégiscsak egy vámszerű költség… - Kína a mosoly országa, de ami itt van, az kész röhej.
Nettó lehúzás.
Ezért szállít az Ali és sokan mások is mindenféle nemposta szolgáltatóval. Azoknál ingyenes a vámkezelés... De az akkor sem vám, hanem a vámkezelés díja, és az egész független az értékhatároktól, amiről beszéltetek, mert az 1 centes holmit is vámkezelik, és ÁFA-t fizettetnek rá.
Poresz
Veterán
Veterán

OFF
AndyA írta: 2024.08.30. 08:01 De az akkor sem vám, hanem a vámkezelés díja
Az én szempontomból sarc és lehúzás, nevezzék bármelyiket bárminek is.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Tanulságos aprósztori. Ma egy gumiból kiálló lövedék köpeny darab megvágta a lábamat amikor elsétáltam mellette. Sebösszehúzó csíkkal próbáltam ellátni (fertőtlenítés után), de annyira szőrös a lábam, hogy nem sikerült vele összehúzni.
20240830_161808.jpg
Nem volt nálam ez a Tomitól kapott, mostmár tudom, hogy iszonyat hasznos borotva:
20240830_195333.jpg
Nagyon erősem javaslom, hogy mindenki rakjon egy ilyet a csomagjába!
A másik tanulság, hogy az izzadság is probléma ilyenkor. Egy pici alkoholos kendő nagyon hasznos a terület letörölgetésére, aztán tényleg legyen száraz a bőrfelület a ragasztáskor. És ami nagyon fontos, mindig kössük be az így ellátott sebet, mert a kötés az izzadságot is elszívja, nagyon fontos, különben az egész szétjön a fenébe. Meg persze amit amúgy is tudunk, védi a sebet, felszívja a vért, egyéb váladékokat is persze.
20240830_164048.jpg
20240830_200059.jpg
Keskenyebb kötés is elég persze, de éjszakára így kényelmes.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.08.30. 20:02 Tanulságos aprósztori. Ma egy gumiból kiálló lövedék köpeny darab megvágta a lábamat amikor elsétáltam mellette. Sebösszehúzó csíkkal próbáltam ellátni (fertőtlenítés után), de annyira szőrös a lábam, hogy nem sikerült vele összehúzni.
20240830_161808.jpg
Nem volt nálam ez a Tomitól kapott, mostmár tudom, hogy iszonyat hasznos borotva:
20240830_195333.jpg
Nagyon erősem javaslom, hogy mindenki rakjon egy ilyet a csomagjába!
A másik tanulság, hogy az izzadság is probléma ilyenkor. Egy pici alkoholos kendő nagyon hasznos a terület letörölgetésére, aztán tényleg legyen száraz a bőrfelület a ragasztáskor. És ami nagyon fontos, mindig kössük be az így ellátott sebet, mert a kötés az izzadságot is elszívja, nagyon fontos, különben az egész szétjön a fenébe. Meg persze amit amúgy is tudunk, védi a sebet, felszívja a vért, egyéb váladékokat is persze.
20240830_164048.jpg
20240830_200059.jpg
Keskenyebb kötés is elég persze, de éjszakára így kényelmes.
Jól jártál el, és a borotva tippert külön köszönet! Teszem is ASAP mindhárom elsősegély csomagba. FYI az AED-hez, amit a cégnél vettünk, járt. Meg is mosolyogtuk, amikor megtaláltuk az elektródák között. Az oktató pedig mondta, hogy ne vigyorogjunk, hasznos lehet.

Jó mély lett az a vágás… :roll: Jobbulást!

A családunkban a sebösszehúzó egy időben - amikor kicsik voltak a gyerekek, és amikor gyermetegül viselkedtek a felnőttek - jobban fogyott, mint a ragtapasz - irtó hasznos dolog. Ha igényesen húzza össze az ember a sebet, szinte hegmentesen gyógyul. Mindenkinek ajánlom, hogy legyen! Sokkal jobb, mint varrni, és sokkal egyszerűbb is. Bárki meg tudja tanulni.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.08.30. 22:51 Jól jártál el, és a borotva tippert külön köszönet! Teszem is ASAP mindhárom elsősegély csomagba. FYI az AED-hez, amit a cégnél vettünk, járt. Meg is mosolyogtuk, amikor megtaláltuk az elektródák között. Az oktató pedig mondta, hogy ne vigyorogjunk, hasznos lehet.

Jó mély lett az a vágás… :roll: Jobbulást!

A családunkban a sebösszehúzó egy időben - amikor kicsik voltak a gyerekek, és amikor gyermetegül viselkedtek a felnőttek - jobban fogyott, mint a ragtapasz - irtó hasznos dolog. Ha igényesen húzza össze az ember a sebet, szinte hegmentesen gyógyul. Mindenkinek ajánlom, hogy legyen! Sokkal jobb, mint varrni, és sokkal egyszerűbb is. Bárki meg tudja tanulni.
Ja igen az első képen már ollóval próbáltam ritkítani azért elfogadhatóbb a helyzet, de nem volt elégséges még. Otthon tudtam rendbetenni magamat rendesen csak. Szóval ja, nekem ez hasznos tanulság volt, én is csak elraktam a fiókba, pedig szinte nulla extra helyet foglal.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

deli szomszedainktol hozott mar valaki petroleumot/kerozint?
Idehaza brutal draga, kalyhaba/lampaba kellene par kannaval.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

"Hurrááááááááááá...!!!"

Csak hogy stílszerű legyek... :evil:
WildBear23
Veterán
Veterán

Re: Kések, lámpák, EDC-holmik

Ezt a Scho-ka-kola koffeines csokoládét ismeri valaki?

Jópofa a doboza (egy kicsit azért megváltoztatták az eredetit).
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.09.17. 15:52 Ezt a Scho-ka-kola koffeines csokoládét ismeri valaki?

Szia,

Egyszer kaptam ajandekba, de meg nem kostoltam meg.

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.09.17. 15:52 Ezt a Scho-ka-kola koffeines csokoládét ismeri valaki?

Itten pöppet óccóbb...

https://www.amazon.de/s?k=scho-ka-kola& ... _nr_p_89_0

Ki kér, mennyit rendeljek? :-)

Jövő hét péntekre itthon van.
WildBear23
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.09.17. 16:32 Itten pöppet óccóbb...

Rendelsz Te is magadnak?
Egy pár darabra betársulnék. ;)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Még mindig messze van a 2,61 eurótól, és ennyiért nekem már házhoz is hozzák. :D

Szerk: 2,87 euro, osztrák címre picivel több az ÁFA.
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Egy időben a rossmann ban s lehetett kapni.
A kék dobozos ( tejcsoki) jobban bejött.
Keserű mint állat, és kemény is.
Fizetett bér-Troll.
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

AndyA írta: 2024.09.17. 17:15 Még mindig messze van a 2,61 eurótól, és ennyiért nekem már házhoz is hozzák. :D

Nekem jöhet 3-3 csomag.
Persze, ha megoldható
Fizetett bér-Troll.
WildBear23
Veterán
Veterán

RatRace írta: 2024.09.17. 17:49 Egy időben a rossmann ban s lehetett kapni.
A kék dobozos ( tejcsoki) jobban bejött.
Keserű mint állat, és kemény is.
Nem baj ha Keserű (az max. gvass-t triggereli ;) ) én szeretem a magas kakaótartalmú étcsokit. ;-)

A doboza milyen? Fém?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

WildBear23 írta: 2024.09.17. 18:09 Nem baj ha Keserű (az max. gvass-t triggereli ;) ) én szeretem a magas kakaótartalmú étcsokit. ;-)

A doboza milyen? Fém?
Igen, fém, kis körcikkek benne a csokik, mint a MACI sajt.
🙃
Igen, magas a kakaó tartalma, nehezen olvad, nem kell félni, hogy a BOB ban szétfolyik
Fizetett bér-Troll.
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

AndyA írta: 2024.09.17. 16:32 Itten pöppet óccóbb...

2-2 dobozt szeretnék kérni.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.09.17. 17:15 Még mindig messze van a 2,61 eurótól, és ennyiért nekem már házhoz is hozzák. :D

3-3 doboz nekem is jöhetne.
WildBear23
Veterán
Veterán

zora írta: 2024.09.17. 19:51 3-3 doboz nekem is jöhetne.
3-3 doboz a Macinak is! :)
Poresz
Veterán
Veterán

Igen, és szeretem. :)
WildBear23 írta: 2024.09.17. 15:52 Jópofa a doboza
…mert miután kifogy a csoki, marad egy remek bádogdoboz.
WildBear23 írta: 2024.09.17. 18:09 A doboza milyen? Fém?
Az. Elöltöltős mütyürjeim laknak az egyikben (pl. tapaszkihúzó, golyósróf), miután szivaccsal kibéleltem.
bel írta: 2024.09.17. 16:27 Egyszer kaptam ajandekba, de meg nem kostoltam meg.
Gyanús, hogy továbbajándékoztad nekem (kék = tejcsoki), de mivel ünnepi alkalomra tartogatom, még mindig megkóstolhatod. (Ha nem buggyant meg nyáron a 30°C-os lakásban.)
RatRace írta: 2024.09.17. 17:49 Egy időben a rossmann ban s lehetett kapni.
Müller drogéria az állandó fellelési helye.
RatRace írta: 2024.09.17. 17:49 A kék dobozos ( tejcsoki) jobban bejött.
Magyarországon a piroson kívül a kéket és a zöldet (=mogyorós) soha sem láttam.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Eddig ez a bevásárlólista:

Scho-ka-kola ét tej
Wildbear23 3 3
Zora 3 3
Balintix 2 2
RatRace 3 3

Senki többet, harmadszor?
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Scho-ka-kola ét tej
Wildbear23 3 3
Zora 3 3
Balintix 2 2
RatRace 3 3
GD - 5

"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Scho-ka-kola ét tej
Wildbear23 3 3
Zora 3 3
Balintix 2 2
RatRace 3 3
GD 0 5

Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

AndyA írta: 2024.09.18. 11:04 Eddig ez a bevásárlólista:

Scho-ka-kola ét tej
Wildbear23 3 3
Zora 3 3
Balintix 2 2
RatRace 3 3
GD 0 5

Módosítanám én is 3 3-ra. :D
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Scho-ka-kola ét tej
Wildbear23 3 3
Zora 3 3
Balintix 3 3
RatRace 3 3
GD 0 5

Még nyitva hagyom egy napig vagy kettőt.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Zsiiiir...
"But the Taiwan-based company said in a statement that the AR-924 model used in the attack was manufactured and sold by a Hungarian company called BAC Consulting, which had a license to use its brand on the pagers."
tuleljuk?
ingyom bingyom tálib-e?
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

Van otthon, de fél év alatt nem fogyott el, szerintem ne számítsatok egetrengető kulináris élményre :)
shall not be infringed
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Korgull írta: 2024.09.18. 12:50 Van otthon, de fél év alatt nem fogyott el, szerintem ne számítsatok egetrengető kulináris élményre :)
Azért csak 3-3-at kertem belőle. :-)
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

Korgull írta: 2024.09.18. 12:50 Van otthon, de fél év alatt nem fogyott el, szerintem ne számítsatok egetrengető kulináris élményre :)
Hát nem tudom,de én egy méter mázsát meg tudnék enni ,mind a két fajtából.
Nagyon eltalált édesség...
Válasz küldése