Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

TotoHU írta: 2024.10.11. 23:47 Magyar sportlövő olimpiai érem összesen kettő volt, Igaly Diána 2004-ben és Major Veronika idén.
Mármint a rendszerváltástól számítva?
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Fortitu írta: 2024.10.12. 07:36 Mármint a rendszerváltástól számítva?
Igaz, jogos. Csak a pénzzel és támogatással kapcsolatban került kontextusba.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

aksurv írta: 2024.10.10. 22:24 Igen. Mivel vele párhuzamosan lőttem HK USP vel is, kb. ugyanaz kategória. Nagy különbséget nem éreztem.
Erősen szubjektív de ebben a műanyag tokos kakasos kategóriában a CZ Phantom jött be legjobban. Valamiért nekem a fogás, recoil stb. azon volt legjobb.
Köszönöm!
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.10.10. 21:23szar
Köszönöm, megkímélted a családi költségvetést!
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

zora írta: 2024.10.12. 11:23Köszönöm!
szívesen.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2024.10.11. 20:59 És bizony nem egy élsportolóról hallottam, hogy elég butácska: azzá vált, azzá tették, vagy "csak" az maradt?
Szia,

Egyreszt veletlenul se az osszes elsportolorol beszelunk, masreszt szerintem a kerdesedben levo 3 opcio ugyanaz: ha nem kovetelik meg, hogy tanuljon, akkor egyszerre mindharom igaz.

Bel
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Sziluett pisztoly 100m (nemzetközi számok) OB hiradó.

Ugyan nem jöttek túl sokan, de “mindenki mindent” lőtt, jellemzően 4 versenyszámot, és erős minőségi mezőny volt, komoly, nemzetközi szinten is bizonyított versenyzőkkel.
IMG_0999.jpeg
Sok izgalom jutott mára. Soha sziluettjét nem lövő, gyors pontos új versenyző vitte el az aranyat any sights nagykal pisztollyal (40e forintos reddottal ellátott revolver) pedig komoly arcok álltak ki ellene. Hiába, aki tud lőni, az tud lőni!

Olyan szinten komoly volt az ellen, hogy hármas szétlövés is volt a bronzért. Még a legunalmasabb putty-putty nyugger tempójú verseny is izgalmas lesz egy párbajtól! 8-) hármas szétlövést pedig konkrétan soha sem láttam - tiszta mexican standoff. :lol: ezt meg a büfések kimentek megnézni.
IMG_1001.jpeg
Loksi fórumtársnak megagratula - egyrészt országos bajnok nem korlátozott kiskal pisztolyban, másrészt nem csak fémcélokat döntött, hanem országos rekordot is! 3x? a negyvenből
IMG_1012.jpeg
Norbi fiam szpotterkedett, és a segítségével sikerült elvinni a kupát nagykal pisztolyban - (Field pistol - Ezt állva lövik). A .44 Mag odab.sz is, pontos is 8-) meg mindig szeressük! Lőszer saját töltés - 25, 50 és 75 méterre közepes 240gr SWC , 100 méterre már atomvillanás 300 gr fullos magnum.
IMG_0998.jpeg
Kiskal pisztoly állóban az ezüst jutott, ennek
Is nagyon örülünk. Egyik cél csörrent, de nem esett le - ippeg hogy a szélét kapta el a huszonkettes - pech
IMG_1014.jpeg
De két találattal volt odébb az országos bajnok - tényleg nem ezen az egyen múlott. Inkább csak mint érdekességet mutatom be -és többek között ezért lövi mindenki a 22 LR számokat CCI Minimagnummal - az én fegyverem csak standard velocityt, azon belül zöld SKt szereti.

A másik, amit érdemes megfigyelni, hogy milyen kicsi a kiskal kos, kb mint egy kisebb tacskó, vagy nagyobb macska - és ezt a sz.rt kell eltalálni - úgy, hogy ledőljön. 100 méterről…

Ott volt egy arc a Hadugyminisztériumból, ő adta át a díjakat - ezek szerint nem csak jogisítvanyt segít szerezni a HM… végre mondott valaki konkrét adatot a sportlövőkről. A beszed úgy szólt, hogy Vadász ugye 70e + van, és többet kellene átcsábítani sportlövőnek (hm, nem hülyeseg) mert hogy csak 10e engedéllyel rendelkező sportlövő van , ha MINDHÁROM egyesület barnakönyveit összeadjuk. WTF? Látta az arcomat , így magyarázatot is kaptunk: a biatlonos szövetség is jogosult fegyvertartás és ajánlani - ezt nem is tudtam. :o

Össtességében jó nap volt. Az egyetlen hajszál a levesben a kezdetleges szervezés volt , OB létére :!: negyed órával a verseny előtt még mindig random emberek bolyongtak a pályán céltartókkal a kezükben, mások pedig ordították nekik hogy “Feri b.zmeg szúrd odébb a pulykát mert kitakarja az oszlop!” :lol: de utána kialakult a megszokott kulturált rend. Minden jó, ha a vége jó.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

Petya357 írta: 2024.10.12. 19:47 Sziluett pisztoly 100m (nemzetközi számok) OB hiradó.
Köszi a beszámolót, és gratulálok az eredményekhez!
A biatlon szövetséges rész különösen érdekes, nem tudtam, hogy külön szövetségként vannak. (feltételezem nem sokan)

Párszor voltam sziluett versenyen, igaz azok csak 50m-es rövidpályások voltak, de nagyon élveztem a nem túl nagy sikerélmény ellenére is.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2024.10.12. 19:47 Sziluett pisztoly 100m (nemzetközi számok) OB hiradó.

Ugyan nem jöttek túl sokan, de “mindenki mindent” lőtt, jellemzően 4 versenyszámot, és erős minőségi mezőny volt, komoly, nemzetközi szinten is bizonyított versenyzőkkel.

IMG_0999.jpeg

Sok izgalom jutott mára. Soha sziluettjét nem lövő, gyors pontos új versenyző vitte el az aranyat any sights nagykal pisztollyal (40e forintos reddottal ellátott revolver) pedig komoly arcok álltak ki ellene. Hiába, aki tud lőni, az tud lőni!

Olyan szinten komoly volt az ellen, hogy hármas szétlövés is volt a bronzért. Még a legunalmasabb putty-putty nyugger tempójú verseny is izgalmas lesz egy párbajtól! 8-) hármas szétlövést pedig konkrétan soha sem láttam - tiszta mexican standoff. :lol: ezt meg a büfések kimentek megnézni.

IMG_1001.jpeg

Loksi fórumtársnak megagratula - egyrészt országos bajnok nem korlátozott kiskal pisztolyban, másrészt nem csak fémcélokat döntött, hanem országos rekordot is! 3x? a negyvenből
IMG_1012.jpeg

Norbi fiam szpotterkedett, és a segítségével sikerült elvinni a kupát nagykal pisztolyban - (Field pistol - Ezt állva lövik). A .44 Mag odab.sz is, pontos is 8-) meg mindig szeressük! Lőszer saját töltés - 25, 50 és 75 méterre közepes 240gr SWC , 100 méterre már atomvillanás 300 gr fullos magnum.

IMG_0998.jpeg

Is nagyon örülünk. Egyik cél csörrent, de nem esett le - ippeg hogy a szélét kapta el a huszonkettes - pech

IMG_1014.jpeg

De két találattal volt odébb az országos bajnok - tényleg nem ezen az egyen múlott. Inkább csak mint érdekességet mutatom be -és többek között ezért lövi mindenki a 22 LR számokat CCI Minimagnummal - az én fegyverem csak standard velocityt, azon belül zöld SKt szereti.

A másik, amit érdemes megfigyelni, hogy milyen kicsi a kiskal kos, kb mint egy kisebb tacskó, vagy nagyobb macska - és ezt a sz.rt kell eltalálni - úgy, hogy ledőljön. 100 méterről…

Ott volt egy arc a Hadugyminisztériumból, ő adta át a díjakat - ezek szerint nem csak jogisítvanyt segít szerezni a HM… végre mondott valaki konkrét adatot a sportlövőkről. A beszed úgy szólt, hogy Vadász ugye 70e + van, és többet kellene átcsábítani sportlövőnek (hm, nem hülyeseg) mert hogy csak 10e engedéllyel rendelkező sportlövő van , ha MINDHÁROM egyesület barnakönyveit összeadjuk. WTF? Látta az arcomat , így magyarázatot is kaptunk: a biatlonos szövetség is jogosult fegyvertartás és ajánlani - ezt nem is tudtam. :o

Össtességében jó nap volt. Az egyetlen hajszál a levesben a kezdetleges szervezés volt , OB létére :!: negyed órával a verseny előtt még mindig random emberek bolyongtak a pályán céltartókkal a kezükben, mások pedig ordították nekik hogy “Feri b.zmeg szúrd odébb a pulykát mert kitakarja az oszlop!” :lol: de utána kialakult a megszokott kulturált rend. Minden jó, ha a vége jó.
Gratulálok!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

...
Gratula :!:
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

tvsmaci írta: 2024.10.12. 20:06 A biatlon szövetséges rész különösen érdekes, nem tudtam, hogy külön szövetségként vannak. (feltételezem nem sokan)
Csak úgy összeírtam pár hónapja, hogy Magyarországon milyen sportlövészettel (is) foglalkozó sportszövetségek vannak és voltak:
  • Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSz)
  • Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (MDLSz)
  • Magyar Szituációs Lövő Szövetség (MSzLSz) - Talán már meg is szűnt, de mindenképpen eljelentéktelenedett. Érdekesen magyarosch sztorit meséltek nekem róluk.
  • Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége (MEFLSz)
  • Korongvadász Sportszövetség (MKVSz) - Róluk tudunk valamit? Fel voltak sorolva a Kaliber Sportlövészeti különszámában. (Na, az sem tegnap jelent meg, nem is tegnapelőtt.)
  • Honvédelmi Sportszövetség (HS)
  • Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSz) - Megszűnt. Ezt emlegetik nosztalgiával az idősek úgy, hogy: "A fiatalok el sem tudják képzelni, de minden _is_ ingyen volt!"
  • Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos (Szabadidősport) Szövetsége (MTTOSz) - Róluk tudunk valamit? Fel voltak sorolva a Kaliber Sportlövészeti különszámában.
  • Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség (MAPOSz) - Hogy szalad az idő… 2014 őszén ők reklamálták meg erősen sértődötten és jogi lépésekkel fenyegetőzve, hogy írni mert róluk a KaliberInfo. Állítólag régi kékes fórumtársak is benne voltak a gründolásában, de hogy kicsodák, azt nem tudom.
  • Magyar Biatlon Szövetség - Google ad találatokat, de nem találtam meg a honlapjukat. Magyar Sí Szövetséget találam.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.12. 21:27 Csak úgy összeírtam pár hónapja, hogy Magyarországon milyen sportlövészettel (is) foglalkozó sportszövetségek vannak és voltak:
Köszi Poresz, érdekes lista.
Háromnegyedéről nem is hallottam még, meg úgy tűnik nem is aktívak.

Biatlonos szövetség lepett meg leginkább amit Petya írt, mint "barnakönyvező" szövetség.
Gondolom nem sokan vannak ők se, eleve hó sincs jóformán.. hogy/hol lenne itthon sífutás?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2024.10.12. 21:59 Biatlonos szövetség lepett meg leginkább amit Petya írt, mint "barnakönyvező" szövetség.
Gondolom nem sokan vannak ők se, eleve hó sincs jóformán.. hogy/hol lenne itthon sífutás?

Jamaikai bobcsapat? 😉😂

Mindenkinek köszönöm szépen a gratulációkat.

Még korai ellazulni. Holnap Maxi Gyorspont OB. Számomra sokkal érdekesebb, mint a sima GyP. Van benne némi dinamizmus.

Pisztollyal 25 m (2x5 25mp, 2x5 15 mp)
puskával 50m (10x1 perc alatt állva, 10x1 perc alatt térdelve). 5 lövetű puskával ráadásul újra is kell töltenem - saját időn belül. Meglátjuk, hogy megy.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

IMG_0999.jpeg

IMG_1001.jpeg

IMG_1012.jpeg

IMG_0998.jpeg

IMG_1014.jpeg

Köszi a beszámolót! A nehézségek ellenére főleg szép eredmények.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

Poresz írta: 2024.10.12. 21:27
  • Korongvadász Sportszövetség (MKVSz) - Róluk tudunk valamit? Fel voltak sorolva a Kaliber Sportlövészeti különszámában. (Na, az sem tegnap jelent meg, nem is tegnapelőtt.)
Nos, én alapvetően koronglövő vagyok (lettem), sajnos erről tudok pár szót mondani, de csak kb ami az emlékeimben él, mert bár az internet nem felejt, ezt a részt elég jól eltakarították… A koronglövészetnek több fajtája is van, az olimpiai/ISSF számok (olimpiai-trap és az olimpiai-skeet, régebbről a duplatrap), a vadász számok (vadász-trap, vadász-skeet, toronykakas), a nemzeti számok (nemzeti-trap, nemzeti-skeet, vegyeskorong), meg a FITASC, vagy másnéven korongvadász számok (univerzál trap, sporting, compac-sporting, helice). És a sok egyéb, amit annyira nem lövünk, pl Amerikai trap, English-sporing, stb. de a többiből jellemzően van OB Magyarországon. Az MSSz alapvetően csak olimpiai/ISSF dolgokkal foglalkozik. Már a vadász számokat sem annyira ők rendezik, bár az ő versenyengedélyük kell hozzá. FITASC-os versenyeket meg egyáltalán nem rendeznek. Erre volt az MKVSz éveken keresztül, ami aztán elég botrányosan de feloszlott/megszűnt. A történetben volt pl egy bevállalt de meg nem rendezett világbajnokság, a Pilis Parkerdővel való pénzügyi vita, stb-stb-stb. Az lett a vége, hogy a FITASC megvonta tőlük a versenyeik megrendezésének engedélyét/jogát. Ezután alakult meg az MVE (Magyarországi Vadászlövészek Egylete, ami direkt nem szövetség a magyarországi törvényi viszonyok miatt, de cserébe a FITASC elismeri, és rendezhet FITASC versenyeket). Egyébként az MVE nem is tétlenkedik, szinte minden évben rendezünk FITASC VB-t, EB-t, VK-t vagy csak nemzetközi GP-t, meg két OB-t minimum. Ezeken MVE versenyengedéllyel lehet részt venni, viszont minősítést (és ezáltal fegyvertartáshoz bármilyen papírt) azt nem ad (nem sportszövetség). Ők a fitascsporting.hu oldalon érhetők el.
MSSz-hez visszatérve: megalakult egy új olimpiai korong bizottság, új támogatási rendszer lett bevezetve, az évben megint elkezdett felfutni a magyar korongozás, rengeteg verseny lett végre megint. Ha valakit érdekel, ők a trapskeet.hu oldalon érhetők el (ugye ez se szövetség, de az MSSz-en belül korong szemszögéből ez most egy amolyan mini-központ).
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Köszi Sparrow! 🤝

A manó gondolta volna, hogy a korong téma önmagában ilyen összetett. :o önmagában az, hogy speckó versenyengedély kell, nem szokatlan, dinamikus sportoknál az IDPA vagy CMA tagság is tekinthető amolyan versenyengedélynek ami nélkül nem versenyezhetsz (IDPA-.az első 3 verseny kivételével, a CMAnál nincs ilyen cserébe 0 CHF a költsége :lol: ) , de önmagában mèg nem juttat fegyverhezz .

Akkor eddig amit tudunk , idehaza, földi halandónak, éles:
puskához - vadászként, vagy biatlonosként lehet hozzájutni
pisztolyhoz, és puskához: MDLSZ vagy MSSZ versenyengedèly kell.

Ezek kikerülhetetlenek.
Poresz
Veterán
Veterán

Sparrow írta: 2024.10.13. 18:12
Köszönöm. :-)
tvsmaci írta: 2024.10.12. 21:59 Gondolom nem sokan vannak ők se, eleve hó sincs jóformán.. hogy/hol lenne itthon sífutás?
Petya357 írta: 2024.10.12. 22:28 Jamaikai bobcsapat? 😉😂
Hát, egyre inkább mediterrán ország leszünk…

"A biatlon ugyan a nyári versenyek adta lehetőségek miatt (terepfutás + lövészet, görsí [WTF?! :D ]) tartotta színvonalát, a sífutás azonban a pályák és a megfelelő mennyiségű hó hiányában egyre inkább háttérbe szorult." - Sportágak – Biatlon (Sport-Tudakozó)
Petya357 írta: 2024.10.13. 18:46 Akkor eddig amit tudunk , idehaza, földi halandónak, éles:
puskához - vadászként, vagy biatlonosként lehet hozzájutni
Biatlonosként nem csak kisöbű puska megszerzése lehetséges? Már vége a jó világnak, amikor még nagykaliberrel lőttek.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.13. 20:56
Biatlonosként nem csak kisöbű puska megszerzése lehetséges? Már vége a jó világnak, amikor még nagykaliberrel lőttek.
Csak azt írtam, hogy puska. Úgy gondoltam, nyilvánvaló, hogy a szakági követelményeknek megfelelő. Ugyanúgy, mint vadásznak sem írnak be AKt. :roll:

Tudtommal igen, biatlon csak kiskal, és más kötöttségek is vannak. Rég volt az , amikor még hadifegyverekkel lőtték… mondjuk a magyar ember kreatív. Ki tudja, lehet direkt emiatt alapítottak egy hazai versenyszámot… ;) láttunk már ilyet. aki nem lusta, utánajárhat.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Poresz írta: 2024.10.13. 20:56 Köszönöm. :-)

Hát, egyre inkább mediterrán ország leszünk…

"A biatlon ugyan a nyári versenyek adta lehetőségek miatt (terepfutás + lövészet, görsí [WTF?! :D ]) tartotta színvonalát, a sífutás azonban a pályák és a megfelelő mennyiségű hó hiányában egyre inkább háttérbe szorult." - Sportágak – Biatlon (Sport-Tudakozó)

https://www.skatepro.hu/c62.htm

https://sielok.hu/kerdes/mi-az-a-siroller/
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Új Canik mikrokompakt crossoverek: MC9L és MC9LS - avagy a törökök sem maradnak le a divattrendekről!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-can ... -es-mc9ls/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
WildBear23
Veterán
Veterán

síkosító

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Sziasztok!

Egy ismerőstől hallottam, hogy a katonák(?) hordanak a táskájukban szilikonos síkosítót, merthogy a fegyverek csövét ezzel kenik be belülről.

Én ilyenről még nem hallottam, van ennek alapja?
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Poresz
Veterán
Veterán

Re: síkosító

WildBear23 írta: 2024.10.14. 15:48 Sziasztok!

Egy ismerőstől hallottam, hogy a katonák(?) hordanak a táskájukban szilikonos síkosítót, merthogy a fegyverek csövét ezzel kenik be belülről.

Én eddig azt hallottam, hogy kerülik az olajos (=kenőanyagos) csövet, mert eldobja az első lövést.
aksurv
Veterán
Veterán

Hangtompítóba.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

aksurv írta: 2024.10.14. 17:33 Hangtompítóba.
Ott a pont.
A hangtompító menetéhez van speciális kenőanyag, hogy ne süljön rá a csőre.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Kojak írta: 2024.10.14. 20:40 Ott a pont.
Egyrészt a hír arról szólt, hogy belülről.

Másrészt annyira nem különleges az a zsír, csak annyit várunk tőle, hogy valamennyire hőálló legyen. Li bázusú IMHO a legjobb.

De amit Keserű gumis izékhez adnak kis fehér tégelyében, tökéletesen megfelel - mert konkrétan azzal használom .308-ason, bírja.

Szerintem nem hangtompító zsírra gondolhatott a költő.. :roll:
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Egyrészt a hír arról szólt, hogy belülről.

Másrészt annyira nem különleges az a zsír, csak annyit várunk tőle, hogy valamennyire hőálló legyen. Li bázusú IMHO a legjobb.

De amit Keserű gumis izékhez adnak kis fehér tégelyében, tökéletesen megfelel - mert konkrétan azzal használom .308-ason, bírja.

Szerintem nem hangtompító zsírra gondolhatott a költő.. :roll:
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Áttértek gumilövedékesre?
aksurv
Veterán
Veterán

Hasonlóan működik a sikosító, mint a gyári, a hangtompító hatásfokát növelő gél, csak egyszerűbb beszerezni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Új brazil 8-lövetű sportrevolver: Taurus 608 Competition
(De szerintem lakásvédelemre is sokan kiegyeznének vele...)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/taurus ... mpetition/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.16. 07:48 Új brazil 8-lövetű sportrevolver: Taurus 608 Competition

Kép
Szép, kerek dobbal jobban tetszene, és alighanem tartósabb is lenne.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.10.16. 08:05 Szép, kerek dobbal jobban tetszene, és alighanem tartósabb is lenne.
A kisebb tömegű dob kisebb tehetetlenségű is, könnyebben, gyorsabban fordul, kisebb lesz a revolverezőerő is. Ez dinamikus sportcélú használatnál bizony előnyös lehet.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.16. 07:48 Új brazil 8-lövetű sportrevolver: Taurus 608 Competition

Kép
Szia!
Viszonylag kevès dinamikus lôvő lő revolverel, én speciel igen, így érintettként minden ilyen újdonság izgat. 8-)

Igazából IPSCre, és steel challebgere lesz jó ez a revkó. IDPAra nem alkalmas. Direkt konkurencia az a S&W 929.

Az alapmodell 929 nemtudom, mennyibe jerül, De “Jerry Miculek “ performance center felszereltségben most pont van eladó, 1900 Euró az eGunon.
https://www.egun.de/market/item.php?id=19688118
Volt olyan a kezemben - az egy álom fegyver - vajpuha DA tuning sütés, megnövelt dobkioldó kar, ezek sokat segítenek. A Taurusra valszeg rá kell költeni párszáz eurót, hogy ugyanazt a tudja. Fegyvermester SAt viszonylag könnyen tud tuningoni, jó eredménnyel, de DA-t - ami egy dinamikusnak számít - nehezen, inkább csere szettel szokták javítani. Ha ezeket hozzátesszük, hogy egyforma legyen a két fegyver, akkor már nem feleannyi , hanem jóval közelebb kerülnek árban.

Kíváncsian várom a fejleményeket.

Magán szoc helyzet ;
Jelenleg .45 ACP 6 lövetű (Major) S&W 625 revkóm van, nagyon szeretem. Sajnos Sz.P. meggyőzött, hogy hogy mekkora előnyt jelent a 8 lövetűség - egy 32 lövéses + esetleges javítások pályán vajon hány üjratöltessel kevesebb 1?2? Ez sok idő. Ezt még Minor kaliber hátránya sem ellensúlyozza. Úgyhogy most egy jó ideig elvagyok, és elsősorban lőni kellene megtanuln, meg sz átmozgásokat, nem a fegyverrel szórakozni. de hosszú távon nagyon is érdekel a 8 lövetű, moonclipes ,9x19. Ha ez a Taurus beválik, lesz vele tapasztalat, akkor jobban meg kell nézni.

Steelre pedig nagyon jó a .38 spec Rhino, köszöni szépen. De az, hogy csak egyet szabad mellé lőni , kicsit lassít, óvatossá teszi az embert. Szóval ide is nagyon jó kéne 7- vagy 8 lövetű revkó. Viszont egy gyári S&W DA sütése sajnos rosszabb, mint a Rhinóé. Egy gyári Tazrusoknak pedig jellenzően meg rosszabb szokott lenni a DA sütése, mint a S&Wknek. Szóval tesztelni kellene, hogy meg lehessen ítélni, megéri-e. És valszeg csak tuning sütessel van értelme váltani.

IDOAra tökéletes a Rhino, ha jó az Európa-bajnok finnek, nekem is jó ;) imádom azt a fegyvert. De IPSCre pl nem való.

Mert azért annyira nem olcsó ez a Taurus, hogy vegyen az ember egyet csak úgy.. importálva idehaza mennyi lehet? 800e? Mert egyrészt annyi pénz nincs is, másrészt annyiért már inkább egy Jerry Miculec S&W 929. ami egészen biztosan csúcs minőség, és bizonyított.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.16. 09:21 A kisebb tömegű dob kisebb tehetetlenségű is, könnyebben, gyorsabban fordul, kisebb lesz a revolverezőerő is. Ez dinamikus sportcélú használatnál bizony előnyös lehet.
+1
Nem jó a túl nehéz fegyver, lassabb a célpont váltás.

Az SA módot nemigen használjuk , csak DA.

Pontot lőni - szerintem - mindegy, elsősorban esztétikai kérdés, kinek hogy tetszik a dob.

Ha valaki csúcseredményt szeretnem pontban, akkor oda sajnos egyébként is a .32 öntöltőkön keresztül vezet az út, nem az “egyre jobb revolver” a jó irány.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.16. 10:06 Szia!
Viszonylag kevès dinamikus lôvő lő revolverel, én speciel igen, így érintettként minden ilyen újdonság izgat. 8-)

Igazából IPSCre, és steel challebgere lesz jó ez a revkó. IDPAra nem alkalmas. Direkt konkurencia az a S&W 929.

Az alapmodell 929 nemtudom, mennyibe jerül, De “Jerry Miculek “ performance center felszereltségben most pont van eladó, 1900 Euró az eGunon.
https://www.egun.de/market/item.php?id=19688118
Volt olyan a kezemben - az egy álom fegyver - vajpuha DA tuning sütés, megnövelt dobkioldó kar, ezek sokat segítenek. A Taurusra valszeg rá kell költeni párszáz eurót, hogy ugyanazt a tudja. Fegyvermester SAt viszonylag könnyen tud tuningoni, jó eredménnyel, de DA-t - ami egy dinamikusnak számít - nehezen, inkább csere szettel szokták javítani. Ha ezeket hozzátesszük, hogy egyforma legyen a két fegyver, akkor már nem feleannyi , hanem jóval közelebb kerülnek árban.

Kíváncsian várom a fejleményeket.

Magán szoc helyzet ;
Jelenleg .45 ACP 6 lövetű (Major) S&W 625 revkóm van, nagyon szeretem. Sajnos Sz.P. meggyőzött, hogy hogy mekkora előnyt jelent a 8 lövetűség - egy 32 lövéses + esetleges javítások pályán vajon hány üjratöltessel kevesebb 1?2? Ez sok idő. Ezt még Minor kaliber hátránya sem ellensúlyozza. Úgyhogy most egy jó ideig elvagyok, és elsősorban lőni kellene megtanuln, meg sz átmozgásokat, nem a fegyverrel szórakozni. de hosszú távon nagyon is érdekel a 8 lövetű, moonclipes ,9x19. Ha ez a Taurus beválik, lesz vele tapasztalat, akkor jobban meg kell nézni.

Steelre pedig nagyon jó a .38 spec Rhino, köszöni szépen. De az, hogy csak egyet szabad mellé lőni , kicsit lassít, óvatossá teszi az embert. Szóval ide is nagyon jó kéne 7- vagy 8 lövetű revkó. Viszont egy gyári S&W DA sütése sajnos rosszabb, mint a Rhinóé. Egy gyári Tazrusoknak pedig jellenzően meg rosszabb szokott lenni a DA sütése, mint a S&Wknek. Szóval tesztelni kellene, hogy meg lehessen ítélni, megéri-e. És valszeg csak tuning sütessel van értelme váltani.

IDOAra tökéletes a Rhino, ha jó az Európa-bajnok finnek, nekem is jó ;) imádom azt a fegyvert. De IPSCre pl nem való.

Mert azért annyira nem olcsó ez a Taurus, hogy vegyen az ember egyet csak úgy.. importálva idehaza mennyi lehet? 800e? Mert egyrészt annyi pénz nincs is, másrészt annyiért már inkább egy Jerry Miculec S&W 929. ami egészen biztosan csúcs minőség, és bizonyított.
Az ilyen minőségi kontentért érdemes idejárni! Thx.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.16. 09:21 A kisebb tömegű dob kisebb tehetetlenségű is, könnyebben, gyorsabban fordul, kisebb lesz a revolverezőerő is. Ez dinamikus sportcélú használatnál bizony előnyös lehet.
Mondom, "nekem jobban tetszene". :-D
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Suhl Simpson mod.100e 12/70

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Nem fórumozó klubtársat érdekelné ennek a sörétesnek a kora, köszi.
1.jpeg
1b4fdef0-1c36-429b-aefd-450e0737bfb5.jpeg
a61aa1c9-967e-42ce-934c-6503ec7c0950.jpeg
b942b402-1ba7-4862-a74b-c607edd9a789.jpeg
bad8216f-ef12-4581-aaa5-3908691720a8.jpeg
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Re: Suhl Simpson mod.100e 12/70

montecarlo írta: 2024.10.17. 17:23 Nem fórumozó klubtársat érdekelné ennek a sörétesnek a kora, köszi.

1.jpeg1b4fdef0-1c36-429b-aefd-450e0737bfb5.jpega61aa1c9-967e-42ce-934c-6503ec7c0950.jpegb942b402-1ba7-4862-a74b-c607edd9a789.jpegbad8216f-ef12-4581-aaa5-3908691720a8.jpeg
Minimum 34 éves ugye, az ország azóta nincs.

1994-esnek tűnik a legöregebb magyar próbajel.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Megtaláltuk egy fórumbejegyzés példája alapján, piros karikában: 1280 = December 1980
1.jpeg
gvass1 írta: 2024.10.17. 17:27 Minimum 34 éves ugye, az ország azóta nincs.

1994-esnek tűnik a legöregebb magyar próbajel.
Poresz
Veterán
Veterán

montecarlo írta: 2024.10.17. 17:23 Nem fórumozó klubtársat érdekelné ennek a sörétesnek a kora, köszi.
Annyi támpontot tudok adni, hogy Magyarország 1969-1973 között lett - újra - C.I.P.-tagállam*, és tudtommal az egyezményen alapszik a jogszabály:

"31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet a fegyverek, lövőkészülékek, valamint ezek lőszereinek vizsgálatáról
2. melléklet a 31/2006. (VI. 1.) GKM rendelethez
Hátultöltő új fegyverek lőpróbát megelőző egyedi vizsgálata
(1) A lőpróba előtti szemrevételezéskor a következőket kell vizsgálni:
a) A fegyveren a következő jelzések megléte (tartós módon és olvashatóan), amelyek hiánya nem fordulhat elő:
[…]
af) a gyártás éve, ha az nem jelenik meg a fegyver gyártási számában."

Hogy az NDK mikortól lett C.I.P.-tagállam, azt nem tudom. De arra tippelek, hogy a "1280" az 1980. decembert jelez.

* 1973. évi 19. törvényerejű rendelet a kézilőfegyverek próbabélyegeinek kölcsönös elismeréséről Brüsszelben 1969. július 1-jén kötött nemzetközi Egyezmény kihirdetéséről.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Csak nehogy az oberndorfi gyárral is az történjen, mint a német SIG Sauerével...
Az első Made in USA HK-pisztoly: CC9

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/az-els ... ztoly-cc9/

Kép
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Folytattam az ismerkedést a Bavarian Tactical BTS-15 puskával. Kipróbáltam a lövészetet "nagyobb" távra, 200 méterre.
A szórásokban, meg a találati pont változásában valószínűleg én nagyobb tényező vagyok, mint maga a puska meg a lőszer (mind saját töltött lőszer volt a teszt során). 200 méteren a felrajzolt pontok valamivel keskenyebbek, mint a szálkereszt, ez sem könnyítette meg a pontos célzást. Hiába volt feltámasztva a puska, azért ekkor is számít a jó elsütés, meg a lövő tudása. Az én tudásomnak valahol itt van a határa jelenleg, ilyen körülmények közt (sütés*, feltámasztás, pozíció, stb).
*A sütésen nemrég finomított kicsit Mex, már nem reszelős, számomra egyelőre teljesen jó, de nem sport sütés azért.
01_BTS 15.jpg
02_BTS 15.jpg
03_SP_BTS 15.jpg
04_BTS 15.jpg
Hangsúlyozom ismét, hogy ez a lőtudásom határa, tehát a puska maga mechanikusan biztos többet tud. Ami számomra a lényeg, hogy ez az összeállítás jelenleg bőven kielégíti az igényeimet, az én tudásszintemhez tökéletes. Sikerült az SP és FMJ tölteteket is úgy belőni, hogy ne kelljen állítgatni, valamint a kompenzátor-tompító sem befolyásol a találati ponton szignifikánsan.
Kiraktam 200 méterre néhány agyaggalambot, pont jó kihívás volt leszedni őket, nem a puskán múlott, ha elhibáztam.

Kipróbáltam a CMMG váltószettet is 200 méterre. Valahol a lődombon kellett kavarni a szálkereszttel a cél felett, de ha megvan hova kell fölé tartani, akkor simán megvan vele a mellalak. Oldalirányban nem kellett rátartani. (Az alsóbb lövések célzási pont keresés közben keletkeztek.)
05_CMMG 200m.jpg

Algreg fórumtársnak hála a csőbe is benéztünk:
BTS-15 gázátömlő furat
BTS-15 gázátömlő furat
BTS-15 töltényűr vége
BTS-15 töltényűr vége
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Köszi sz alapos , és bulkshit mentes tesztet - ahogyan azt már megszoktuk!

Grat a fegyver kombóhoz, és a .223 töltet fejlesztéshez!

Pontosan milyen távcső van most rajta? Milyen a szállkereszt ? Elégedett vagy vele?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.20. 15:20 Köszi sz alapos , és bulkshit mentes tesztet - ahogyan azt már megszoktuk!

Grat a fegyver kombóhoz, és a .223 töltet fejlesztéshez!

Pontosan milyen távcső van most rajta? Milyen a szállkereszt ? Elégedett vagy vele?
Vortex Strike Eagle 1-6x24
https://vortexoptics.com/vortex-strike- ... scope.html
Meg vagyok vele elégedve maximálisan. Nem tudom írtam-e a fórumon, vagy csak akartam, de voltam steel challenge versenyen is nemrég vele, .22-es konfigban. Valóban jobb a red dot ilyen célra, de azért el van túlozva ez is szerintem. Szűkebb az eyebox, tehát figyelni kell, hogy jól emeld célra, de ha ez megvan, akkor gyakorlatilag elhanyagolhatóan rosszabb red dothoz viszonyítva. Némi torzítás természetesen van ezeknél az optikáknál. A nappal is jól látható megvilágítás is segít. Nagyobb a tömege is természetesen, de jó kompromisszum, egy gyors forgatással van 6x nagyításom.
sub_strike_eagle_1_6x24_ar_bdc_moa_t__62512.jpg
BDC, tehát egy bizonyos lövedékhez, bizonyos csővel az osztások bizonyos yard távolságokon stimmelnek. Alapvetően ez buta megoldás, de ez a butaság előny is, mivel nem kell gondolkodni, ha stimmel a setup. A felső vonást lehet 0-200 yard közt használni, majd sorban lefele 300, 400, 500, 600.
Ami jó lenne, ha lenne valami európai aggyal is könnyebben számolható osztás távolság saccolásához. Azért ha átszámolgatja az ember, akkor pl a legfelső és a legalsó kereszt közt 14,6 MOA van, ez azt jelenti, hogy 200 méteren egy kb 85cm-es cél tölti ki ezt a területet. És valóban az IDPA lap pont ekkorának látszott, amikor lőttem (az kb 30" magas, igazából 200 yardon stimmelne gyakorlatilag pontosan). Aztán ehhez lehet fejben gyorsan arányosítani, de azért könnyebb lenne valami kerekebb centikben, meg méterekben gondolkodni.
"Szerencsére" nagy jelentősége nem lesz, mert annyira lapos a röppálya, hogy jó eséllyel soha nem jutok ki olyan lőtérre, ahol a legfelső kereszten kívül akármelyik másikat használni kellene...

Itt van egy alapos videó a távcsőről, vásárlás előtt ez sokat segített:
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.10.20. 17:57 Vortex Strike Eagle 1-6x24
https://vortexoptics.com/vortex-strike- ... scope.html
Meg vagyok vele elégedve maximálisan. Nem tudom írtam-e a fórumon, vagy csak akartam, de voltam steel challenge versenyen is nemrég vele, .22-es konfigban. Valóban jobb a red dot ilyen célra, de azért el van túlozva ez is szerintem. Szűkebb az eyebox, tehát figyelni kell, hogy jól emeld célra, de ha ez megvan, akkor gyakorlatilag elhanyagolhatóan rosszabb red dothoz viszonyítva. Némi torzítás természetesen van ezeknél az optikáknál. A nappal is jól látható megvilágítás is segít. Nagyobb a tömege is természetesen, de jó kompromisszum, egy gyors forgatással van 6x nagyításom.

sub_strike_eagle_1_6x24_ar_bdc_moa_t__62512.jpg
BDC, tehát egy bizonyos lövedékhez, bizonyos csővel az osztások bizonyos yard távolságokon stimmelnek. Alapvetően ez buta megoldás, de ez a butaság előny is, mivel nem kell gondolkodni, ha stimmel a setup. A felső vonást lehet 0-200 yard közt használni, majd sorban lefele 300, 400, 500, 600.
Ami jó lenne, ha lenne valami európai aggyal is könnyebben számolható osztás távolság saccolásához. Azért ha átszámolgatja az ember, akkor pl a legfelső és a legalsó kereszt közt 14,6 MOA van, ez azt jelenti, hogy 200 méteren egy kb 85cm-es cél tölti ki ezt a területet. És valóban az IDPA lap pont ekkorának látszott, amikor lőttem (az kb 30" magas, igazából 200 yardon stimmelne gyakorlatilag pontosan). Aztán ehhez lehet fejben gyorsan arányosítani, de azért könnyebb lenne valami kerekebb centikben, meg méterekben gondolkodni.
"Szerencsére" nagy jelentősége nem lesz, mert annyira lapos a röppálya, hogy jó eséllyel soha nem jutok ki olyan lőtérre, ahol a legfelső kereszten kívül akármelyik másikat használni kellene...

Itt van egy alapos videó a távcsőről, vásárlás előtt ez sokat segített:
Szia, köszönöm szépen. Akkor a Vortrx LPVO jó, ez a lényeg :!: Eredetit kell venni.

Nekem ennek az LPVOnak , vagy egy nagyon hasonló Vortexnek a másolata van meg, Firefiels. :roll: Még a BDC is ugyanaz. A nem ahoz a kaliberhez, vagy lövedékhez kalibralt BDCre azt a tippet hallottam, hogy ki kell kísérletezni , és felírni a távolságot, hol hord pontra az adott vonás - minden bizonnyal nem lesz kerek szám, yardban sem, méterben sem. De így használható marad egy más lőszerhez való BDC is. Próbálni nem próbáltam sajna, mert túl sok volt az egyéb gond.

Sajnos egy kalap sz.r a “nem-eredeti Vortex”, Nem tartja a nullát, kúszik. Random élessegvesztés lövészet közben, ami nyugalmi állapotban mágikusan visszaáll. Amikor éppen működik, akkor jó, de alapvetően egy megbízhatatlanfos. Teljesen használhatatlannak azért nem mondanám - szépeket lőttem vele Maxi GyP OBn, de sajnos megbízhatatlan. AKn is (Saiga 7,62x39), és Steyr Scouton is (.308 Win) volt már csalódásom. Emlekszem, amikor SAS puska OBn szégyenszemre sokadszorra sem találtam el a 200 méteres vasat :oops: Azt, amit egy évvel korábban levarrtam nyílt irányzékos .454 Casull alsókulcsossal? Ez is az optika miatt volt. Pedig direkt belőttem előtte, elmászott, annyira, hogy már 50 méterről sem találtam el a 20 centis fémcélt. Utána visszaellenőriztem lőlapra, megvolt a hiba, újra belőttem. 50-60 lövés, és megint elmászott.. nem, nem a szerelék.

Asszem leszerelem a Firefiekdet, és fórumtalin átlőhetjük szemből, mint az Ryan közlegény megmentésében :evil:
IMG_1177.jpeg
Számtalanszor bebizonyosodott, hogy olcsó optikat NEM szabad venni. Az olcsó mindig drága. Eddig ami olcsó/hamis-copy reddot , távcső, akármilyen optikám volt, mind csak addig működött, ameddig keveset lőttem vele. Viszont en használom is a fegyvereimet, nem csak nézegetem - és ehhez a melóhoz úgy látszik,Vortex kell 8-)

Meg 1x köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Vélemény - na az van bőven, de a tapasztalat az, ami a való életben jobban (újra)hasznosítható. ;)

Kedves fórumtársak, ne vegyetek hitvány copykat. Ha nincs pénz jóra, akkor gyűjteni kell, és addig fémirányzékkal lőni. Az tuti működik. De a kompromisszumos optikákat eddig mindig megbántam. Mindig.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.20. 19:16 Festésen (ha egyáltalán festés?) sokat tud dobni a cerakote bevonat - a hagyományos feketén kívül kívül rengeteg egyedi színben hozzáférhető , taktikális szürketől vadászzöldön át csillámpóni hupikékig, és tartósnak mondják.
Sziasztok,

Arra viszont figyelni kell, hogy a bevonatnak is van merete - vagyis konnyen elofordulhat, hogy egy korabban tokeletes fegyver megbizhatatlanna valik a bevonat hatasara, az egyik klubtagom igy jart, es amig nehany ponton le nem csiszoltatta a rozsaszin bevonatot, addig nem mukodott megbizhatoan a fegyver (osszesegeben harmonikus maradt a fegyver, mivel nem feltuno helyekrol kellett csak lecsiszolni).

Ha jol emlekszek a datumokra, akkor jol sikerult a lecsiszolas, es a rozsaszin fegyverrel is nyert EB-t. :-)

https://foto.belse.hu/230205/mvi_6913.mp4

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.20. 18:58 Kedves fórumtársak, ne vegyetek hitvány copykat. Ha nincs pénz jóra, akkor gyűjteni kell, és addig fémirányzékkal lőni. Az tuti működik. De a kompromisszumos optikákat eddig mindig megbántam. Mindig.
+1

(Annyi kiegeszitessel, hogy en csak az uj olcso optikakat bantam meg; esetleg lehet probalni hasznalt optikat venni, az valamivel olcsobb, mint az uj - de ha majdnem olyan jo, akkor csak kicsit olcsobb, ha meg 60 eves, akkor nagyon lutri.)

Bel
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.10.20. 20:40 Sziasztok,

Arra viszont figyelni kell, hogy a bevonatnak is van merete - vagyis konnyen elofordulhat, hogy egy korabban tokeletes fegyver megbizhatatlanna valik a bevonat hatasara, az egyik klubtagom igy jart, es amig nehany ponton le nem csiszoltatta a rozsaszin bevonatot, addig nem mukodott megbizhatoan a fegyver (osszesegeben harmonikus maradt a fegyver, mivel nem feltuno helyekrol kellett csak lecsiszolni).

Ha jol emlekszek a datumokra, akkor jol sikerult a lecsiszolas, es a rozsaszin fegyverrel is nyert EB-t. :-)

https://foto.belse.hu/230205/mvi_6913.mp4

Bel
+1

Sőt, arra is kell figyelni, hogy a sorszámok ki legyenek maszkolva. Olyat is láttunk már , hogy ebből gond volt. :roll:
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.20. 18:58 Szia, köszönöm szépen. Akkor a Vortrx LPVO jó, ez a lényeg :!: Eredetit kell venni.

Nekem ennek az LPVOnak , vagy egy nagyon hasonló Vortexnek a másolata van meg, Firefiels. :roll: Még a BDC is ugyanaz. A nem ahoz a kaliberhez, vagy lövedékhez kalibralt BDCre azt a tippet hallottam, hogy ki kell kísérletezni , és felírni a távolságot, hol hord pontra az adott vonás - minden bizonnyal nem lesz kerek szám, yardban sem, méterben sem. De így használható marad egy más lőszerhez való BDC is. Próbálni nem próbáltam sajna, mert túl sok volt az egyéb gond.

Sajnos egy kalap sz.r a “nem-eredeti Vortex”, Nem tartja a nullát, kúszik. Random élessegvesztés lövészet közben, ami nyugalmi állapotban mágikusan visszaáll. Amikor éppen működik, akkor jó, de alapvetően egy megbízhatatlanfos. Teljesen használhatatlannak azért nem mondanám - szépeket lőttem vele Maxi GyP OBn, de sajnos megbízhatatlan. AKn is (Saiga 7,62x39), és Steyr Scouton is (.308 Win) volt már csalódásom. Emlekszem, amikor SAS puska OBn szégyenszemre sokadszorra sem találtam el a 200 méteres vasat :oops: Azt, amit egy évvel korábban levarrtam nyílt irányzékos .454 Casull alsókulcsossal? Ez is az optika miatt volt. Pedig direkt belőttem előtte, elmászott, annyira, hogy már 50 méterről sem találtam el a 20 centis fémcélt. Utána visszaellenőriztem lőlapra, megvolt a hiba, újra belőttem. 50-60 lövés, és megint elmászott.. nem, nem a szerelék.

Asszem leszerelem a Firefiekdet, és fórumtalin átlőhetjük szemből, mint az Ryan közlegény megmentésében :evil:

IMG_1177.jpeg

Számtalanszor bebizonyosodott, hogy olcsó optikat NEM szabad venni. Az olcsó mindig drága. Eddig ami olcsó/hamis-copy reddot , távcső, akármilyen optikám volt, mind csak addig működött, ameddig keveset lőttem vele. Viszont en használom is a fegyvereimet, nem csak nézegetem - és ehhez a melóhoz úgy látszik,Vortex kell 8-)

Meg 1x köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Vélemény - na az van bőven, de a tapasztalat az, ami a való életben jobban (újra)hasznosítható. ;)

Kedves fórumtársak, ne vegyetek hitvány copykat. Ha nincs pénz jóra, akkor gyűjteni kell, és addig fémirányzékkal lőni. Az tuti működik. De a kompromisszumos optikákat eddig mindig megbántam. Mindig.
Azért szét ne lőjed, jó lenne az 22esre.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.10.20. 22:01 Azért szét ne lőjed, jó lenne az 22esre.
Még egy esélyt, meg egy esélyt? Mint a szőke nős viccben.. :lol:

Rendben . Egyelőre egyébként sincs más, úgyhogy marad. Amint meglesz az utódja, költözhet. Lehet, hogy a .22-t bírja. :roll:

Szemből szétlőni akkor is kell valamit.🤔 Valahol kallódik egy noname kínai 1-4X, na az tényleg gagyi , semmire sem jó.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

nehogyszetlodd, megveszem a nyilpuskara :roll:
Petya357 írta: 2024.10.20. 22:32 Még egy esélyt, meg egy esélyt? Mint a szőke nős viccben.. :lol:

Rendben . Egyelőre egyébként sincs más, úgyhogy marad. Amint meglesz az utódja, költözhet. Lehet, hogy a .22-t bírja. :roll:

Szemből szétlőni akkor is kell valamit.🤔 Valahol kallódik egy noname kínai 1-4X, na az tényleg gagyi , semmire sem jó.
ingyom bingyom tálib-e?
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

bel írta: 2024.10.20. 20:44 +1

(Annyi kiegeszitessel, hogy en csak az uj olcso optikakat bantam meg; esetleg lehet probalni hasznalt optikat venni, az valamivel olcsobb, mint az uj - de ha majdnem olyan jo, akkor csak kicsit olcsobb, ha meg 60 eves, akkor nagyon lutri.)

Bel
Kiegészíteném:
Olcsó optika = 22 LR (és társai)
Drága optika = minden más ami nagykaliber
Így nem lesz gond, ez nálam bevált recept.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.10.21. 11:46 nehogyszetlodd, megveszem a nyilpuskara :roll:
Bocs , Fortitu gyorsabb volt :roll:

no meg én is megzaboláztam a gyilkos ösztönöket :lol:
Poresz
Veterán
Veterán

Mag Ics lőtér: ez még a ZMNE-n volt, de egy ideje nem hallok felőlük, pedig volt Mag Ics SE, Mag Ics kupa… Google, Céginformáció.hu: Mag Ics Motoros Lovas és Lövészklub Sportegyesület "felszámolás alatt". - Tudja valaki, hogy mi történt velük?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Sport/taktikai vonalon idei újdonság az olaszoktól!
Új Tanfoglio műanyagtokos: Force Duty Tactical

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-tan ... -tactical/

Kép
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

kicsit olyan rekord kop utanerzes
gvass1 írta: 2024.10.22. 07:06 Sport/taktikai vonalon idei újdonság az olaszoktól!
Új Tanfoglio műanyagtokos: Force Duty Tactical

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-tan ... -tactical/

Kép
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

qqriq írta: 2024.10.22. 08:25 kicsit olyan rekord kop utanerzes
Nem véletlenül, hiszen a Record Cop a Jericho-t másolja nagyjából lekicsinyítve, a Jericho meg a CZ75-re alapszik, a Tanfoglio termékpalettája meg jórészt meg CZ75-klónokra épül.:-)
Poresz
Veterán
Veterán

Kérdésem van! Egy billenőcsövű puskának mennyire illik finoman nyílnia és záródnia?

Vadásztanfolyamon egy Rizzini vizsgabockkal lövetnek engem és a többieket. Nem kotyog, nem csörög, nem zörög, finoman jár. Az túlzás, hogy a cső a saját súlyától lebillen a Scott-kulcs elfordítása után, de nem kell nagy erő a lebillentéséhez. Öröm kézbevenni.

Ellenben montecarlo fórumtárs által mutatott Simson Suhl mod. 100E az én kezemben is volt vasárnap. Szinte birkóztam a puskával, majd vizet facsartam a Scott-kulcsból hogy elfordítsam, és már attól féltem, hogy tényleg letöröm a csövet. Visszafele sem volt jobb.
Közben ez egy Suhl, a vadászpuskák városából, rajta van Herr Waffenschmidt, ezt még akkor csinálták, amikor még a németek németek voltak, és a kelet-németek csinálták az örökkévalóságnak, nem holmi költséglefaragó és agyonoptimalizáló zsugori kapitalisták, és a beütők alapján ez négyből a legmagasabb minőségi osztályba tartozik - állítólag. (Atyaég, milyen lehet a többi?!)
Ennek (m)ilyennek kell lenni?
loksi67
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: loksi67 »

hetvegen nagykal puska verseny buzsakon. ha valaki indittatast erez 100/150/200ra löni allva feltamasztas nelkül akkor szivesen latjuk :-)

puska sulya tavcsövel együtt vadasz puska max 4,2kg, sütes minimum 907gr, sziluett puska max 4,6kg, sütes nincs szabalyozva, biztonsagos legyen

kaliber 243 tol felfele

IMSSU Nagykaliberű Puska OB
IMSSU - Országos Bajnokság verseny
2024-10-27 Buzsák

Verseny típusa: Nemzetközi 200m
Divízió: Nemzetközi 200m - NK Sziluett puska, Nemzetközi 200m - NK Vadász puska

Szervező:
Városi Lövészklub Tatabánya (51173/2002)
Helyszín: LZ Lőtér
MDLSZ és a Tatabánya Városi Lövészklub

IMSSU 200méteres nagykaliberű puska

Országos Bajnokság 2024

Ideje: 2024-10-27 /vasárnap/

Helye: Buzsák LZ lőtér

Nevezés: 2024-10-23ig /tatabá[email protected]/

Verseny kezdete: 9-óra

Eredményhirdetés: a verseny vége után fél órával

Versenyszám: Nagykaliberű Vadász puska

Nagykaliberű Sziluett puska

Kategóriák: Férfi, Női, Senior, Supersenior

Szabályok: az érvényes IMSSU és MDLSZ szabálykönyv szerint

Díjazás: I-III érem, oklevél

Nevezési díj: 5000 Ft./versenyszám

Infó: Palkó Gábor +36309190445

ui.: Büfé nincs
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Minnél drágább annál jobb az érzés.
Azért a két puska nem egy kategóriában indul.
Nézz meg egy Izs-t az sem leányálom.
A tapasztalatom szerint a sportra készített puskák, finomabban működnek, persze a vadászatra készültek is egy árkategória felett.

Poresz írta: 2024.10.22. 15:32 Kérdésem van! Egy billenőcsövű puskának mennyire illik finoman nyílnia és záródnia?

Vadásztanfolyamon egy Rizzini vizsgabockkal lövetnek engem és a többieket. Nem kotyog, nem csörög, nem zörög, finoman jár. Az túlzás, hogy a cső a saját súlyától lebillen a Scott-kulcs elfordítása után, de nem kell nagy erő a lebillentéséhez. Öröm kézbevenni.

Ellenben montecarlo fórumtárs által mutatott Simson Suhl mod. 100E az én kezemben is volt vasárnap. Szinte birkóztam a puskával, majd vizet facsartam a Scott-kulcsból hogy elfordítsam, és már attól féltem, hogy tényleg letöröm a csövet. Visszafele sem volt jobb.
Közben ez egy Suhl, a vadászpuskák városából, rajta van Herr Waffenschmidt, ezt még akkor csinálták, amikor még a németek németek voltak, és a kelet-németek csinálták az örökkévalóságnak, nem holmi költséglefaragó és agyonoptimalizáló zsugori kapitalisták, és a beütők alapján ez négyből a legmagasabb minőségi osztályba tartozik - állítólag. (Atyaég, milyen lehet a többi?!)
"..."
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.22. 15:32 Kérdésem van! Egy billenőcsövű puskának mennyire illik finoman nyílnia és záródnia?

Az olcsó török duplák néha borzasztóan nehezen nyílnak. Fórumtárs éles gumis átalakítása amit kézbe vettem ráadásul rövid is, kisebb erőkarral, számomra már csak nehezen volt kinyitható. Nem “kicsit nehezen”, hanem konkrétan alig bírtam vele. Ingyen sem kéne kategória.

Vadász tanfolyamos Rizzini nem nyilt ki végig magától, de majdnem. Nem rossz!

Azt se felejtsük el, hogy a belső kakasos fegyvereknél más élmény felhúzott, és más elcsettentett formában kinyitni - ezt is vegyük figyelembe, amikor összehasonlítgatunk.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

van egy ősi izs12 a szekrényemben
kb 3-4 éve kicsit tönkrement (végigrepedt az előagy, amit ótvar módon dákttéppel rögzítettem, ...továbbá előfordult vele néhányszor, hogy az első lövés leadására bebiztosítódott)
nem ér annyit az egész, hogy költsek rá
gondoltam; tönkrehasználom, azután 1×űen leadom
az el6ározás óta nem is takarítom
azóta kiment a csövön gerlézés során minimum 30 kg ólom, meg lőttem vele acélsörétet is de még mindig műxik
na az kotyog, meg annyira lötyög, hogy lefittyen a cső saját súlyától, ha elhúzom a scottkulcsot

volt az asszony szekrényében egy izs27 sporting
azt azért adta el, mert miután én kilőttem a csövén minimum 60 kg ólmot, ő még mindig bírkózott vele, ha használni akarta, de nekem sem volt könnyű a művelet [kieg.: meg egyébként is nehéz volt neki (...az eszköz súlyáról van szó)]
lehet, h nem kellett volna olajoznunk, és akkor bekopott volna
de kihangsúlyoznám, hogy NEM a scottkulcs elfordítása volt a kihívás

a JÓ, az valahol a kettő között helyezkedik el
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.10.22. 18:46 Az olcsó török duplák néha borzasztóan nehezen nyílnak. Fórumtárs éles gumis átalakítása amit kézbe vettem ráadásul rövid is, kisebb erőkarral, számomra már csak nehezen volt kinyitható. Nem “kicsit nehezen”, hanem konkrétan alig bírtam vele. Ingyen sem kéne kategória.

Vadász tanfolyamos Rizzini nem nyilt ki végig magától, de majdnem. Nem rossz!

Azt se felejtsük el, hogy a belső kakasos fegyvereknél más élmény felhúzott, és más elcsettentett formában kinyitni - ezt is vegyük figyelembe, amikor összehasonlítgatunk.
Nagyon nem mindegy, hogy felhúzott kakassal, vagy már elsütött állapotban nyitod ki.
Megfeszített kakasnál a berettám kinyílik a cső súlyától, elsütve már csak kb a negyedéig.

Bár ez alig ha számít, úgyis sütés után nyitogatod. :)

Nem tudom ez alapján meglehet e határozni egy puska minőségét, de az, hogy eltalálod e a korongot az nem ezen fog múlni az biztos. ;)
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.10.22. 15:23 Lengyeleknél van bőven. De mibe akarod tenni?
Most mérem fel, hogy a fórumon már emlegetett blanklock device csak szobadísz lesz mint gyűjtött műszaki érdekesség és akkor keményen alkudok, vagy akár némi használati értéke is lehet.
gvass1 írta: 2024.10.22. 15:23 Amúgy meg .22 Lang Knall tkp., csak erősebbre töltve - ugyanolyan, mint a 9 mm R Knall és a 9x17 hentespatronok viszonya.
Na, akkor már ezt is tudom. Eddig kimaradt ez nekem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Nagyon tanulságos, amikor az IWA-n egymás után akár több tucat sörényest lenyitogathat-csattogtathat az ember. Olyankor jön ki, hogy vannak már olyan törökök, amik külsőre, felületkezelésre, faanyagra (szemre) már nagyon ott vannak. DE a feeling a cucc manipulálásakor nagyon nem az, mint a többször annyiba kerülő olasz modelleknél.

Még. És már volt olyan török, ami itt is kezdett odaérni.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.10.23. 16:24 Nagyon tanulságos, amikor az IWA-n egymás után akár több tucat sörényest lenyitogathat-csattogtathat az ember. Olyankor jön ki, hogy vannak már olyan törökök, amik külsőre, felületkezelésre, faanyagra (szemre) már nagyon ott vannak. DE a feeling a cucc manipulálásakor nagyon nem az, mint a többször annyiba kerülő olasz modelleknél.

Egyébként a szememben abszolút pozitív és megsüvegelendő, hogy az egykor körberöhögött törökök - Desszert Sas! -, nem ragadtak le az olcsó vackok gyártásával, hanem fejlődnek. Van aki erre nem képes vagy nem hajlandó.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.10.23. 16:24 Nagyon tanulságos, amikor az IWA-n egymás után akár több tucat sörényest lenyitogathat-csattogtathat az ember. Olyankor jön ki, hogy vannak már olyan törökök, amik külsőre, felületkezelésre, faanyagra (szemre) már nagyon ott vannak. DE a feeling a cucc manipulálásakor nagyon nem az, mint a többször annyiba kerülő olasz modelleknél.

Szvsz. azok rövidesen árban is oda fognak érni. A török tulaj nem hülye, és Yilmaz Özdemir-nek is meglesz a felismerés, hogy ha az ő fegyvere esztétikumban, minőségben és funkcionálisan 95%-ban ott van mint a régi nagy nevű olasz-német-francia fegyvergyáraké, akkor miért is adná fele áron, ha eladhatja közel annyiért is?
Poresz
Veterán
Veterán

Én nem tudom hogyan sikerült összehoznom, de ha Paul Harrel nem hal meg - és nem válik fegyveres körökön kívül is ismertté a búcsúvideója -, valószínűleg a mai napig sem tudnék a létezéséről. Közben azt látom, hogy rajtam kívül senkinek sem kell bemutatni, hogy ki ő. - Ki volt ő?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.10.23. 17:18 Szvsz. azok rövidesen árban is oda fognak érni. A török tulaj nem hülye, és Yilmaz Özdemir-nek is meglesz a felismerés, hogy ha az ő fegyvere esztétikumban, minőségben és funkcionálisan 95%-ban ott van mint a régi nagy nevű olasz-német-francia fegyvergyáraké, akkor miért is adná fele áron, ha eladhatja közel annyiért is?
Azért nem, mert az árképzés jelentős része a BRAND megléte. Brandépítésből még elég bénácskák.

És hiteles 100+-éves múltat is nehéz a semmiből csinálni.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.23. 17:26 Azért nem, mert az árképzés jelentős része a BRAND megléte. Brandépítésből még elég bénácskák.

Azért most a Canik biztos egy polccal feljebb került, hogy azzal lőtt a John Wick.
De abszolút egyetértek, legtöbb dolognál a presztízs az, ami igazán eladhatóvá teszi és tolja az árat.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.10.23. 17:26 Azért nem, mert az árképzés jelentős része a BRAND megléte. Brandépítésből még elég bénácskák.

Na ja, makes sense.
Hacsak nem jutnak el oda egyre többen a minőségi terek cuccok gyártói közül, hogy kooperálnak egy nagy brand-el, lást Winchester. És akkor a történetben kábé mindenki jól jár, a brand is, a gyártó is, a vásárló is.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.10.23. 18:28 Na ja, makes sense.
Hacsak nem jutnak el oda egyre többen a minőségi terek cuccok gyártói közül, hogy kooperálnak egy nagy brand-el, lást Winchester. És akkor a történetben kábé mindenki jól jár, a brand is, a gyártó is, a vásárló is.
Az pont a brand kinullázása, alávetettség.

Ki ismeri a HS Produkt márkát? Senki.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.10.23. 18:36 Az pont a brand kinullázása, alávetettség.

Plusz amikor elkezdenek sutyorogni arról, hogy: "A Browning, Winchester valójában nem is itt készül…" - Úgy igazán ez egyik félnek sem ideális.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.23. 17:22 Én nem tudom hogyan sikerült összehoznom, de ha Paul Harrel nem hal meg - és nem válik fegyveres körökön kívül is ismertté a búcsúvideója -, valószínűleg a mai napig sem tudnék a létezéséről. Közben azt látom, hogy rajtam kívül senkinek sem kell bemutatni, hogy ki ő. - Ki volt ő?
Nézd meg a Frequently Asked Questions videói közül az egyiket, ott elmagyarázza.

Az az ember egy legenda. Nulla bulkshit, semmi promóció, hihetetlen tapasztalat, és mindent bemutat, tesztekkel erősít meg vagy cáfol. A stílusa kinek bejön, kinek nem, de egy igazi gentleman. Olyan választékosan beszél angolul, mintha nyelvtan tanár lenne Cambridge-ből, mégis nagyon érthetően, nem urizálva - csak az akcebtusbol mondanád meg hogy amerikai. A retorika és artikuláció Cicerót es TV bemondókat megszégyenítő - vágás nélkül tud szépen, nem alszol bele módon , érdekesen és tartalmásan végig tolni fél órát. Finom humorérzék. Kicsit old shool, de mindent elnézünk neki, annyira tud, és olyan rendes, becsületes ember. És ki más lő autóból, vagy paplan alól ágyban , ha ilyen nézői kérdést kap. Ne osztja az észt, hogy “szerintem” így meg úgy, mint a sok okoskodó nagy arc, hanem azt mondja - Good question - let’s find out, és kipróbálja, kamera előtt.

Amiért meg tetszeni fog - még Poresznél is Poreszebb, ha valamit részletesen el szeretne magyarázni ;) “from the dawn of time” - Ádámtól és Évától - hangzik a kritika. És az a vicc, hogy valahogy mégdem unalmas. Mágia. Akkora sztorijai vannak, hogy regényt lehetne írni belőle. Az utolsó egy hónapban zsinórban végignéztem több tucatnyi, közel 100 videóját (SOHA nem csináltam eddig ilyet), és nem volt unalmas. Minden részterületen van jobb, de ilyen polihisztort még nem láttam. Ólyat se, aki ennyire érthetően tudja elmagyarázni a dolgokat, amiről azt hiszed, hogy tudod, de ő 10x jobban tudja, és mindig tanulsz valamit.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

HÁROMSZÁZ BÉELKÁ szteroidokon?:-)
Új szubszonikus lőszer az AR-15-platformra: .338 ARC
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-szu ... a-338-arc/

(Nyilván ez is kihal 5 éven belül.)

Kép
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.10.23. 18:36 Az pont a brand kinullázása, alávetettség.

Gyártóként hogy járt jobban, ha kizárólag IM Metal / HS Produkt-ként akarta volna eladni a fegyvereit vagy miután a Springfield nevet rányomták?
Valószínűleg sokszorosa lett a forgalmuk, és a hízásnak indult számlaegyenleg sok mindenért kárpótolta a céget is, és a dolgozóit is.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.10.24. 07:26 Gyártóként hogy járt jobban, ha kizárólag IM Metal / HS Produkt-ként akarta volna eladni a fegyvereit vagy miután a Springfield nevet rányomták?
Valószínűleg sokszorosa lett a forgalmuk, és a számlaegyenleg sok mindenért kárpótolta a céget is, és a dolgozóit is.
EZ esetben ez összejött, ezer másik esetben viszont bukta lett.

De még ez esetben is a kontrollt a bevezetett névtulajdonos importőr tartja a kezében. Azt kell gyártanod, amit az akar, ha te akarsz fejleszteni valamit, azt nem tudod eladni az ismert név nélkül.

(És gyanítom a profit nagyobbik része is a Springfield Armorynál realizálódik...)

---
Vessük ezt össze egy másik szomszédos kicsi ország műanyagfröccsöntő kisiparosának termékével, ami végig megtartotta a nevét, ami harang:-).
Poresz
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.10.24. 07:26 Gyártóként hogy járt jobban, ha kizárólag IM Metal / HS Produkt-ként akarta volna eladni a fegyvereit vagy miután a Springfield nevet rányomták?
Valószínűleg sokszorosa lett a forgalmuk, és a hízásnak indult számlaegyenleg sok mindenért kárpótolta a céget is, és a dolgozóit is.
Ezt nem vitatta senki.
Arról van szó, hogy HS Produktként most is alig ismert a legfontosabb piacon, miközben az az érdekük, hogy olyan saját jogon és saját néven (el)ismert gyártó legyenek, mint a Beretta és a CZ.
Biztos vagyok benne, hogy a menedzsment és a mérnökség már tépte a haját olyasmi miatt, amit a Springfiled Armoury kért vagy követelt marketingszempontból.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.24. 07:49
Biztos vagyok benne, hogy a menedzsment és a mérnökség már tépte a haját olyasmi miatt, amit a Springfiled Armoury kért vagy követelt marketingszempontból.
Gugli: "Grip Zone meme"
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.24. 07:49 Ezt nem vitatta senki.
Arról van szó, hogy HS Produktként most is alig ismert a legfontosabb piacon, miközben az az érdekük, hogy olyan saját jogon és saját néven (el)ismert gyártó legyenek, mint a Beretta és a CZ.
Így viszont 2023-ban 103 millió EUR árbevétele volt a HS Produkt-nak, ami 41,5 milliárd Ft. A fontos kérdés az, hogy hogyan tudott volna a cég nagyobb bevételt és profitot hozni, ha saját brand-el próbálkozik, vagy az ismert módon a Springfield szárnyai alatt? Én tippelek az utóbbira, de mint Gvass is írta, ez nem minden esetben így van, lásd Klokk.
De valszeg ez a történet is sokkal-sokkal összetettebb mint hogy így kívülről 2 perc guglizás után meg lehessen ítélni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Mit lehet kezdeni egy Hämmerli 208-assal, amiben a 22LR eldurrant úgy, hogy ledobta a hüvelyfeneket, és a hüvely benne ragadt a csőben, hogy semmi nincs belőle kijjebb a csőfarnál, nincs mit és hogyan megfogni, hogy kihúzzuk?

Van házibarkács megoldás, vagy ne próbálkozzunk, irány a fegyvermester?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.10.24. 12:29 Mit lehet kezdeni egy Hämmerli 208-assal, amiben a 22LR eldurrant úgy, hogy ledobta a hüvelyfeneket, és a hüvely benne ragadt a csőben, hogy semmi nincs belőle kijjebb a csőfarnál, nincs mit és hogyan megfogni, hogy kihúzzuk?

Szemből a tisztítóvesszüt bedugva nem akad meg a hüvely maradékában? Rézkefés fejjel?
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

AndyA írta: 2024.10.24. 12:29 Mit lehet kezdeni egy Hämmerli 208-assal, amiben a 22LR eldurrant úgy, hogy ledobta a hüvelyfeneket, és a hüvely benne ragadt a csőben, hogy semmi nincs belőle kijjebb a csőfarnál, nincs mit és hogyan megfogni, hogy kihúzzuk?

Menetfúró jutott eszembe (igazából először dugóhúzó), de inkább a fegyvermester.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

szán levesz, megfelelő méretű facsavar beleteker a sárgaréz hüvelypalástba, fogóval kihúz.
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

gvass1 írta: 2024.10.24. 12:38 szán levesz, megfelelő méretű facsavar beleteker a sárgaréz hüvelypalástba, fogóval kihúz.
https://www.obi.hu/facsavarok/lux-suell ... /p/3073087
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.24. 12:38 szán levesz, megfelelő méretű facsavar beleteker a sárgaréz hüvelypalástba, fogóval kihúz.
Igen, ilyesmin gondolkodtam én is, de inkább rákérdeztem, nehogy kárt tegyünk a fegyverben.

Köszi!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

saletromsav megizeli a rezet a szalmiakszesz meg a cinket :roll:
AndyA írta: 2024.10.24. 13:44 Igen, ilyesmin gondolkodtam én is, de inkább rákérdeztem, nehogy kárt tegyünk a fegyverben.

Köszi!
ingyom bingyom tálib-e?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Ja, forró vas-klorid oldattal is ki tudja oldani a rezet. A sósav-hidrogénperoxid keverék is jó, az hidegen is hat, és ha mákja van, megmarad a famarkolat.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.10.24. 16:21 Ja, forró vas-klorid oldattal is ki tudja oldani a rezet. A sósav-hidrogénperoxid keverék is jó, az hidegen is hat, és ha mákja van, megmarad a famarkolat.
Vagy szemből belelő egy másik .22-vel, a lövedék majd kimozdítja a beszorult hüvelyt... :roll: :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fegyverek minőségbiztosítása terén bizony EZEKBŐL A RÉGI JÓ DOLGOKBÓL MÁR NEM MARADT SEMMI...:-((

https://tiboru.substack.com/p/a-hires-cari-ukaz

"Megparancsolom, hogy Kornil Beloglasovot, a Tulai Fegyvergyár tulajdonosát korbácsolják meg és kolostorba küldjék dolgozni, mivel ő, a gazember megengedte magának, hogy az Uralkodó csapatainak használhatatlan puskákat és fegyvereket adjon el. Frol Fuks főellenőrt szintén meg kell korbácsolni és elődje után száműzni, mivel ő az alkalmatlan fegyvereket vizsgálati jellel látta el. "

folytatás a linken!
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

gvass1 írta: 2024.10.25. 12:21 Fegyverek minőségbiztosítása terén bizony EZEKBŐL A RÉGI JÓ DOLGOKBÓL MÁR NEM MARADT SEMMI...:-((

"Megparancsolom, hogy Kornil Beloglasovot, a Tulai Fegyvergyár tulajdonosát korbácsolják meg és kolostorba küldjék dolgozni, mivel ő, a gazember megengedte magának, hogy az Uralkodó csapatainak használhatatlan puskákat és fegyvereket adjon el. Frol Fuks főellenőrt szintén meg kell korbácsolni és elődje után száműzni, mivel ő az alkalmatlan fegyvereket vizsgálati jellel látta el. "

folytatás a linken!
A vodka adag megvonása, azért kicsit durva...😏
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.25. 12:21 Fegyverek minőségbiztosítása terén bizony EZEKBŐL A RÉGI JÓ DOLGOKBÓL MÁR NEM MARADT SEMMI...:-((

folytatás a linken!
Jessz!

Tiboru rulez!
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

folytatás a linken!
Tudom, hogy itt én vagyok a vérző szívű libsi, de engem a házépítős része fogott meg leginkább...
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

theHassan írta: 2024.10.25. 13:33 Tudom, hogy itt én vagyok a vérző szívű libsi, de engem a házépítős része fogott meg leginkább...
Meg hogy az új tulaj lelki érzékenységére is odafigyelt: "ne sértődjön meg" :lol:
Poresz
Veterán
Veterán

Kapcsolódó érdekesség:
31 M. szakadthüvely-kihúzó.jpg
31 M. szakadthüvely-kihúzó.jpg (41.03 KiB) Megtekintve 3887 alkalommal
"Egy, a töltényhüvely fenékrészével megegyező alakú peremes részből, egy hozzá csavarmenettel kapcsolódó tüskéből és egy hüvelyből áll. Ha a golyószóró töltényűrében bennmarad egy leszakadt fenekű töltényhüvely palástja, akkor a szakadt hüvely kihúzót a töltényűrbe toljuk, és a zárat előrecsapatjuk. Ekkor a hüvelyvonó beleakad a peremes részbe, és a zár hátrahúzásakor azt is húzza magával. A peremes résszel együtt mozduló kúpos tüske elkezdi szétnyomni a kívül menettel ellátott, oldalról felhasított hüvelyt, amely belekapaszkodik a töltényhüvely belsejébe, és azt magával húzza." - A 31 M. Solothurn golyószórók: a 8 mm-es 31 M. és a 7,92 mm űrméretű 43 M. golyószóró (Regia Militia Hungarorum)
Poresz
Veterán
Veterán

folytatás a linken!
A régi kéken ezt még én idéztem a PKLV Kft. honlapjáról*, és a hozzáadott munkám az eredeti előkeresése volt:
Cári ukáz 1723. jan. 11..png
(Itt sajnos nem találtam meg.)

* Az innen másolható szöveg gépi fordítása alapján nem bízom a fordítás pontosságában, mert fegyvermestereket emlegetnek ott, ahol a gépi fordítás szerint írnokok szerepelnek.
Józsi bácsi írta: 2024.10.25. 12:30 A vodka adag megvonása, azért kicsit durva...😏
…ez pedig gvass1 poénja volt. :)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.25. 23:02 A régi kéken ezt még én idéztem a PKLV Kft. honlapjáról*, és a hozzáadott munkám az eredeti előkeresése volt:
Cári ukáz 1723. jan. 11..png
(Itt sajnos nem találtam meg.)

* Az innen másolható szöveg gépi fordítása alapján nem bízom a fordítás pontosságában, mert fegyvermestereket emlegetnek ott, ahol a gépi fordítás szerint írnokok szerepelnek.

…ez pedig gvass1 poénja volt. :)
Nyilvánvaló fake. Viszonylag jó minőségű, de akkor is fake.

Igen tudok oroszul. Igen utánsjartam, mert túl jó volt, hogy igaz legyen. Az eredetit jól fordítottak, sokkal jobban, mint az AI. Es a vodka pont hogy nem fordítási híba, vagy Gvas élcelődése, hanem benne van az orosz eredetiben hogy “megvonni a vasárnapi felest” :lol: a szóban forgó személyek sem mind kitaláltak - de van, aki 100 évvel korábban élt ;) upsz… az eredeti oroszban nagyon konkrétan Azov(igen, az az Azov) tengerre száműzetés szerepelt - a bibi, hogy akkor nem is az oroszoké volt Azov , hanem az Oszmán birodalomé. És írógéppel írták az ukázt -really? ;)

Szoval az eredeti is fake volt . Teljesen nyilvánvalóan sz . Tipp: orosz vidéki műszaki egyetemi prank, Tomszkij Politech vagy hasonló műintézmény, a kilencvenes években.

Az orosz propaganda nem tegnap kezdte ;) semmi sem változott - 20 éve, és ma is ugyanúgy elhiszik sokan.

Itt a részletes debunk:
https://dzen.ru/a/Y8rHi9VL8FnueiPg
IMG_1199.jpeg
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.26. 00:01 Nyilvánvaló fake. Viszonylag jó minőségű, de akkor is fake.

Igen tudok oroszul. Igen utánsjartam, mert túl jó volt, hogy igaz legyen. Az eredetit jól fordítottak, sokkal jobban, mint az AI. Es a vodka pont hogy nem fordítási híba, vagy Gvas élcelődése, hanem benne van az orosz eredetiben hogy “megvonni a vasárnapi felest” :lol: a szóban forgó személyek sem mind kitaláltak - de van, aki 100 évvel korábban élt ;) upsz… az eredeti oroszban nagyon konkrétan Azov(igen, az az Azov) tengerre száműzetés szerepelt - a bibi, hogy akkor nem is az oroszoké volt Azov , hanem az Oszmán birodalomé. És írógéppel írták az ukázt -really? ;)

Szoval az eredeti is fake volt . Teljesen nyilvánvalóan sz . Tipp: orosz vidéki műszaki egyetemi prank, Tomszkij Politech vagy hasonló műintézmény, a kilencvenes években.

Az orosz propaganda nem tegnap kezdte ;) semmi sem változott - 20 éve, és ma is ugyanúgy elhiszik sokan.

Itt a részletes debunk:

IMG_1199.jpeg
Köszi, ez érdekes kiegészítés volt, ez is a "Se non e vero, e ben trovato " kategória.
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.10.26. 00:01 Nyilvánvaló fake. Viszonylag jó minőségű, de akkor is fake.
[…]
Itt a részletes debunk:
Ez nem egy kiegészítés, hanem egyáltalán ezért volt értelme, hogy ez szóba került.

Egy az emberi gondolkodást ösztönösen vagy tudatosan jól ismerő valaki felcsalizta a horgát “Régen minden jobb volt!” és “I. Nagy Péter cár még rendet tudott tartani és tartott is!” nosztalgiával. Mi pedig bekaptuk és rajtavesztünk.

Lehet, hogy ez egy ártalmatlan tréfaként indult, de most már jóindulatú és jóhiszemű emberek akaratukon kívül - és akaratukkal ellentétesen - nettó hülyeséget terjesztenek. - Én is, pedig bennem megvolt az igény, hogy a forráshoz eljussak.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.26. 08:27 Ez nem egy kiegészítés, hanem egyáltalán ezért volt értelme, hogy ez szóba került.

Egy az emberi gondolkodást ösztönösen vagy tudatosan jól ismerő valaki felcsalizta a horgát “Régen minden jobb volt!” és “I. Nagy Péter cár még rendet tudott tartani és tartott is!” nosztalgiával. Mi pedig bekaptuk és rajtavesztünk.

Lehet, hogy ez egy ártalmatlan tréfaként indult, de most már jóindulatú és jóhiszemű emberek akaratukon kívül - és akaratukkal ellentétesen - nettó hülyeséget terjesztenek. - Én is, pedig bennem megvolt az igény, hogy a forráshoz eljussak.
+1
Konkrétan Oroszországban tudományos cikkekben és könyvekben idézték , mint a minőségbiztosítás korai példáját. Magukat komolynak nevező szakemberek is benyelték, mert nem álltak meg egy pillanatra. Mekkora esélye van egy, a nyelvet nem is beszélő külföldinek? Közel nulla.

Ezért is érdemes óvatosan kezelni az (itt offtopik és tabu ) keleti híreket. Meg igazából minden hírt. Ha egy ártalmatlannak indult tréfával ennyire meg lehet vezetni az embereket, akkor vajon mit tud a tudatos propaganda, pénzzel és szakemberekkel? :roll:

Attól még egy jól megírt, szórakoztató , és üzenetet hordozó kurvajó sztori. ;) A Brénai Muzsikusok sem egy oknyomozó riport, mégis rohadtul igaza van a Grimm testvéreknek, vicces, és szeretjük. 8-)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Valaki keresett 1911-et.

Két érdekes példányt is láttam ma a Fronnerben, ahová bementem apróságot venni + nyálat csorgatni

Egy hagyományosnak mondható Colt, 9x19ben:
IMG_1222.jpeg
Nem is vészes 250 000-ért !

És egy ritka 6”, tisztára olyan, mint a Longslide a Terminator 1-ben”
IMG_1221.jpeg
Ennek megfelelő s horror ár is, 950 000
Tud valaki valamit erről a vasról?

Ezen kívül az ember szemet mindig vonzza egy Sztecskin - laza 900 000 forintért
IMG_1219.jpeg
Az eladó azt mondta, két napja hoztak…. szerintem hiába pofátlanul drága, nem sokáig fog a vitrinben lakni ;)

És - sajnos nem sokkal olcsóbban - olyan pisztoly, ami nem csak gyűjtői érdekesség, hanem valóban jó is :
IMG_1220.jpeg
Ha olcsóbb lenne, kéne - kevés pontosabb 9x19 szolgálati pisztolyt gyártottak, mint a P210. De 830 000 :o

Szerencsére ma megúsztam egy doboz lőszer árából a boltlátogatást… pedig veszélyes hely!
Válasz küldése