1. melléklet a 2004. évi XXIV. törvényhez
Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400024.tv - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
1. melléklet a 2004. évi XXIV. törvényhez
Bizony 1 ezer darabig semmi nem változik.
B1-et kapott, és a szöveg szerint az is, nem öntöltő, hogy B5 legyen, de ismétlő.gvass1 írta: ↑2024.10.21. 14:09 1. melléklet a 2004. évi XXIV. törvényhez
Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400024.tv - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
Heee?AndyA írta: ↑2024.10.21. 14:31 B1-et kapott, és a szöveg szerint az is, nem öntöltő, hogy B5 legyen, de ismétlő.
Akkor ezzel be is lehet íratni a fegyverútlevélbe? Volt valami kavarás, hogy B1 oda nem mehet. Vagy az a régi kategória szerinti B1, amit át kellene csinálni B5-re, mert most az az öntöltő, és itt kavarodtam meg a B1-es kategóriával, az "új" B1 mégis simán beíratható?
Rendben: mi volt a történet, mi volt a munka menete, azaz: mit kell tennem?
Ez még a jsz-nál is érthetetlenebb...sama írta: ↑2024.10.21. 15:04 itt a hivatalos info október 24 től https://www.omvk.hu/hir/fegyvertartas-i ... valtozasok
Egyébként pont a sörétes lőszer az, amiből valaki biztosan 8 ezret akar tárolni 20 sörétes puskához.
Az a baj, hogy én értem. - Amit nem értek, hogy az OMVV minek örül? Vélhetően a BM jól becsapta a kezdeményezőt.
A mondandód szempontjából nem releváns, de Igaly Diána, és sajnos már nem él.aksurv írta: ↑2024.10.21. 17:10 Egyébként pont a sörétes lőszer az, amiből valaki biztosan 8 ezret akar tárolni 20 sörétes puskához.
Maga helyzet nincs meg, hogy valaki kizárólag 20 sörétest tartson.
Ha egy Egely Diana vadászna iis, akkor se lenne szüksége 20 shotira.
Bazi bonyolult lett volna ehelyett a 10 000-re való javítás, akár úgy hogy kizárólag vadászati célra tartott fegyvereknél, hogy biztosan érezzük, hogy mennyire is számítunk valójában.
Becsapta... nemtom... van az a szociológiai alaptétel, hogy soha ne feltételezz rosszindulatot, ha az inkompetencia is megfelelő magyarázat... ehm...Poresz írta: ↑2024.10.21. 17:13 Az a baj, hogy én értem. - Amit nem értek, hogy az OMVV minek örül? Vélhetően a BM jól becsapta a kezdeményezőt.
Hipotetikusan van egy Glock 19-esem és egy Remington 700-asom.
1.000 db lőszer esetén ez lehet 50 db (1 doboz) 9 mm Luger és 950 db .308 Win. lőszer. Vagy 500-500 db. 0-1.000 db között tologatható a csúszka.
1.001 db lőszer esetén lehet 801 db 9 mm Luger és max. 200 db .308 Win. lőszerem. Szélsőséges esetben 800 db lőszerrel kevesebb golyós puskalőszer kategóriában.
Ez így, ebben a formában csak a puskagyűjtő és alig lövő vadászoknak jó. “Van tizenegy golyós puskám, tök jó, hogy lehet 2.200 db lőszerem, pláne, hogy különböző a kaliberük!”
Ez már annyira bonyolult, hogy ilyet nem lehet hülyeségből csinálni. Ahogy működő svájci órát sem lehet csak úgy véletlenül összehibázni. Ezen gondolkodni kellett.
Nyugodjon békében. Ő volt a legnagyobb sörétes itthon ezért említetten az ő nevét.
Elírtam. A legkevésbé sem tiszteletlenségnek szántam.
Eközben a jogszabály írói:TotoHU írta: ↑2024.10.22. 08:53 Most jövök az igrendről beiratás apropóján. Rákérdeztem, hogy is van ezzel a lőszerrel?
Az ügyintéző azt mondta, a nekik adott rövid oktatáson azt mondták, hogy kiterjesztően kell értelmezni a limitet. Az alapeset az ezer darab úgy, mint eddig, ezen belül nem néznek semmit. Az ezres limiten felül felül pedig kaliberenként nézik szorzókat, és azzal nem foglalkoznak hogy valami pisztoly kaliberű vagy puskalőszer, ugyan úgy kaliberenként 200, kivéve a sörétes ahol 400.
És jah, a sportlövőkre szerintük se gondolt senki amikor a jogszabályt írta.
Mondjuk ez pont a legnépszerűbb 12/76-nál nem kiterjesztő hanem megszorító értelmezés, mert ha van 5 db sörétesem ebben a kaliberben akkor ha kaliberenként nézzük, akkor csak 400 lőszerem lehet pluszban? És hát persze a joxabály sem ezt írja, szóval itt bőven lesznek még problémák.
Ez a _kaliberenkénti_ értelmezés az, amit ha írásba adnák (sosem fogják), már mehetne is toll-papír vonalon az ügyészségnek. Olyan nyilvánvalóan jogellenes.TotoHU írta: ↑2024.10.22. 08:53 Most jövök az igrendről beiratás apropóján. Rákérdeztem, hogy is van ezzel a lőszerrel?
Az ügyintéző azt mondta, a nekik adott rövid oktatáson azt mondták, hogy kiterjesztően kell értelmezni a limitet. Az alapeset az ezer darab úgy, mint eddig, ezen belül nem néznek semmit. Az ezres limiten felül felül pedig kaliberenként nézik szorzókat, és azzal nem foglalkoznak hogy valami pisztoly kaliberű vagy puskalőszer, ugyan úgy kaliberenként 200, kivéve a sörétes ahol 400.
Mondjuk ez pont a legnépszerűbb 12/76-nál nem kiterjesztő hanem megszorító értelmezés, mert ha van 5 db sörétesem ebben a kaliberben akkor ha kaliberenként nézzük, akkor csak 400 lőszerem lehet pluszban? És hát persze a joxabály sem ezt írja, szóval itt bőven lesznek még problémák.
Elvileg ha van 5db 12-es sörétesed, akkor 5x400 sörétes lőszered lehet.TotoHU írta: ↑2024.10.22. 08:53 Most jövök az igrendről beiratás apropóján. Rákérdeztem, hogy is van ezzel a lőszerrel?
Nincs a jogszabályban kaliber, ne lássunk oda olyat, ami nincs!smith15 írta: ↑2024.10.22. 09:33 Elvileg ha van 5db 12-es sörétesed, akkor 5x400 sörétes lőszered lehet.
Viszont ha van 3 db 12-es és 2 db 16-os, akkor kérdéses számomra, hogy hogy kell számolni. Mert a fáma jellegről (jogszerűen tartott sörétes lőfegyverről) szólt, nem említet kalibert. Ergo itt akkor nem 3x400 12-es és 2x400 16-os, hanem 5x400 12-es és 16-os vegyesen?
Vagy valamit nem jól értelmeztem?
Senki nem tudja. Várunk valami hivatalos állásofoglalásra, de ez a része a te értelmezésed szerint helyes szerintem is. A táblázatom is így számol.smith15 írta: ↑2024.10.22. 09:33 Elvileg ha van 5db 12-es sörétesed, akkor 5x400 sörétes lőszered lehet.
Viszont ha van 3 db 12-es és 2 db 16-os, akkor kérdéses számomra, hogy hogy kell számolni. Mert a fáma jellegről (jogszerűen tartott sörétes lőfegyverről) szólt, nem említet kalibert. Ergo itt akkor nem 3x400 12-es és 2x400 16-os, hanem 5x400 12-es és 16-os vegyesen?
"Szombat este 1,5 liter pálinka per fő" jogszabály..
Szia,smith15 írta: ↑2024.10.22. 09:33 Elvileg ha van 5db 12-es sörétesed, akkor 5x400 sörétes lőszered lehet.
+1Kojak írta: ↑2024.10.22. 10:11 Tragikomikusnak tartom, hogy hoznak egy jogszabály módosítást, és művelt, a fegyverjogban alapvetően jártas emberek hetekig próbálják megfejteni, hogy mit is jelent.
Mint amikor érettségi után a diákok beszélik át a feladatok megoldásait.
-Neked mi jött ki a hármas feladatra?
-432.
-Nekem -16.
-
Az a baj, hogy itt a helyzet:Kojak írta: ↑2024.10.22. 10:11 Tragikomikusnak tartom, hogy hoznak egy jogszabály módosítást, és művelt, a fegyverjogban alapvetően jártas emberek hetekig próbálják megfejteni, hogy mit is jelent.
Mint amikor érettségi után a diákok beszélik át a feladatok megoldásait.
-Neked mi jött ki a hármas feladatra?
-432.
-Nekem -16.
-
És akkor még nem beszéltünk a vegyes csövű puskákról.
Az jogilag golyós...de valóban igaz, hogy akkor annak lőszere hova számít és miért. És a drillingek, esetleg 3-féle kaliberrel? LOL
Valaki homályosítson fel légyszi, hogy miért vannak a csőhosszra és a fegyver teljes hosszára ennyire ráfixálva a jogalkotók? Mitől paráznak, ha sportlövő szerintük túl rövid csövű puskát birtokol? Hogy felhaszálják bűnözésre? Terrorcselekményre? Arra egyébként is illegális cuccokat fognak használni a bűnözők, pont lesz.rják hogy milyen kategóriába esik, akkor nem tökmindegy?
Az egészet én sem értem. Állítólag egységes az UNIO-n belül a fegyverjog, mégis vannak más-más jogértelmezések. Példának okáért a következő:TotoHU írta: ↑2024.10.22. 16:04 Valaki homályosítson fel légyszi, hogy miért vannak a csőhosszra és a fegyver teljes hosszára ennyire ráfixálva a jogalkotók? Mitől paráznak, ha sportlövő szerintük túl rövid csövű puskát birtokol? Hogy felhaszálják bűnözésre? Terrorcselekményre? Arra egyébként is illegális cuccokat fognak használni a bűnözők, pont lesz.rják hogy milyen kategóriába esik, akkor nem tökmindegy?
Vadászatnál a lövedék sebessége/energiája miatt még csak-csak értem hogy nehessen rövid csövű puskával vadászni, a lövedékek sebessége és esése jelentősen rosszabb egy 30 centis csőből mint egy centisből, és ez már tényleg befolyásolhatja a sebzést, ölőhatást.
Na de a sportlövőnél, aki 15-25 méterre lövöldöz, ott mitől tartanak?
Beteszem a Glockomat egy konverziós szettbe, és máris előállt az A7 kategória mérete, csak a konverziós készlet miatt ugye nem vonatkozik rá a szabályozás.
1. Valószínűleg hagyománytiszteletből. Mire odáig jut valaki, hogy belekontárkodhasson a fegyverjogba akár egy utolsó senki kodifikátorként, addigra az előző generációtól már önkéntelenül eltanulta mit kell és illik gondolni.TotoHU írta: ↑2024.10.22. 16:04 Valaki homályosítson fel légyszi, hogy miért vannak a csőhosszra és a fegyver teljes hosszára ennyire ráfixálva a jogalkotók? Mitől paráznak, ha sportlövő szerintük túl rövid csövű puskát birtokol? Hogy felhaszálják bűnözésre? Terrorcselekményre? Arra egyébként is illegális cuccokat fognak használni a bűnözők, pont lesz.rják hogy milyen kategóriába esik, akkor nem tökmindegy?
Vadászatnál a lövedék sebessége/energiája miatt még csak-csak értem hogy nehessen rövid csövű puskával vadászni, a lövedékek sebessége és esése jelentősen rosszabb egy 30 centis csőből mint egy centisből, és ez már tényleg befolyásolhatja a sebzést, ölőhatást.
Na de a sportlövőnél, aki 15-25 méterre lövöldöz, ott mitől tartanak?
Beteszem a Glockomat egy konverziós szettbe, és máris előállt az A7 kategória mérete, csak a konverziós készlet miatt ugye nem vonatkozik rá a szabályozás.
...és mi van, ha egy ilyen fegyvert a 30-as tárral behozol?Mex írta: ↑2024.10.22. 17:18 Az egészet én sem értem. Állítólag egységes az UNIO-n belül a fegyverjog, mégis vannak más-más jogértelmezések. Példának okáért a következő:
Itthon az általam készített fegyver egytől egyig B9-es kategóriát kap. Ugyanez a fegyver Németországban simán csak B kategória.
Szintén itthon ebbe a fegyverbe csak 10-es tárat rakhatsz, mert ha csatlakoztatsz egy oylan tárat a fegyverhez, ami 10-nél több lőszert tud befogadni (nem kell töltött tárnak lenni), a fegyver kategóriája megváltozik A6-osra, amit meg nem birtokolhatsz.
Ugyanez Németországban úgy működik, hogy a B kategóriás fegyvert ugyanúgy 10-es tárral veheted meg, és használhatod, mint itt, náluk a tiltott eszközök között van a 10-esnél nagyobb kapacitású tár. DE...
Besétálsz a helyi kormányhivatalba (ott nem a rendőrség foglalkozik a fegyverügyekkel), és azt mondod az előadónak, hogy szeretnél tiltott eszközt birtokolni, és használni. Megkérdezik, hogy mire gondoltál. Előadod, hogy sportlövő vagy, és olyan versenyeken szeretnél indulni, ahol szükség van a nagyobb tárkapacitásra, ezért szeretnél 30-as tárakat venni. Erre az előadó a kezedbe nyom egy engedélyt, hogy te birtokolhatsz 30-as tárakat.
Ugye érzitek a különbséget?
Pontosan. Itt el kell vinni szemlére, és ha én hülye, 30-as tárral viszem, mert azt kaptam hozzá, A6. Ha 10-es tárral viszem, vagy nem viszek tárat, B9. Onnantól pedig csak 10-es tárral adom el.
Lehet hogy sokkal prózaibb oka van ennek. Nézzük meg, mi történt a tartható lőszerszám emeléssel. Ennél nyakatekertebb, idiótább módon nem is lehetett volna ezt megvalósítani.
B9 vs A6 téma szépsége: a szekrényemben jelenleg kettő .223-as sportpuska lakik. Az egyik régi B7, a másik új B9. Mind a kettő működik a 30-as AR tárakkal. Namost a B9 közelébe sem merem vinni a 30-as tárat, ami egyébként teljesen jogszerűen van nálam a B7-es kategóriájú fegyveremhez.
De a cseheknél csinálták meg legokosabban, legpolgárbarátabban ezt az EU-jogharmonikázást tárak tekintetében IS.Mex írta: ↑2024.10.22. 17:18 Az egészet én sem értem. Állítólag egységes az UNIO-n belül a fegyverjog, mégis vannak más-más jogértelmezések. Példának okáért a következő:
Itthon az általam készített fegyver egytől egyig B9-es kategóriát kap. Ugyanez a fegyver Németországban simán csak B kategória.
Szintén itthon ebbe a fegyverbe csak 10-es tárat rakhatsz, mert ha csatlakoztatsz egy oylan tárat a fegyverhez, ami 10-nél több lőszert tud befogadni (nem kell töltött tárnak lenni), a fegyver kategóriája megváltozik A6-osra, amit meg nem birtokolhatsz.
Ugyanez Németországban úgy működik, hogy a B kategóriás fegyvert ugyanúgy 10-es tárral veheted meg, és használhatod, mint itt, náluk a tiltott eszközök között van a 10-esnél nagyobb kapacitású tár. DE...
Besétálsz a helyi kormányhivatalba (ott nem a rendőrség foglalkozik a fegyverügyekkel), és azt mondod az előadónak, hogy szeretnél tiltott eszközt birtokolni, és használni. Megkérdezik, hogy mire gondoltál. Előadod, hogy sportlövő vagy, és olyan versenyeken szeretnél indulni, ahol szükség van a nagyobb tárkapacitásra, ezért szeretnél 30-as tárakat venni. Erre az előadó a kezedbe nyom egy engedélyt, hogy te birtokolhatsz 30-as tárakat.
Ugye érzitek a különbséget?
Nekem a tárkapacitás fétisizálása is érthetetlen.
+1WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 08:49 Nekem a tárkapacitás fétisizálása is érthetetlen.
Ha egyszer jogosult vagy egy lőfegyvert tartani, végtelen darab 10es tártal, akkor miben lesz más, ha 20as (vagy 30as) tárad van hozzá..?
Elvileg nagyobb tűzgyorsaságot tudsz elérni.WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 08:49 Nekem a tárkapacitás fétisizálása is érthetetlen.
Ha egyszer jogosult vagy egy lőfegyvert tartani, végtelen darab 10es tártal, akkor miben lesz más, ha 20as (vagy 30as) tárad van hozzá..?
Igen. És? Mit befolyásol egy legálisan tartott(!) fegyvernél, hogy 20 lövést 20, vagy 21 másodperc alatt tudsz leadni?
Mert tapasztalt fegyverhasználó vagy, és nem az íróasztal mellett képzelődsz. - Láttál már bárkit lőtéren versenyezni vagy csak egy kis szabadidős lövészeten azok közül, akik ténylegesen részt vesznek a jogalkotásban? (Most nem azokra gondolok, akiket kényszeredetten meghívnak és akikkel muszájból eljátszák a társadalmi egyeztetést.)
Ez olyan szentigaz, hogy máglyán égetnek meg érte a Teve utca belső udvarán!WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 11:12 Én úgy gondolom, hogy az egész közigazgatásra ráférne a bürokráciacsökkentés. A hajam égnek áll, amikor a hivatalos levelek körmomdataiból alig lehet kihalászni az érdemi választ.
Fegyvertartásnál én így egyszerűsítenék:
Bear pisztolyt akar tartani. Oké, akkor ellenőrízzük Beart:
- Előélet: nincs, és nem volt ellene olyan bizonyított eljárás, ami kizárja a fegyvertartást. Gyorshajtás belefér, fegyveres rablás nem.
- Eü: lát, hall, érez, nem fogja magát lábon lőni.
- Fegyverismeret & kezelés rendben.
Ha minden O.K., akkor Bear megkapja a stemplit, tarthat pisztolyt és vehet pisztolylőszert. Bármilyet. Ha megbízunk benne annyira, hogy lehet egy 9x19 pisztolya 1000 lőszerrel, akkor min változtat, ha vesz egy doboz .22LR lőszert a lőtéri puttyogáshoz?
Ki szeretné próbálni Petya 357esét, hát vesz egy doboz 357es lőszert, és a lőtéren ellövi Petya 357esével.
Sőt, Petya kölcsön is adhatja neki, elvégre pisztoly-pisztoly, a társadalom engedélyt adott neki pisztoly tartására.
Acénak szülinapja lesz, kéne neki valamit venni; nyakkendőt nem hord, könyve már van kettő is, de hoppá, most vett egy 44Magnumot, veszek hozzá neki 100 darab prémium lőszert, annak biztosan örülni fog!
Egyetemista klubtárs készül a kiskal pontlövész versenyre, nem veti fel a pénz, veszek neki egy konzerv Eley-t, úgyis azt használ, hadd legyen mivel gyakorolnia!
+1WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 11:12 Én úgy gondolom, hogy az egész közigazgatásra ráférne a bürokráciacsökkentés. A hajam égnek áll, amikor a hivatalos levelek körmomdataiból alig lehet kihalászni az érdemi választ.
+1WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 11:12 Fegyvertartásnál én így egyszerűsítenék:
- Előélet: nincs, és nem volt ellene olyan bizonyított eljárás, ami kizárja a fegyvertartást. Gyorshajtás belefér, fegyveres rablás nem.
Ha minden O.K., akkor Bear megkapja a stemplit, tarthat pisztolyt és vehet pisztolylőszert. Bármilyet. Ha megbízunk benne annyira, hogy lehet egy 9x19 pisztolya 1000 lőszerrel, akkor min változtat, ha vesz egy doboz .22LR lőszert a lőtéri puttyogáshoz?
Ki szeretné próbálni Petya 357esét, hát vesz egy doboz 357es lőszert, és a lőtéren ellövi Petya 357esével.
Sőt, Petya kölcsön is adhatja neki, elvégre pisztoly-pisztoly, a társadalom engedélyt adott neki pisztoly tartására.
Acénak szülinapja lesz, kéne neki valamit venni; nyakkendőt nem hord, könyve már van kettő is, de hoppá, most vett egy 44Magnumot, veszek hozzá neki 100 darab prémium lőszert, annak biztosan örülni fog!
Egyetemista klubtárs készül a kiskal pontlövész versenyre, nem veti fel a pénz, veszek neki egy konzerv Eley-t, úgyis azt használ, hadd legyen mivel gyakorolnia!
Ez az osztrák modell, annyival kiegészítve, hogy EÜ, mert az osztrákoknál ez ismeretlen fogalom.WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 11:12 Én úgy gondolom, hogy az egész közigazgatásra ráférne a bürokráciacsökkentés. A hajam égnek áll, amikor a hivatalos levelek körmomdataiból alig lehet kihalászni az érdemi választ.
Ja, és nincs fegyver kölcsönadás. Adásvétel van, ahol hat hét (!!!) a bejelentési idő. Ha nem tetszik, azalatt visszaadja a fegyvert a "kölcsönadónak", és összetépik a papírokat. Ennyi.WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 11:12 Én úgy gondolom, hogy az egész közigazgatásra ráférne a bürokráciacsökkentés. A hajam égnek áll, amikor a hivatalos levelek körmomdataiból alig lehet kihalászni az érdemi választ.
A tárkapacitás korlátozása a jogalkotói dilettantizmus és fegyvergyűlölet netovábbja, ami a 2015-ös párizsi terrortámadás után tombolt Európában. Főleg, hogy pl. a B9-es kategóriájú BTS 15-ömhöz teljesen jogszerűen csatlakoztathatok ilyen "Pentagon" fantázianevű tártartót by FAB Defense, ami 5 db 10-es tárat fog egybe. Így meg is tartom a 10-es korlátozást, de villámgyorsan ötször tárat is tudok cserélni és gyakorlatilag 50-et tudok vele lőni. És akkor a tárkapacitás korlátozás meg "bekaphassa". Adtak a sz.rnak egy pofont.WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 08:49 Nekem a tárkapacitás fétisizálása is érthetetlen.
Ők ezt nem tudják, és boldog tudatlanságban élnek, hogy elrendeztek valamit. Úgyhogy vissza az elejére: "jogalkotói dilettantizmus és fegyvergyűlölet netovábbja".TotoHU írta: ↑2024.10.23. 15:23 A tárkapacitás korlátozása a jogalkotói dilettantizmus és fegyvergyűlölet netovábbja, ami a 2015-ös párizsi terrortámadás után tombolt Európában. Főleg, hogy pl. a B9-es kategóriájú BTS 15-ömhöz teljesen jogszerűen csatlakoztathatok ilyen "Pentagon" fantázianevű tártartót by FAB Defense, ami 5 db 10-es tárat fog egybe. Így meg is tartom a 10-es korlátozást, de villámgyorsan ötször tárat is tudok cserélni és gyakorlatilag 50-et tudok vele lőni. És akkor a tárkapacitás korlátozás meg "bekaphassa". Adtak a sz.rnak egy pofont.
A 60 cm-es méret alatti idiotizmus is érthetetlen, mert vesz az ember egy konverziós kitet a Glockhájoz (Micro Roni, FAB) és máris funkcionálisan megkapta ugyanazt a kompakt méretet, csak úgy már legális.
Szia,
Ez nagyjából a hozzá nem értő faszság kategóriaja, keverve a más tehene zöldebb okoskodással.Poresz írta: ↑2024.10.23. 11:25 +1
Mivel minden rendszer célja önmaga fenntartása, magyar viszonyok között nem bevethető az észt* megoldás - de igény az volna rá! -, hanem legalisan meg kell vesztegetni őket: nyugdíjazni kell őket fizetésük összegének megfelelő nyugdíjjal.
* "A magyar közigazgatás két alfaja a Gizike-Mancika vonalon tevékenykedő irodista nő, és a macho kultúránknak megfelelően felettük diszponáló, a korabeli TSZ-elnökök színvonalán bonbon-konyak vonalon mozgó férfi önkormányzati garnitúra. Valami tényleg van még bennük a Habsburg örökségből. A birodalmi szemlélet, és az ezzel párosuló arrogancia.
Az észt közigazgatás igen alaposan Mancikátlanítva van. Fájó kimondani, de kirúgták őket. Ahogy otthon is kéne. Helyettük most van mindenkinek chip-es igazolványa és megszűnt a hagyományos hivatalosdi és önkormányzatosdi, okmányirodásosdi és földhivatalosdi. Hogy kicsit egyértelműbben fogalmazzak. A valamikori tanácsok, nem úgy alakultak át, hogy ugyanaz a gárda kitette az önkormányzat táblát. Hanem abban a túlburjánzott az emberek életére rátelepülő hivatali formában MEGSZŰNT az egész. Jelentős megtakarításokat teremtve ezzel a költségvetés számára mellesleg.
Nem nagyon látni 35 évnél idősebb embert a közigazgatásban. Nincsenek ezek a jovális, elvtársból itt maradt, vállon veregetős urak. És a szemüvegkeretük felett jelentőségteljesen felpillantó, vállukon átvetett kosztümkabátban előterjesztéseket javítgató potentát feleségek, civilben szociális otthon igazgatónők. Számomra a közigazgatásnak ez a Magyarországon tovább élő hagyománya a kapun belüli munkanélküliség fehérgalléros verziója. A mai technológiai fejlettség szintjén semmi szükség nincs a hivatalok többségére és kiváltképpen nincs szükség arra a világra, amikor magukat mindig igen-igen elfoglaltnak és zaklatottnak mutató ügyintézők irodájának falán ehhez hasonló, viccesnek szánt feliratok vannak:
[Kép hiányzik, lásd linken.]
Mert ez a magyar közigazgatás igazi folklórja, és ettől az örökségtől kellene/lehetne megszabadulni mondjuk az észt példa alapján. Lépnénk egyet előre a rendszerváltásban… Mondjuk abban, hogy többé nem lehetne a közigazgatást a hatalom kiterjesztett fenyegető karmaként használni.
Persze látom a kihívásait a lánglelkű, ifjú észt közigazgatásnak is. Sok a világmegváltó forradalmár, nagyon erős a lelketlen projektszemlélet, tele vannak ambícióval, jól fésült fiatalemberek lötyögnek az öltönyeikben, van ennek is egy kellemes arroganciája. Mindent azonnal akarnak, elsők akarnak lenni mindenben. Lesz még ezzel gond, de az egyértelmű, hogy a jól ismert packázós hivatali világ nem örökítődött át." - e-stonia (Tallinban.blog.hu)
Utóirat: ez a blogbejegyzés már több mint tíz éves, és még mindig nem történt semmi.
+1
Szia Bel,
Osztrák modell, mondom...WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 20:03 Szia Bel,
pontosan, ezeket lehet "finomhangolni".
Amit lényegesnek tartok az az, hogy ha egyszer alkalmasnak találtak pisztoly tartására, akkor tarthassál (vehessél) bármilyen pisztolyt, és pisztolylőszert.
A jogsi analógiája:
Átmentél a szükséges vizsgálatokon/vizsgákon, megkaptad a B-kategóriás jogsit.
Azzal bármelyik B-kat autót vezetheted, bármilyen üzemanyagot vehetsz.
Mivel van egy hivatalos kártyád arról, hogy alkalmas vagy rá, és neked azt szabad.
Pont ugyanez lenne a logikus a fegyvereknél is.
Sőt, én gázriasztóknál is így egyszerűsítenék; a kapott engedély alapján jogosult vagy gázriasztó fegyvert viselni, és pont.
BÁRMELYIK gázriasztó fegyvert, amit a PKLVH gázriasztónak minősített!
Sőt, ha már így belejöttünk az egyszerűsítésbe : mi értelme van a sportpisztolyokat, és vadászpuskákat külön kezelni?
Alapvetően eleve mi szükség bármilyen engedélyre egy szabadon vásárolható eszköz hordásához?WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 20:03 Szia Bel,
Amit lényegesnek tartok az az, hogy ha egyszer alkalmasnak találtak pisztoly tartására, akkor tarthassál (vehessél) bármilyen pisztolyt, és pisztolylőszert.
A jogsi analógiája:
Mivel van egy hivatalos kártyád arról, hogy alkalmas vagy rá, és neked azt szabad.
Sőt, én gázriasztóknál is így egyszerűsítenék; a kapott engedély alapján jogosult vagy gázriasztó fegyvert viselni, és pont.
Sőt, ha már így belejöttünk az egyszerűsítésbe : mi értelme van a sportpisztolyokat, és vadászpuskákat külön kezelni?
Pláne egy olyan "engedélyre", amit egy 13 éves gyerek is gond nélkül megkapott.
WildBear23 írta: ↑2024.10.23. 20:03 Szia Bel,
A jogsi analógiája:
Zsír köszi!
ez azért izgi téma, mert itt a délkeleti végen van (de legalábbis néhány éve még volt) egy olyan értelmezés, mely szerint nem is lehet kölcsönadni olyan fegyvert senkinek, amin nincs érvényes műszaki --> csak olyat vihet lövész B műszakiztatni, aminek még nem járt le, holott lövész A legálisan birtokol6 olyat, aminek meg már lejárt
Van benne valami valóság morzsa . A police.huról letölthető sztenderd (nem kötekedő az a formátum!) nyomtatványokon is az áll, hogy “fegyver …. aminek a műszaki állapotát érvényes műszaki tanúsítvánnyal igazolja”.szöged írta: ↑2024.10.24. 17:50 ez azért izgi téma, mert itt a délkeleti végen van (de legalábbis néhány éve még volt) egy olyan értelmezés, mely szerint nem is lehet kölcsönadni olyan fegyvert senkinek, amin nincs érvényes műszaki --> csak olyat vihet lövész B műszakiztatni, aminek még nem járt le, holott lövész A legálisan birtokol6 olyat, aminek meg már lejárt
montecarlo írta: ↑2024.10.24. 19:04 Sziasztok,
így a folyamat vége felé közelitve lenne egy kérdésem. Nemrég megbeszéltük, hogy a tárolóhely miatt nem kell adott lakcímre bejelentkezni.
A fegyverek beiratásához kell? Teve utcában szeretném intézni, állandó lakcímem jelenleg messze van.
Screenshot_20241024_184827_Adblock Browser.jpg
Vinni kell a fegyvert is, amin osszenézik a sorozatszámot az MKH kártyával. Plusz kell a kék könyv, a rajtengedély, az adásvételi, a szöveccségi ajánlás, no és ofkorsz a barna könyv amibe tintával beírják a fegyvered adatait.
Akkor lesz nekem szerelt lőszeres fegyverem, ha a feketelőporral töltött egyenesfalú hüvelyt muzeálissá nyilvánítják...TotoHU írta: ↑2024.10.24. 22:07 Vinni kell a fegyvert is, amin osszenézik a sorozatszámot az MKH kártyával. Plusz kell a kék könyv, a rajtengedély, az adásvételi, a szöveccségi ajánlás, no és ofkorsz a barna könyv amibe tintával beírják a fegyvered adatait.
A személyi+lakcímkártyával megfelelve egy komplett pakkot kell a rendőr elé tenni beiratáskor.
Utóbbi esetében mi a tosznak kell az első kettő? Nálunk sosem kérik, joxabály sincs rá, hogy kérni kell.
A BDSM vonalhoz meg annyit tennék hozzá, hogy sportlövészet ezen része pontosan ugyanaz 1 db fegyverrel és 19db fegyverrel. Így az egy fegyverre jutó orális örömök arányainak optimalizálása sokunk számára a logikus következő lépés mármint a beletörődés után
Ön marha! (C) TrauPetya357 írta: ↑2024.10.25. 08:33 A BDSM vonalhoz meg annyit tennék hozzá, hogy sportlövészet ezen része pontosan ugyanaz 1 db fegyverrel és 19db fegyverrel. Így az egy fegyverre jutó orális örömök arányainak optimalizálása sokunk számára a logikus következő lépés mármint a beletörődés után
(ugyanakkora BDSM /sok vas << ugyanakkora BDSM/egy vas)
A BDSM konszenzuális, és megválaszthatom, hogy a nádpálca melyik végén legyek, és hogy bilincselnek vagy bilincselek.Petya357 írta: ↑2024.10.25. 08:33 A BDSM vonalhoz meg annyit tennék hozzá, hogy sportlövészet ezen része pontosan ugyanaz 1 db fegyverrel és 19db fegyverrel. Így az egy fegyverre jutó orális örömök arányainak optimalizálása sokunk számára a logikus következő lépés mármint a beletörődés után
(ugyanakkora BDSM /sok vas << ugyanakkora BDSM/egy vas)
Eldöntheted, hogy akarsz-e fegyvert. Nem kötelező beszállni ebbe a BDSM buliba...
+1
Tűpontos.
Az ellentmondás szerintem itt az, hogy a fegyver a gyári válltámaszával kinyitott állapotban sem éri el a 60 centiméter hosszt(517mm). Ezért alapvetően szintén a hatályos jogszabály szerint is rövid kategóriába kellene esnie:7. alkategória: az a vállból történő lövésre tervezett félautomata tűzfegyver, amelynek hossza – behajtható, összehajtható vagy betolható, avagy szerszámok nélkül eltávolítható válltámasz segítségével – a működőképesség megtartása mellett 60 cm alá csökkenthető.
28. rövid lőfegyver: olyan lőfegyver, amelynek csöve nem haladja meg a 30 cm hosszúságot, vagy amelynek teljes hossza nem haladja meg a 60 centimétert;
Jól gondolod, de nem jól értelmezik.Otisz írta: ↑2024.10.28. 16:46 Sziasztok,
Hátha itt vannak olyan okos emberek akik megcáfolnak. Szerintem ebben az esetben ellentmondás van.
Az eset a hírhedt VZ 61-es géppisztoly. A PKLV állásfoglalása, hogy az új szabályozás A7 kategóriájába esik, ezért nem engedélyezhető. Ami a jogszabály szerint:
Az ellentmondás szerintem itt az, hogy a fegyver a gyári válltámaszával kinyitott állapotban sem éri el a 60 centiméter hosszt(517mm). Ezért alapvetően szintén a hatályos jogszabály szerint is rövid kategóriába kellene esnie:
Rosszul gondolom? Köszi előre is!
A BSDM azért túlzás, én az engedélyes fegyvertartást inkább egy hisztis barátnőhöz hasonlítanám.
Csak itt már az a baj, hogy nem jónéhány logikátlan, de egyértelmű hülyeség van, hanem logikátlan ÉS értelmezhetetlen/ több féle képpen értelmezhető hülyeség van, amiket maga a rendőrség sem tart be vagy nem egyformán értelmezik a különböző kapitányságok (vagy kapitányságon belül se). És amíg nincs baj, addig nincs baj, de ha egyszer jön valaki, aki másképp értelemezi és végig tudják vinni úgy az ügyedet, na akkor szopóroller.WildBear23 írta: ↑2024.10.28. 18:44 A BSDM azért túlzás, én az engedélyes fegyvertartást inkább egy hisztis barátnőhöz hasonlítanám.
Jó vele a szex, jól főz, el lehet venni a nyugdíját(*), cserébe van pár logikátlan f.szsága, amiket ha elfogadsz, egész kellemesen együtt lehet élni vele.
Hangtompítós AK, pumpálós sörétes, sorozatlövő Glock(**), gyermekkorunkban max. álmodozhattunk róla..
(*) vicc volt
(**) ez is
Persze, jó lenne lenevelni a hisztiről.
Szia,smith15 írta: ↑2024.10.29. 07:46 Csak itt már az a baj, hogy nem jónéhány logikátlan, de egyértelmű hülyeség van, hanem logikátlan ÉS értelmezhetetlen/ több féle képpen értelmezhető hülyeség van, amiket maga a rendőrség sem tart be vagy nem egyformán értelmezik a különböző kapitányságok (vagy kapitányságon belül se). És amíg nincs baj, addig nincs baj, de ha egyszer jön valaki, aki másképp értelemezi és végig tudják vinni úgy az ügyedet, na akkor szopóroller.
Persze, egyik oldalról örülünk ennek is, de azért nehéz példát hozni, hogy hol rosszabb.
A BDSM jelleg az számomra az igrend-sportlövő bántalmazó jellegű kapcsolatából fakad. Az egész viszonyrendszer egy olyan kapcsolati dinamika, azol az egyik fél - és kizárólag az egyik fél - rendszeresen vagy alkalomszerűen erőszakot alkalmaz-, vagy alkalmazhat a másik féllel szemben.WildBear23 írta: ↑2024.10.28. 18:44 A BSDM azért túlzás, én az engedélyes fegyvertartást inkább egy hisztis barátnőhöz hasonlítanám.
Metakérdés: belőlük mennyi van?Petya357 írta: ↑2024.10.29. 08:30 De az átlag Joe - aki nem akar extra egzotikus fegyvert/vitatott kalibert, vagy 3 tárolóhelyet 4 címen - csak megveszi a Glockjat, az csinálja amit mond neki a klubelnök, elmegy dokihoz, tejjel, meglövi a minősítést, és csókolom. Él boldogan, ameddig meg nem hal.
A speciális estek kapnak nagy visszhangot - pont amiatt, mert különlegesek. A tipikus koca-sportlövő klubtag élete meglehetősen eseménytelen.
Pont ezért nem BDSM: ez pont egy sima bántalmazó kapcsolat. (A BDSM-ben lehet alávetettség, megalázás, lelki és fizikai fájdalomokozás, de konszenzuális.)TotoHU írta: ↑2024.10.29. 08:57 A BDSM jelleg az számomra az igrend-sportlövő bántalmazó jellegű kapcsolatából fakad. Az egész viszonyrendszer egy olyan kapcsolati dinamika, azol az egyik fél - és kizárólag az egyik fél - rendszeresen vagy alkalomszerűen erőszakot alkalmaz-, vagy alkalmazhat a másik féllel szemben.
Ebben a viszonyrendszerben a potenciális erőszaktevő a rendőrség (visszavon, megbüntet, eljárást indít, vagy ezeket kilátásba helyezi) akivel szemben az erőszakot elkövetik vagy legalábbis az erőszakot kilátásba helyezik, az pedig a sportlövő. Aki viszont önként, saját elhatározásából lép bele ebbe a viszonyrendszerbe, a dolog ettől hasonlít a BDSM-re.
+1 sztem jól látod.