Katonai és rendvédelmi

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

aksurv
Veterán
Veterán

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: aksurv »

RatRace írta: 2024.10.11. 12:14 Hát, ezek szerint, akik tavaly előtt előállítottak, akkor nem voltak toppon...
Sem a pirotechnikai kategóriákkal, sem a könnygáz, és paprikaspré különbséggel, sem a fegyverkereskedelmi igazolványokkal, sem pedig az önvédelmi gáz riasztók birtoklásával nem voltak tisztában.
Nagyképűen viselkedtek / Elnézést, hogy jutok majd vissza az autómhoz? - Gyalog, taxival, busszal.
Azt megkérdezhetem, hol álíttatták le az autóm, mert nem vagyok idevalósi? - Nem, keresse meg /

Két és fél óra előállítás lett a vége, és utánna vissza kellett vinniük, minden cuccommal együtt, mert teljesen rendben volt minden.
Annyit ,nem mondtak, hogy bocsi.
Szóval, van ilyen is....
Akiket én ismerek, azok versenyre járó népek. A versenyre, asaját tudasukra költő emberek, pedig rendszerint a szakmai tudasukra is igényesek.
Nálad nem az ő tudásukkal volt a baj mert nincsen olyan ember aki minden tud főleg ilyen relatíve marginalis területen, mint a piro.
A problema ott volt, hogy az intézkedésnél ott kellett volna lennie az igrend v. más ezzel foglalkozó területről egy olyan rendőrnek aki ezt a részt vágta volna.
A nemtudás, főleg ha ki is derül, pedig gyakran arroganciát is hoz elő.
Ezt a fenti módon meg lehet volna előzni.
Tehát keményen vezetési hiba is volt.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
WildBear23
Veterán
Veterán

Honvédség Mentesítő Csomag

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Sziasztok!

egy ismerősömnek szeretnék segíteni; milyen vegyi mentesítő csomag van jelenleg a Honvédségnél rendszeresítve?
Mi a tartalma?
Köszönöm!
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
WildBear23
Veterán
Veterán

RatRace írta: 2024.10.11. 12:14 Hát, ezek szerint, akik tavaly előtt előállítottak, akkor nem voltak toppon...
Sem a pirotechnikai kategóriákkal, sem a könnygáz, és paprikaspré különbséggel, sem a fegyverkereskedelmi igazolványokkal, sem pedig az önvédelmi gáz riasztók birtoklásával nem voltak tisztában.
Nagyképűen viselkedtek / Elnézést, hogy jutok majd vissza az autómhoz? - Gyalog, taxival, busszal.
Azt megkérdezhetem, hol álíttatták le az autóm, mert nem vagyok idevalósi? - Nem, keresse meg /

Két és fél óra előállítás lett a vége, és utánna vissza kellett vinniük, minden cuccommal együtt, mert teljesen rendben volt minden.
Annyit ,nem mondtak, hogy bocsi.
Szóval, van ilyen is....
Ez amúgy mire jó..?
Tehát egy már bizonyítottan ártatlan állampolgárral szemben fölényeskedni, és bunkónak lenni.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

aksurv írta: 2024.10.11. 12:06 Egyébként nem egy MEKTAs rendőrt ismerek, teljesen rendben vannak szakmailag.
+1
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

WildBear23 írta: 2024.10.11. 13:30 Ez amúgy mire jó..?
Tehát egy már bizonyítottan ártatlan állampolgárral szemben fölényeskedni, és bunkónak lenni.
Aksurvval értek egyet - vezetői hiba.

Ha a vezető tolerálja az ilyesmi gyökérséget, akkor vagy a gyenge a vezető, vagy nem jó féj, és ez a hatalom fitogtatás lehetősége amolyan juttatás féle, egocentrikus munkaerőnek. Olcsóbb, mint a fizetésemelés. :roll:

Állomány oldalon pedig csak úgy szoktam hívni , hogy Portás Szindróma. Kap az ember egy kis hatalmat, és fitogtatja, csak mert megteheti. Alacsony társadalmi presztizsű, illetve nem jól fizetett munkakörökben gyakoribb.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

lampanal megallt a buszsavban egy sotetszurke/fekete merci kisbusz, ugy hogy a robogos aki szabalyosan kozlekedett a buszsavban nem tudott mellette eloremenni a tukor miatt. szolt a robogos a sofornek hogy buszsavban kozlekedik, kozben a mellette allo auto kicsit odebgurult es a elore tudott menni.
ekkor a mercis leengedte az ablakot, kinyult egy vastag kez az ablakon es felb@szott egy kek villogot a tetore majd utanament a robogosnak, persze villogo nelkul.
ez mire jo?
mert megtehette...
WildBear23 írta: 2024.10.11. 13:30 Ez amúgy mire jó..?
ingyom bingyom tálib-e?
PRTVIII
Veterán
Veterán

Re: Honvédség Mentesítő Csomag

Hozzászólás Szerző: PRTVIII »

WildBear23 írta: 2024.10.11. 13:16 Sziasztok!

egy ismerősömnek szeretnék segíteni; milyen vegyi mentesítő csomag van jelenleg a Honvédségnél rendszeresítve?
Mi a tartalma?
Köszönöm!
Szia!
A sárgán írtam.
WildBear23
Veterán
Veterán

Re: Honvédség Mentesítő Csomag

PRTVIII írta: 2024.10.11. 18:50 Szia!
A sárgán írtam.
Köszi!
Ephraim
Fórumtag
Fórumtag

Re: Katonai és rendvédelmi

Hozzászólás Szerző: Ephraim »

Sziasztok!

Nem tudom, ez volt-e már.
"Welfare check"-et végző rendőrre késsel támadt a láthatóan beteg nő, fejét meg is vágta, az végül lőtt...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ephraim 2024.10.16. 18:18-kor.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Ezek lesznek a jövő raj tűztámogató fegyverei, ha valamit messziről fel kell robbantani?
30×42 mm-es öntöltő gránátvető: Barrett Squad Support Rifle System

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/30x42- ... le-system/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Ephraim írta: 2024.10.16. 17:54 Sziasztok!

Nem tudom, ez volt-e már.
"Welfare check"-et végző rendőrre késsel támadt a láthatóan beteg nő, fejét meg is vágta, az végül lőtt...

Félek, a rendőr a támadó magasabb melanin tartalma miatt nem mert időben védekezni.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

gvass1 írta: 2024.10.17. 07:45 Ezek lesznek a jövő raj tűztámogató fegyverei, ha valamit messziről fel kell robbantani?
30×42 mm-es öntöltő gránátvető: Barrett Squad Support Rifle System

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/30x42- ... le-system/

Kép
úgy emléxem volt vmi ehhez hasonló koncepció sok éve délafrikából
csak az bolteksön volt
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy adekvát megoldás az otthonfelejtett lakáskulcsra:-)))
Tyr1 KTMS “Masterkey” ajtónyitó

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ty1-kt ... ajtonyito/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

gvass1 írta: 2024.10.20. 08:00 Egy adekvát megoldás az otthonfelejtett lakáskulcsra:-)))
Tyr1 KTMS “Masterkey” ajtónyitó

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ty1-kt ... ajtonyito/

Kép
A Remington még létezik ilyen szempontból, hogy az ő termékükre alapozzák a pótkulcsot?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

szöged írta: 2024.10.17. 18:40 úgy emléxem volt vmi ehhez hasonló koncepció sok éve délafrikából
csak az bolteksön volt
Sok ilyen "grenade rifle" koncepció volt, de egyik sem tört át.

Erre gondolhatsz dél-afrikaiból:
https://sadefensejournal.com/the-neopup-20x42-p-a-w/

De ez öntöltő.

A dél-KOREAIAKnak volt/van bolt-action OICW jellegű cucca:

https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... le-review/
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2024.10.20. 08:31 A Remington még létezik ilyen szempontból, hogy az ő termékükre alapozzák a pótkulcsot?
Az USA-ban lemész a bótba a sarkon és 150-200 dollár/db áron használt 870-essel televeszed a bevásárlókocsit.

Mindazonáltal a 870 az újremington esetében is gyártásban van: https://www.remarms.com/shotguns/pump-action/model-870/

De nyilván ilyen barkácsprojekthez nem ezt veszik meg drágán.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

USA fegyveres serulesekrol egy tanulmany, par erdekes adat:
Fegyveres tamadasban megserultek 8.2%-a halt meg.
Rendorok altal lelottek 80.9%-a halt meg.
Balesetben 2% halt meg (meg mindig azok kozul, akik korhazba kerultek).

A rendori intezkedesnel mellkastalat a leggyakoribb (24%), majd labloves (22%) ezt koveti a hasloves (20%), kar utan fej (9.9%).
Tamadasnal 18% a labloves, 14% mellkas, 13% has, 6% fej.
Ongyilkosoknal 61% a fej.

37%-ban drogosra lonek a rendorok, 91%-ban ferfit, 50%-ban feheret, 30%-ban feketet, 59%-ban munkanelkulit, diakot 0%-ban.

Megdobbentem, hogy az USA lakossaganak 23%-a pszihes beteg, a megtamadottak 12%-a volt igy kezelve (25%rol meg nem tudni), a rendorok 32%-ban ilyen kezeltekre lottek (31%rol meg nem tudni).

A megtamadottak 12%-a korabbi tamadasban megserult (62%rol nem tudni).

45%ban utcan, 25%ban otthon lovik meg az embert, 11%ban boltban, 16%ban nem ismert.

48%-ban idegen tamad, 13%ban ismeros lo (38% nem ismert).

A felmeresben csak a korhazak 17%-a vett reszt, ami torzithatja az eredmenyt, de igy is 15232 serulest tartalmaz a statisztika.

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2024.10.20. 22:58 Sziasztok,

USA fegyveres serulesekrol egy tanulmany, par erdekes adat:
Fegyveres tamadasban megserultek 8.2%-a halt meg.
Rendorok altal lelottek 80.9%-a halt meg.
Balesetben 2% halt meg (meg mindig azok kozul, akik korhazba kerultek).

Bel
Ezt jobban ki kéne emelni, mert enélkül nagyon csalókák az adatok!

Tehát ez azokra vonatkozó számsor, akik legalább élve elérték a kórházat, nem haltak meg a helyszínen vagy akár a mentőben! Így nyilván magasabb lesz a "rendőri eredményesség" ezen a téren. És ezért is a "survival bias" a találati helyeknél.

"While the United States has high quality data on firearm-related deaths, less information is available on those who arrive at trauma centers alive, especially those discharged from the emergency department. "
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Muhahaha, hángérien terroriszt, kicsi, savanyú, ártalmatlan, de a mienk.

https://24.hu/belfold/2024/10/21/fegyve ... ktober-23/

"A rajtaütés a lap szerint összefüggésben van az amerikai titkosszolgálat korábbi jelzéseivel. Azokat a személyeket állíthatták elő a rendőrök, akikhez a magyar hatóságok az amerikai hírszerzés előzetesen átadott információk alapján juthattak el. A fiataloknál ugyanakkor tudomásuk szerint éles fegyvert nem, csak airsoft fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak."
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.10.21. 14:59 Muhahaha, hángérien terroriszt, kicsi, savanyú, ártalmatlan, de a mienk.

https://24.hu/belfold/2024/10/21/fegyve ... ktober-23/

"A rajtaütés a lap szerint összefüggésben van az amerikai titkosszolgálat korábbi jelzéseivel. Azokat a személyeket állíthatták elő a rendőrök, akikhez a magyar hatóságok az amerikai hírszerzés előzetesen átadott információk alapján juthattak el. A fiataloknál ugyanakkor tudomásuk szerint éles fegyvert nem, csak airsoft fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak."
Úgy nem vágom a fanyalgás tárgyát.
Inkább ezer ilyen, mint egy Györkös.
Az infó pedig fegyveres elkövetésről szólt. Ilyenkor pedig nem opció az úgyis AS lesz csak...
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

aztan vajon az amerikai piszkosszolgalatnak honnan volt infoja az olasznal sorozo fiatalok terverol? :roll:
aksurv írta: 2024.10.21. 16:36 Úgy nem vágom a fanyalgás tárgyát.
Inkább ezer ilyen, mint egy Györkös.
Az infó pedig fegyveres elkövetésről szólt. Ilyenkor pedig nem opció az úgyis AS lesz csak...
ingyom bingyom tálib-e?
aksurv
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2024.10.21. 19:27 aztan vajon az amerikai piszkosszolgalatnak honnan volt infoja az olasznal sorozo fiatalok terverol? :roll:
Five Eyes valószínűleg kiemelt célpontnak kezeli a rebellis Magyarországot.
Ez egyben üzenet is, hogy figyelünk titeket.
aksurv
Veterán
Veterán

F35-sök harckészültségi szintje.
https://www.vg.hu/kozelet/2024/10/f-35- ... p_topPV_04
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

qqriq írta: 2024.10.21. 19:27 aztan vajon az amerikai piszkosszolgalatnak honnan volt infoja az olasznal sorozo fiatalok terverol? :roll:
Olyan ötlet is van, hogy "önmerénylet" készült, és azért leplezték le az amerikaiak idő előtt, hogy ne lehessen vele akkorát pukkantani, mintha tényleg történik valami (persze gondosan ügyelve rá, hogy csak annak essen baja, akinek szabad és/vagy kívánatos, hogy baja essen), és utána ezt ürügyként felhasználva lehessen akár szükségállapotot is bevezetni.

De ez már megint kezd a politika ingoványos talaja lenni, még úgy is, hogy próbáltam minél szűkszavúbban és minél kevesebb konkrétummal összefoglalni az amúgy több oldalas cikket, ahol ezt taglalják...
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

AndyA írta: 2024.10.22. 20:31 Olyan ötlet is van, hogy "önmerénylet" készült, és azért leplezték le az amerikaiak idő előtt, hogy ne lehessen vele akkorát pukkantani, mintha tényleg történik valami (persze gondosan ügyelve rá, hogy csak annak essen baja, akinek szabad és/vagy kívánatos, hogy baja essen), és utána ezt ürügyként felhasználva lehessen akár szükségállapotot is bevezetni.

De ez már megint kezd a politika ingoványos talaja lenni, még úgy is, hogy próbáltam minél szűkszavúbban és minél kevesebb konkrétummal összefoglalni az amúgy több oldalas cikket, ahol ezt taglalják...
Inkább a "jódolgukban-micsináljanak" felé hajlik az eset eszerint...

https://telex.hu/belfold/2024/10/23/bra ... yeltek-fel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

A kinaiaknak volt egy quantum bejelentesuk, de szerintem ez nem olyan nagy dolog:

1994-ben publikaltak az a quantum algoritmust, amivel fel lehet torni a 2048 bites RSA-t (akkor meg a torveny tiltotta az RSA hasznalatat az USA-ban kulon engedely nelkul), de persze akkor meg belathatatlanul messze volt az a hardver, ami kepes volt futtatni ezt a programot. Jelenleg ugy becsulik, hogy a 2030-as evekre fog ez sikerulni (nyilvanosan).

Magat a quantum-safe titkositasokat 2022-ben szabvanyositottak (6 ev alatt!, tobbseguket reszben az IBM fejlesztette ki), tehat ma mar egyaltalan nem ujdonsag az, hogy a 2-3 evvel ezelott (kozismerten) hasznalt titkositasok a kozeljovoben feltorhetoek lesznek quantum szamitogepekkel. A kerdes csak az, hogy ki az, aki (nyilvanosan) elsonek megteszi ezt.

Sot, 2023ban jelentette be az IBM az uj nagygepes szamitogepcsaladjat, a z16-ot, ami mar kepes arra, hogy hardver szinten tamogassa a quantum-safe titkositast - vagyis nem csak titkositani tud ugy, hogy az nem feltorheto quantum szamitogeppel sem, de mindezt olyan gyorsan teszi, hogy a normalis munkamenetet nem lassitja.

Bovebben itt.

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Titkosszolgalat altal irt konyvek.

Bel
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Hogy terjednek a rémhírek?
Megjelent nemrég egy kis helyi online újságban, plusz a környékbeli települések FB oldalain, hogy a szomszéd faluban, Ásotthalmon komplett sorozatokat hallanak a helyiek, és valószínűleg ismét migránsháború tört ki.

Mint kiderült, a szerb oldalon van egy lőtér, és ott volt lövészet.Én is belinkeltem az eredeti, némileg rémhírkeltő cikket ide, aztán töröltem is pár perc múlva, annyira nem tartalmazott semmi ténybelit. Mint kiderült, jól tettem.

https://telex.hu/belfold/2024/10/24/ban ... polgarorok
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

jajjj :)
sodoma
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sodoma »

brh562 írta: 2024.10.27. 12:19 jajjj :)
Egy qrva szót sem értek belőle! Vagy megint kötelező az orosz?
brh562
Veterán
Veterán

sodoma írta: 2024.10.27. 12:27 Egy qrva szót sem értek belőle! Vagy megint kötelező az orosz?
politika lenne ha erre válaszolnék :)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Egy kis rendőrhumor, házkutatásnál :D Lehet a H&K-val konzultált a letartóztatott:

Töltény az, nem lőszer, de ezen ne akadjunk fent.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Ha ez nem kamu, akkor nagyon jol hangzik (illetve ha kamu, akkor is jol hangzik, csak nem igaz :-)):
10 000 km hatotavolsagu dron, ami 600 kg terhet kepes szallitani (mondjuk lehet, hogy itt valaszthat a vevo, hogy uzamanyag vagy hasznos teher legyen), lopakodo, 6 km magassagban is repulhet. Es magyar.

Angol cikk.
Kép

Bel
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.10.28. 17:28 Sziasztok,

Ha ez nem kamu, akkor nagyon jol hangzik (illetve ha kamu, akkor is jol hangzik, csak nem igaz :-)):
10 000 km hatotavolsagu dron, ami 600 kg terhet kepes szallitani (mondjuk lehet, hogy itt valaszthat a vevo, hogy uzamanyag vagy hasznos teher legyen), lopakodo, 6 km magassagban is repulhet. Es magyar.

Angol cikk.
Kép

Bel
Szerintem elirtak egy két vesszőt.
Nehezen jön össze 600 kg saját tömegre 500 kg hasznos tömeg. De ha már 100- 150 kg ot tud hordozni a többi paraméterrel, akkor ebben a kategóriában a világ egyik legjobb fegyvere lenne.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

szip dron, kar hogy csak szamitogepen letezik...

Angol cikk.
Kép

Bel
ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

https://uaviatordrone.com
Idén alakult startup, és már hattagú drón-családja van.. :roll:
Max. csak TERVEZNEK ilyet. Hogy lesz, egyszer.

"Bátorfi és Társa Fogászati Korlátolt Felelősségű Társaság"
https://m.hvg.hu/360/20240911_hvg-bator ... ne-factory
https://24.hu/belfold/2014/04/03/potyog ... osa-korul/
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Nem veletlenul kezdtem igy a hozzaszolast:

Ha ez nem kamu
Nekem az is gyanus egy kicsit, hogy nem voltak kint a Biztonsag es vedelem NKE 2024.09.24.en, mintha 1 honapja meg nem lett volna semmi bemutathato eszkozuk.

Bel
brh562
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.10.28. 19:36 Sziasztok,

Nem veletlenul kezdtem igy a hozzaszolast:

Nekem az is gyanus egy kicsit, hogy nem voltak kint a Biztonsag es vedelem NKE 2024.09.24.en, mintha 1 honapja meg nem lett volna semmi bemutathato eszkozuk.

Bel
mer AKKOR még nem volt kész :)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.10.28. 20:02 mer AKKOR még nem volt kész :)
Szia,

Pontosabban akkor meg epp csak megvette az uj tulajdonos a regitol az egyebkent letezo, sok eve valos dronokat fejleszto ceget, 2019-es foto:
Kép

2022-ben meg -10 millio Ft volt a sajat tokeje, 46 millio Ft a tartozasa, szoval nem lehetett tul draga megvenni.

Bel
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Szerintem ez ideillik, ha nem akkor kérem átpakolni a karanténba.
A lényeg: meg nem nevezett időtávon belül, de hadrendbe állítják az izraeli lézeres rakétavédelmi rendszert.

Hadrendbe állíthatóvá fejlesztik Izraelben a Fénypajzs nevű légvédelmi lézerfegyvert

"Izrael kétmilliárd sékelért (mintegy 200 milliárd forintért) hadrendbe állíthatóvá fejleszti Fénypajzs nevű légvédelmi lézerfegyverét – írja az MTI a hétfőn a fegyvergyárakkal szerződést kötő védelmi minisztérium bejelentése nyomán.

A minisztérium az Elbit Systems és a Rafael Advanced Defence Systems védelmi technológiai vállalatokkal kötött erről megállapodást. A fegyverrendszert héberül Fénypajzsnak, angol változatában pedig Iron Beamnek (Vassugár) nevezik. A megállapodást a minisztérium közleménye szerint egy nappal azután írták alá, hogy Éjal Zamír, a védelmi minisztérium főigazgatója utasítást adott a lézerrendszerek gyártásának bővítésére."
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

TotoHU írta: 2024.10.29. 12:55 Szerintem ez ideillik, ha nem akkor kérem átpakolni a karanténba.
A lényeg: meg nem nevezett időtávon belül, de hadrendbe állítják az izraeli lézeres rakétavédelmi rendszert.

Hadrendbe állíthatóvá fejlesztik Izraelben a Fénypajzs nevű légvédelmi lézerfegyvert

"Izrael kétmilliárd sékelért (mintegy 200 milliárd forintért) hadrendbe állíthatóvá fejleszti Fénypajzs nevű légvédelmi lézerfegyverét – írja az MTI a hétfőn a fegyvergyárakkal szerződést kötő védelmi minisztérium bejelentése nyomán.

A minisztérium az Elbit Systems és a Rafael Advanced Defence Systems védelmi technológiai vállalatokkal kötött erről megállapodást. A fegyverrendszert héberül Fénypajzsnak, angol változatában pedig Iron Beamnek (Vassugár) nevezik. A megállapodást a minisztérium közleménye szerint egy nappal azután írták alá, hogy Éjal Zamír, a védelmi minisztérium főigazgatója utasítást adott a lézerrendszerek gyártásának bővítésére."
Lézerágyú azért nem volt eddig, mert hatalmas bemenő teljesítmény kell ahhoz, hogy értelmes lőtávolsága legyen, mert a levegőréteg bizony gyengíti. Most kell valaki aki fizikus és mérnök annyira, hogy megállapítsa, hogy ez lehetséges-e, vagy ez csak vaporware.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.29. 14:39 Lézerágyú azért nem volt eddig, mert hatalmas bemenő teljesítmény kell ahhoz, hogy értelmes lőtávolsága legyen, mert a levegőréteg bizony gyengíti. Most kell valaki aki fizikus és mérnök annyira, hogy megállapítsa, hogy ez lehetséges-e, vagy ez csak vaporware.
Ott van alatta egy videó is, hacsak nem AI az egész, elég hatékonyan leszedi az indított rakétákat, drónokat, ágyúlövedékeket. A cikk szerint 2 dollárnyi elektromos energiát használ fel hozzá, ami szemben áll az elhárító rakéták több tízezer dolláros darabonkénti költségével. Nyilván a kutatás-fejlesztés qrvasok költsége meg nincsen lebontva egy elhárított rakétára, de valszeg így is bőven megéri.
(És most elsüthetnénk egy vaskos zsidó viccet, hogy ez a spórolás nem véletlenül Izraelben lett akkora prioritást, hogy meg is csinálták. :lol: )
brh562
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.10.29. 14:39 Lézerágyú azért nem volt eddig, mert hatalmas bemenő teljesítmény kell ahhoz, hogy értelmes lőtávolsága legyen, mert a levegőréteg bizony gyengíti. Most kell valaki aki fizikus és mérnök annyira, hogy megállapítsa, hogy ez lehetséges-e, vagy ez csak vaporware.
majd rákötik Dimonára :)
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Ma találkoztam egy volt kollégámmal aki önkéntes tartalékos. Kérdeztem, milyen a szolgálat?
Mondta hogy az árvíz alatt behívták, és a teljes idő alatt, 4 napig tartalékban kellett ülnie a gödöllői laktanyában.
Magyarország, én így szeretlek...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2024.10.30. 20:34 Ma találkoztam egy volt kollégámmal aki önkéntes tartalékos. Kérdeztem, milyen a szolgálat?
Mondta hogy az árvíz alatt behívták, és a teljes idő alatt, 4 napig tartalékban kellett ülnie a gödöllői laktanyában.
Magyarország, én így szeretlek...
És ezért kap legalább valami pénzt?

Vagy ha azt nem, legalább enni adnak neki...?
brh562
Veterán
Veterán

kis élrdekesség német páncélokról
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

brh562 írta: 2024.10.30. 21:58

kis élrdekesség német páncélokról
Köszi, ez érdekes!

Majdnem írtam valami ironikusat (“próbáltak volna ilyet írni a szovjet páncél minőségéről - jobb estében 25 év Gulág”), de eszembe jutott egy családi történet.

Édesapám - 67 éves, szóval nem tegnap volt, minimum 40 éve történt - mesélte, hogy egyszer szolgálati ügyben Moszkvába kellet utaznia. Egy ilyen út vonattal, Ungvarból Moszkvába közel 2 nap. Egy kupéba zárva , ottalvós úton hihetetlen sztorizások mentek, és alkalmi, vagy akárveletre szóló barátságok szövődtek. A keserédes szovjet lore egyik jó húzása - a távolsági vonat varázsa.

Egy utótárs arra a kérdésre, hogy “na és te Vitalij milyen ügyben a Székesfővárosba?”, elővett egy bazi nagy ipari villáskulcs készletet. Egy traktorgyárban - amiről mindenki tudta hogy 10% traktor , 90% tank ;) - dolgozott , és minőségi reklamációval ment igazságot tenni a nagyvárosba. Mert törik a villáskulcs. Ez békeidőben “csak” bosszúság, háborúban… elnézést, aratáskor viszont a személyzet élete múlhat rajta. Ami nem elfogadható, ergó az egyik állami cég vegye vissza a selejtet, és cserélje ki GOSZT szabvány szerintíre. És ezt mindenki tudomásul vette, mert a tank az nem játék, igenis legyen jó minden apróság. Szóval igen, akkoriban a SzU-ban igenis komolyan vették a minőségbiztosítást!
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.10.30. 20:45 És ezért kap legalább valami pénzt?

Persze azt kaptak.
De hát érted, éppen az árvizek emlegetése volt a mondás, hogy többek között az ehhez hasonló esetekért jön létre a területvédelmi tartalékos rendszer.
Ehhez képest az oda behívott párszáz tartalékosból naponta 40-en mentek ki lapátolni a gátakra.
Mert ennyien fértek be az oda allokált 1 azaz egy darab buszba.
Ha maradt volna civil, többet tudott volna segíteni.
Nekem kísértetiesen a 90-es kétezres évek sztorijai jutnak az eszembe, amikor a sorkatona barátok mondták, "egész nap a laktanyában b.sszuk a rezet", amiért mindent megtettem hogy ne kelljen bevonulni. Úgy tűnik 30 év alatt nem sok minden változott arrafelé.
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.10.31. 06:16 Persze hogy adtak.
De hát érted, éppen az árvizek emlegetése volt a mondás, hogy többek között az ehhez hasonló esetekért jön létre a területvédelmi tartalékos rendszer.
Ehhez képest az oda behívott párszáz tartalékosból naponta 40-en mentek ki lapátolni a gátakra.
Mert ennyien fértek be az oda allokált 1 azaz egy darab buszba.
Ha maradt volna civil, többet tudott volna segíteni.
A világ minden hadseregére igaz az a mondás, hogy várunk arra, hogy várakozhassunk. Életemben annyit nem unatkoztam, mint katonaként.
A tipikus eset pörgés ezerrel, aztán várakozás buszra, kajára, bármire. Mielőtt azt mondanád hogy Magyar Honvédség, a Légióról szó szerint ugyanezt írta le egy volt légiós. A mondást is tőle olvastam.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.10.31. 06:45 A világ minden hadseregére igaz az a mondás, hogy várunk arra, hogy várakozhassunk. Életemben annyit nem unatkoztam, mint katonaként.
A tipikus eset pörgés ezerrel, aztán várakozás buszra, kajára, bármire. Mielőtt azt mondanád hogy Magyar Honvédség, a Légióról szó szerint ugyanezt írta le egy volt légiós. A mondást is tőle olvastam.
Ez oké, de árvíz, nagy baj idején ehhez miért kell összegyűjteni a közösségért éppen az átlagnál jobban tenni akaró embereket, hogy biztosan ne csináljanak semmit?
Fel nem fogom.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.10.31. 06:45 A világ minden hadseregére igaz az a mondás, hogy várunk arra, hogy várakozhassunk. Életemben annyit nem unatkoztam, mint katonaként.
Ez oké, de árvíz, nagy baj idején ehhez miért kell összegyűjteni a közösségért éppen az átlagnál jobban tenni akaró embereket, hogy biztosan ne csináljanak semmit?
Fel nem fogom.
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.10.31. 07:00 Ez oké, de árvíz, nagy baj idején ehhez miért kell összegyűjteni a közösségért éppen az átlagnál jobban tenni akaró embereket, hogy biztosan ne csináljanak semmit?
Fel nem fogom.
Például tartalék képzése. Elmehet volna bárhol éjjel 3 kor a gát akkor pedig azonnal pihent ember kell.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2024.10.31. 07:03 Például tartalék képzése. Elmehet volna bárhol éjjel 3 kor a gát akkor pedig azonnal pihent ember kell.
mit jelent jelen esetben az "elmehet"?
aksurv
Veterán
Veterán

szöged írta: 2024.10.31. 07:14 mit jelent jelen esetben az "elmehet"?
Átszakadt.
sodoma
Veterán
Veterán

Nekem kísértetiesen a 90-es kétezres évek sztorijai jutnak az eszembe, amikor a sorkatona barátok mondták, "egész nap a laktanyában b.sszuk a rezet", amiért mindent megtettem hogy ne kelljen bevonulni. Úgy tűnik 30 év alatt nem sok minden változott arrafelé.
[/quote]

Ezért is hagytam ott a tartalékosságot. Nem éreztem magam HASZNOSNAK! Pedig minden feladatra jelentkeztem, mentem ami csak adódott. Mondtam is az irodán: Önöknek nincs szükségük rám!
De, de de. Csak hát...izé
Elmentem oda ahol szükség van a tudásomra, erőmre, eszemre és tudok előre menni.-otthonápolás.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2024.10.31. 07:00 Ez oké, de árvíz, nagy baj idején ehhez miért kell összegyűjteni a közösségért éppen az átlagnál jobban tenni akaró embereket, hogy biztosan ne csináljanak semmit?
Fel nem fogom.
/vélemeny ON
Látod, ezért nem lennél jó katona . (Nyugi - én sem) Túl sokat gondolkodol. Ez nem előny.

Aki nem fogadja el, hogy :

a) olyasmit csináljon aminek nem érti az értelmét - és nem is fogjak neki elmagyarázni
b) alkalomadtán valóban nem lesz semmi értelme. Nem a magyarázat hiányában - hanem tényleg nem lesz, ilyen elő fog fordulni
c) alkalomadtán nála szerényebb szellemi képességű emberek fogják ugráltátni , aki vagy értenek a szakmájuk hoz, vagy nem
d) ha gáz van, nem tudsz majd csak úgy felmondani , mert valami nem tetszik

az ne vegyen fel bociruhát. Se MHt, se mást.

/vélemény OFF

Nem szolgáltam - ezért csak vélemény, mert nincs személyes tapasztalatom, minden információm másodkézből származik.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.10.31. 07:14 mit jelent jelen esetben az "elmehet"?
Gondolom, hogy átszakad.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.10.31. 07:36 /vélemeny ON
Látod, ezért nem lennél jó katona . (Nyugi - én sem) Túl sokat gondolkodol. Ez nem előny.

Aki nem fogadja el, hogy :

a) olyasmit csináljon aminek nem érti az értelmét - és nem is fogjak neki elmagyarázni
b) alkalomadtán valóban nem lesz semmi értelme. Nem a magyarázat hiányában - hanem tényleg nem lesz, ilyen elő fog fordulni
c) alkalomadtán nála szerényebb szellemi képességű emberek fogják ugráltátni , aki vagy értenek a szakmájuk hoz, vagy nem

/vélemény OFF

Nem szolgáltam - ezért csak vélemény, mert nincs személyes tapasztalatom, minden információm másodkézből származik.
Az elbeszélések alapján a sereg lényegisége, és esszenciája kifejezhető kettő darab szóban.
"Parancs, értettem!"
Ennél többet valóban nem is kell érteni az egészből, ha benne vagy.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Legyen akkor egy vidámabb, értelmesebb katona-sztori is Stephen Köteles-ről, aki az amerikai haderő legöregebb szolgáló katonája volt a vietnami háború során. "Azt mondták, ő az egyetlen amerikai, aki négy háborúban is szolgált az I. és II. világháborútól Koreáig és Vietnámig. "

https://hetifortepan.capacenter.hu/2000 ... i-nyomozas

Kép
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Petya357 írta: 2024.10.31. 07:36 Aki nem fogadja el, hogy :

Ebből a d. pont indokolt és érthető (és minimum hallgatólagosan vállalt egy önkéntes részéről). Mert a katona akkor dolgozik - akkor hozza be az árát -, amikor gáz van. Az pedig nehéz kiürült alakulatokkal.

OFF
Az a-c. pont pedig egy szokásos munkahely: minél fehérgallérosabb és nagyobb, annál inkább.
WildBear23
Veterán
Veterán

Az unokahugom végigcsinálta a kiképzést, mesélt a tapasztalatairól. Írtam neki, hogy ha van rá ideje, készítsen egy összefoglalót.
sodoma
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.10.31. 08:02 Az elbeszélések alapján a sereg lényegisége, és esszenciája kifejezhető kettő darab szóban.
"Parancs, értettem!"
Nincs parancs! Tökölés van, meg toporgás!
Még a buta parancs miatt sem lehet dohogni, mert nincs!
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.10.31. 08:02 Az elbeszélések alapján a sereg lényegisége, és esszenciája kifejezhető kettő darab szóban.
"Parancs, értettem!"
aksurv
Veterán
Veterán

sodoma írta: 2024.10.31. 07:31 Nekem kísértetiesen a 90-es kétezres évek sztorijai jutnak az eszembe, amikor a sorkatona barátok mondták, "egész nap a laktanyában b.sszuk a rezet", amiért mindent megtettem hogy ne kelljen bevonulni. Úgy tűnik 30 év alatt nem sok minden változott arrafelé.

Ezért is hagytam ott a tartalékosságot. Nem éreztem magam HASZNOSNAK! Pedig minden feladatra jelentkeztem, mentem ami csak adódott. Mondtam is az irodán: Önöknek nincs szükségük rám!
De, de de. Csak hát...izé
Elmentem oda ahol szükség van a tudásomra, erőmre, eszemre és tudok előre menni.-otthonápolás.
A sereg az pedig bizony így működik.
Ahol az életnek sincsen túl nagy értéke, miből gondolja bárki, hogy a személyes időnek van?

Az otthonápolásért pedig szeretném kifejezni a legnagyobb tiszteletemet.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

sodoma írta: 2024.10.31. 07:31 Elmentem oda ahol szükség van a tudásomra, erőmre, eszemre és tudok előre menni.-otthonápolás.
Mély tisztelet részemről!

A tartalékosok pedig elvesztettek egy jó katonát. Hány ilyen lehet még?…
sodoma
Veterán
Veterán

aksurv írta: 2024.10.31. 12:43 A sereg az pedig bizony így működik.
Ahol az életnek sincsen túl nagy értéke, miből gondolja bárki, hogy a személyes időnek van?

Az otthonápolásért pedig szeretném kifejezni a legnagyobb tiszteletemet.
Köszönöm!
sodoma
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.10.31. 14:54 Mély tisztelet részemről!

A tartalékosok pedig elvesztettek egy jó katonát. Hány ilyen lehet még?…
Köszönöm
PRTVIII
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: PRTVIII »

AndyA írta: 2024.10.30. 20:45 És ezért kap legalább valami pénzt?

Volt neki legalább egy hangulatos körlete. Az biztos maradandó emlék.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2024.10.31. 07:15Átszakadt.
és egy átszakadt gáttal mit lehet kezdeni, ha van pihent kétkezi munkásból több is?

...

azon kívül, hogy az ember messziről figyeli, amint a víz 2 perc alatt a fél méteres lyukból 50 méterest csinál?
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.10.31. 16:49 és egy átszakadt gáttal mit lehet kezdeni, ha van pihent kétkezi munkásból több is?

...

azon kívül, hogy az ember messziről figyeli, amint a víz 2 perc alatt a fél méteres lyukból 50 méterest csinál?
Némiképp odébb építeni a következőt.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

aksurv írta: 2024.10.31. 06:45 A világ minden hadseregére igaz az a mondás, hogy várunk arra, hogy várakozhassunk.
Pont ugyanezt írta le Chris Kyle is, pedig ő a Navy SEAL-nél volt.
TotoHU írta: 2024.10.31. 06:16 Ha maradt volna civil, többet tudott volna segíteni.
Engem is ez zavar, ezért sem megyek el tartalékosnak, pedig az egyetemi plusz pontok miatt sokszor felmerül a gondolat.
Most az árvíznél önkéntes egyesületként kimentünk egy helyszínre, ha kellett segítettünk, ha nem akkor mentünk tovább oda, ahol szükség volt ránk. Nem voltunk teljesen abnormális parancsokhoz kötve.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Kojak írta: 2024.10.31. 17:18
Most az árvíznél önkéntes egyesületként kimentünk egy helyszínre, ha kellett segítettünk, ha nem akkor mentünk tovább oda, ahol szükség volt ránk. Nem voltunk teljesen abnormális parancsokhoz kötve.
Ugyanez nálam is.
Most sajnos előre beszervezett utam volt egy hétig, de 10 éve végig nyomtunk 4-5 napot zsinórban kint a gáton. K kemény volt, és végül at is szakadt az egyik területen a gát, de láttad hogy a helyiek nagyon hálásak, szóval megérte.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Az előbb olvastam valamit, ami meglepett.

Hogy a balkezeseket külön oktatják kézigránátot dobni
. Tudniillik a legtöbb tojás/kukorica kézigránát “jobbkezes” :o - úgy tervezték, hogy bal kézzel kell kihúzni a gyűrűt. Ezért a balkezeseket külön tanítják, hogyan fogják meg a gránátot - fejjel lefelé :!: - a biztonságos kézigránát élesíteshez. Legalábbis az USAban.

Teljesen logikusan hangzik, de meglepett. Idehaza ez hogy megy?
aksurv
Veterán
Veterán

szöged írta: 2024.10.31. 16:49 és egy átszakadt gáttal mit lehet kezdeni, ha van pihent kétkezi munkásból több is?

...

Megakadályozza, hogy átszakadjon. Ugyanis vannak jelei és akkor rohadtul gyorsan kell lépni.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.10.31. 06:45 A világ minden hadseregére igaz az a mondás, hogy várunk arra, hogy várakozhassunk.
Szia,

En ezt ugy olvastam, hogy "varakozunk, hogy siethessunk, es sietunk, hogy varakozhassunk".

Bel
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.11.01. 09:52 Szia,

En ezt ugy olvastam, hogy "varakozunk, hogy siethessunk, es sietunk, hogy varakozhassunk".

Bel

A jelentése ugyanaz.
A seregek így működnek, ezek jelzik, hogy totaliárius rendszerként müködnek a legdemokratikusabbnak tartott országokban is.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

Petya357 írta: 2024.10.31. 23:01 Az előbb olvastam valamit, ami meglepett.

Hogy a balkezeseket külön oktatják kézigránátot dobni
. Tudniillik a legtöbb tojás/kukorica kézigránát “jobbkezes” :o - úgy tervezték, hogy bal kézzel kell kihúzni a gyűrűt. Ezért a balkezeseket külön tanítják, hogyan fogják meg a gránátot - fejjel lefelé :!: - a biztonságos kézigránát élesíteshez. Legalábbis az USAban.

Teljesen logikusan hangzik, de meglepett. Idehaza ez hogy megy?
Úgyanígy, lévén ugyanilyen elvű gránátjaink vannak. Szerintem a szovjet F1 is így kellett oktatódjon, kivéve, ha közölték az elvtársakkal, hogy márpedig gránátot jobb kézzel dobunk, és ennyi.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.10.31. 09:27 Az unokahugom végigcsinálta a kiképzést, mesélt a tapasztalatairól. Írtam neki, hogy ha van rá ideje, készítsen egy összefoglalót.
Ésszel írjon, te meg ne tolj ki vele, hogy kiteszed, mert nem kell nagy nyomozás, hogy ki az. Pozitív benyomásokat nyugodtan ki lehet tenni, konkrétumokat nem nagyon, képeket, videókat meg csak akkor, ha azt valami sajtótermék kitette. nem bántólag írom ezt.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

sodoma írta: 2024.10.31. 10:54 Nincs parancs! Tökölés van, meg toporgás!
Még a buta parancs miatt sem lehet dohogni, mert nincs!
Sajnálom a dolgot, rossz zászlóaljnál voltál. Felénk a 38-nál (mondjuk én már 46) van pörgés, meg értelmes feladat is bőven. Sajnos ez erősen megyefüggő, bár a 46 életébe nem nagyon látok bele, mert csinálom a magam dolgát, és max. a személyüggyel van kontaktom a havi elszámolások miatt. De pl. mi kedden az egyetemen a kurzusomon 90 perc alatt leoktattunk vagy 50-60 embert AK szétszedésre, 7 egyetemista tartalékos pörgött rá a dologra. Második kör most kedden. Nekik is tetszett, és hatékony is volt, mert hiába volt nagy képzendő létszám, gyakorlatban kiscsoportos foglalkozás volt.
brh562
Veterán
Veterán

swordmanus írta: 2024.11.01. 14:14 Sajnálom a dolgot, rossz zászlóaljnál voltál. Felénk a 38-nál (mondjuk én már 46) van pörgés, meg értelmes feladat is bőven. Sajnos ez erősen megyefüggő, bár a 46 életébe nem nagyon látok bele, mert csinálom a magam dolgát, és max. a személyüggyel van kontaktom a havi elszámolások miatt. De pl. mi kedden az egyetemen a kurzusomon 90 perc alatt leoktattunk vagy 50-60 embert AK szétszedésre, 7 egyetemista tartalékos pörgött rá a dologra. Második kör most kedden. Nekik is tetszett, és hatékony is volt, mert hiába volt nagy képzendő létszám, gyakorlatban kiscsoportos foglalkozás volt.
csak nagy vonalakban mik azok ?
WildBear23
Veterán
Veterán

swordmanus írta: 2024.11.01. 14:10 Ésszel írjon, te meg ne tolj ki vele, hogy kiteszed, mert nem kell nagy nyomozás, hogy ki az. Pozitív benyomásokat nyugodtan ki lehet tenni, konkrétumokat nem nagyon, képeket, videókat meg csak akkor, ha azt valami sajtótermék kitette. nem bántólag írom ezt.
Igen, így gondoltam én is, köszi! :)
Képet, videót, konkrétumot kizárt.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.11.01. 13:21 A seregek így működnek, ezek jelzik, hogy totaliárius rendszerként müködnek a legdemokratikusabbnak tartott országokban is.
Szia,

Szerintem inkabb azt jelzi, hogy a demokratikus orszagok hadseregeben is a hibak kovetkezmenyek nelkul vannak, mert nincsenek felelosok.

Bel
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.11.01. 14:26 csak nagy vonalakban mik azok ?
Mindenféle gyakorlatok vannak (ezek nyomon követhetőek a hírekben), a díszelgőkhöz is keresnek embert. A kadétképzésbe is kell ember (olyan is, aki egy tárgykörben specialista, mint pl. EÜ), most ugye sláger volt az októberi megemlékezés meg a hadisír téma. Aztán majd jönnek diáknapok, stb. Toborzás segítése nonstop. Ja, volt filmforgatás is, nemsokára nézhetjük a TVben. Sorolhatnám sokáig, és ezek csak a full publikus feladatok. De folyamatos a képzések, szaktanfolyamok is, nomeg lehet menni segédkiképzőnek is. Jövőre ugyebár mindenkit is át kell mozgatni 7 munkanapban, Bács megye meg 4 számjegyű létszám kb. szóval lesz kit átmozgatni, és sok feladatot ki kell találni (ez lehet ismeretfrissítés, csapatöszzekovácsolás is). Ja persze a gáton is volt, aki ráért. Építeni is, bontani is, ez is benne volt a hírekben. Nagyon sajnálom, hogy Sodoma kartács inaktív csapatot fogott ki, bár a Szeretem, megvédem kampány elvileg felrázta az urakat országszerte, azokat is, akik eddig elvoltak a levesben.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

A BRFK fácsebúkjáról egy megemlékező posztban találtam, NAGYON TANULSÁGOS - a fegyveres biztonsági szabályokat VÉRREL ÍRTÁK:

"Hideg Imre rendőr főtörzsőrmester 1992. február 17-én éjjel egy talált lőfegyver ürítését követően a fegyvert bűnjelként csomagolta, amikor az elsült és őt halántékon találta. A főtörzsőrmester február 22-én a kórházban belehalt sérüléseibe. A vizsgálat megállapította, hogy az 1920-as gyártmányú fegyver annyira elöregedett volt, hogy az ürítés a fegyverben maradt lőszert nem távolította el. "
hideg imre police.jpg
brh562
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.04. 07:43 A BRFK fácsebúkjáról egy megemlékező posztban találtam, NAGYON TANULSÁGOS - a fegyveres biztonsági szabályokat VÉRREL ÍRTÁK:

"Hideg Imre rendőr főtörzsőrmester 1992. február 17-én éjjel egy talált lőfegyver ürítését követően a fegyvert bűnjelként csomagolta, amikor az elsült és őt halántékon találta. A főtörzsőrmester február 22-én a kórházban belehalt sérüléseibe. A vizsgálat megállapította, hogy az 1920-as gyártmányú fegyver annyira elöregedett volt, hogy az ürítés a fegyverben maradt lőszert nem távolította el. "

hideg imre police.jpg
Nyugodjék békében!

Halántékon ? Azt hogy?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.10.31. 23:29 Megakadályozza, hogy átszakadjon. Ugyanis vannak jelei és akkor rohadtul gyorsan kell lépni.
Vagy vannak jelei, vagy nem. 2013-ban ott voltunk, amikor az ideiglenes gát átszakadt Tahitótfaluban. Engem éppen nem oda osztottak be, máshol segítettünk zsák töltésben és fuvarozásban. Egy barátom akivel együtt jöttünk-mentünk aznap, viszont éppen annál a gátnál zsákolt, azt mondta pillanatok alatt történt az egész. Az egyik pillanatban ordítva rohantak feléjük a katvédesek, hogy mindenki húzzon a p*csába onnan mert bármikor átszakadhat a gát. El is rohantak pár száz méterre feljebb fekvő területre, és pár percen belül már jött is a víz, először kicsit aztán nagyon.
Ahogy a neten olvastam, azóta azon a helyen már egy nagy állandó átat építettek.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.11.04. 14:17 Nyugodjék békében!

Halántékon ? Azt hogy?
Kiss Dávid szerint:

A Magyar Nemzet 1992. február 20-i száma így mutatja be az eseményeket:
"Különös eset történt Pesterzsébeten, 17-én este fél kilenckor. S.-né Cs. Ilona budapesti lakos azért fordult a rendőrséghez, mert a Helsinki út és a Torontál utca kereszteződésében egy férfi kiszúrkálta Citroenjének hátsó kerekeit, majd üldözőbe vette a kocsit. A helyszínre siető rendőrök a megjelölt helyen el is kapták K. György 40 éves budapesti lakost, akinél egy nuncsakut, egy kést és egy üres pisztolytáskát is találtak. S.-né elmondta azt is, hogy egy pisztolynak látszó tárggyal is fenyegetődzött az illető, ezért átkutatták a környéket és rövid keresgélés után találtak is egy 1920-as évjáratú Frommer Stop típusú pisztolyt. Az ósdi fegyver annak ellenére, hogy az azt lefoglaló rendőrök szabályszerűen ürítették - szakértői vélemény szerint az ugyancsak régi lőszer miatt késleltetve -, elsült és életveszélyesen megsebesítette az intézkedő Hideg Imre rendőr főtörzsőrmestert, akit a Honvéd Kórházba szállították. K. ellen garázdaság és az engedély nélküli fegyvertartás miatt indítanak eljárást."

IMHO az eredeti verzió -akárhogy is - nehezen hihető, hogy a valóság virágának minden szirmát kibontotta volna:-))

De kb. tökmindegy hogyan történt, a lényeg, hogy a töltetlenség ellenőrzését nem végezte el megfelelően. Hogy ezt nem oktatták neki elég keményen, vagy maga volt hanyag (esetleg játszott is a fegyverrel): sosem tudjuk meg. A szán hátrarántása NEM ELÉG.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

gvass1 írta: 2024.11.04. 14:52 Kiss Dávid szerint:

A Magyar Nemzet 1992. február 20-i száma így mutatja be az eseményeket:
"Különös eset történt Pesterzsébeten, 17-én este fél kilenckor. S.-né Cs. Ilona budapesti lakos azért fordult a rendőrséghez, mert a Helsinki út és a Torontál utca kereszteződésében egy férfi kiszúrkálta Citroenjének hátsó kerekeit, majd üldözőbe vette a kocsit. A helyszínre siető rendőrök a megjelölt helyen el is kapták K. György 40 éves budapesti lakost, akinél egy nuncsakut, egy kést és egy üres pisztolytáskát is találtak. S.-né elmondta azt is, hogy egy pisztolynak látszó tárggyal is fenyegetődzött az illető, ezért átkutatták a környéket és rövid keresgélés után találtak is egy 1920-as évjáratú Frommer Stop típusú pisztolyt. Az ósdi fegyver annak ellenére, hogy az azt lefoglaló rendőrök szabályszerűen ürítették - szakértői vélemény szerint az ugyancsak régi lőszer miatt késleltetve -, elsült és életveszélyesen megsebesítette az intézkedő Hideg Imre rendőr főtörzsőrmestert, akit a Honvéd Kórházba szállították. K. ellen garázdaság és az engedély nélküli fegyvertartás miatt indítanak eljárást."

IMHO az eredeti verzió -akárhogy is - nehezen hihető, hogy a valóság virágának minden szirmát kibontotta volna:-))

De kb. tökmindegy hogyan történt, a lényeg, hogy a töltetlenség ellenőrzését nem végezte el megfelelően. Hogy ezt nem oktatták neki elég keményen, vagy maga volt hanyag (esetleg játszott is a fegyverrel): sosem tudjuk meg. A szán hátrarántása NEM ELÉG.
Saját magam is láttam nem egyszer ilyen hibát. Egyszer a sporttárs mellettem hangosan ellenőrizte a töltetlenséget, mivel a pisztolya hüvelyvonója megmakkant. Szerencsére a lődombba ment a lövés, és nem full random irányban "fesztelenített", ahogy sajnos némelyeknél már rutinná vált...

A konkrét hírhez: szerintem se lett kibontva a valóság minden szelete, és a techinkai hibák a valósnál nagyobb hangsúlyt kaptak az emberi hibákkal szemben.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.11.04. 15:02 Saját magam is láttam nem egyszer ilyen hibát. Egyszer a sporttárs mellettem hangosan ellenőrizte a töltetlenséget, mivel a pisztolya hüvelyvonója megmakkant. Szerencsére a lődombba ment a lövés, és nem full random irányban "fesztelenített", ahogy sajnos némelyeknél már rutinná vált...

A konkrét hírhez: szerintem se lett kibontva a valóság minden szelete, és a techinkai hibák a valósnál nagyobb hangsúlyt kaptak az emberi hibákkal szemben.
+1

Hangos ürítést láttam már én is. Betonpadlóba :?

A másik hibalehetőség, hogy nem vette ki a tárat, úgy “ürített”Bármennyire banális hiba, ez is előfordulhat.

De égészen biztosan nem jól ellenőrizte a töltetlenséget.

Nyugodjon békében.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.11.04. 15:02 A konkrét hírhez: szerintem se lett kibontva a valóság minden szelete, és a techinkai hibák a valósnál nagyobb hangsúlyt kaptak az emberi hibákkal szemben.
A 90-es 2000-es években voltak igen fura esetek a rendőrségnél. Jó példa erre a 2007-es eset, amikor egymásra pisztolyt rántottak játékból a fiatal járőrök, csak az egyiknek volt is lőszer a fegyverében, és agyonlőtte a társát. Akkor már javában pörgött a fórum, emlékszem hogy téma is volt a régi kéken ez az eset.

Ebben a cikkben van egy kisebb összeállítás a korabeli rendőrségi fegyverbalesetekről, ebben még a társát lelövő TEK-es nincs is benne, az 2010 után történt.

https://magyarnemzet.hu/archivum-magyar ... egy-rendor
Ephraim
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Ephraim »

Hegyomlás csóka kap pár tasert, oc-t, bean bag-et, végül a rendőrre támad, akkor már éles következik... :shock:

Mondjuk csóri gyalogzsaru meg durva pánikrohamot kapott, miután levarrta. Nehéz lehet azért az egész szitut megemészteni: rátámadtak, ő is megölt valakit... lesz dolga a pszichológusnak :roll:
brh562
Veterán
Veterán

önkéntes tartalékos update:
egy szóval : időkapszula !
egy srác 98 ban volt katona gondolta jó buli bemegy önkéntéskedni a laktanya ugyanaz , kivülről szépen felujitva besétál a volt körletébe és láss csodát a stoki a berendezés ugyanaz :)
a mentalitás a raktáros részéről ugyanaz 2számmal nagyobb ruha ez van majd belenő... sapka 4 számmal kisebb , menjen haza tegye forró vizbe és huzza szét...
fegyverismereti oktatás : AK igen AK ami nem baj de a puffer patron ban található rugó rendeltetése a 22 éves örmester kisasszony szerint az hogy összetartsa a pufferpatront... amikor a nagyokos sportlövész jelzi hogy szerinte az ütőszeg védelme a céél mi maga kiképző ? mer ha nam akkor ne okoskodjon :)
a kajával nincs baja
a 40 fős kiképzendő állományból 7 ember aki folyamatába meg tud csinálni 2000 méter futást 10 fekvőt 10 felülést és kb 15 méter kúszást...
név ország felvarró saját pénzből akinek igénye van rá , málhazsák hát az nincs raktáron , hozzál be...
ruhaviselési engedély ? majd lesz egy hónappal később lett is addig civilben laktanyaba be ott kiszobában átöltöz és kezdi a katonskodast..

szóval az első 2 hónap 8 hétvégéjének a mérlege nem túl felemelő :(
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

A francia rendvédelem egyik jelentős kényszerítőeszköz-szállítója új gazdához került:
Az olasz Chiappa felvásárolta a francia SAPL-t (kifejezetten izgalmas termékpalettával)

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/az-olas ... ia-sapl-t/

Kép
sodoma
Veterán
Veterán

brh562 írta: 2024.11.07. 09:20 önkéntes tartalékos update:
egy szóval : időkapszula !
egy srác 98 ban volt katona gondolta jó buli bemegy önkéntéskedni a laktanya ugyanaz , kivülről szépen felujitva besétál a volt körletébe és láss csodát a stoki a berendezés ugyanaz :)
a mentalitás a raktáros részéről ugyanaz 2számmal nagyobb ruha ez van majd belenő... sapka 4 számmal kisebb , menjen haza tegye forró vizbe és huzza szét...
fegyverismereti oktatás : AK igen AK ami nem baj de a puffer patron ban található rugó rendeltetése a 22 éves örmester kisasszony szerint az hogy összetartsa a pufferpatront... amikor a nagyokos sportlövész jelzi hogy szerinte az ütőszeg védelme a céél mi maga kiképző ? mer ha nam akkor ne okoskodjon :)
a kajával nincs baja
a 40 fős kiképzendő állományból 7 ember aki folyamatába meg tud csinálni 2000 méter futást 10 fekvőt 10 felülést és kb 15 méter kúszást...
név ország felvarró saját pénzből akinek igénye van rá , málhazsák hát az nincs raktáron , hozzál be...
ruhaviselési engedély ? majd lesz egy hónappal később lett is addig civilben laktanyaba be ott kiszobában átöltöz és kezdi a katonskodast..

szóval az első 2 hónap 8 hétvégéjének a mérlege nem túl felemelő :(
Ráadásul 1db logisztikus van-ha megbetegszik, szabin van leáll a rendszer. A leszerelés is tőle függött, mikor ér rá átvenni a cuccot. Én már csak nevetek
De megtanultam, ha kenetlen az AK mer úgy bactak be a raktárba pucolás nélkül, akkor a felhúzókarra lábbal rá lehet tiporni
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

F-35 europai tervek (en ugy ertelmezem, hogy ahol AB van datum nelkul, az jelenlegi F-35-os legibazis, ahol AB van datummal, ott akkortol lesznek F-35-osok, az utolso 3 meg nem ennyire konkret):
Kép

Kinai ursiklorol foto (USA altal keszitett foto, a kinaiak nem adnak ki rola kepet):
Kép

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Vicces kis írás Tiboru első rendőri jelentéséről.
KÖTELEZŐ elemként: PA-63, hónaljtok, #szóváltástkövetően:-)))

https://tiboru.substack.com/p/az-elso-jelentes
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.11. 11:05 Vicces kis írás Tiboru első rendőri jelentéséről.
KÖTELEZŐ elemként: PA-63, hónaljtok, #szóváltástkövetően:-)))

https://tiboru.substack.com/p/az-elso-jelentes
:lol: :lol: :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

"Nagyon úgy tűnik, hogy egy nemzetközi hackercsoport bejutott a magyar Védelmi Beszerzési Ügynökség szerverereire, és most ötmillió dollárt kér azért, hogy az ott zárolt adatokat feloldja, illetve ne hozza nyilvánosságra. A darkweben már elérhetők képernyőmentések súlyos katonai titkokról (például a magyar haderő különböző képességeiről), de e-mailek, munkatársak nevei és hadászati beszerzések adatai is."

https://hang.hu/belfold/katonai-titkok- ... ynoksegtol
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.14. 07:47 "Nagyon úgy tűnik, hogy egy nemzetközi hackercsoport bejutott a magyar Védelmi Beszerzési Ügynökség szerverereire, és most ötmillió dollárt kér azért, hogy az ott zárolt adatokat feloldja, illetve ne hozza nyilvánosságra. A darkweben már elérhetők képernyőmentések súlyos katonai titkokról (például a magyar haderő különböző képességeiről), de e-mailek, munkatársak nevei és hadászati beszerzések adatai is."

https://hang.hu/belfold/katonai-titkok- ... ynoksegtol
Facebook, Frész Ferenc (jófej kiber szakember) profilján vannak képek.
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

theHassan írta: 2024.11.14. 08:25 Facebook, Frész Ferenc (jófej kiber szakember) profilján vannak képek.
Elemzés

https://www.cyberthreat.report/ransomwa ... ynokseget/
Válasz küldése