Otisz írta: ↑2024.10.01. 20:19
Sokan meg fognak kövezni, de vállalom a véleményem.
Ez a kötelező lövészetvezető a világ faszsága. Mintha a bérelt autó mellé adnának egy oktatót vagy felügyelőt. Ha a saját fegyveremmel teszek kárt saját magamban, akkor azért csakis én lehetek a felelős. Ha bármi másban azért is. Ilyen egyszerű. Vissza kanyarodva az előző példához: a bérelt autónál sem a bérbe adó a felelős ha bármit okozok. Egy dologban van felelőssége, hogy megbizonyosodjon róla, hogy mindenem megvan-e ami feljogosít a vezetésre mielőtt oda adja a járművet. Itt is vélemény szerint erről lenne szó. Bár tudjuk milyen a rendszer, de ha van barna könyvem meg érvényes verseny engedélyem akkor sportlövőként mindenem meg van ahhoz, hogy az erre alkalmas helyen használjam a fegyvereimet. Legyen az verseny vagy gyakorlás.
Akkor kettőnket fognak megkövezni (nem tudom, jó társaságban kellemesebb-e…): +1 & Glike.
Pont ugyanez jutott eszembe délután, csak nem bérautóval: mintha jogosítvánnyal csak akkor vezethetnék autót, ha ott ül az anyósülésen egy oktató.
Azt megértem, hogy egy élménylövészt, kezdőt, random beeső embert - azaz: bárkit, akinek fegyverkezelési jártasságáról (és emberi minőségéről) semmit sem tudunk, vagy pont eleget… - azt igenis felügyelje lövészetvezető. Plusz aki kéri. (Nagy tisztelet annak, akiben ilyen mértékű önismeret és önkritika van, és lehalkítja az egóját.) - De az, hogy lövészetvezetői engedéllyel nem lőhetek egyedül lőtéren, hanem kell még egy lövészetvezető, az tényleg a f@$zságnak a tetőfokára hágása.
…és itt még egyszer megjegyzem: a lövészetvezetői tanfolyamon nem hallottam semmi olyat, és a jogszabályokban sem olvastam semmi olyat, ami nem az általános fegyverismeret része, amit nem kellene számon kérni egy tisztességes fegyverismereti vizsgán is. (Például a lövészetvezetőn vagy -jelöltön számon kérik, hogy tudja-e, mi a "Tűzet szüntess!" sípjele, de ezt egy lövésznek is tudnia kell, mert különben nem tudja, mit jelent, amit hall. Hasonlóan tudni illik mi a golyófogó, hogy mindneki tudja, hova szabad lőni. És így tovább.)
zora írta: ↑2024.10.01. 21:14
Ha egy lőtéren valaki kárt tesz saját magában, azt a lőteret általában fél évre bezárják.
Ez azért rossz érv, mert rossz a szabály: ez nem a lőtér hibája, hanem a lövészé, és amíg önmagában tesz kárt, az a saját teste, neki fáj a saját hülyesége, és nem másnak. Vagy ahogy szlovákiai magyar cimborám mondta: "Ilyenkor Szlovákiában kijön a rendőrség, megkérdezik, hogy esett-e kár másban, és ha nem, akkor azt mondják, hogy: »Hülye vagy, úgy kell neked, ebből most tanultál, és legközelebb majd jobban vigyázol!«"