Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Pedersoli fegyverek

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Sziasztok, Pedersoli fegyvereknek milyen híre van, minőség tekintetében? Elöltöltős témában volt nekem eddig csak ismerős ez a márka, ez érdekel jelenleg:

https://www.davidepedersoli.com/en/prod ... de-by-side
5fa0181c17751485006781.jpeg
sama
Veterán
Veterán

Re: Pedersoli fegyverek

Hozzászólás Szerző: sama »

montecarlo írta: 2024.11.07. 12:16 Sziasztok, Pedersoli fegyvereknek milyen híre van, minőség tekintetében? Elöltöltős témában volt nekem eddig csak ismerős ez a márka, ez érdekel jelenleg:

https://www.davidepedersoli.com/en/prod ... de-by-side
5fa0181c17751485006781.jpeg
Nagyon jó minőség Elöltöltőben a csúcs.Mondjuk az ára is szerintem. Hívd a Kapszlit ott mindent megtudsz.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Köszi, van egy jóárasított használt, új árat nem adok érte azért.
sama írta: 2024.11.07. 13:58 Nagyon jó minőség Elöltöltőben a csúcs.Mondjuk az ára is szerintem. Hívd a Kapszlit ott mindent megtudsz.
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

sama írta: 2024.11.07. 13:58 Nagyon jó minőség Elöltöltőben a csúcs.Mondjuk az ára is szerintem. Hívd a Kapszlit ott mindent megtudsz.
Tapasztalatból megerősítem! Van több is, kisebb-nagyobb, kiválóak! Igen, az áruk is az, pont a nagy hirtelen közel 70%-os emelkedés előtt vettem őket.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Valami becsípődés vagy perverzió okán nekem ezek bejönnek!
Újabb török taktikai sörétes revolverpuska: Sipahi RV410

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb-t ... lverpuska/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

gvass1 írta: 2024.11.08. 06:46 Valami becsípődés vagy perverzió okán nekem ezek bejönnek!

Kép
...csillogó krómmal vagy aranyban lenne az igazi! :-)
Gercsa
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Gercsa »

gvass1 írta: 2024.11.08. 06:46 Valami becsípődés vagy perverzió okán nekem ezek bejönnek!

Kép
Jól gondolom, hogy .45 Colt ebből nem játszik, mint a hasonló Taurus/Rossi Circuit-nál?
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Ezzel az előaggyal egész jól el lehetne rejteni, ha az alsó töltényűrnél lenne a cső.

Egyébként pedig a Walther P99-cel debütáló kockabarokk stílust képtelen vagyok megszokni, pedig elvileg rám targettálják. Egy fegyver vagy legyen funkcionálisan dísztelen, mint a bauhaus Glock, vagy giccsmentesen harmonikus, mint a Hi-Power. De ezek? Mintha megvadult volna a CNC-s unalmában.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Gercsa írta: 2024.11.08. 10:47 Jól gondolom, hogy .45 Colt ebből nem játszik, mint a hasonló Taurus/Rossi Circuit-nál?
Mivel jogilag shotgun, így nem huzgaolt a csöve. Tehát valószínűleg(?) kimegy a .45-ös ólomhenger, de utána bukdácsol a levegőben, szóval egy forgásstabilizált slug-nak sokkal több értelme van.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

gvass1 írta: 2024.11.08. 11:56 Mivel jogilag shotgun, így nem huzgaolt a csöve. Tehát valószínűleg(?) kimegy a .45-ös ólomhenger, de utána bukdácsol a levegőben, szóval egy forgásstabilizált slug-nak sokkal több értelme van.
Jogos. Hm… “Egy csók, és màs semmi, a vágyam csak ennyi”
ha tennének bele choke-it, működne a .45 LC stabilizálása , vagy az is csak sluggal? 🤔

200 és 250 grain közötti (legyen durván 15g) a tipikus 45 LC lövedék. Legalábbis én ilyenre töltöm 8-)
A tipikus .410 slug ellenben inkább csak 1/4 uncia, vagy kicsit több, ami ennek kb a fele. Legyen 8g. A leges legnehezebb is kevesebb, mint 1/2 uncia, ami meg mindig könnyebb, vagy ugyanakkora, mint az Long Colt lövedéke. De van a kettő között pici átfedés . Szerintem ezen nem múlik sokminden.

A másik különbség a fojtás.. .45 LCben nincs semmilyen, a 410 slug pedig vagy söretkosárban van/sabot, vagy van mögötte valamilyen komolyabb folytas, ami talán nem hagyja annyira kóvályogni . Ez a 45 ellen szól IMHO

A harmadik kérdés amit ilyenkor ildomos lehet feltenni pedig a csúcsnyomas. .410 14 500 PSI ill 15 500 PSI (magnum ),
A 45 LC szerencsére pont egy nagyon régi, meg feketelőporis kitalált alacsony nyomású lőszer, 15 900 PSI CIP szerint, 14 000SAAMI szerint - a legerősebb 45 Töltetetek csücskösek lehetnek, de talán ebbe sem fogunk belehalni. Vazelinnel belefér(het)

@gercsa
Ezért részemről egy határozott “talán” a válasz :lol:
Működik: inkább igen, mint nem!
Kéne bele negyvenötöstvrenni? Inkább nem, mint igen.

A Judgeot ERRE TERVEZTÉK, és meg így sem sikerült túl jól.
- egy nagy korrekt és Paul Harrelesen alapos teszt a Judge-puskáról (Circuit Judge)
Ezt a török cuccot pedig még csak nem .4Chez tervezték. Meg ha műkődik is 45 LCvel, akkor sem lesz jó.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.08. 14:13 Jogos. Hm… “Egy csók, és màs semmi, a vágyam csak ennyi”
ha tennének bele choke-it, működne a .45 LC stabilizálása , vagy az is csak sluggal? 🤔

200 és 250 grain közötti (legyen durván 15g) a tipikus 45 LC lövedék. Legalábbis én ilyenre töltöm 8-)
A tipikus .410 slug ellenben inkább csak 1/4 uncia, vagy kicsit több, ami ennek kb a fele. Legyen 8g. A leges legnehezebb is kevesebb, mint 1/2 uncia, ami meg mindig könnyebb, vagy ugyanakkora, mint az Long Colt lövedéke. De van a kettő között pici átfedés . Szerintem ezen nem múlik sokminden.

A másik különbség a fojtás.. .45 LCben nincs semmilyen, a 410 slug pedig vagy söretkosárban van/sabot, vagy van mögötte valamilyen komolyabb folytas, ami talán nem hagyja annyira kóvályogni . Ez a 45 ellen szól IMHO

A harmadik kérdés amit ilyenkor ildomos lehet feltenni pedig a csúcsnyomas. .410 14 500 PSI ill 15 500 PSI (magnum ),
A 45 LC szerencsére pont egy nagyon régi, meg feketelőporis kitalált alacsony nyomású lőszer, 15 900 PSI CIP szerint, 14 000SAAMI szerint - a legerősebb 45 Töltetetek csücskösek lehetnek, de talán ebbe sem fogunk belehalni. Vazelinnel belefér(het)

@gercsa
Ezért részemről egy határozott “talán” a válasz :lol:
Működik: inkább igen, mint nem!
Kéne bele negyvenötöstvrenni? Inkább nem, mint igen.

A Judgeot ERRE TERVEZTÉK, és meg így sem sikerült túl jól.
- egy nagy korrekt és Paul Harrelesen alapos teszt a Judge-puskáról (Circuit Judge)
Ezt a török cuccot pedig még csak nem .4Chez tervezték. Meg ha műkődik is 45 LCvel, akkor sem lesz jó.
Ez már szinte poreszi szőrszálhasogatósan alapos elemzés, érdeklődéssel olvastam.:-)))

De szerintem kissé félreértés van abban, hogy miért is kéne ebből .45 Coltot lőni?
Ez kifejezetten egy SÖRÉTES revolverpuska, ami alkalmas lehet:
- nagyon hátrarúgásérzékenyeknek home defence jellegű fegyvernek, hiszen a .410/76 20" csőből a modern kétlábú ellenes lőszerekkel igencsak hatásos, de nagyon csekély a túlzott átütés esélye
- eképpen párja lehet a Judge/Gorvernor jellegű .410-es revolvereknek, lőszerazonosság, kezelési azonosság okán
- 6-lövetű és DA/SA, tehát majdnem olyan gyorsan lehet vele lőni, mint egy félautomatával, de ott is legális lehet, ahol az öntöltő sörétesekre korlátozások vannak (mint banánisztánban vadászati célra),
- vagy ahol a közp. gy. az öntöltő huzagolt csövű puskák teljesen tilosak, pl. briteknél, vagy súlyosan korlátozottak, pl. oroszoknál, slug-gal azok pótléka lehet
- annak is jó lehet, aki valamilyen testi fogyatékosság vagy gyengeség miatt a pump-action működtetésére alkalmatlan.

Nyilván ez egy niche fegyver, de sokat nem tenne hozzá, ha tudná a .45 Coltot IMHO.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.08. 16:21 Ez már szinte poreszi szőrszálhasogatósan alapos elemzés, érdeklődéssel olvastam.:-)))

De szerintem kissé félreértés van abban, hogy miért is kéne ebből .45 Coltot lőni?
….
Nyilván ez egy niche fegyver, de sokat nem tenne hozzá, ha tudná a .45 Coltot IMHO.
Az első kommentet nem tudom hová tenni :roll:

Ahhoz mindenképpen ragaszkodnék, hogy ha egy fegyverbe nem bele való töltényt teszünk, az szempont legyen, hogy felrobban a 3.14 csába, vagy nem. :shock: ez minden másnál fontosabb, ha ehhez a témához bármit is hozza szólunk, kikerülhetetlen kéne hogy legyen.
Úgy általában véve sörétesbe golyóst tenni az nem gond, hanem egyenesen katasztrófa, (12Ga+50BMG, bárki? Belefér, elsüti, meghalsz). A .410 és .45LC egy speciális részeset, kivétel, ahol éppen nem gond. Tudom, hogy tudod - de nem biztos, hogy mindenki.
A többi nettó fingreszeles volt részemről, ezt aláírom :lol: De a biztonságot ne írjuk már le szőrszálhasogatasnak ;)

A miért is kéne .45 Coltot lőni - egyetértek, szerintem sem nem kéne, ezt is írtam le. értelme sincs sok, valóban - Meg csak nem is gyakori lőszer a negyvenötös, hogy mondjuk “SHTF során nincs más, használom” szempont legyen.
De nem arról szólt a kérdés hogy mit tesz hozzá, hanem arról, hogy megoldható-e vagy sem.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Petya357 írta: 2024.11.08. 17:32 12Ga+50BMG, bárki? Belefér, elsüti, meghalsz
Ez nem igaz, mivel nincs fojtottság, a lövedék kibukdácsol a csövön, a puskának pedig nem lesz baja. Nem tud nyomás felépülni.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.11.08. 18:00 Ez nem igaz, mivel nincs fojtottság, a lövedék kibukdácsol a csövön, a puskának pedig nem lesz baja. Nem tud nyomás felépülni.
Akkor csak bátran ;)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.11.08. 18:00 Ez nem igaz, mivel nincs fojtottság, a lövedék kibukdácsol a csövön, a puskának pedig nem lesz baja. Nem tud nyomás felépülni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.08. 22:30
Nem kellett volna embeddingelni a videót, mert megnézi valamelyik derék sportlövő szöveccség és soha többet nem javasolnak 12-ga sörényes puskát sportcélra, hiszen az láthatóan az .50 BMG-t is tudja, aztat meg ők valamiért nem szeretik. Muhahahahaaa
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

https://www.5min.at/5202411071825/glock ... renzdruck/

A Glock 231 milliós mínusszal zárta a 2023-as évet.

60 embert elbocsátottak (a 2500-ból).
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.09. 07:32 https://www.5min.at/5202411071825/glock ... renzdruck/

A Glock 231 milliós mínusszal zárta a 2023-as évet.

60 embert elbocsátottak (a 2500-ból).

A LE/MIL szektor nagyon fontos nekik, gazdasági válságban meg nem a rendőrségi pisztolycsere az első, és a dilitopikos vonatkozásban sem feltétlenül pisztolyvásárlásokra megy a pénz.
Ehhez képest 60 dolgozó elbocsátása nem túl nagy tétel a cégnek.

Némileg persze megint elaludtak, a Gen5-ök meg a G43X óta nem volt valóban érdemi új modelljük.

De leginkább azt gyanítom, hogy lassan ők is SIGizálódnak, és egyre jobban átköltöznek az olcsóbb munkaerővel és barátságosabb jogi környezettel bíró USA-ba. Gyáruk már van ott is, ugye (Smyrna/Georgia)
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

gvass1 írta: 2024.11.09. 07:44 A LE/MIL szektor nagyon fontos nekik, gazdasági válságban meg nem a rendőrségi pisztolycsere az első, és a dilitopikos vonatkozásban sem feltétlenül pisztolyvásárlásokra megy a pénz.
Ehhez képest 60 dolgozó elbocsátása nem túl nagy tétel a cégnek.

Némileg persze megint elaludtak, a Gen5-ök meg a G43X óta nem volt valóban érdemi új modelljük.
Kérdés, hogy milyen új modellt lenne érdemes feleszteni: nem tudok olyan igényt kitalálni, amit ne lehetne lefedni a meglévő modellekkel.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.11.09. 08:05 Kérdés, hogy milyen új modellt lenne érdemes feleszteni: nem tudok olyan igényt kitalálni, amit ne lehetne lefedni a meglévő modellekkel.
PCC
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.11.09. 08:07PCC
Bizonyám.

Akkor kihagyott ziccer ez, hogy szinte már fáj. Hiszen minden új PCC-nél mi az első kérdés? "ÉS GLOKK-TÁRAKKAL MŰKÖDIK-E?", miközben pont a Glocknak nincs saját PCC-je? WTF?

Ja, és ugyanezt full auto verzióban (SMG) rendvédelmi célra is eladhatnák.

---

De az is mekkora lúzerség, hogy a G43X-be aftermarket külsős cégek adnak 10+-os kapacitású flush-fit tárakat, maga a Glock meg egyáltalán nem kínál ilyet.

---

Ja, van kifejlesztett AR-15 jellegű fegyverük is, amiket katonai tenderekre neveztek be, tehát valószínűleg gyártásra kész, mégsem dobták a piacra évek óta.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.08. 16:21 Ez már szinte poreszi szőrszálhasogatósan alapos elemzés, érdeklődéssel olvastam.:-)))
Pedig az a szimpla véleményem, hogy .410 sörétes revolverek esetén csak az US piac nyomoronc jogszabálya miatt van alibiből huzagolás és .45 LC lövési lehetőség.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.09. 07:44
…..

De leginkább azt gyanítom, hogy lassan ők is SIGizálódnak, és egyre jobban átköltöznek az olcsóbb munkaerővel és barátságosabb jogi környezettel bíró USA-ba. Gyáruk már van ott is, ugye (Smyrna/Georgia)
+1

Az új tulajdonos/örökös is vélhetően kevésbé romantikusan látja az “Osztrakia Őshazank” retorikát, mint az alapító Gaston bá’.

Illetve :

An den Glock-Standorten in Ferlach und Deutsch-Wagram sind nach Auskünften der Glock-GmbH gegenüber der Kleinen Zeitung rund 1.800 Mitarbeiter beschäftigt. An beiden Standorten seien nun je weniger als 30 Mitarbeiter zur Kündigung angemeldet worden. Von einer Kündigungswelle wolle man nicht sprechen, eher von einer Anpassung der Kapazitäten im Bereich der Produktion.

Ez 4%nál is kevesebb leépítést jelent - ami a mostani vérzivataros időkben lóf.sz, a 60 fő gyakorlatilag kerekítési hiba ekkora létszámnál. Gyáranként 30 fő alatt maradtak a hír szerint (mondjuk akkor kettőből hogy jött össze 60 :roll: ) - minden bizonnyal azért, hogy ne kelljen a csoportos leépítés hercehurcájával foglalkozni.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

(mondjuk akkor kettőből hogy jött össze 60)

Főcím: Glock kündigt rund 60 Mitarbeiter.

Alcím: Rund 60 Mitarbeiter sollen an den Standorten Ferlach und Deutsch-Wagram gekündigt werden.

Cikk: Wie die Kleine Zeitung heute berichtete, meldete Glock etwa 60 Mitarbeiter zur Kündigung an

Hát így. A hír igaz. Ugyan nem Moszkvában, hanem Vlagyivosztokban, nem Ladákat, hanem Moszkvicsokat...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.11.09. 21:31 +1

Az új tulajdonos/örökös is vélhetően kevésbé romantikusan látja az “Osztrakia Őshazank” retorikát, mint az alapító Gaston bá’.

Illetve :

An den Glock-Standorten in Ferlach und Deutsch-Wagram sind nach Auskünften der Glock-GmbH gegenüber der Kleinen Zeitung rund 1.800 Mitarbeiter beschäftigt. An beiden Standorten seien nun je weniger als 30 Mitarbeiter zur Kündigung angemeldet worden. Von einer Kündigungswelle wolle man nicht sprechen, eher von einer Anpassung der Kapazitäten im Bereich der Produktion.

Ez 4%nál is kevesebb leépítést jelent - ami a mostani vérzivataros időkben lóf.sz, a 60 fő gyakorlatilag kerekítési hiba ekkora létszámnál. Gyáranként 30 fő alatt maradtak a hír szerint (mondjuk akkor kettőből hogy jött össze 60 :roll: ) - minden bizonnyal azért, hogy ne kelljen a csoportos leépítés hercehurcájával foglalkozni.
"Rund 60" = "Kb. 60"

2 gyár, sacc 30/db = sacc 60
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Á. Az áttételes jelentések már megkoptak. Azt hittem, a "rund" a magyar "kereken" szót jelenti, eszerint inkább az "around"- nak felel meg?
(De ez már tényleg off-topic...)
Poresz
Veterán
Veterán

Védőszemüveg fontossága.png
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Újabb cseh csoda az Alien-pisztoly és a Scorpion EVO3 tervezőítől!
Lucansky Arms Stinger-9 SMG/PCC

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/lucansk ... 9-smg-pcc/

Kép
Poresz
Veterán
Veterán

Szerintem ezt már sokan láttuk: Hungarian Sniper Instructor Otto Simonyi. - Biztosan emlékszem rá, hogy ez egy rövid részlet abból, amit a M. Kir. TV egy fegyvertartással foglalkozó közéleti műsorában mutatott, 2005-2007 között. Honnan lehet megszerezni a teljeset?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Újabb feltámasztott klasszikus "nagyrevkó": S&W Heavy-Duty 6” .357 Magnum

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... 57-magnum/

Kép
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

gvass1 írta: 2024.11.13. 07:16 Újabb feltámasztott klasszikus "nagyrevkó": S&W Heavy-Duty 6” .357 Magnum

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... 57-magnum/

Kép
"A hatlövetű teljesen acélépítésű, fix irányzékos, rózsafa markolatos DA/SA elsütőszerkezetű fegyver. "

Ez a mondat nem sikerült.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2024.11.13. 07:26 "A hatlövetű teljesen acélépítésű, fix irányzékos, rózsafa markolatos DA/SA elsütőszerkezetű fegyver. "

1 db vessző pótolva.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.11.13. 07:28 1 db vessző pótolva.
Nekem így is hiányzik a mondatból az állítmány.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

A zebra egy csíkos állat. Ebben sincs ige, de állítmány még elbújhat benne. Nyelvtannácik sorakozó!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2024.11.13. 08:30 Nekem így is hiányzik a mondatból az állítmány.
Pedig de. Értelmes.

"A hatlövetű XYZ jellemzőjű fegyver."

"A kukta fedeles edény"
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

zora írta: 2024.11.13. 07:26 "A hatlövetű teljesen acélépítésű, fix irányzékos, rózsafa markolatos DA/SA elsütőszerkezetű fegyver. "

A hatlövetű helyére gondold oda, hogy revolver, akkor valóban értelmes. Bár a fegyver szót akkor nem írnám oda talán a végére.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.11.13. 10:03 A hatlövetű helyére gondold oda, hogy revolver, akkor valóban értelmes. Bár a fegyver szót akkor nem írnám oda talán a végére.
Úgy is értelmes, és a magyar változatosságába ez is belefér, hogy:

"(Ez) a hatlövetű teljesen acélépítésű, fix irányzékos, rózsafa markolatos, DA/SA elsütőszerkezetű fegyver. "
sama
Veterán
Veterán

Re: Adás-vétel

Hozzászólás Szerző: sama »

Thunder írta: 2024.11.13. 12:50 PCC kerestetik! :)

Sziasztok,
lövésztársam végre elszánta magát h szintet lépjen pisztolyról és beszerezzen egy PCC-t - mert annyira nem lehetett letörölni a vigyort at arcáról, mikor kipróbálta az enyémet :)

Ha van tudomásotok eladóról, ne tartsátok magatokban.

Köszi & pacsi
Ha újban gondolkodik BTS 9 Mex-től.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Sziasztok,
lövésztársam végre elszánta magát h szintet lépjen pisztolyról és beszerezzen egy PCC-t - mert annyira nem lehetett letörölni a vigyort at arcáról, mikor kipróbálta az enyémet :)

Köszi & pacsi
Ezzel így nehéz mit kezdeni. Mindenki a saját rögeszméit fogja ajánlani :lol:

Pár kérdésre kellene valami nullától eltérő input
- mennyit szán rá? 500? 1m? Nem mindegy
- mire szeretné használni? Fun? Vagy versenyezne is - akkor mit? Ez se mindegy.
- retró hagyománytisztelő boomer vagy CODon felnőtt tininidzsa ? Mást szoktak szeretni . Pl PCCd amitől bizonyítottan , legalább egyszer már vigyorgott az milyen ?

Köszi.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Petya357 írta: 2024.11.13. 13:32 Ezzel így nehéz mit kezdeni. Mindenki a saját rögeszméit fogja ajánlani :lol:
. . .
- mire szeretné használni? Fun? Vagy versenyezne is - akkor mit? Ez se mindegy.
Bezonyám. Mert ha csak mókázni kell, és a pisztolya alkalmas rá (Glock, SIG, CZ) akkor egy konverziós készlet is szóba jöhet, amivel kihozza a szettet egy olcsóbb PCC árának 30%-ából és megvan a vállfegyver feeling. Időnként zúzni és örömködni a lőtéren, erre teljesen tökéletes. Versenyen viszont nem indulhat vele.
6666-1024x683-1-768x512.jpg
6666-1024x683-1-768x512.jpg (62.69 KiB) Megtekintve 3238 alkalommal
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.11.13. 13:54 Versenyen viszont nem indulhat vele.

Szerintem ez így nem igaz. Nem minden versenyen indulhat, de nem tilos mindenhol.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Fortitu írta: 2024.11.13. 13:58 Szerintem ez így nem igaz. Nem minden versenyen indulhat, de nem tilos mindenhol.
Igaz nem ismerek minden versenyszabályzatot meg az általuk leírt fegyverkategóriákat. Én anno MDLSZ gyorsponttal kapcsolatban érdeklődtem MDLSZ elnökségi tagnál (fórumtárs) hogy indulhatok-e ott ilyennel, és azt a választ kaptam, hogy nem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

sama írta: 2024.11.13. 13:15 Ha újban gondolkodik BTS 9 Mex-től.
+1
Mex
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Mex »

Sziasztok,

Köszi & pacsi
Szia!
Ajánlom magamat.
3db 10,5"-os PCC-m van készleten.
Üdv:
Mex
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.13. 14:15+1
+1

Hacsak nem kifejezetten undorodik valaki az AR9 platformtól, ez egy jó irány, szinte bármilyen célra. Korrekt ár, működik, méltán szeretik sokan a BTSt

Nekem hab a tortán, hogy fórumtársat támogassuk , aki bizonyítottan ott van ha kell (garancia, tuning, akármi ), és nem egy vadidegen

Ha pénz nem számít, és AR platform, akkor Smeisser. Ami csak kicsivel jobb, de 2x annyiba kerül - csökkenő megtérülések törvénye. ;) Mex Bavarian Tacticalja szerintem nagyon jól eltalálta az optimumot, ahol még alacsony az ár, de már szinte mindent tud.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.11.13. 10:03 A hatlövetű helyére gondold oda, hogy revolver, akkor valóban értelmes. Bár a fegyver szót akkor nem írnám oda talán a végére.
Így már értem, köszi! :-)

Nekem így tetszene, de kit érdekel:-) :

"A fegyver hatlövetű, teljesen acélépítésű, fix irányzékos, rózsafa markolatos, DA/SA elsütőszerkezetű. "
Mex
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Mex »

Petya357 írta: 2024.11.13. 14:57 Ha pénz nem számít, és AR platform, akkor Smeisser. Ami csak kicsivel jobb, de 2x annyiba kerül - csökkenő megtérülések törvénye. ;)
Na ezzel nem annyira értek egyet. Akorábbi német viszonteladónk náluk dolgozott. Miután kilépett tőlük, ő is ugyanazt akarta csinálni, mint a Schmeiser, csak pechjére mi pont akkor tettük be a lábunkat a német piacra, és a mi árainkkal nem tudott, vagy nem akart versenyezni.
Elesélte nekünk, hogy ott ugyanazt csinálják, mint én. Megveszik az alkatrészeket, és összeszerelik a fegyvereket. Igazából a német fizetéseket, járulékokat, és a Schmeisser nevet kell megfizetni.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Mex írta: 2024.11.13. 15:47 Na ezzel nem annyira értek egyet. Akorábbi német viszonteladónk náluk dolgozott. Miután kilépett tőlük, ő is ugyanazt akarta csinálni, mint a Schmeiser, csak pechjére mi pont akkor tettük be a lábunkat a német piacra, és a mi árainkkal nem tudott, vagy nem akart versenyezni.
Elesélte nekünk, hogy ott ugyanazt csinálják, mint én. Megveszik az alkatrészeket, és összeszerelik a fegyvereket. Igazából a német fizetéseket, járulékokat, és a Schmeisser nevet kell megfizetni.
Szia!

Az összeszerelési minőség, munka, tudás semmivel sem jobb Németországban. A név megfizetése is része az árképzésnek. Ezzel senki sem vitatkozik. Ez az ár bullshit része .

Nem értek az ARekhez. De nemzetközi szinten versenyző sporttársal beszélgetve: egy-két jobb minőségű komponens is van benne. Amit Te pontosan ugyanúgy be tudnál és tudsz isépíteni, ha és amikor kérik, és megfizetik - és még extrákkal is sokkal olcsóbb, mint a Schmeisser. 8-)

De a Schmeisserbe rakott sütés pl objektíve jobb, és nem ugyanaz mint a széria felszereltség a BTSen. Más különbséget az én szintemen , az én tudásommal nem éreztem.
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

TotoHU írta: 2024.11.13. 13:54 Bezonyám. Mert ha csak mókázni kell, és a pisztolya alkalmas rá (Glock, SIG, CZ) akkor egy konverziós készlet is szóba jöhet, amivel kihozza a szettet egy olcsóbb PCC árának 30%-ából és megvan a vállfegyver feeling. Időnként zúzni és örömködni a lőtéren, erre teljesen tökéletes. Versenyen viszont nem indulhat vele.

Steel Challenge-re használható, ott engedik.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

cujoe írta: 2024.11.14. 05:45 Steel Challenge-re használható, ott engedik.
IPSCre is OK a Roni es hasonló pisztoly konverziós kit
https://www.ipsc.org/wp-content/uploads ... r-2023.pdf
Appendix D, 15

IDPAra NEM, most néztem meg a szabálykönyvet.
https://www.idpa.com/wp-content/uploads ... Master.pdf
B.1.1.3.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Kicsi kaliber, nagyon sok lőszer - egészen gyarmati kori szabályozás okán.
Indiai pisztolyújdonság civileknek: Astr Defence PHANTOM

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/indiai ... e-phantom/

Kép
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

TotoHU írta: 2024.11.13. 13:54 Versenyen viszont nem indulhat vele.
Szia,

MSSz Szituacios szakagban (SAS, Steel challenge, Rapid shooting, Femparbaj) szabad vele indulni.

Bel
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Otisz »

TotoHU írta: 2024.11.13. 13:54 Bezonyám. Mert ha csak mókázni kell, és a pisztolya alkalmas rá (Glock, SIG, CZ) akkor egy konverziós készlet is szóba jöhet, amivel kihozza a szettet egy olcsóbb PCC árának 30%-ából és megvan a vállfegyver feeling. Időnként zúzni és örömködni a lőtéren, erre teljesen tökéletes. Versenyen viszont nem indulhat vele.

Idézet az aktuális MSSZ szituációs szabálykönyvből:

"Nyílt pisztolykaliberű puska divízió (PCC)
Bármilyen öntöltő, vagy ismétlő rendszerű, pisztoly kaliberű válltámasszal
szerelt lőfegyver. Irányzékkorlátozás nélkül (fémcélra 7.62 x 25, és minden
ennél nagyobb áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve, ha a verseny
rendezője a versenykiírásban engedélyezi)."

https://www.szituacios.hu/sites/default ... I%2025.pdf

Szóval gyakorlatilag annyi az előírás, hogy legyen rajta válltámasz.

Szóval az alábbi konfiguráció is teljesen megfelelő mint PCC.
IMG_8443.jpeg
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.11.14. 09:54 Szia,

MSSz Szituacios szakagban (SAS, Steel challenge, Rapid shooting, Femparbaj) szabad vele indulni.

Bel
Értelmezésem szerint CMA és Multigun-ban is.
Gercsa
Fórumtag
Fórumtag

Gyártástechnológiában (és/vagy angol nyelvben) járatosabb fórumtársaktól kérdezném, hogy mi az a "chrome lining" illetve a "chrome lined barrel", és hogy ez a technológia vagy gyártási folyamat valóban betiltásra került az EU-ban idén, és hogy érint ez minket?

Előre is köszönöm.
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Gercsa írta: 2024.11.14. 14:55 Gyártástechnológiában (és/vagy angol nyelvben) járatosabb fórumtársaktól kérdezném, hogy mi az a "chrome lining" illetve a "chrome lined barrel", és hogy ez a technológia vagy gyártási folyamat valóban betiltásra került az EU-ban idén, és hogy érint ez minket?

Előre is köszönöm.
A chrome-lining avagy nyers fordításban a króm bélés a fegyver csövének belső krómozását jelenti. Csökkenti a súrlódást és a korróziót, ezáltal növeli az alkatrész élettartamát, és elméletben kevesebb karbantartást igényel. Jellemzően a hadi fegyvereknél elvárás, de elég sok polgári fegyverben is alkalmazzák a technológiát. Arról, hogy az EU-ban be akarják tiltani sajnos semmilyen információm sincs. De elvileg a sport célú fegyvereket annyira nem érint(het)i hátrányosan, ugyanis valószínűleg sokkal többször vannak karbantartva mint a katonai társaik, valamint az igénybevételük is sokkal kisebb.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Gercsa írta: 2024.11.14. 14:55 Gyártástechnológiában (és/vagy angol nyelvben) járatosabb fórumtársaktól kérdezném, hogy mi az a "chrome lining" illetve a "chrome lined barrel", és hogy ez a technológia vagy gyártási folyamat valóban betiltásra került az EU-ban idén, és hogy érint ez minket?

Előre is köszönöm.
"2024-től az Európai Unió betiltja a krómozást, különösen a hexavalen króm használatát. Ennek az anyagnak súlyos egészségügyi kockázatai vannak, beleértve a rákkeltő hatásokat, mivel a használatakor mérgező gázok szabadulnak fel. A hexavalen króm különösen veszélyesebb, mint a dízelgőzök, és légzőszervi problémákhoz, például tüdőrákhoz vezethet. A tilalom célja, hogy csökkentse a környezeti és egészségügyi kockázatokat, mivel a hexavalen króm több iparágban is jelen van, mint például az autóipar, a légiközlekedés és akár a fegyverek esetében is.

Fontos megjegyezni, hogy bár a tilalom a hexavalen króm használatára vonatkozik, nem minden krómozási eljárásra vonatkozik. Létezik egy kevésbé káros alternatíva, a trivalens króm, bár drágább és ipari alkalmazásokban, például légiközlekedésben és egyes fegyveralkatrészeknél ritkábban alkalmazzák."

https://www.carscoops.com/2023/07/chrom ... cer-fears/

https://www.autocarpro.in/news-internat ... ern-115961
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.11.14. 15:31 "2024-től az Európai Unió betiltja a krómozást, különösen a hexavalen króm használatát. Ennek az anyagnak súlyos egészségügyi kockázatai vannak, beleértve a rákkeltő hatásokat, mivel a használatakor mérgező gázok szabadulnak fel. A hexavalen króm különösen veszélyesebb, mint a dízelgőzök, és légzőszervi problémákhoz, például tüdőrákhoz vezethet. A tilalom célja, hogy csökkentse a környezeti és egészségügyi kockázatokat, mivel a hexavalen króm több iparágban is jelen van, mint például az autóipar, a légiközlekedés és akár a fegyverek esetében is.

Fontos megjegyezni, hogy bár a tilalom a hexavalen króm használatára vonatkozik, nem minden krómozási eljárásra vonatkozik. Létezik egy kevésbé káros alternatíva, a trivalens króm, bár drágább és ipari alkalmazásokban, például légiközlekedésben és egyes fegyveralkatrészeknél ritkábban alkalmazzák."

https://www.carscoops.com/2023/07/chrom ... cer-fears/

https://www.autocarpro.in/news-internat ... ern-115961
A fogalmazástól tekintsünk el, a ChatGPT magyarja néha-néha még hagy egy kis kívánnivalót maga után. :-D
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Előre is köszönöm.
Keménykrómozás. Ha nem lősz nagyon sokat, néha szoktad pucolni is a fegyvereidet, és nem lősz korrozív 50 éves sz.r lőszert amit már nem is gyártanak, akkor nem fog nagyon hiányozni. Sok sport fegyverben eleve nincs.

Nem lehet összehasonlítani az ólom betiltásának veszélyével, amit mindenki, azonnal, és nagyon megerezne. Teljesen más nagyságrend.
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.11.14. 17:00 Keménykrómozás. Ha nem lősz nagyon sokat, néha szoktad pucolni is a fegyvereidet, és nem lősz korrozív 50 éves sz.r lőszert amit már nem is gyártanak, akkor nem fog nagyon hiányozni. Sok sport fegyverben eleve nincs.

Nem lehet összehasonlítani az ólom betiltásának veszélyével, amit mindenki, azonnal, és nagyon megerezne. Teljesen más nagyságrend.
Apropó: mi igaz abból, hogy az USA-ban már be van tiltva a keménykrómozott fegyvercső? (Szerintem mese habbal.)
Gercsa
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.11.14. 17:00 Keménykrómozás. Ha nem lősz nagyon sokat, néha szoktad pucolni is a fegyvereidet, és nem lősz korrozív 50 éves sz.r lőszert amit már nem is gyártanak, akkor nem fog nagyon hiányozni. Sok sport fegyverben eleve nincs.

Én alapvetően a sörétes puskák és az acélsörét vonatkozásában félek kicsit a dologtól, igazából az internetes videókra nem szeretnék támaszkodni 100%-ban, mert ugye ott 2 perc alatt megtudhatja az ember hogy tuti góygíthatatlan rákos és amúgy is holnap világvége lesz, de első blikkre logikusnak tűnik, hogy ha a sörétesek nem lesznek ezentúl keménykrómozva, de az acélsörét meg lassan de biztossan sunnyog be a kertek alatt, akkor hosszú távon ez valóban szerencsétlen együttállássá nőheti ki magát.

Szóval aki benne van ebben tudományosan, annak örömmel hallanám a véleményét.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

be kell spajzolni par kilo rezezett soretet es ha eljon az ido azzal tolteni :roll:
Gercsa írta: 2024.11.14. 18:27 Én alapvetően a sörétes puskák és az acélsörét vonatkozásában félek kicsit a dologtól, igazából az internetes videókra nem szeretnék támaszkodni 100%-ban, mert ugye ott 2 perc alatt megtudhatja az ember hogy tuti góygíthatatlan rákos és amúgy is holnap világvége lesz, de első blikkre logikusnak tűnik, hogy ha a sörétesek nem lesznek ezentúl keménykrómozva, de az acélsörét meg lassan de biztossan sunnyog be a kertek alatt, akkor hosszú távon ez valóban szerencsétlen együttállássá nőheti ki magát.

ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Gercsa írta: 2024.11.14. 18:27 Én alapvetően a sörétes puskák és az acélsörét vonatkozásában félek kicsit a dologtól, igazából az internetes videókra nem szeretnék támaszkodni 100%-ban, mert ugye ott 2 perc alatt megtudhatja az ember hogy tuti góygíthatatlan rákos és amúgy is holnap világvége lesz, de első blikkre logikusnak tűnik, hogy ha a sörétesek nem lesznek ezentúl keménykrómozva, de az acélsörét meg lassan de biztossan sunnyog be a kertek alatt, akkor hosszú távon ez valóban szerencsétlen együttállássá nőheti ki magát.

Miért, most jellemzően keménykrómozva vannak a tipikus sörétesek? :roll:

Nem értek elégé a shotykhoz , alapvetően golyós ember vagyok 8-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Amikor rájössz, hogy a "megfizethető árazás" mást jelent a fejlett világban, mint mifelénk:-).
Beretta 688 Performance bock sörétes sportpuska

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... portpuska/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.14. 22:10 Miért, most jellemzően keménykrómozva vannak a tipikus sörétesek? :roll:
Tudtommal nem.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.15. 07:09 Amikor rájössz, hogy a "megfizethető árazás" mást jelent a fejlett világban, mint mifelénk:-).
“Természetesen minden viszonylagos, mert ezt a ‘megfizethetőség’ 3300-3600 eurós EU-s árat jelent, ami gyengeforint-magyaráfa kombóval megfejelve inkább az 1,6-1,8 milliós mezőnyben játszik.”

Zsíros kenyeret fogok tenni a gellért-hegyi Szabadság-szobor kezébe.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.15. 07:11Tudtommal nem.
Tudtommal sem. Vihar a biliben, IMHO
Gercsa
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.11.14. 22:10 Miért, most jellemzően keménykrómozva vannak a tipikus sörétesek? :roll:

Nem értek elégé a shotykhoz , alapvetően golyós ember vagyok 8-)
Nekem 2 sörétesem van, igaz török gyártásúak (Kofs, Winchester) és ha hinni lehet a gyártóknak, akkor mindkettő krómozott csövű.

Ezért is kérdeztem.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

Poresz írta: 2024.11.15. 08:25 “Természetesen minden viszonylagos, mert ezt a ‘megfizethetőség’ 3300-3600 eurós EU-s árat jelent, ami gyengeforint-magyaráfa kombóval megfejelve inkább az 1,6-1,8 milliós mezőnyben játszik.”

Zsíros kenyeret fogok tenni a gellért-hegyi Szabadság-szobor kezébe.
Pedig ez egészen jó ár... (egy 2024-es Perazzi High Tech modellt láttam nemrég 26 ezer Euróért.. régebbi High Tech-et meg 15 ezerért...de a használt MX-ek is 3 millió Ft körül mennek... Ok, ez nem azoknak a versenytársa, ott inkább a Beretta DT11 meg az SL2 ami felveszi a versenyt... legalábbis árban) Szóval dedikált sportpuska újonnan 2 misi alatt, az kifejezetten jó...
Poresz
Veterán
Veterán

Sparrow írta: 2024.11.15. 12:27 Pedig ez egészen jó ár... (egy 2024-es Perazzi High Tech modellt láttam nemrég 26 ezer Euróért.. régebbi High Tech-et meg 15 ezerért...de a használt MX-ek is 3 millió Ft körül mennek... Ok, ez nem azoknak a versenytársa, ott inkább a Beretta DT11 meg az SL2 ami felveszi a versenyt... legalábbis árban) Szóval dedikált sportpuska újonnan 2 misi alatt, az kifejezetten jó...
Nem az ár rossz, hanem a csóróságunk.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.11.15. 13:05 Nem az ár rossz, hanem a csóróságunk.
3300-3600 Euróért sehol sem a nép fegyvere.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Ismét lesz Centennial-frame Taurus magnumocska! (Ideális rejtett viselésű revolver SzTFO-knak!)
Újrakezdik a gyártást: Taurus 650 .357 Magnum revolver

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujrake ... -revolver/

Kép
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

gaijin írta: 2024.11.15. 22:28 itt kiválasztod : https://www.bwarms.sk/180-chiappa-firearms/
Dunaszerdehelyen, a Nepo fegyverboltban pedig átveheted.
Köszönöm,tájékozódtam, az a baj, hogy utolsó infóm alapján, csak magánszemélynek adnak el külföldre, mert állítólag bonyolult a papírozás cég felé. Nem tudom ebből mi igaz, nem vagyok tájékozott a szlovák dolgokkal kapcsolatban (sem).
Ez esetemben azt jelenti, hogy előbb le kéne adjam az egyik önvédelmim, majd kikérni az importengedélyt magánként, és onnan mehet a dolog. Azért ennyire meg nem hiányzik :)
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

gvass1 írta: 2024.11.16. 06:43 Ismét lesz Centennial-frame Taurus magnumocska! (Ideális rejtett viselésű revolver SzTFO-knak!)
Újrakezdik a gyártást: Taurus 650 .357 Magnum revolver

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujrake ... -revolver/

Kép
Ebben méretben nem sok értelme van a magnumnak, de ha a piac igényli, akkor nyilván gyártják.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.11.16. 11:01 Ebben méretben nem sok értelme van a magnumnak, de ha a piac igényli, akkor nyilván gyártják.
El tudod vele érni ebben a pici méretben is egy full size szolgálati pisztoly teljesítményét. Cserébe az uralhatóság nem lesz egyszerű, meg a hallásod se köszöni meg... Vagy nézheted úgy is, hogy egy tökjó extra lehetőség, de ugyanúgy tárazhatod 38assal.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

aksurv írta: 2024.11.16. 11:01 Ebben méretben nem sok értelme van a magnumnak, de ha a piac igényli, akkor nyilván gyártják.
Szerintem ez jobban marketing. Én is szívesebben vennék meg egy olyat, amire .357 van írva, még ha nem is nagyon használnám azzal. És ha már megvan a technológiájuk a .357-re, akkor belerakják és ráírhatják, hogy ezt is tudja. Jobban mutat, mint a .38, illetve akkor ebben nyugodt szívvel, matekolás nélkül mehet egy .38 +P+ is, tuti nem lesz baja.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.11.16. 11:09 El tudod vele érni ebben a pici méretben is egy full size szolgálati pisztoly teljesítményét. Cserébe az uralhatóság nem lesz egyszerű, meg a hallásod se köszöni meg... Vagy nézheted úgy is, hogy egy tökjó extra lehetőség, de ugyanúgy tárazhatod 38assal.
+1
aksurv
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2024.11.16. 11:09 El tudod vele érni ebben a pici méretben is egy full size szolgálati pisztoly teljesítményét. Cserébe az uralhatóság nem lesz egyszerű, meg a hallásod se köszöni meg... Vagy nézheted úgy is, hogy egy tökjó extra lehetőség, de ugyanúgy tárazhatod 38assal.
Leteszteltem az utolsó videóson rejtett viselésből tehát behúzott pulóver alól, úgy, hogy még ez is könnyített volt, mert nem volt még egy kabát is felette.
Minimum 50% rosszabb teljesítmény, mint egy teljes v. kompakt méretű pisztollyal. Mindenezt relatíve nagy gyakorlattal és gyenge lőszerrel.
Lehet elképzelni milyen hatékonysággal lehet célpontot áthelyezni magnum lőszerrel , hirtelenül megjelenő, több dinamikusan mozgó célnál, úgy hogy számolni kell a lövéseket ( 5 lőszer az ugyanis csak 5 lőszer) és a célok mögött vétlenek vannak, mert ugye konkrétan volt ilyen jellegű feladat is.
Nem ártana egyébként gumival is próbálni ilyesmit, mert nagyon más ahol találni kell, a gázpisztoly felhőjéhez képest.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.11.16. 11:38 Leteszteltem az utolsó videóson rejtett viselésből tehát behúzott pulóver alól, úgy, hogy még ez is könnyített volt, mert nem volt még egy kabát is felette.
Minimum 50% rosszabb teljesítmény, mint egy teljes v. kompakt méretű pisztollyal. Mindenezt relatíve nagy gyakorlattal és gyenge lőszerrel.
Lehet elképzelni milyen hatékonysággal lehet célpontot áthelyezni magnum lőszerrel , hirtelenül megjelenő, több dinamikusan mozgó célnál, úgy hogy számolni kell a lövéseket ( 5 lőszer az ugyanis csak 5 lőszer) és a célok mögött vétlenek vannak, mert ugye konkrétan volt ilyen jellegű feladat is.
Nem ártana egyébként gumival is próbálni ilyesmit, mert nagyon más ahol találni kell, a gázpisztoly felhőjéhez képest.
Igen, ezek a snubbiek közismert hátrányai. Cserébe picik, könnyen rejthetőek.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2024.11.16. 11:38 Leteszteltem az utolsó videóson rejtett viselésből tehát behúzott pulóver alól, úgy, hogy még ez is könnyített volt, mert nem volt még egy kabát is felette.
Próbáltam én is, gumival is elessel is. Más lett sz eredmény. Lehet az is hogy lövőfüggő, más a fegyver stb.

Élessel (4”, de nagyon könnyű, csak 750g) Rhino - Egyértelmű és látványos az eredmény romlás .357 magnummal, minimum 20% , de közel sem ötven :roll:

Gumis - pár havonta kilövöm az önvédelmi Pitbullt, mindig váratlan jelre rántással - 3-4 méterről minden kb ugyanaz, mint az teljes méretű éles , tenyérnyi a találatok szórasa.idő is ok. A gumisnak nulla visszarugas a, cserébe a Keserű az kicsi snubbie és hát na, nem hű de milyen jó fegyver - a kettő, nálam egymást kb kiegyenlíti. Rosszabbra számítottam, nem romlot annyira a snubbirsága miatt!

Éles snubbuem nincs.úgy emlékszem h neked van . Szervezzük tesztet , lemerjük órával IDPA pontozással , abban nincs bullshit és vélemény, csak tények . 8-)
aksurv
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.11.16. 13:34 Próbáltam én is, gumival is elessel is. Más lett sz eredmény. Lehet az is hogy lövőfüggő, más a fegyver stb.

Élessel (4”, de nagyon könnyű, csak 750g) Rhino - Egyértelmű és látványos az eredmény romlás .357 magnummal, minimum 20% , de közel sem ötven :roll:

Gumis - pár havonta kilövöm az önvédelmi Pitbullt, mindig váratlan jelre rántással - 3-4 méterről minden kb ugyanaz, mint az teljes méretű éles , tenyérnyi a találatok szórasa.idő is ok. A gumisnak nulla visszarugas a, cserébe a Keserű az kicsi snubbie és hát na, nem hű de milyen jó fegyver - a kettő, nálam egymást kb kiegyenlíti. Rosszabbra számítottam, nem romlot annyira a snubbirsága miatt!

Éles snubbuem nincs.úgy emlékszem h neked van . Szervezzük tesztet , lemerjük órával IDPA pontozással , abban nincs bullshit és vélemény, csak tények . 8-)
Az 50 % teljesítményromlás a mély rejtesű snubbi és a nyílt v. csak mellénnyel takart teljes méretű félautomata fegyverhez képest értendő. Az optikás fegyver tovább növeli a különbséget a kettő között.
Eleve sok dologról lekéssel a lassabb elővétel miatt. Megakad a ruhában. stb. Az se mindegy, hogy appendix vagy csípő mögötti viselés.
Áll az is amit a steelre mondtál a kisebb kapacitású söréteseknél. Nem lehet húzni és ezzel javítani a találatokat.
Tehát több tényező együttes hatása rontja teljesítményt.
Egy 3 col vagy a feletti jó minőségű teljes markolattal, rendes iranyzekkal ellátott revolver, nyílt v. kevés rejtessel szerintem nincs hátrányban mondjuk egy glockhoz képest. Sőt.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

aksurv írta: 2024.11.16. 14:34 Egy 3 col vagy a feletti jó minőségű teljes markolattal, rendes iranyzekkal ellátott revolver, nyílt v. kevés rejtessel szerintem nincs hátrányban mondjuk egy glockhoz képest. Sőt.
Hja, csak a tárkapacitás, és az újratöltés radikálisan más. ;)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.11.16. 14:34 Az 50 % teljesítményromlás a mély rejtesű snubbi és a nyílt v. csak mellénnyel takart teljes méretű félautomata fegyverhez képest értendő. Az optikás fegyver tovább növeli a különbséget a kettő között.
Eleve sok dologról lekéssel a lassabb elővétel miatt. Megakad a ruhában. stb. Az se mindegy, hogy appendix vagy csípő mögötti viselés.
Áll az is amit a steelre mondtál a kisebb kapacitású söréteseknél. Nem lehet húzni és ezzel javítani a találatokat.
Tehát több tényező együttes hatása rontja teljesítményt.
Egy 3 col vagy a feletti jó minőségű teljes markolattal, rendes iranyzekkal ellátott revolver, nyílt v. kevés rejtessel szerintem nincs hátrányban mondjuk egy glockhoz képest. Sőt.

Egen, érdemes összehasonlítható dolgokat összevetni. Különben kijön, hogy a villamos hosszabb, mint sárga, de legalább gyökkettő.😉
aksurv
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2024.11.16. 14:49 Hja, csak a tárkapacitás, és az újratöltés radikálisan más. ;)
Nem mondtam, mert nyilvánvaló. Ha a Petyát megnézed sz első újratöltésig legalább olyan jó, mint egy pisztolyos.
Snubbival pulóver alól ezzel szemben mindenben rosszabb vagy.
Ez a saját magam tapasztalatából, a két eszköz és ruházat okozta különbségek megélése alapján írom. Ugyanis én a videozást illyesmi tesztelésére is használom. Soha nem versenyfelszerelésben hanem valami az életszerűséget tovább növelő nehezítéssel lövöm, ezzel tudatosan törekedve a számomra legelőnytelenebb helyzet elérésére. Például amikor legeslegelőször csináltam akkor teljes utcai ruhában a teli, dögnehéz rangebaggel a vállamon lőttem.

Ha tehát az életszerű viselést még megterheled egy a snubbival a kezelhetőség határán lévő lőszerrel, csak tovább rontod az amúgy se fényes helyzetet. Nem véletlenül nem javasolják bele a .357 et.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.16. 15:30 Egen, érdemes összehasonlítható dolgokat összevetni. Különben kijön, hogy a villamos hosszabb, mint sárga, de legalább gyökkettő.😉
Összehasonlítható a dolog. Ugyanis én döntőm el mikor melyiket milyen ruházattal és lőszerrel használom.
Ha pedig olyan eszközzel lösz ahol a kialakítása és kapacitása miatt amúgy még sokkal hangsúlyosabb, hogy mennyi lőhető, akkor nem erdemes tovább nehezíteni a helyzetet egy az eszközbe amúgy nem javasolt lőszerrel.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Barátomnak széjjelhullott a kicióccókínai reddotja, venne valami rendeset.

Mit, honnan? 9-es Alfa forgóra kell neki.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.16. 18:48 Barátomnak széjjelhullott a kicióccókínai reddotja, venne valami rendeset.

Mit, honnan? 9-es Alfa forgóra kell neki.
Éles nagykalnál én Holosun alá nem mennék árban/minőségben. Holosun 407 jó választás pl:
https://kalappal.hu/pirospont-iranyzek/ ... d-dot.html
Vagy gugli, aztán rendeld meg valahonnan.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.11.16. 18:59 Éles nagykalnál én Holosun alá nem mennék árban/minőségben. Holosun 407 jó választás pl:
https://kalappal.hu/pirospont-iranyzek/ ... d-dot.html
Vagy gugli, aztán rendeld meg valahonnan.
+1
Pláne úgy, hogy egy már széthullott a fegyveren.

Egy ökölszabály pisztolyos reddotra: ha újonnan 100e Ft alatt adják, akkor inkább ne. Ha nincs pénz nem gagyira, akkor sokkal jobban jár a nyílt irányzékkal.

Holosunom nincs , de mindenki dícseri, a kölcsön fegyvereken szerettem.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2024.11.16. 17:26 Összehasonlítható a dolog. Ugyanis én döntőm el mikor melyiket milyen ruházattal és lőszerrel használom.
Ha pedig olyan eszközzel lösz ahol a kialakítása és kapacitása miatt amúgy még sokkal hangsúlyosabb, hogy mennyi lőhető, akkor nem erdemes tovább nehezíteni a helyzetet egy az eszközbe amúgy nem javasolt lőszerrel.
Ki által nem javasolt ? ;) Legalább ugyanannyi “influenszert” lehet találni, aki azt mondja hordják .357-et snubbiaba ha tudod uralni, mint az ellenkezőjét - arra is van sok vélemény.
Van, aki .357 Magnumot hord, de ha a feleségénél van ugyanaz a fegyver, akkkor .38 Spec -et tölt. Mert fontosabb, hogy eltalálja azt, amire lő, mint hogy egy sokkal hatásosabb lőszerrel mellélőjön. Ez tényleg sokmindentől függ, nem lehet ex katedra kijelenteni, hogy nem ajánlott . :roll:

Továbbra is a mérést javaslom. Sajnos nekem nincs 4 collnál rövidebb revolverem (csak 4”, 5”, és 9,5” 8-) ) . Hozd a snubbiet, én hozok sokféle .38 Spect meg .357-est wadcuttertől Winchester SilvercTipig. Építünk egy kis önvédelmi pályát, és meglőjük órával , ugyanolyan felszerelésben, ugyanazzal a fegyverrel, minden ugyanaz csak a lőszer más , egyforma életszerű öltözékben - felőlem téli kabát is lehet - és meglátjuk. Mennyi idő az rlső lövésig, mennyi s végrehajtási idő. Mennyi találat volt a találati zónán kívül. Az óra nem hazudik. 2 lövővel az is megállapítható, hogy az eltérés egyénfüggő, vagy kb ugyanaz.

Utána le lehet tolni ugyanezt a műsort rendes méretű fegyverrel , és megnezni, hogy KONKRÉTAN mennyit számít. Egy óra alatt megvan a teljes teszt.

A saját előrejelzésem - ez csak tipp: nem lesz kicsi a különbség. De minél több a nehezítő tényező, minél bonyolultabb a feladat, arányaiban annál kevésbé fog számít a fegyver meg a lőszer. Ha 5 másodperc elővenni, akkor nem hiszem, hogy a végeredményben zongorázni lehessen a különseget. De ez csak vélemény. Szerintem nem számít, szerinted igen. - vagy fordítva. A tényeket viszonyt igen hasznos lenne megismerni, dokumentálni, és közzétenni.

Következtetést pedig mindenki vonhat le magának, hogy szerinte mi a sok és mi a kevés, és neki mi éri, és mi nem nem éri meg. Vannak adatok, és vannak vélemények. Nem szeretem a kettőt összemosni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.16. 23:08 Ki által nem javasolt ? ;) Legalább ugyanannyi “influenszert” lehet találni, aki azt mondja hordják .357-et snubbiaba ha tudod uralni, mint az ellenkezőjét - arra is van sok vélemény.
Van, aki .357 Magnumot hord, de ha a feleségénél van ugyanaz a fegyver, akkkor .38 Spec -et tölt. Mert fontosabb, hogy eltalálja azt, amire lő, mint hogy egy sokkal hatásosabb lőszerrel mellélőjön. Ez tényleg sokmindentől függ, nem lehet ex katedra kijelenteni, hogy nem ajánlott . :roll:

Továbbra is a mérést javaslom. Sajnos nekem nincs 4 collnál rövidebb revolverem (csak 4”, 5”, és 9,5” 8-) ) . Hozd a snubbiet, én hozok sokféle .38 Spect meg .357-est wadcuttertől Winchester SilvercTipig. Építünk egy kis önvédelmi pályát, és meglőjük órával , ugyanolyan felszerelésben, ugyanazzal a fegyverrel, minden ugyanaz csak a lőszer más , egyforma életszerű öltözékben - felőlem téli kabát is lehet - és meglátjuk. Mennyi idő az rlső lövésig, mennyi s végrehajtási idő. Mennyi találat volt a találati zónán kívül. Az óra nem hazudik. 2 lövővel az is megállapítható, hogy az eltérés egyénfüggő, vagy kb ugyanaz.

Utána le lehet tolni ugyanezt a műsort rendes méretű fegyverrel , és megnezni, hogy KONKRÉTAN mennyit számít. Egy óra alatt megvan a teljes teszt.

A saját előrejelzésem - ez csak tipp: nem lesz kicsi a különbség. De minél több a nehezítő tényező, minél bonyolultabb a feladat, arányaiban annál kevésbé fog számít a fegyver meg a lőszer. Ha 5 másodperc elővenni, akkor nem hiszem, hogy a végeredményben zongorázni lehessen a különseget. De ez csak vélemény. Szerintem nem számít, szerinted igen. - vagy fordítva. A tényeket viszonyt igen hasznos lenne megismerni, dokumentálni, és közzétenni.

Következtetést pedig mindenki vonhat le magának, hogy szerinte mi a sok és mi a kevés, és neki mi éri, és mi nem nem éri meg. Vannak adatok, és vannak vélemények. Nem szeretem a kettőt összemosni.
+1

Ahogy öregszem, én is jobban kedvelem ezt az analitikus, mint a kategorikus hozzáállást.
aksurv
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.11.16. 23:08 Ki által nem javasolt ? ;) Legalább ugyanannyi “influenszert” lehet találni, aki azt mondja hordják .357-et snubbiaba ha tudod uralni, mint az ellenkezőjét - arra is van sok vélemény.

Inkább videót javaslok.
Részleteket megbeszéljük.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.11.16. 22:35 +1
Pláne úgy, hogy egy már széthullott a fegyveren.

Egy ökölszabály pisztolyos reddotra: ha újonnan 100e Ft alatt adják, akkor inkább ne. Ha nincs pénz nem gagyira, akkor sokkal jobban jár a nyílt irányzékkal.

Holosunom nincs , de mindenki dícseri, a kölcsön fegyvereken szerettem.
A nyílt irányzék szemproblémák miatt neki nem opció, csak az optikai. Akkor kénytelen lesz beruházni. :D
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

vettem egy winchester sxp-t játszósnak
a sütése nem annyira jön be
nem mondom, hogy lehetetlen lenne hozzászokni, de ha van bejáratott útja a sütés feljavításának/cseréjének, akkor lehet, hogy élnék a lehetőséggel
van ilyen?
elég elvinnem egy fegyvermesterhez, hogy állítson rajta, vagy vennem kellene bele egy másik sütést?
ha ez utóbbi, akkor melyiket?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.17. 07:14 +1

Ahogy öregszem, én is jobban kedvelem ezt az analitikus, mint a kategorikus hozzáállást.
A korral való összefüggés nekem is feltűnt… 8-)
aksurv írta: 2024.11.17. 08:14 Inkább videót javaslok.
Részleteket megbeszéljük.
Lehet is-is. A videó és a számok jól kiegészítik egymást.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.11.17. 09:16 A nyílt irányzék szemproblémák miatt neki nem opció, csak az optikai. Akkor kénytelen lesz beruházni. :D
Sajnos akkor igen. A lövészet eredendően nem
olcsó foglalatosság - sajnos. :roll: De ha lőni szeretne, nem pedig nézegetni/gyűjteni, akkor nagyobb örömet fog lelni jó optikával kevesebb fegyverben, mint egy kazal fegyverben amire tesz egy-egy kicioccót.

És amíg egészen jó fegyvert néha ki lehet fogni megdöbbentően olcsón, addig tapasztalatom szerint az optikánál nemigen vannak csodák - jellemzően az ár arányos a minőséggel.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.11.17. 09:56 Sajnos akkor igen. A lövészet eredendően nem
olcsó foglalatosság - sajnos. :roll: De ha lőni szeretne, nem pedig nézegetni/gyűjteni, akkor nagyobb örömet fog lelni jó optikával kevesebb fegyverben, mint egy kazal fegyverben amire tesz egy-egy kicioccót.

És amíg egészen jó fegyvert néha ki lehet fogni megdöbbentően olcsón, addig tapasztalatom szerint az optikánál nemigen vannak csodák - jellemzően az ár arányos a minőséggel.
Eddig van egy Alfa Para forgója, egy Ruger MK IV 22-es és egy CZ512, szóval nem az a fegyverhalmozó... :D

Nagykal puska, alighanem egy PCC lesz a következő.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.11.17. 10:46 Eddig van egy Alfa Para forgója, egy Ruger MK IV 22-es és egy CZ512, szóval nem az a fegyverhalmozó... :D

Nagykal puska, alighanem egy PCC lesz a következő.
Azt megkérdezhetem, hogy a huszonketteseken mit használ? Benchmarknak - mert ha valami - konkrétan neki- bevált, érdemes azt tolni, és nem a mi álmainkat valósítani meg 8-)

MK IV - elvileg ugyanaz a probléma, mint az alfánál, nemde? Gyaníthatóan a megoldás is ugyanaz. Talán occó reddot is megteszi egy közel nulla visszarúgású fegyverre. Kompromisszumnak ugyanolyan kompromisszum, de kisebb eséllyel esik szét.

512 - megkockáztatom, hogy egy középkategóriás LPVO vagy MPVO távcső általános célokra (kivéve steel chalkenge vagy Rapid) még jobb , mint egy red dot.

Szemprobléma mellett még a ghost ring is opció. Nem annyira pontos, mint egy rendes nyílt irányzék vagy szűk diopter, de puskán egészen jól működik. Nekem is ez van a .308-adom, szeretem, egész vállalhatókat lőttem vele -klasszikus pontlövő versenyen is. Pisztolyra is létezik a ghost ring , de nem terjedt el - gyanítom, okkal.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Még a snubbie/.357 Mag snubbie revolver témához:

Szerintem kissé félrement a vita.

Teljesen egyértelmű, hogy az olyan SzTFO-kban, mint az USA nagy része is, ez a kategória NEM a full size, nyíltan viselt szolgálati pisztoly alternatívája, hanem annak kiegészítője, backup gun-ja (sok LEO esetében is), különösen a pillekönnyű Al-Sc-Ti anyagú darabok.

Elsődleges ott annak, aki nem akar, nem tud full size öntöltő pisztolyt hordani, de nem akar valamilyen modern mikrokompaktot sem. Mert mondjuk a megbízhatóságot preferálja a tárkapacitással szemben, vagy mondjuk kifejezetten szűk helyen kell operálni (pl. Uber-sofőr, kisbolti eladó stb.), ahol az öntöltő szánmozgása gátolt lehet, esélyes a test-test elleni dulakodás, nem baj ha a fegyvert pl. kabátzsebből, a támadó testének nyomva, vagy más fura pozícióban is el lehet sütni egynél többször.

Ha eközben több a kraft mint egy .38 Specialnál, az pláne kellemes, bár az esetleges időleges megsüketülés benne van.

Senki nem mondott olyat, hogy a snubbie hatékonyabb fegyver lenne úgy általánosságban, mint egy full size szolgálati öntöltő, de a való világban nem is sokcélos, soklövéses pályákon használják amúgy sem ezeket, hanem "bad breath distance"-ról.

---
IMHO egy korrekt összehasonlítás az lenne, ha
- 2-3 méteren beül
- emberalakú/méretű célra
- azonos jellegű tokból (IWB, OWB stb)
- azonos jellegű fedőruházat alól rántva
- mondjuk 2 célra 2-2 mellkasi duplát kell bevinni.

Itt is valószínűleg némi előny lenne egy full size öntöltőnél, de nem olyan egetverő - IMHO a humán faktor (gyakorlottság adott jellegű fegyverrel) a döntőbb. De ez már mérhető és értelmes is lenne mérni.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.11.17. 13:43 Még a snubbie/.357 Mag snubbie revolver témához:

Szerintem kissé félrement a vita.

Teljesen egyértelmű, hogy az olyan SzTFO-kban, mint az USA nagy része is, ez a kategória NEM a full size, nyíltan viselt szolgálati pisztoly alternatívája, hanem annak kiegészítője, backup gun-ja (sok LEO esetében is), különösen a pillekönnyű Al-Sc-Ti anyagú darabok.

Elsődleges ott annak, aki nem akar, nem tud full size öntöltő pisztolyt hordani, de nem akar valamilyen modern mikrokompaktot sem. Mert mondjuk a megbízhatóságot preferálja a tárkapacitással szemben, vagy mondjuk kifejezetten szűk helyen kell operálni (pl. Uber-sofőr, kisbolti eladó stb.), ahol az öntöltő szánmozgása gátolt lehet, esélyes a test-test elleni dulakodás, nem baj ha a fegyvert pl. kabátzsebből, a támadó testének nyomva, vagy más fura pozícióban is el lehet sütni egynél többször.

Ha eközben több a kraft mint egy .38 Specialnál, az pláne kellemes, bár az esetleges időleges megsüketülés benne van.

Senki nem mondott olyat, hogy a snubbie hatékonyabb fegyver lenne úgy általánosságban, mint egy full size szolgálati öntöltő, de a való világban nem is sokcélos, soklövéses pályákon használják amúgy sem ezeket, hanem "bad breath distance"-ról.

---
IMHO egy korrekt összehasonlítás az lenne, ha
- 2-3 méteren beül
- emberalakú/méretű célra
- azonos jellegű tokból (IWB, OWB stb)
- azonos jellegű fedőruházat alól rántva
- mondjuk 2 célra 2-2 mellkasi duplát kell bevinni.

Itt is valószínűleg némi előny lenne egy full size öntöltőnél, de nem olyan egetverő - IMHO a humán faktor (gyakorlottság adott jellegű fegyverrel) a döntőbb. De ez már mérhető és értelmes is lenne mérni.
Szerintem az El Presidente gyakorlat az ilyen összehasonlítasokra tökéletes.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2024.11.17. 18:05 Szerintem az El Presidente gyakorlat az ilyen összehasonlítasokra tökéletes.
A 10 yard, 2x6 lövés és a reload okán sztem irreleváns, 5-lövetű snubbiera pláne. M1911-re találták ki.
Válasz küldése