Sziasztok,
Ha az a cél, hogy Magnum verseny, akkor szerintem is a legegyszerűbb egységesen 700 J-nál húzni meg a határt. Mindenki oldja meg úgy, ahogy jónak látja . IMHO minden más megoldás bonyolultabb, és szubjektívebb.
nem tennék bele semmilyen más megkötést.
Nem zárnám ki a könnyű gyors lövedékes .357-et sem - qrva nagyot szól, és ez legalább annyira zavaró mint a nehezebb lövedékek magasabb visszarúgása.
.44 Mag dettó - igen az kevésbé drámai ugyanolyan energiánál , de eleget büntet a tipikusan dög nehéz fegyver - lassú indexelni. Mindenki a visstarugasra koncentrál, de tetű lassú ám egy másfél-két kilós böszme vas darabot fürgén áthelyezni más célra - nem bonyolítanám.
Ha .357-tel akarja valaki meglőni , mert valljuk be, reálisan ez ami hozzáférhető szinte mindenkinek, akkor négycolos revkóból combosabb lőszerrel simán megvan, de messze nem bármivel. Hatcolosból pedig sok lőszer tudja ezt.
.45 ACP szerintem se magnum. Sosem volt az. De ha valaki mégis ki tudja préselni belőle a 700j-t (erről meg kell győződnöm, hogy egyáltalán megoldható-e ) akkor az nagy szám , és miért ne lenne jó? Szerintem könnyű lövedékkel meg lehet csinálni, Pmax meghaladása nélkül, vagy azt csak kicsit túllépve (don’t try this at home) , de akkor is csak revolverből mernék az ilyenen meg csak gondolkodni. Ha ezt a csodát valaki kikísérletező és leteszi az asztalra, az nekem már magnum lenne
Egyetértek Chronicussal - a Magnum az egy normál lőszer erősen megnövelt tesöja - a jelenleg még nem is létező 700 Joulos .45 ACP (+P+)pedig annyira durva hogy úgy kell kifejleszteni - megfelelhet a definíciónak. Gyakorlatilag már más lőszer - mint a Major faktoros 9x19 sem igazi 9x19 már.
A PF nek csak egy előnyét látom - az idióta, de nagyon hasznos birodalmi mertékegységekkel roppant egyszerűen számolható. Akar terepen us, fejben. Nem vagyok vele annyira kritikus, mint Bel, nem tartom a PFet haszontalannak, de soeciel a “Magnumosság” mértékegységének IMHO valóban nem alkalmas.
Ha és akármit is mérünk, akkor kell lőszerszétszedő kalapács, a kronó önmagában nem elég. PFhez is, Zsúlhoz is egyaránt kell a tömeg, nem elég a sebesség. Ezt nyilván tudja Bel és a többiek is, csak azért bátorkodom leírni, mert van vagy 3-4 kronó felajánlás de Thor kalapácsat senki se mondta. Szívesen viszek mindkettőt
Részemről biztos hogy forgóval lövöm, és nem a kiskapukat választom - jelenleg a 9,5 colos, 44. magnum revolver tűnik a nyerőnek, nyilván 1000 Joule fölé töltve mert így mulat a magyar .
De ez sok embernek nem elérhető, és a realitás talaján maradva nem bonyolítanám a demokratikus 700 zsuzsinál jobban .