Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Re: Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Poresz írta: 2024.10.29. 09:05 Metakérdés: belőlük mennyi van?
Rendben, ismerem az otthonvédelmi sportlövész típusát: egy, nagyon esetleg két fegyverrel rendelkező 30-60 éves férfi, aki parázik a magyar közdisznóságtól, és így megoldja.
Plusz van néhány önmegvalósító/megélhetési sportlövész, azaz élsportoló, akikről simán elhiszem, hogy a fegyver csak egy olyan célszerszám számukra, mint esztergályosnak az esztergagép: lehessen vele jól dolgozni, más nem érdekli, és kész.
De itt a fórumon, lőtéren, versenyen és a két egyesületemben azt látom, hogy legtöbbünk az amatőr (kényszer)sportoló, gyűjtő és tuningoló keveréke. - Ez mintavételi hiba?
IMHO túl gondolod. Nem kell ehhez taxonómia.

Szerintem ebből a szempontból 2 féle sportlövő van idehaza:

a) versenyző, aki komolyan sportol, ez alatt nem azt értem, hogy milyen jól lő vagy nem jól lő, az eredményei és a tudása nem lényeges - hanem azt, hogy a kötelező minősítések a sokszorosát meglövi, önként, mert szereti az adott szakágat, szeret sportolni, és szeret versenyezni. Estleg kombinálja a rendszeres edzést a ritka, de rendszeres versenyzéssel. Ergó - “igazándiból” sportol, a szó hétköznapi, laikusok által is érthető formájában. A sport számára nem (csak) eszköz, hogy fegyverhez jusson, hanem kisebb, vagy nagyobb mértékben, de önmagában is cél.

b) mindenki más, akinek másodlagos, semleges a sport , vagy egyenesen nyűg a minősítés, és elfogadja a sportlövősdi bürokráciát , mint szükséges rosszat. TÖKMINDEGY, miért - otthonvédelem , gyűjtés, hobbi, koca-lövészet , fegyvermánia, kompenzálás, mittomèn - tetszőleges kombinációban. A közös pont - ha lehetne máshogy éles fegyvere, nem a sportlövészetet választaná. De nem lehet.

A teljes barnakönyves sportlövő létszám kb 10e fő a három szövetsegnél. Ezt a Honvédelmi sportszövetség képviselője mondta, és hihető szám.

Az a) kategória saját becslésem szerint kb. a teljes létszám 10%át teszi ki. Lehet , hogy nem pont 10%, de egészben biztosan nem csak 2% és tuti nincs az 32% - hanem valahol a kettő között.

Ez a kb ezer ember az, aki kiváltaná a rajtengedélyt akkor is, ha teherautó platóról osztanák a fegyvert , és nem kellene hozzá semmilyen engedély
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Petya357 írta: 2024.10.29. 11:33 IMHO túl gondolod. Nem kell ehhez taxonómia.

a) versenyző, aki komolyan sportol, ez alatt nem azt értem, hogy milyen jól lő vagy nem jól lő, az eredményei és a tudása nem lényeges - hanem azt, hogy a kötelező minősítések a sokszorosát meglövi, önként, mert szereti az adott szakágat, szeret sportolni, és szeret versenyezni. Estleg kombinálja a rendszeres edzést a ritka, de rendszeres versenyzéssel. Ergó - “igazándiból” sportol, a szó hétköznapi, laikusok által is érthető formájában. A sport számára nem (csak) eszköz, hogy fegyverhez jusson, hanem kisebb, vagy nagyobb mértékben, de önmagában is cél.

b) mindenki más, akinek másodlagos, semleges a sport , vagy egyenesen nyűg a minősítés, és elfogadja a sportlövősdi bürokráciát , mint szükséges rosszat. TÖKMINDEGY, miért - otthonvédelem , gyűjtés, hobbi, koca-lövészet , fegyvermánia, kompenzálás, mittomèn - tetszőleges kombinációban. A közös pont - ha lehetne máshogy éles fegyvere, nem a sportlövészetet választaná. De nem lehet.

A teljes barnakönyves sportlövő létszám kb 10e fő a három szövetsegnél. Ezt a Honvédelmi sportszövetség képviselője mondta, és hihető szám.

Az a) kategória saját becslésem szerint kb. a teljes létszám 10%át teszi ki. Lehet , hogy nem pont 10%, de egészben biztosan nem csak 2% és tuti nincs az 32% - hanem valahol a kettő között.

Ez a kb ezer ember az, aki kiváltaná a rajtengedélyt akkor is, ha teherautó platóról osztanák a fegyvert , és nem kellene hozzá semmilyen engedély
Alapvetően egyetértek, de az arányt én azért picit magasabbra raknám. A mi egyesületünk nem-reprezentatív mintája alapján inkább 20% körülre, vagy akár valamivel magasabbra is.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Hogyan mondják szép hivatalosan angolul, hogy “16-os nyomtatvány”? Úgy, hogy az EU-s fegyvergyár sales-ese és customer service-e is félreérthetetlenül megértse: legális dologra akarom rábírni őket.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.29. 11:49 Hogyan mondják szép hivatalosan angolul, hogy “16-os nyomtatvány”? Úgy, hogy az EU-s fegyvergyár sales-ese és customer service-e is félreérthetetlenül megértse: legális dologra akarom rábírni őket.
Export/import permit?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.10.29. 11:48 Alapvetően egyetértek, de az arányt én azért picit magasabbra raknám. A mi egyesületünk nem-reprezentatív mintája alapján inkább 20% körülre, vagy akár valamivel magasabbra is.
Simán lehet 20%. Nem számoltam. Lehet, hogy UV filccel kéne huzni egy strigulát minden versenyen, UV lámpa a bejáthoz,, és akinek a homlokán sokkal több van mint 3 vonás, az komolyan gondolja.. :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Tűpontos.

Vadászoknál ez a 10% sztem 30-40% körüli.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.29. 12:03 Simán lehet 20%. Nem számoltam. Lehet, hogy UV filccel kéne huzni egy strigulát minden versenyen, UV lámpa a bejáthoz,, és akinek a homlokán sokkal több van mint 3 vonás, az komolyan gondolja.. :lol:
A cseheknél az össszes lőfegyvertartási eng. 80+%-a önvédelmi célú.

20% mindenki más. Sportlövő, vadász, gyűjtő.

Ez az épelméjű, egészséges arány valszeg.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Otisz »

Én ide vennék még egy C kategóriát aki aki ténylegesen meg szeretne tanulni jól bánni a fegyverekkel, életszerű szituációkban. A sport valóban egyfajta kényszer, mert máshogy polgárként nem tudna eszközhöz jutni, de az edzés részét komolyan veszi. Bár ezt valamennyire a B lefedi. :)
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Fortitu írta: 2024.10.29. 11:48 Alapvetően egyetértek, de az arányt én azért picit magasabbra raknám. A mi egyesületünk nem-reprezentatív mintája alapján inkább 20% körülre, vagy akár valamivel magasabbra is.
Azért azt se feledd hogy azt az egyesületet Te építetted, így értelemszerűen több olyan embert vonz be akik Hozzád hasonlóan ezt ténylegesen komolyan veszik, és lelkesíti őket a személyes példamutatásod és a hozzáállásod. Ezek nagyon fontos tényezők, egy karakteresebb vagy karizmatikusabb egyéniség aki emellé még hitelesen képvisel valamit, sok lelkes embert tud maga köré gyűjteni - nem csak a hozzám hasonló tróger LKNBF kényszer-sportlövőket. :-)
A középtávú terveimben ezért van bent pár SAS verseny is, nem azért mert egyébként a dinamikus lövészsportokért annyira lelkesednék, hanem mert nagyon klassz ahogyan ezt Bel képviseli és tök jónak tűnik amit itt látok belőle (verseny leírások, pályák, videók), ezért már engem is érdekel.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.10.29. 13:18 Azért azt se feledd hogy azt az egyesületet Te építetted, így értelemszerűen több olyan embert vonz be akik Hozzád hasonlóan ezt ténylegesen komolyan veszik, és lelkesíti őket a személyes példamutatásod és a hozzáállásod. Ezek nagyon fontos tényezők, egy karakteresebb vagy karizmatikusabb egyéniség aki emellé még hitelesen képvisel valamit, sok lelkes embert tud maga köré gyűjteni - nem csak a hozzám hasonló tróger LKNBF kényszer-sportlövőket. :-)
A középtávú terveimben ezért van bent pár SAS verseny is, nem azért mert egyébként a dinamikus lövészsportokért annyira lelkesednék, hanem mert nagyon klassz ahogyan ezt Bel képviseli és tök jónak tűnik amit itt látok belőle (verseny leírások, pályák, videók), ezért már engem is érdekel.
Egyelőre a szombatira gyere el inkább ;)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Otisz írta: 2024.10.29. 13:03 Én ide vennék még egy C kategóriát aki aki ténylegesen meg szeretne tanulni jól bánni a fegyverekkel, életszerű szituációkban. A sport valóban egyfajta kényszer, mert máshogy polgárként nem tudna eszközhöz jutni, de az edzés részét komolyan veszi. Bár ezt valamennyire a B lefedi. :)
Szia! Szerintem ez is b) :) szívnál a sportorvosival, ha nem lenne muszáj ? Na ugye 8-)

IMHO ez tök normális vágy - vállalhatóan megtanulni lőni.Szerencsére van rá lehetőség bőven. Csak akarni kell. Anyagilag nem kis teher, ez tény - de nem feltétlenül drágább, mint pl dohányozni.Idő? Idő mindig arra van, amit fontosnak tartunk… ha gyűjteni akarja az ember fia, akkor tök felesleges lőtérre járni . Ha használni , akkor viszont nagyon is releváns a képzés - akkor is, ha nem OB-EB-VB-Olimpia a cél
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.10.29. 13:49 Egyelőre a szombatira gyere el inkább ;)
Ja! Nem tervezgetni kell, hanem gyünni! 😉

egy ilyen verseny legalább ugyanannyira társasági esemény, mint sportrendezvény. Várunk szeretettel. Jó lesz ! 8-)
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.10.29. 13:49 Szia! Szerintem ez is b) :) szívnál a sportorvosival, ha nem lenne muszáj ? Na ugye 8-)

IMHO ez tök normális vágy - vállalhatóan megtanulni lőni.Szerencsére van rá lehetőség bőven. Csak akarni kell. Anyagilag nem kis teher, ez tény - de nem feltétlenül drágább, mint pl dohányozni.Idő? Idő mindig arra van, amit fontosnak tartunk… ha gyűjteni akarja az ember fia, akkor tök felesleges lőtérre járni . Ha használni , akkor viszont nagyon is releváns a képzés - akkor is, ha nem OB-EB-VB-Olimpia a cél
Nem mondom, hogy néha napján nem szalad át az agyamon, hogy inkább sakkozni kellene. :D
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Otisz írta: 2024.10.29. 14:00 Nem mondom, hogy néha napján nem szalad át az agyamon, hogy inkább sakkozni kellene. :D
Egykezes súlyemelés még jobb.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.29. 13:52 Ja! Nem tervezgetni kell, hanem gyünni! 😉

egy ilyen verseny legalább ugyanannyira társasági esemény, mint sportrendezvény. Várunk szeretettel. Jó lesz ! 8-)
Nem számít be a 3 versenybe, nemmegyek. :-) :twisted: 360 km és 4 óra autózás (+54 kg CO2 levegőbe juttatása) tényleg sok egy fél-egy óra just for fun-ért.
Plusz most vasárnap délután meg kell csinálnom egy munkát, és nem adom el otthon hogy se fél szombat, se fél vasárnap.
Csütörtökön Bp-ről hazafelé viszont Pátyra a gyorspontra megyek, ha esetleg jár arra valaki...
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára TotoHU 2024.10.29. 15:47-kor.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.29. 11:49 Hogyan mondják szép hivatalosan angolul, hogy “16-os nyomtatvány”? Úgy, hogy az EU-s fegyvergyár sales-ese és customer service-e is félreérthetetlenül megértse: legális dologra akarom rábírni őket.
Az osztrákok úgy hívják, hogy:

Erlaubnisschein gemäß §37 Abs. 1 Waffg 1996 zum Verbringen von Waffen/Munition aus der Republik Österreich.

Szívesen! :-D

Ami viszont hasznosabb lesz neked, hogy ott a két hivatkozás alatta zárójelben, miszerint 11(2)-es pont a 91/477/EWG irányelvből és a 10(2) a 93/15/EWG-ből. Ezeket megtalálod angolul is, akkor pedig alighanem ott lesz abszolút EU-hivatalos angol nyelven a doksi neve is.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Otisz írta: 2024.10.28. 16:46 Sziasztok,

Hátha itt vannak olyan okos emberek akik megcáfolnak. Szerintem ebben az esetben ellentmondás van.

Az eset a hírhedt VZ 61-es géppisztoly. A PKLV állásfoglalása, hogy az új szabályozás A7 kategóriájába esik, ezért nem engedélyezhető. Ami a jogszabály szerint:

Az ellentmondás szerintem itt az, hogy a fegyver a gyári válltámaszával kinyitott állapotban sem éri el a 60 centiméter hosszt(517mm). Ezért alapvetően szintén a hatályos jogszabály szerint is rövid kategóriába kellene esnie:

Rosszul gondolom? Köszi előre is!
Kicsit megkésve: nem feltétlen ellentmondás. A7 alkategóriájú rövid lőfegyver. Írja valahol a jogszabály, hogy az A7 csak hosszú lőfegyver lehet?
Attól még, hogy kinyitott állapotban sincs 60 centi, de összecsukva mondjuk 25, az 60 alatt lesz. Az sincs benne, hogy honnan kéne 60 alá menni. De a jogban járatosak majd reflektálnak rá, hogy a "60 alá" magában hordozza-e a 60 feletti kiindulást.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Chronicus Magnumitis írta: 2024.10.29. 18:05 Kicsit megkésve: nem feltétlen ellentmondás. A7 alkategóriájú rövid lőfegyver. Írja valahol a jogszabály, hogy az A7 csak hosszú lőfegyver lehet?
Attól még, hogy kinyitott állapotban sincs 60 centi, de összecsukva mondjuk 25, az 60 alatt lesz. Az sincs benne, hogy honnan kéne 60 alá menni. De a jogban járatosak majd reflektálnak rá, hogy a "60 alá" magában hordozza-e a 60 feletti kiindulást.
Igazából rosszul fogalmazták meg, mert kimaradt belőle az a rész, hogy alapból is 60 cm alatti. Ebben a formában igaza van Otisznak.
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

TotoHU írta: 2024.10.29. 13:18 Azért azt se feledd hogy azt az egyesületet Te építetted, így értelemszerűen több olyan embert vonz be akik Hozzád hasonlóan ezt ténylegesen komolyan veszik, és lelkesíti őket a személyes példamutatásod és a hozzáállásod. Ezek nagyon fontos tényezők, egy karakteresebb vagy karizmatikusabb egyéniség aki emellé még hitelesen képvisel valamit, sok lelkes embert tud maga köré gyűjteni - nem csak a hozzám hasonló tróger LKNBF kényszer-sportlövőket. :-)
Gyere. Szívesen láttunk, segítünk ahol tudunk.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.10.29. 18:05 Kicsit megkésve: nem feltétlen ellentmondás. A7 alkategóriájú rövid lőfegyver. Írja valahol a jogszabály, hogy az A7 csak hosszú lőfegyver lehet?
Én sem vagyok jogász, egyszerűen józan paraszti ésszel próbálom értelmezni a jogszabályban leírtakat. :) És ez a logika nálam azt mondja, hogy valamit csak úgy lehet valami alá csökkenteni ha kiinduló helyzetben azon a ponton volt, vagy meghaladta azt.

De érdekesség képpen a kérdést úgy tettem fel a Gyöngysor utcának, hogy válltámasz nélkül le lehet-e vizsgáztatni rövid lőfegyvernek. Mert úgy abszolút a méret alatt van és az "összecsukható" képességét is elveszti. Erre kaptam azt a választ, hogy mindegy, hogy van-e rajta vagy nincs támasz ez A7 kategória. Ami csak azért érdekes, mert alábbi fegyvert minden további nélkül meg lehet vásárolni.

https://magnumvadasz.hu/termek_reszlete ... 130_22271/'

A kérdésem viszont továbbra is adott, hogy ha nem lehet őket meggyőzni akkor hol lehet esetleg állásfoglalást kérni. Ki a felügyeleti szervük? Mert a weboldalukból ez nem derül ki.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

Otisz írta: 2024.10.29. 20:17 Én sem vagyok jogász, egyszerűen józan paraszti ésszel próbálom értelmezni a jogszabályban leírtakat. :) És ez a logika nálam azt mondja, hogy valamit csak úgy lehet valami alá csökkenteni ha kiinduló helyzetben azon a ponton volt, vagy meghaladta azt.

De érdekesség képpen a kérdést úgy tettem fel a Gyöngysor utcának, hogy válltámasz nélkül le lehet-e vizsgáztatni rövid lőfegyvernek. Mert úgy abszolút a méret alatt van és az "összecsukható" képességét is elveszti. Erre kaptam azt a választ, hogy mindegy, hogy van-e rajta vagy nincs támasz ez A7 kategória. Ami csak azért érdekes, mert alábbi fegyvert minden további nélkül meg lehet vásárolni.

https://magnumvadasz.hu/termek_reszlete ... 130_22271/'

A kérdésem viszont továbbra is adott, hogy ha nem lehet őket meggyőzni akkor hol lehet esetleg állásfoglalást kérni. Ki a felügyeleti szervük? Mert a weboldalukból ez nem derül ki.
egy sima kft
nem 6óság
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.10.29. 20:36 egy sima kft
nem 6óság
Csak az egyetlen hely az országban ahol végeznek lőfegyver vizsgáztatást. :)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Otisz írta: 2024.10.29. 21:35 Csak az egyetlen hely az országban ahol végeznek lőfegyver vizsgáztatást. :)
+1

Ezen sokan szeretnek rugózni , hogy #nemhatóság. És?
Mi a gyakorlati haszna? Teljesen mintegy, ha nincs alternatívája. :roll:
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

Petya357 írta: 2024.10.29. 21:39 +1

Ezen sokan szeretnek rugózni , hogy #nemhatóság. És?
Mi a gyakorlati haszna? Teljesen mintegy, ha nincs alternatívája. :roll:
mi a teendő, ha X szolgáltató kft alkalmazottja nem szolgáltat rendesen?

megkeresed a főnökét, és rinyálsz annak
majd annak a főnökét is, ha szükséges
és így tovább
aztán ha ez sem vezet sikerre, akkor jöhet a fogyasztóvédelem (az már 6óság), polgári per, miegymás
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.10.29. 22:06 mi a teendő, ha X szolgáltató kft alkalmazottja nem szolgáltat rendesen?

megkeresed a főnökét, és rinyálsz annak
majd annak a főnökét is, ha szükséges
és így tovább
aztán ha ez sem vezet sikerre, akkor jöhet a fogyasztóvédelem (az már 6óság), polgári per, miegymás
Hajrá! Irónia nélkül mondom. Anyagilag is szívesen támogatom - már ha komolyan gondolod az eszkalaciót, és a polgári pert. Vagy úgy általában értetted, hogy másvalaki pereskedjen? 🤔

Fél-off.
A lőszer újratöltő tanfolyam során picit jobban megismertem pár embert - az oktatókat - a “nemhatóság” PKLVtől. Hihetetlenül rendes, és ijesztően nagy tudású emberek is vannak ám a cégnél. Nem az s fajta ember vagyok, aki meghatódik önmagában a címektől , hogy ki milyen tudományok doktora . De magát a tudást nagyra értékelem. Egyszerűen nem tudtunk lesz kérdezni az embereinktől, amire nem tudtak volna részletes, példákkal alátámasztott, és közérthető választ adni. Bel-, kül-, cél ballisztika. A lövedékálló anyagokról és eszközök. Mindenről is döbbenetes tudásuk volt, és a kognitív képességek is messze átlag felett voltak. Ezek az emberek nem Mensa, hanem inkább Mega klub szintet képviseltek. Már ha meg tudom ítélni.

Nyilván senki sem tévedhetetlen . Ők is hibáznak, írtam is a fórumra példákat (a kedvencem, amikor valaki másnak a fegyverét adták ki nekem, a sajátom helyett. Igen, tényleg mrgtörtént…. ) . De ha vannak ekkora tudású emberek a cégnél , és mégis értelmetlen a besorolás, annak oka van. Vagy nagyon rossz a menedzsment, vagy kiadtak nekik a minisztérijumbó’. Az utóbbira tippelnék… :roll:
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2024.10.29. 22:35 De ha vannak ekkora tudású emberek a cégnél , és mégis értelmetlen a besorolás, annak oka van.
Szia,

Tippem szerint ezek a nagy tudasu emberek nem a napi kulimunkat vegzik, vagyis mikozben tipusvizsgakat vegeznek, 1 konkret fegyver vizsgaztatasanak munkafolyamataban semmilyen szinten sem vesznek reszt.

Szoval az ok lehet az is, hogy nem ok csinaljak a besorolast.

Amugy az elso mondatom szerintem indokolja a nagyon kulonbozo "ugyfelelmenyt" fegyver-vizsgaztataskor es ujratolto tanfolyamon.

Bel
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

jaja, nalunk is jo fejek es felkeszultek voltak, de azota hallottunk par sztorit amikor annyira nem volt jofejseg.
most nezem, ezen a kepen ottan vagyok :roll:
Petya357 írta: 2024.10.29. 22:35 Hajrá! Irónia nélkül mondom. Anyagilag is szívesen támogatom - már ha komolyan gondolod az eszkalaciót, és a polgári pert. Vagy úgy általában értetted, hogy másvalaki pereskedjen? 🤔

Fél-off.
A lőszer újratöltő tanfolyam során picit jobban megismertem pár embert - az oktatókat - a “nemhatóság” PKLVtől. Hihetetlenül rendes, és ijesztően nagy tudású emberek is vannak ám a cégnél. Nem az s fajta ember vagyok, aki meghatódik önmagában a címektől , hogy ki milyen tudományok doktora . De magát a tudást nagyra értékelem. Egyszerűen nem tudtunk lesz kérdezni az embereinktől, amire nem tudtak volna részletes, példákkal alátámasztott, és közérthető választ adni. Bel-, kül-, cél ballisztika. A lövedékálló anyagokról és eszközök. Mindenről is döbbenetes tudásuk volt, és a kognitív képességek is messze átlag felett voltak. Ezek az emberek nem Mensa, hanem inkább Mega klub szintet képviseltek. Már ha meg tudom ítélni.

Nyilván senki sem tévedhetetlen . Ők is hibáznak, írtam is a fórumra példákat (a kedvencem, amikor valaki másnak a fegyverét adták ki nekem, a sajátom helyett. Igen, tényleg mrgtörtént…. ) . De ha vannak ekkora tudású emberek a cégnél , és mégis értelmetlen a besorolás, annak oka van. Vagy nagyon rossz a menedzsment, vagy kiadtak nekik a minisztérijumbó’. Az utóbbira tippelnék… :roll:
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

Állítólag már több fórumtárs csinált ilyet: fegyver magánimportról konzultálnék.

El kellett döntenem, hogy akarok-e valamit vagy nem, ezért naponta tízszer annyinál is többet gondolok a 16-os nyomtatványra mint életemben eddig összesen, és el kell merülnöm a fegyver export-import felülmúlhatatlan örömeiben.
Egyelőre ez még a kezdő fokozat, mert "csak" Csehországból hoznék be ott "csak" regisztrációköteles elöltöltő fegyvert Magyarországra, hogy legalább az itthoni rész ne legyen szívás.

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
"8.§ (1) E rendelet eltérő rendelkezése hiányában a lőfegyver, lőszer behozatalához, kiviteléhez és átszállításához szükséges engedély kiadására irányuló kérelemnek a (2) bekezdésében foglaltakat kell tartalmaznia, az engedély meglétét igazoló hatósági igazolvány formáját és tartalmát a 16. számú melléklet határozza meg.
(2) A lőfegyver, lőszer kivitelére, behozatalára, átszállítására irányuló kérelemnek – az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben meghatározottak mellett – tartalmaznia kell
a) a lőfegyvert, lőszert (lőszerelemet) eladó vagy a lőfegyvertől, lőszertől (lőszerelemtől) megváló természetes személy és az azt megvásároló vagy megszerző személy természetes személyazonosító adatait, állampolgárságát, lakóhelyét, szervezet esetén az annak azonosításához szükséges adatokat, nem kereskedelmi célú kivitel esetén a lőfegyver tulajdonosa természetes személyazonosító adatait és lakóhelyét;
b) a lőfegyver, lőszer (lőszerelem) azonosító adatait, beleértve annak a törvény szerinti kategóriába sorolását, valamint annak jelzését is, hogy a fegyver, lőszer a kézi lőfegyverek próbabélyegeinek kölcsönös elismeréséről Brüsszelben, 1969. július 1-jén kötött Egyezmény szerint történő ellenőrzésen részt vett;
[…]
d) azt a címet, ahová a lőfegyvert, lőszert (lőszerelemet) küldeni vagy szállítani kell;
e) az elküldendő vagy szállítandó lőfegyverek, lőszerek (lőszerelemek) darabszámát;
f) a szállítóeszköz megjelölését;
g) az indulás és az érkezés várható időpontját;
h) tranzitszállítás esetén az érintett országok megnevezését."

A folyamatot a következőképpen rekonstruálom:
  1. A fegyverbolttal angolul e-mailben megbeszélem, hogy vásárolni kívánok tőlük: az engedélyhez szükségem lesz a konkrét fegyver azonosító adataira, amit küldjenek el nekem.
  2. Ilyen hivatalosan nincs, hogy "16-os nyomtatvány": a police.hu Ügyintézési portálján beadom az RI-0649 Lőfegyver (lőfegyverdarab), lőszer, lőszerelem, hangtompító, valamint színházi fegyver behozatala, kivitele, átszállítása iránti kérelmet.
  3. A magyar rendőrség megbeszéli a cseh kollégákkal, hogy én Magyarországon tényleg tarthatok ilyen fegyvert. A fegyverbolt meglátogatása előtt ügyfélfogadási időben be kell mennem a cseh rendőrségre az ő engedélyükért is. - Az egy jó kérdés, hogy megmondják-e nekem, hogy melyik címre menjek egy nagyobb város (pl. Brno vagy Prága) több rendőrsége közül. A portától már elboldogulok angolul.
  4. A kapott engedély birtokában a fegyverboltba kifizetem és átveszem a fegyvert. Az engedélyen minden rajta van franciául is, mert a C.I.P. hivatalos nyelve a francia, ami az alapításakor a diplomácianyelve volt és most is Belgium (Liège!) egyik hivatalos nyelve. Az útlevélhez hasonlóan a formátuma EU-n belül egységes, és francia nyelvismeret nélkül is tudnia kell a kereskedőnek és a rendőröknek, hogy mi micsoda rajta.
  5. Nagyon boldog vagyok, hogy legalább a szlovákokkal nem kell foglalkoznom többet azon túl, hogy az engedélyre rákerül, hogy ők tranzitország.
  6. Kész! A legnehezebb részen már túl leszek. A cseh rendőrségre nem kell már remélhetőleg visszamenni, jöhetek haza. Csehország C.I.P. tagállam, C.I.P. próbajelek vannak a fegyveren, de azért itthon vár a PKLV Kft.
Ez így rendben van?

Utóirat: ha ezen túl leszek, tutira kibontok valami szokásosnál finomabbat, és megírom az élményeimet a KaliberInfóra…
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.30. 21:05 Állítólag már több fórumtárs csinált ilyet: fegyver magánimportról konzultálnék.

El kellett döntenem, hogy akarok-e valamit vagy nem, ezért naponta tízszer annyinál is többet gondolok a 16-os nyomtatványra mint életemben eddig összesen, és el kell merülnöm a fegyver export-import felülmúlhatatlan örömeiben.
Egyelőre ez még a kezdő fokozat, mert "csak" Csehországból hoznék be ott "csak" regisztrációköteles elöltöltő fegyvert Magyarországra, hogy legalább az itthoni rész ne legyen szívás.

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
"8.§ (1) E rendelet eltérő rendelkezése hiányában a lőfegyver, lőszer behozatalához, kiviteléhez és átszállításához szükséges engedély kiadására irányuló kérelemnek a (2) bekezdésében foglaltakat kell tartalmaznia, az engedély meglétét igazoló hatósági igazolvány formáját és tartalmát a 16. számú melléklet határozza meg.
(2) A lőfegyver, lőszer kivitelére, behozatalára, átszállítására irányuló kérelemnek – az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben meghatározottak mellett – tartalmaznia kell
a) a lőfegyvert, lőszert (lőszerelemet) eladó vagy a lőfegyvertől, lőszertől (lőszerelemtől) megváló természetes személy és az azt megvásároló vagy megszerző személy természetes személyazonosító adatait, állampolgárságát, lakóhelyét, szervezet esetén az annak azonosításához szükséges adatokat, nem kereskedelmi célú kivitel esetén a lőfegyver tulajdonosa természetes személyazonosító adatait és lakóhelyét;
b) a lőfegyver, lőszer (lőszerelem) azonosító adatait, beleértve annak a törvény szerinti kategóriába sorolását, valamint annak jelzését is, hogy a fegyver, lőszer a kézi lőfegyverek próbabélyegeinek kölcsönös elismeréséről Brüsszelben, 1969. július 1-jén kötött Egyezmény szerint történő ellenőrzésen részt vett;
[…]
d) azt a címet, ahová a lőfegyvert, lőszert (lőszerelemet) küldeni vagy szállítani kell;
e) az elküldendő vagy szállítandó lőfegyverek, lőszerek (lőszerelemek) darabszámát;
f) a szállítóeszköz megjelölését;
g) az indulás és az érkezés várható időpontját;
h) tranzitszállítás esetén az érintett országok megnevezését."

A folyamatot a következőképpen rekonstruálom:
  1. A fegyverbolttal angolul e-mailben megbeszélem, hogy vásárolni kívánok tőlük: az engedélyhez szükségem lesz a konkrét fegyver azonosító adataira, amit küldjenek el nekem.
  2. Ilyen hivatalosan nincs, hogy "16-os nyomtatvány": a police.hu Ügyintézési portálján beadom az RI-0649 Lőfegyver (lőfegyverdarab), lőszer, lőszerelem, hangtompító, valamint színházi fegyver behozatala, kivitele, átszállítása iránti kérelmet.
  3. A magyar rendőrség megbeszéli a cseh kollégákkal, hogy én Magyarországon tényleg tarthatok ilyen fegyvert. A fegyverbolt meglátogatása előtt ügyfélfogadási időben be kell mennem a cseh rendőrségre az ő engedélyükért is. - Az egy jó kérdés, hogy megmondják-e nekem, hogy melyik címre menjek egy nagyobb város (pl. Brno vagy Prága) több rendőrsége közül. A portától már elboldogulok angolul.
  4. A kapott engedély birtokában a fegyverboltba kifizetem és átveszem a fegyvert. Az engedélyen minden rajta van franciául is, mert a C.I.P. hivatalos nyelve a francia, ami az alapításakor a diplomácianyelve volt és most is Belgium (Liège!) egyik hivatalos nyelve. Az útlevélhez hasonlóan a formátuma EU-n belül egységes, és francia nyelvismeret nélkül is tudnia kell a kereskedőnek és a rendőröknek, hogy mi micsoda rajta.
  5. Nagyon boldog vagyok, hogy legalább a szlovákokkal nem kell foglalkoznom többet azon túl, hogy az engedélyre rákerül, hogy ők tranzitország.
  6. Kész! A legnehezebb részen már túl leszek. A cseh rendőrségre nem kell már remélhetőleg visszamenni, jöhetek haza. Csehország C.I.P. tagállam, C.I.P. próbajelek vannak a fegyveren, de azért itthon vár a PKLV Kft.
Ez így rendben van?

Utóirat: ha ezen túl leszek, tutira kibontok valami szokásosnál finomabbat, és megírom az élményeimet a KaliberInfóra…

2.-es pontban nincs elöltöltő fegyver, tehát ilyet nem kapsz.
Itt a vége.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.10.30. 21:14 2.-es pontban nincs elöltöltő fegyver, tehát ilyet nem kapsz.
Itt a vége.
Valahogy idekerült az országba amit itt adtak el boltban.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.30. 21:28 Valahogy idekerült az országba amit itt adtak el boltban.
Cégként, megfelelő engedélyekkel, fajlagosan sokdarabra elosztható költséggel.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.30. 21:14 2.-es pontban nincs elöltöltő fegyver, tehát ilyet nem kapsz.
Itt a vége.
Dettó mint a többlövetű elöltöltő, ami .hu semmi, de .at B-kat. Itthon nem kapsz rá fegyverútlevelet, mert mire, hogyan? Kinn meg nem lehet nálad enélkül, mert B-kat.
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.10.30. 22:10 Dettó mint a többlövetű elöltöltő, ami .hu semmi, de .at B-kat. Itthon nem kapsz rá fegyverútlevelet, mert mire, hogyan? Kinn meg nem lehet nálad enélkül, mert B-kat.
Most jutott eszembe:
“Bemegy a szoftvertesztelő a kocsmába.
Rendel egy sört.
Majd két sört.
Aztán 0 sört, 999999999 sört, -1 sört, 0,000000001 sört.
Rendel egy kóbor macskát.
Rendel egy asdlkfjasdfasdf.
Megérkezik a kocsma első valódi vendége és megkérdezi, hogy merre van a mosdó, mire az egész lángokba borul és mindenki meghal.”

…hogy a fegyverjog is pont ilyen: mindenre készült, csak a való életre nem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Itt a vége.
Mondjuk ettől még be lehet adni az importengedély iránti kérelmet. Kíváncsacsi lennék, hogy mit válaszol rá az igrend. :-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.10.31. 10:32 Mondjuk ettől még be lehet adni az importengedély iránti kérelmet. Kíváncsacsi lennék, hogy mit válaszol rá az igrend. :-)
azt, hogy nem engedélyköteles, tehát ők ilyesmit nem adnak ki rá. Pont.

(Teljesen ugyanúgy, mint ahogy EWP-t sem, pont ahogy leírtad.)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.31. 10:21 …hogy a fegyverjog is pont ilyen: mindenre készült, csak a való életre nem.
Ne essünk túlzasokba. 11 éles, engedélyes fegyverem van. Valahogy megoldodott mindegyik. ;)

Ha Te point egy unikornissal szeretnéd kezdeni as engedélyes pályafutasodat, amit ráadàsul ebben az esetben még csak nem is a magyar, hanem a cseh :!: fegyverjog korlátoz, amihez aztán pláne nincs semmi közünk, de közismerten Európa egyik legjobbja - nehezen tudom elfogadni ezt érvként. Ez egy olyan probléma, amit egy picit saját magad kreáltál :roll:

Igen, a fegyver jogunk úgy sz.r, ahogy van, de úgy-ahogy működik . A legkisebb problémánk az legyen, hogy rétegigényekből egy rétegigényt nem tud kielégíteni. Szürke import Csehországból - e nélkül lehet teljes életet élni. ;)

Vegyél valami mást. Ha pedig a kihívást keresed benne - tök jó, akkor keress rá olyan kereskedőt, aki legálisan végigcsinálja.

Nekem is van nagyon beteg lucaszék projektem - legális lapát lupara éles sörétes pisztoly - nem gumis izé, hanem “igazi “- amire eddig ne találtunk kielégítő megoldást -de nem várom a jogalkotótol, hogy pont az én elmebajomat oldja meg. Oldja csak meg az igazi problémákat - pl tartási cél átjárhatóság, , paprika doré ne legyen KKVE, ne a réteg igényeket.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

egeszen pontosan ezt mondjak, probaltam...
gvass1 írta: 2024.10.31. 10:35 azt, hogy nem engedélyköteles, tehát ők ilyesmit nem adnak ki rá. Pont.

ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.31. 10:46 Ne essünk túlzasokba. 11 éles, engedélyes fegyverem van. Valahogy megoldodott mindegyik. ;)

Ha Te point egy unikornissal szeretnéd kezdeni as engedélyes pályafutasodat, amit ráadàsul ebben az esetben még csak nem is a magyar, hanem a cseh :!: fegyverjog korlátoz, amihez aztán pláne nincs semmi közünk, de közismerten Európa egyik legjobbja - nehezen tudom elfogadni ezt érvként. Ez egy olyan probléma, amit egy picit saját magad kreáltál :roll:

NEM az engedélyes pályafutását akarja ezzel kezdeni, ez egy szabadon tartható elöltöltő derringer. Amiből n+1-féle kapható itthon, de neki pont az kell, ami nem:-)) (Nyilvánvalóan azért nem, mert nincs akkora piaci igény, hogy érdemi mennyiséget megérje belőle legálisan behozni.)

A többi meglátásod tehát helyes.

(Mindazonáltal: Poreszt így szeretjük!)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.31. 10:35 azt, hogy nem engedélyköteles, tehát ők ilyesmit nem adnak ki rá. Pont.

Ugyanakkor lehet nézni onnan is, hogy neki nem tilos behoznia - és ebből a szempontból mindegy, hogy meglévő engedély miatt, vagy azért, mert amúgy sem tilos -, így nyugodt szívvel adhatnak rá ki engedélyt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.31. 10:54 NEM az engedélyes pályafutását akarja ezzel kezdeni, ez egy szabadon tartható elöltöltő derringer. Amiből n+1-féle kapható itthon, de neki pont az kell, ami nem:-)) (Nyilvánvalóan azért nem, mert nincs akkora piaci igény, hogy érdemi mennyiséget megérje belőle legálisan behozni.)

A többi meglátásod tehát helyes.

(Mindazonáltal: Poreszt így szeretjük!)
Mi lenne amúgy ennek a legális behozatala? Ezek szerint te tudod (meg amúgy is illik, ha már azzal foglalkozol, amivel :-) ).
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.10.31. 12:00 Mi lenne amúgy ennek a legális behozatala? Ezek szerint te tudod (meg amúgy is illik, ha már azzal foglalkozol, amivel :-) ).
Mivel én hoztam be ilyen típust cégként eleddig csak itthonra legálisan, nyilván tudom. Le is írtam: cégként, rendes exportengedéllyel lehet ezeket behozni, ahol még azt is meg kell jelölni, hogy milyen rendszámú autóval, mikor mész ki érte és ki fogja vezetni stb.

Ez értelemszerűen csak egy bizonyos darabszám felett lesz rentábilis, ezért nem is fog senki 1-2-darabok behozatalával foglalkozni. A rétegigény ezért marad kielégítetlenül.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.10.31. 12:05 Ez értelemszerűen csak egy bizonyos darabszám felett lesz rentábilis, ezért nem is fog senki 1-2-darabok behozatalával foglalkozni. A rétegigény ezért marad kielégítetlenül.
Szerintem foglalkozna, de a fegyver árának sokszorosába kerülne. Vagy Poresz mondhatja azt is, hogy befektet 100 darabba, aztán ahogy elszivárog a készlet a kereskedőnél, megkapja az osztalékát. Vagy olyan országban kell forgalmazót találni, ahol szintén engedélymentes a tartása, és simán odaadják. Ezek jutnak eszembe mint megoldás...
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Fortitu írta: 2024.10.31. 12:31 Szerintem foglalkozna, de a fegyver árának sokszorosába kerülne. Vagy Poresz mondhatja azt is, hogy befektet 100 darabba, aztán ahogy elszivárog a készlet a kereskedőnél, megkapja az osztalékát. Vagy olyan országban kell forgalmazót találni, ahol szintén engedélymentes a tartása, és simán odaadják. Ezek jutnak eszembe mint megoldás...
Szerintem is ez a megoldás.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.10.31. 12:31 Szerintem foglalkozna, de a fegyver árának sokszorosába kerülne. Vagy Poresz mondhatja azt is, hogy befektet 100 darabba, aztán ahogy elszivárog a készlet a kereskedőnél, megkapja az osztalékát. Vagy olyan országban kell forgalmazót találni, ahol szintén engedélymentes a tartása, és simán odaadják. Ezek jutnak eszembe mint megoldás...
Persze, ha meg tud finanszírozni 100 darabot, az mindenre megoldás:-))))

---
Vagy: (Sztem olyan ország nincsen az EU-ban.)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egyébként kitaláltam a megoldást.

Poresz kimegy az első cseh faluba, kibérel egy lakást mondjuk 3 hónapra, bejelentkezik oda hivatalosan, és ha megvan a helyi lakcímkártya, akkor simán megveszi, és beregisztrálja a fegyvert a csehszlovák BM-nél.

Ezt EU-s állampolgárként könnyedén és jogszerűen megteheti.
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

gvass1 írta: 2024.10.31. 12:57 Egyébként kitaláltam a megoldást.

Poresz kimegy az első cseh faluba, kibérel egy lakást mondjuk 3 hónapra, bejelentkezik oda hivatalosan, és ha megvan a helyi lakcímkártya, akkor simán megveszi, és beregisztrálja a fegyvert a csehszlovák BM-nél.

Igen,ez jó megoldás, nálad van az ész Gábor, nem a Tanácsházán.😏👍
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.31. 12:57 Egyébként kitaláltam a megoldást.

Ilyennel ne viccelődjünk - tényleg kimegy! És akkor vihetem a kölcsönkapott IWB tokot egészen Jicinbe visszaadni… :lol:

Van cseh ismerős. Ha megveszi, és odaadja nekem vagy Poresznek vagy akárkinek, a vas hogyan kerül ki a rendszerből? Nem fogja valaki számon kérni a Jicini jegyző, hogy kedves Rumcájsz, hol is van az a trombitacsövű derringer? 🤔

Ugyanez pepitában - ha Poresz megveszi ideiglenes cseh lakoskent, b.sztathatja őt valaki a regisztráció után, vagy azt csinál vele, amit akar?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.31. 15:02 Ilyennel ne viccelődjünk - tényleg kimegy! És akkor vihetem a kölcsönkapott IWB tokot egészen Jicinbe visszaadni… :lol:

Van cseh ismerős. Ha megveszi, és odaadja nekem vagy Poresznek vagy akárkinek, a vas hogyan kerül ki a rendszerből? Nem fogja valaki számon kérni a Jicini jegyző, hogy kedves Rumcájsz, hol is van az a trombitacsövű derringer? 🤔

Ugyanez pepitában - ha Poresz megveszi ideiglenes cseh lakoskent, b.sztathatja őt valaki a regisztráció után, vagy azt csinál vele, amit akar?
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/cseh- ... ku-csehek/

4. pont.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

És ha csehPoresz feketelőpor helyett véletlenül nitrolőport tölt abba a bizonyos derringerbe, ami az első lövésnél megsemmisül, akkor mi történik? Mit és hova kell jelentenie?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Köszi! Ez nem is hangzik kivitelezhetetlennek. Kell egy CsehPoresz, és onnantól sima liba.

Jó a cikk - eddig nem volt meg.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.30. 21:05
Ez így rendben van?
Szia,

Eltekintve attol, hogy neked nem erre van szukseged, szerintem van 3 hianyzo pont, es ket pontatlansag is benne:

Senki nem fog e-mail alapjan valos vasarlot elkuldeni, tehat ki kell fizetni a fegyverre az eloleget azert, hogy ne adjak el masnak, csak ez utan fogjak megadni a gyari szamot.

Lehet, hogy van olyan orszag, ahol mukodik a nyomtatvany elfogadasa, de valoszinuleg az EU minden nyelven szo szerint pont ugyanazt tartalmazo nyomtatvanyt nem fogadjak el, csak miutan hivatalos fordito leforditotta.

Az a meglepo dolog is kimaradt, hogy a kulfoldi rendorseg elveszi a magyar nyelvu papirt, es ad helyette egy kulfoldi nyelvu papirt, hogy ezzel tudd igazolni a fegyver legalitasat - Magyarorszagon, ha belefutsz egy ellenorzesbe (a papiron egyetlen egy mondat francia nyelvu, minden mas nemzeti nyelven van).

Lehet, hogy van olyan orszag, ahol onalloan be kell menni az adasvetel elott az ottani rendorsegre, de tipikusan a fegyver kifizetese utan, az eladoval kozosen tortenik ennek lebonyolitasa. Termeszetesen a magyar rendorseg meg veletlenul sem ad tajekoztatast a kulfodi rendorseg ugyfelfogadasi szabalyairol (pl. cim).

Szerintem nem "megbeszelik" (ami nyilvanvaloan egy 2 iranyu kommunikacio emberek kozott), hanem feltoltenek egy adatbazisba egy bejegyzest.

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.31. 20:58 Köszi! Ez nem is hangzik kivitelezhetetlennek. Kell egy CsehPoresz, és onnantól sima liba.

Jó a cikk - eddig nem volt meg.
Szia,

Nekem nem tunik sima libanak, hogy bejelenteskoteles eszkozt eladjon maganszemely olyannak, aki nem jelentheti be.

Bel
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bel 2024.11.01. 10:30-kor.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2024.11.01. 10:24 Szia,

Nekem nem tunik sima libanak, hogy engedelyes eszkozt eladjon maganszemely engedellyel nem rendelkezonek.

Bel
OMG.

Ott a link. NEM ENGEDÉLYKÖTELES. Csak bejelentéshez kötött (emilben is lehet), amihez érvényes cseh lakcím kell.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.11.01. 10:26 OMG.

Ott a link. NEM ENGEDÉLYKÖTELES. Csak bejelentéshez kötött (emilben is lehet), amihez érvényes cseh lakcím kell.
Szia,

Jogos, javitottam.

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.11.01. 10:23 Szia,

Eltekintve attol, hogy neked nem erre van szukseged, szerintem van 3 hianyzo pont, es ket pontatlansag is benne:

Senki nem fog e-mail alapjan valos vasarlot elkuldeni, tehat ki kell fizetni a fegyverre az eloleget azert, hogy ne adjak el masnak, csak ez utan fogjak megadni a gyari szamot.

Lehet, hogy van olyan orszag, ahol mukodik a nyomtatvany elfogadasa, de valoszinuleg az EU minden nyelven szo szerint pont ugyanazt tartalmazo nyomtatvanyt nem fogadjak el, csak miutan hivatalos fordito leforditotta.

Az a meglepo dolog is kimaradt, hogy a kulfoldi rendorseg elveszi a magyar nyelvu papirt, es ad helyette egy kulfoldi nyelvu papirt, hogy ezzel tudd igazolni a fegyver legalitasat - Magyarorszagon, ha belefutsz egy ellenorzesbe (a papiron egyetlen egy mondat francia nyelvu, minden mas nemzeti nyelven van).

Lehet, hogy van olyan orszag, ahol onalloan be kell menni az adasvetel elott az ottani rendorsegre, de tipikusan a fegyver kifizetese utan, az eladoval kozosen tortenik ennek lebonyolitasa. Termeszetesen a magyar rendorseg meg veletlenul sem ad tajekoztatast a kulfodi rendorseg ugyfelfogadasi szabalyairol (pl. cim).

Szerintem nem "megbeszelik" (ami nyilvanvaloan egy 2 iranyu kommunikacio emberek kozott), hanem feltoltenek egy adatbazisba egy bejegyzest.

Bel
.at képben vannak magyar 16-ossal, sose kértek fordítást. Hogy .cz mi van, az nyilván ettől teljesen független, de ugye pont azért szabványos a forma, hogy mindegy legyen, milyen nyelven van mellette a rubrika megnevezése.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.11.01. 10:24 Szia,

Nekem nem tunik sima libanak, hogy bejelenteskoteles eszkozt eladjon maganszemely olyannak, aki nem jelentheti be.

Bel
Miért ? Bejelenti, hogy eladta Poresznek, amit adásvételivel is tud igazolni. A cseh közvetítő szerepe itt véget ér. Hogy mit tesz a vevő, az már nem az ő felelősséggé.

Poresznek sehován sem kell bejelentenie, mert Ő egy szabad ország polgára, ahol ez a fajta fegyver nem bejelentés köteles.

Rosszul gondolom?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.01. 12:01 Miért ? Bejelenti, hogy eladta Poresznek, amit adásvételivel is tud igazolni. A cseh közvetítő szerepe itt véget ér. Hogy mit tesz a vevő, az már nem az ő felelősséggé.

Poresznek sehován sem kell bejelentenie, mert Ő egy szabad ország polgára, ahol ez a fajta fegyver nem bejelentés köteles.

Rosszul gondolom?
Rosszul. Lásd cikk linken. Poresznek csak csehlakosporesz állapot esetén adható el, akár bótban, akár magánszemélyként.

Igaz utána pattinthatja is megtöltve fel az oldalára, és 10 napon belül kell bejelentenie.
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.11.01. 12:01 Miért ? Bejelenti, hogy eladta Poresznek, amit adásvételivel is tud igazolni. A cseh közvetítő szerepe itt véget ér. Hogy mit tesz a vevő, az már nem az ő felelősséggé.

Rosszul gondolom?
Egy engedélymentes, de bejelentés-köteles, ráadásul bevallottan emberélet kioltására tervezett - hiszen önvédelmi! - eszköz csak úgy eltűnik. - Én ezzel nem játszanék. Szeretnék még nyugodtan sörözni Prágában, és Krumlovot is agyondicsérte a család, Brno is jól hangzik…

Csehporeszt sem akarom bajba keverni azzal, hogy bejelenti, aztán majd keresik rajta, mert jogszabályváltozás volt és utánajárnak. (“Elveszett?! Akkor miért nem szólt azonnal?!”)
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

https://www.egun.de/market/item.php?id=19755573 ehhez mit szólna itthon az igrend ? :):)
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.10.31. 15:02 Ilyennel ne viccelődjünk - tényleg kimegy!
Szerda este óta tudom, hogy 3.000 korona az ügyintézés… ;)
Poresz
Veterán
Veterán

brh562 írta: 2024.11.01. 15:01 https://www.egun.de/market/item.php?id=19755573 ehhez mit szólna itthon az igrend ? :):)
Amit akarnak, de a jog szerint semmit sem tehetnek ellene, legfeljebb akadályozhatják egy darabig, ha valaki a fejébe veszi, hogy ilyen kell neki.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.10.31. 12:39 Sztem olyan ország nincsen az EU-ban.
Meglepő, de a történelmi előzmények nélküli elöltöltő fegyverek - még ha a korban létezhettek volna és a külcsín is a korhoz illő: pl. Great Gun derringer, Armi San Marco Tingle - pont arra mutatnak rá, hogy a magyar fegyverjog elöltöltő fegyverek tekintetében - nagyon helyesen! - hiperliberális és demokratikus (=“minden elöltöltő fegyver egyenlő”).
A lőpor és csappantyútartás már nem, de lassan három éve már az is örvendetesen ésszerű és megoldható szinte bárkinek. Pont a szülinapomon vehettem át a röhejesen hosszú és bonyolult nevű engedélyt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.11.01. 15:01 https://www.egun.de/market/item.php?id=19755573 ehhez mit szólna itthon az igrend ? :):)
Ha megvan a 45 cm csőhossz, akkor vadászatra bejegyeztethető ismétlőfegyver.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.11.01. 15:04 Szerda este óta tudom, hogy 3.000 korona az ügyintézés… ;)
Minek az ügyintézése? :D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.11.01. 15:04 Szerda este óta tudom, hogy 3.000 korona az ügyintézés… ;)
De pontosan minek is ennyi az ára?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.01. 16:02 Ha megvan a 45 cm csőhossz, akkor vadászatra bejegyeztethető ismétlőfegyver.
Ja, 9x19 , sakálra szórónál .. :?

De ha a beiratás a cél - új sportágat is hoztak már létre -konkrétan fóruntársak… 🤔😉

A probléma élet szerencsére tompítja a tízezer eurós ár.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.01. 17:40 De ha a beiratás a cél - új sportágat is hoztak már létre -konkrétan fóruntársak… 🤔😉
Szia,

Most is rengeteg versenyagban hasznalhato, pl. SAS (Nyílt pisztolykaliberű puska divízió), Rapid Shooting (Nyílt pisztolykaliberű puska divízió vagy standard pisztolykaliberű puska divízió), MSSz Steel challenge ((Nyílt pisztolykaliberű puska divízió vagy standard pisztolykaliberű puska divízió), Mdlsz Steel challenge (Pisztoly kaliberű puska open vagy Pisztoly kaliberű puska fémirányzék), IPSC (Manual Action Open).

Igaz, ez utobbihoz erosebb loszer kell a szokasosnal (pl. 10 gram, 297 m/s, nem tunik megugorhatnak a CIP nyomasertekeken belul, foleg hosszu cso eseten).

Bel
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.30. 21:05 Állítólag már több fórumtárs csinált ilyet: fegyver magánimportról konzultálnék.
Ne vedd a szívedre mert teljesen barátságból írom. :-)
De szvsz ismét kitaláltál valamit ami hiperbonyolult, nehezen végigvihető, mint az USA-ból Kanada érintésével importált teljesen egyedi lakatszerkezet átalakító, vagy a CO2 palackról tölthető szódás üveg.
De emlékeztetsz a fiatalabb Totóra, aki egy időben csak és kizárólag qrva bonyolult élethelyzetben lévő és többnyire külföldön élő vagy éppen oda készülő nőkkel tudott összejönni, plusz egy scorecard-ot tartottam fent a nők tulajdonságainak értékelésére pontszámokkal és súlyokkal, ezért aztán állandóan agyon szívattam saját magam és egy káosz volt az életem. Mígnem egyszer rájöttem hogy radikálisan, több nagyságrenddel egyszerűsíteni kell a dolgokat, és azóta meg tényleg minden sokkal egyszerűbb és én is boldogabb vagyok. 😁
Szóval még az is lehet, hogy Neked import engedély helyett 1 db buszjeggyel is elérhető, hazai boltban készleten lévő (vagy hazai tulaj által árult) MKH kártyával rendelkező puska/pisztoly is ugyan olyan széles vigyort varázsolna az arcodra, csak talán még nem is tudsz róla? ;-)
Ha a válasz talán vagy igen, a megspórolt importengedély ügyintézés, levelezések, MKH zarándoklat és a csehországi utazás, valamint a még több kilométernyi egyéb szopás megspórolt árából engedem hogy meghívj egy single malt whiskyre! :-)
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Fortitu írta: 2024.10.31. 12:31 Vagy olyan országban kell forgalmazót találni, ahol szintén engedélymentes a tartása, és simán odaadják. Ezek jutnak eszembe mint megoldás...
A miénk olyan, ráadásul van hazai "vezérképviselete" a gyárnak, aki (már itt írta miért) nem hoz be pár darabot.

A kedvenc elöltöltő boltom behoz Pedersoliból, Ubertiből stb. 1db-ot is, megrendeléskor 30 vagy 100% előleg, kb. 3 havonta zárják a rendelést, majd indul a fegyverekért, öntőformákért stb. A furgon. Hasonlóan megy a Gréta Gun is náluk, csak azt leginkább polcra veszik, "úgyis elfogy".

Faggattam őket a Gladiátorról és társairól is, határozott nem volt a válasz. Egyrészt mert "túl modern", másrészt pedig ha "valami szigorítás lesz elöltöltő-fronton, az az ilyen élespótlék-vackok miatt lesz", úgyhogy nem. Inkább lett helyette egy móka-revolver 🙂.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy kis hétvégi VÉRNYOMÁSEMELŐ! OLVASD EL a hírt!
Milyen fegyverekkel követik el a bűncselekményeket? FOGALMUNK SINCS. A leghivatalosabb forrásnak SE.

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/milyen ... unk-sincs/

Kép
brh562
Veterán
Veterán

44 ügy nem akkor a szám mait ne llehetne KÉZZEL átbogarászni.... legyen mongyuk 3 munkanap elegendő rá...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

brh562 írta: 2024.11.02. 09:44 44 ügy nem akkor a szám mait ne llehetne KÉZZEL átbogarászni.... legyen mongyuk 3 munkanap elegendő rá...
Nem ez a lényeg, hanem az, hogy mivel erre jogszabály nem kötelezi őket, azaz nem számonkérhető, ezért eszük ágában sincs megcsinálni.

Nem utolsó sorban nyilván azért, mert saccra pont nem az engedélyesek azok, akik nekiállnak lövöldözni, és így nem lenne mivel indokolni a szigorú szabályokat...
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.11.02. 09:44 44 ügy nem akkor a szám mait ne llehetne KÉZZEL átbogarászni.... legyen mongyuk 3 munkanap elegendő rá...
Persze. Ha akarnák, hogy az alattvalók valós információhoz jussanak. Lol.

---
Mindazonáltal, az a vicces, hogy még ha az a 41 vagy 22 eset mind legális lőfegyverrel lenne, akkor is elenyésző ezrelékekről lenne csak szó.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.02. 10:01 Persze. Ha akarnák, hogy az alattvalók valós információhoz jussanak. Lol.

---
Mindazonáltal, az a vicces, hogy még ha az a 41 vagy 22 eset mind legális lőfegyverrel lenne, akkor is elenyésző ezrelékekről lenne csak szó.
Az is kérdés persze, hogy ezek a fegyverek honnan vannak, pl. milyen mértékben róható fel egy engedélyesnek, hogy ellopták a fegyverét, hogy azzal kövessenek el bűncselekményt. De miután írtad, hogy eleve elenyésző a szám az engedélyesek számához képest, ez nyilván még inkább mikroszkopikus mérték.
brh562
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.11.02. 10:50 Az is kérdés persze, hogy ezek a fegyverek honnan vannak, pl. milyen mértékben róható fel egy engedélyesnek, hogy ellopták a fegyverét, hogy azzal kövessenek el bűncselekményt. De miután írtad, hogy eleve elenyésző a szám az engedélyesek számához képest, ez nyilván még inkább mikroszkopikus mérték.
ez a kérdés amire nem kapsz választ....
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

brh562 írta: 2024.11.02. 11:13 ez a kérdés amire nem kapsz választ....
Tudom. És mint mondtam, nem is véletlenül.

Ceterum censeo... :-(
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.02. 10:50 Az is kérdés persze, hogy ezek a fegyverek honnan vannak
Szia,

Ha olvasnal aktualis Kalibert, akkor az reszben valaszt ad a kerdesedre. :-)

(Valoszinuleg a konkret esemeny kis reszben, a forras kategoriaja NAGY reszben lefedi a magyar illegalis fegyvereket.)

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.01. 16:39 De pontosan minek is ennyi az ára?
Annak, hogy cseh lakcímem legyen.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.11.04. 18:39 Annak, hogy cseh lakcímem legyen.
Jaaa, akkor az sima liba, az tűnt eddig a legolcsóbb megoldásnak.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.04. 18:45 Jaaa, akkor az sima liba, az tűnt eddig a legolcsóbb megoldásnak.
Pláne, hogy van kihez bejelentkezni. - De ez már túlzás, még tőlem is.

OFF
TotoHU írta: 2024.11.01. 20:59
Nézd, engem már hat éve esz a rosseb egy ilyenért. Nem másért, hanem ezért. Amikor Magyarországon boltban volt, akkor pénzem nem volt. Most pénzem van, boltban nincs. Hirdetnek egyet: jóemberrel megbeszéltem mindent, már csak azt jeleztem volna neki a D-napon, hogy: "A megbeszéltek szerint most indulok". Azóta sem veszi fel a telefont. Demokratikus, mert a barátomnak sem. Kárpótlás a sorstól, hogy a csehek csináltak black fridayt, még a horror euróárfolyammal is olcsóbban. Nem most találtam ki, hogy szeretnék egy ilyet. Tudtam, hogy szívás lesz, de még mindig egyszerűbb, mint marógéppen készíteni egyet. Eldöntöttem, hogy akarom, most már a kérdés csak az, hogy mikor lesz meg.
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

Poresz írta: 2024.11.04. 18:53 Pláne, hogy van kihez bejelentkezni. - De ez már túlzás, még tőlem is.

OFF

Nézd, engem már hat éve esz a rosseb egy ilyenért. Nem másért, hanem ezért. Amikor Magyarországon boltban volt, akkor pénzem nem volt. Most pénzem van, boltban nincs. Hirdetnek egyet: jóemberrel megbeszéltem mindent, már csak azt jeleztem volna neki a D-napon, hogy: "A megbeszéltek szerint most indulok". Azóta sem veszi fel a telefont. Demokratikus, mert a barátomnak sem. Kárpótlás a sorstól, hogy a csehek csináltak black fridayt, még a horror euróárfolyammal is olcsóbban. Nem most találtam ki, hogy szeretnék egy ilyet. Tudtam, hogy szívás lesz, de még mindig egyszerűbb, mint marógéppen készíteni egyet. Eldöntöttem, hogy akarom, most már a kérdés csak az, hogy mikor lesz meg.
tumblr_my4kh8PAoR1rw1wnno1_400.gif
tumblr_my4kh8PAoR1rw1wnno1_400.gif (1.7 MiB) Megtekintve 3005 alkalommal
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Nem csak .hu vannak elmebetegségek a jogban (még ha ez nekünk kevéssé vigasztaló is).

https://de.wikipedia.org/wiki/Schutzwaffe

Ezek szerint pl. ha bringával megyek ki egy valamilyen tömeges rendezvényre, akkor nem vehetek fel bringás sisakot, mert akár egy év börtön is lehet a vége. WTF?!?!
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

AndyA írta: 2024.11.07. 12:41 Nem csak .hu vannak elmebetegségek a jogban (még ha ez nekünk kevéssé vigasztaló is).

https://de.wikipedia.org/wiki/Schutzwaffe

Ezek szerint pl. ha bringával megyek ki egy valamilyen tömeges rendezvényre, akkor nem vehetek fel bringás sisakot, mert akár egy év börtön is lehet a vége. WTF?!?!
Ez megint a "mérlegelés". A rendőr/ügyész/bíró megítélése. Ha _tényleg_ bringával mész, nincs eleve erőszakos szándékod és alapvetően nem vagy agresszív a rendőrökkel szemben, akkor "szokásos életvitel". Ha részletes doksit publikálsz a tüntetésszervező csopiban, hogy inkább a Lidlben vegyenek betétes bézbólsapit, ne a Decathlonos bringássisakot vigyék, akkor hiába hivatkozol arra, hogy egyébként a havernál gipszkartonoztatok.

Ez ugyanaz, mint az övre fűzött patentos bicskatok a magyar kkve sztoriban. Szerintem "rejtett becsomagoló zárt tároló", Gvass mester szerint "lol".
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

theHassan írta: 2024.11.07. 16:47 Ez megint a "mérlegelés". A rendőr/ügyész/bíró megítélése. Ha _tényleg_ bringával mész, nincs eleve erőszakos szándékod és alapvetően nem vagy agresszív a rendőrökkel szemben, akkor "szokásos életvitel". Ha részletes doksit publikálsz a tüntetésszervező csopiban, hogy inkább a Lidlben vegyenek betétes bézbólsapit, ne a Decathlonos bringássisakot vigyék, akkor hiába hivatkozol arra, hogy egyébként a havernál gipszkartonoztatok.

Ez ugyanaz, mint az övre fűzött patentos bicskatok a magyar kkve sztoriban. Szerintem "rejtett becsomagoló zárt tároló", Gvass mester szerint "lol".

Meg 100-ból 112😉 rendőr főtörzsőrmester szerint is.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Minden szava igaz!!!
HA sikeres önvédekezés után nem tudsz elpucolni nyom nélkül és a Sündőrség bosszút akar állni rajtad, akkor SOSE TEGYÉL SEMMILYEN VALLOMÁST!

TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.11.08. 06:39 Minden szava igaz!!!
HA sikeres önvédekezés után nem tudsz elpucolni nyom nélkül és a Sündőrség bosszút akar állni rajtad, akkor SOSE TEGYÉL SEMMILYEN VALLOMÁST!

Jó kis összefoglaló valóban.
Viszont arról nem beszél (nem néztem végig) hogyha TANÚKÉNT hallgatnak ki, akkor viszont elég más a helyzet. Egy csomó jog nem illeti meg mint a gyanúsítottat, köteles igazat mondani, köteles tanúvallomást tenni. Ha meg később kiderül nem mondott igazat, akkor hamis tanúzásért simán megvádolják.

És tudjuk hogy általános gyakorlat, hogy tanúként idéznek be valakit, rádolgoznak kicsit ebben a jogfosztott helyzetben, és ha nincs észnél akkor pikk pakk gyanúsított lesz belőle.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Szerintetek mit szólna az igrend, ha ezt be akarnám íratni az összes betétcsövével együtt, mint 45 Long Colt, 45 Acp, 410, 9 mm, 22LR és 22 Short? :-D

Mondjuk ennyi erővel még oda lehetne tenni a 38SPC/357 Magnumot is, hogy teljes legyen a paletta. Vagy még 40 S&W is...?

https://www.waffengebraucht.at/waffen/r ... or--567467
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.11. 15:12 Szerintetek mit szólna az igrend, ha ezt be akarnám íratni az összes betétcsövével együtt, mint 45 Long Colt, 45 Acp, 410, 9 mm, 22LR és 22 Short? :-D

Mondjuk ennyi erővel még oda lehetne tenni a 38SPC/357 Magnumot is, hogy teljes legyen a paletta. Vagy még 40 S&W is...?

https://www.waffengebraucht.at/waffen/r ... or--567467
Megint értelmetlen faszságon jár az eszed.:-)*

A fegyvert be tudod jegyeztetni, ha megvan a megfelelő minősítésed (fasztuggya...steel challenge .45 ACP-vel?).

Utána pedig cserecső, betétcső simán bejegyeztethető hozzá, ha azokon van próbajel meg hozzá laminátum.

(A .357 Magnum szerintem nem véletlenül nincs ott, annak a gáznyomása sokkal nagyobb, mint a fentieké, az alutok sem biztos, hogy kibírná.)

*(De 1300 eurót, ami lassan 550e huf kibaszni egy ilyen alapvetően mifelénk értelmetlen faszságra, mégis minek?)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.11. 15:18 Megint értelmetlen faszságon jár az eszed.:-)*

A fegyvert be tudod jegyeztetni, ha megvan a megfelelő minősítésed (fasztuggya...steel challenge .45 ACP-vel?).

Utána pedig cserecső, betétcső simán bejegyeztethető hozzá, ha azokon van próbajel meg hozzá laminátum.

(A .357 Magnum szerintem nem véletlenül nincs ott, annak a gáznyomása sokkal nagyobb, mint a fentieké, az alutok sem biztos, hogy kibírná.)

*(De 1300 eurót, ami lassan 550e huf kibaszni egy ilyen alapvetően mifelénk értelmetlen faszságra, mégis minek?)
Szerintem ezeken a betétcsöveken semmi nincs, csak némi esztergálásnyom. :-D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.11. 15:21 Szerintem ezeken a betétcsöveken semmi nincs, csak némi esztergálásnyom. :-D
Akkor nem jegyeztethető be, és sztem ez így pont illegális Ausztriában is, hiszen az CIP-tagállam.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.11. 15:25 Akkor nem jegyeztethető be, és sztem ez így pont illegális Ausztriában is, hiszen az CIP-tagállam.
Csakhogy itt nincs olyan, hogy műszaki kártya, meg érvényesség, meg újracsinálni eladáshoz, meg ilyenek...

Még (egyelőre) az is megy, hogy a váltócsövet nem fegyverként íratja be az ember, de van hozzá egy olyan tok otthon, amire fel tudja tenni, és lehet belőle teljesértékű fegyvert csinálni.

Így lehet a 2 B-kat helyből kis szerencsével hatot csinálni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.11. 15:41 Csakhogy itt nincs olyan, hogy műszaki kártya, meg érvényesség, meg újracsinálni eladáshoz, meg ilyenek...

Még (egyelőre) az is megy, hogy a váltócsövet nem fegyverként íratja be az ember, de van hozzá egy olyan tok otthon, amire fel tudja tenni, és lehet belőle teljesértékű fegyvert csinálni.

Így lehet a 2 B-kat helyből kis szerencsével hatot csinálni.

bla-bla-bla, osztrákiában a fing is büdösebb és svájcinégerek is kormányzóbbak.

Viszont amit én írtam, az ezt nem cáfolja: CIP-tagállam, tehát a kibaszott betétcsőre KELL próbajel és kaliberjel is, különben nem lehet legális. PONT.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.11. 15:44 bla-bla-bla, osztrákiában a fing is büdösebb és svájcinégerek is kormányzóbbak.

Viszont amit én írtam, az ezt nem cáfolja: CIP-tagállam, tehát a kibaszott betétcsőre KELL próbajel és kaliberjel is, különben nem lehet legális. PONT.
Nyilván. De szerinted miért kérdeztem egy láthatóan házibarkács betétcső láttán egy jókora smiley-val a végén, hogy mit szólna hozzá a yard, ha vinném beíratni? :-D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.11. 16:31 Nyilván. De szerinted miért kérdeztem egy láthatóan házibarkács betétcső láttán egy jókora smiley-val a végén, hogy mit szólna hozzá a yard, ha vinném beíratni? :-D
azonnal lefoglalná és bevonná az összes engedélyed, és sajnos jogosan:-)) Óriási szmájli.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Legális lett az .50 BMG Olaszországban - noha ez ott sem érint kifejezett tömegeket:-)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/legali ... orszagban/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Örülök neki, hogy tetszik neki és élvezi.

---

Ugyanakkor mindig aggódással tölt el, ha erősen politikai terepen mozgó közszereplő fegyveres dolgokba folyik bele, mert abból nekünk csak baj lehet.

Nem is csodálkoznék, ha most hirtelen kapna az egyesülete/általa látogatott lőtér néhány váratlan hatósági ellenőrzést...
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

gvass1 írta: 2024.11.18. 08:05 Örülök neki, hogy tetszik neki és élvezi.

---

Ugyanakkor mindig aggódással tölt el, ha erősen politikai terepen mozgó közszereplő fegyveres dolgokba folyik bele, mert abból nekünk csak baj lehet.

Nem is csodálkoznék, ha most hirtelen kapna az egyesülete/általa látogatott lőtér néhány váratlan hatósági ellenőrzést...
Minek kapna? Kifejezetten reménykedhetnek abban, hogy lábon lövi magát. Egyébként sehol nincsen a férje Puzsér Róbert fegyvertartasról vallott nezeteihez. Ahhoz képest te a Demand Action aktivistája vagy.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Ha az ember vesz egy ilyet és nem megy át PKLVn, akkor WTF van?

https://www.egun.de/market/item.php?id=19780207

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy barátságos fegyverkereskedő hozza be.

Köszi.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.18. 20:23 Ha az ember vesz egy ilyet és nem megy át PKLVn, akkor WTF van?

https://www.egun.de/market/item.php?id=19780207

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy barátságos fegyverkereskedő hozza be.

Köszi.
"Kein beschuss"

engedd el.

Inkább idd el az árát!😆
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.18. 20:25 "Kein beschuss"

engedd el.

Inkább idd el az árát!😆
Beschussingolt is van. Nem konkrétan ez a fegyver erdekel, hanem az, hogy ilyenkor mi történik, ha nem felel meg a PKLV szigorán.
Válasz küldése