Na jó, közelebb kell rakni a lőlapokat es 5-nél megállni. El Presidente light.
Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet
+1Petya357 írta: ↑2024.11.16. 23:08 Hozd a snubbiet, én hozok sokféle .38 Spect meg .357-est wadcuttertől Winchester SilvercTipig. Építünk egy kis önvédelmi pályát, és meglőjük órával , ugyanolyan felszerelésben, ugyanazzal a fegyverrel, minden ugyanaz csak a lőszer más , egyforma életszerű öltözékben - felőlem téli kabát is lehet - és meglátjuk. Mennyi idő az rlső lövésig, mennyi s végrehajtási idő. Mennyi találat volt a találati zónán kívül. Az óra nem hazudik. 2 lövővel az is megállapítható, hogy az eltérés egyénfüggő, vagy kb ugyanaz.
Utána le lehet tolni ugyanezt a műsort rendes méretű fegyverrel , és megnezni, hogy KONKRÉTAN mennyit számít. Egy óra alatt megvan a teljes teszt.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Akkor ez kb az, amit én is mondtam
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
ilyen jellegűek voltak a videós feladatok csak nem mindegy hogy a szituációt is értékelni kell és a célok, vétlenek is mozognak.. És nincs ready tehát normál laza testtartás van, nem a fegyveren van kéz.gvass1 írta: ↑2024.11.17. 13:43 Még a snubbie/.357 Mag snubbie revolver témához:
Szerintem kissé félrement a vita.
Teljesen egyértelmű, hogy az olyan SzTFO-kban, mint az USA nagy része is, ez a kategória NEM a full size, nyíltan viselt szolgálati pisztoly alternatívája, hanem annak kiegészítője, backup gun-ja (sok LEO esetében is), különösen a pillekönnyű Al-Sc-Ti anyagú darabok.
Elsődleges ott annak, aki nem akar, nem tud full size öntöltő pisztolyt hordani, de nem akar valamilyen modern mikrokompaktot sem. Mert mondjuk a megbízhatóságot preferálja a tárkapacitással szemben, vagy mondjuk kifejezetten szűk helyen kell operálni (pl. Uber-sofőr, kisbolti eladó stb.), ahol az öntöltő szánmozgása gátolt lehet, esélyes a test-test elleni dulakodás, nem baj ha a fegyvert pl. kabátzsebből, a támadó testének nyomva, vagy más fura pozícióban is el lehet sütni egynél többször.
Ha eközben több a kraft mint egy .38 Specialnál, az pláne kellemes, bár az esetleges időleges megsüketülés benne van.
Senki nem mondott olyat, hogy a snubbie hatékonyabb fegyver lenne úgy általánosságban, mint egy full size szolgálati öntöltő, de a való világban nem is sokcélos, soklövéses pályákon használják amúgy sem ezeket, hanem "bad breath distance"-ról.
---
IMHO egy korrekt összehasonlítás az lenne, ha
- 2-3 méteren beül
- emberalakú/méretű célra
- azonos jellegű tokból (IWB, OWB stb)
- azonos jellegű fedőruházat alól rántva
- mondjuk 2 célra 2-2 mellkasi duplát kell bevinni.
Itt is valószínűleg némi előny lenne egy full size öntöltőnél, de nem olyan egetverő - IMHO a humán faktor (gyakorlottság adott jellegű fegyverrel) a döntőbb. De ez már mérhető és értelmes is lenne mérni.
Erre jött rá a zárt ruházat iwb tok, a sötétség, így rossz iranyzék láthatóság és a kis kapacitás.
A visszarugas nem játszott egyedül, mert gyenge volt a lőszer.
Egy magnum lőszerrel szerintem nehéz lesz értékelhetőt lőni ilyen körülmények között.
Ultra light revolver p+ lőszerrel konkrétan olyan érzés volt, mint izomból belevertek volna hüvelyujjtőbe egy seprűnyéllel.
Mindezt úgy mondom, hogy többször meglőttem snubbival az Eli drillt, tíz méteren belül pedig ritka, ha nem nullás a találat.
Ehhez viszonyítottam egy laza mellény alatti owb tokban lévő 15-20 as kapacitású teljes méretű pisztolyt.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Videó róla:
https://www.fegyvervideo.hu/smith-and-w ... 57-magnum/
Ez meg 2 dob fullos .357 Magnum után a kezem:
De ettől még egészen tűrhető volt a szórás (még ha a sebesség nem is egy sedó2-é:-)), és ugyanez a fegyverméret ACÉLtokkal drasztikusan uralhatóbb .357 Magnummal is.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Akkor te jobb vagy nálam.gvass1 írta: ↑2024.11.18. 07:40 Videó róla:
https://www.fegyvervideo.hu/smith-and-w ... 57-magnum/
Ez meg 2 dob fullos .357 Magnum után a kezem:
sw m340PD HUVELYKUJJ2.jpg
De ettől még egészen tűrhető volt a szórás (még ha a sebesség nem is egy sedó2-é:-)), és ugyanez a fegyverméret ACÉLtokkal drasztikusan uralhatóbb .357 Magnummal is.
Érdekes nekem a műanyagtokos fegyverekben könnyebb uralnom a hatrarugast.
Lőttem glock 29-el a világon semmi gondom nem volt vele.
Lőttem viszont 0.40 full acél SC 1911 el, és a szó szoros értelmében uralhatatlan volt számomra. Konkrétan két lőszert tettem bele és a lovesnel a hüvellyel együtt a második lőszer is kirepült a fegyverből, teljesen mindegy volt mennyire szoritottam a fegyvert. Ilyet azóta se tapasztaltam egyetlen fegyverben sem.
Szívesen láttunk, gyere le egy videós lövészetre kipróbálod vele .
Tényleg érdemes, mert kb. ez a legéletszerűbb dolog amihez civil legálisan közel mehet.
Legalább beszélgetünk egy jót.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Mai kis színes a sportorvosnál, az üdítő pillanata annak, amikor a bürokrácia találkozott a józan ésszel.
S.O. = Sportorvos (történetesen az OSEI Csongrád-Csanád megyei vezetője)
S.O. "Maguk mozognak is lövészet közben?"
Én "Van olyan ág is, de sokakkal együtt én csak pontlövészetre járok"
S.O. "De oda meg minek kell sportorvosi vizsgálat? Ha nem is végeznek fizikai mozgást."
Én: "Jogszabály alapján kötelező, mert sportlövészet alatt megy. De megköszönöm ha ezt a kérdést fel tetszik tenni minden fórumon ahol erről van szó."
Szóval igen, továbbra is évente járunk sportorvosira, hogy ellenőrizzék, bírjuk-e azt a brutális fizikai megterhelést, amit a lőállásban egy asztal melletti ácsorgás jelent. Ugyanakkor bárki nekiindulhat egy félmaratonnak vagy maratonnak egy random vasárnapi futóversenyen, nulla orvosi kontrollal. (Az út szélén történő újraélesztések meg majd csak megoldódnak valahogy... )
Az ember elgondolkodik: egy átlagos Lidl-es nagybevásárlás során többet mozgok, mint egy pontlövész "edzésen". Talán ideje lenne a bevásárlóközponti kosártologatást is sporttá nyilvánítani, kötelező orvosival? Vagy inkább ne adjunk ötleteket?
De hát ilyen, amikor a bürokrácia és a józan ész külön utakon jár. Szerencsére néha találkozik, csak nem a megfelelő időben, és a megfelelő fejekben.
S.O. "De oda meg minek kell sportorvosi vizsgálat? Ha nem is végeznek fizikai mozgást."
Én: "Jogszabály alapján kötelező, mert sportlövészet alatt megy. De megköszönöm ha ezt a kérdést fel tetszik tenni minden fórumon ahol erről van szó."
Szóval igen, továbbra is évente járunk sportorvosira, hogy ellenőrizzék, bírjuk-e azt a brutális fizikai megterhelést, amit a lőállásban egy asztal melletti ácsorgás jelent. Ugyanakkor bárki nekiindulhat egy félmaratonnak vagy maratonnak egy random vasárnapi futóversenyen, nulla orvosi kontrollal. (Az út szélén történő újraélesztések meg majd csak megoldódnak valahogy... )
Az ember elgondolkodik: egy átlagos Lidl-es nagybevásárlás során többet mozgok, mint egy pontlövész "edzésen". Talán ideje lenne a bevásárlóközponti kosártologatást is sporttá nyilvánítani, kötelező orvosival? Vagy inkább ne adjunk ötleteket?
De hát ilyen, amikor a bürokrácia és a józan ész külön utakon jár. Szerencsére néha találkozik, csak nem a megfelelő időben, és a megfelelő fejekben.
Fingreszelés.TotoHU írta: ↑2024.11.18. 11:33 Mai kis színes a sportorvosnál, az üdítő pillanata annak, amikor a bürokrácia találkozott a józan ésszel.
Pontosan tudjuk, hogy mi az értelme a sportorvosi előírásának. Nem, egyáltalán nem a fizikai állóképesség felmérése.
valakinek tapasztalat?szöged írta: ↑2024.11.17. 09:46 vettem egy winchester sxp-t játszósnak
a sütése nem annyira jön be
nem mondom, hogy lehetetlen lenne hozzászokni, de ha van bejáratott útja a sütés feljavításának/cseréjének, akkor lehet, hogy élnék a lehetőséggel
van ilyen?
elég elvinnem egy fegyvermesterhez, hogy állítson rajta, vagy vennem kellene bele egy másik sütést?
ha ez utóbbi, akkor melyiket?
A sütés kérdéshez nem tudok hozzászólni, de maga a puska határozottan jónak számít ebben a mezőnyben. Törökországban gyártják sajnos, ha esetleg belefutsz valahol Winchester 1300-asba az még eredeti made in USA. Ha valamikor találkozunk intézek mindkét verzióból próbadarabot
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Nekem is van egy SXP-m. A sütése olyan mint a beton...
Tokmányos Lomposzaurusz
Ha már sütés
Saiga AK klón. Nem vészes a sütése - ugyanolyan mint az összes többi AK származéknak - jó de nem bajnoki.
Hogy érdemes nekiállni javítani? Fegyver mester polírpapírral , vagy sport sütés szett + fegyver mester tegye be ?
Amikor vettem a vasat Steinernél, ez 5 éve volt - ajánlott hozzá qrvadrága orosz tuning sütést. A fegyver ára 360 volt akkor, és a sütés lett volna még 60. Akkor ezt feleslegesnek tartottam. Mostanra kikrzstályosodott, hogy 20 méterre ember méretű lőlapra még mindig tök felesleges , de hosszú lövésekhez kicsi célpontra azért jó lenne. Most is el tudom találni, de lassabban, mint lehetne.
Bárkinek tapasztalat? Konkrét tanács ? Nyilván csak olyan megoldások érdekelnek, amitől nem romlik a megbízhatósága.
Saiga AK klón. Nem vészes a sütése - ugyanolyan mint az összes többi AK származéknak - jó de nem bajnoki.
Hogy érdemes nekiállni javítani? Fegyver mester polírpapírral , vagy sport sütés szett + fegyver mester tegye be ?
Amikor vettem a vasat Steinernél, ez 5 éve volt - ajánlott hozzá qrvadrága orosz tuning sütést. A fegyver ára 360 volt akkor, és a sütés lett volna még 60. Akkor ezt feleslegesnek tartottam. Mostanra kikrzstályosodott, hogy 20 méterre ember méretű lőlapra még mindig tök felesleges , de hosszú lövésekhez kicsi célpontra azért jó lenne. Most is el tudom találni, de lassabban, mint lehetne.
Bárkinek tapasztalat? Konkrét tanács ? Nyilván csak olyan megoldások érdekelnek, amitől nem romlik a megbízhatósága.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Da! Jó katona idomul a techinkához! Davaj!Petya357 írta: ↑2024.11.19. 09:55 Ha már sütés
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Ebben a videóban tesztelt lengyel mini AK-ba ijesztően jó sportsütés lett építve:Petya357 írta: ↑2024.11.19. 09:55 Ha már sütés
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... -karabely/
Érdemes rákeresni esetleg.
- montecarlo
- Fórumtag
ALG sütés - AK
ALG sütés van ebben is, ha jól látom a billentyű formája alapján: https://www.brownells-deutschland.de/AK ... -100017370
Nagyon kíváncsi lennék rá milyen:
gvass1 írta: ↑2024.11.19. 11:37 Ebben a videóban tesztelt lengyel mini AK-ba ijesztően jó sportsütés lett építve:
- montecarlo
- Fórumtag
KONO sütés - AK
Ez nemrég jött ki, bár itt nem 7.62 verzióval lőnek, elképesztő a tűzgyorsaság, amit elérnek vele:
gvass1 írta: ↑2024.11.19. 11:37 Ebben a videóban tesztelt lengyel mini AK-ba ijesztően jó sportsütés lett építve:
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Re: ALG sütés - AK
https://geissele.com/akt-el.html?__cf_c ... 8uSYQq2Y_Umontecarlo írta: ↑2024.11.19. 12:13 ALG sütés van ebben is, ha jól látom a billentyű formája alapján: https://www.brownells-deutschland.de/AK ... -100017370
Pont fele annyi az usákoknál mint a németeknél - nem mintha szállítással, vámáfával-szopással olcsóbbra jönne ki...
Olyan jó sütés ez egyébként, hogy teljesen idegennek hatott egy szláv hadifegyveren:-))
Re: ALG sütés - AK
Ebben is az van, elég komoly a különbség a gyárihoz képest.montecarlo írta: ↑2024.11.19. 12:13 ALG sütés van ebben is, ha jól látom a billentyű formája alapján:
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Próbálgattam akkoriban, nekem nagyon bejött. Sokkal jobb, mint a gyáriPetya357 írta: ↑2024.11.19. 09:55 Amikor vettem a vasat Steinernél, ez 5 éve volt - ajánlott hozzá qrvadrága orosz tuning sütést. A fegyver ára 360 volt akkor, és a sütés lett volna még 60. Akkor ezt feleslegesnek tartottam. Mostanra kikrzstályosodott, hogy 20 méterre ember méretű lőlapra még mindig tök felesleges , de hosszú lövésekhez kicsi célpontra azért jó lenne. Most is el tudom találni, de lassabban, mint lehetne.
Gvass1, Montecarlo, GD, Kojac: köszönöm a
konkrét segítséget, és a tapasztalatokat.
Fortitu: köszönjük, Emese…
Eddig ALG vezet. Időközben üzenetet váltottam az egyik nagy offline AK mágussal, aki megerősítette, hogy AK tuning van ez a kvázi sztenderd , neki is van, tényleg jó.
A hétvégén megnézek egy alternatív megoldást, amit személyesen mutatnak be.
A végeredményről beszámolok.
konkrét segítséget, és a tapasztalatokat.
Fortitu: köszönjük, Emese…
Eddig ALG vezet. Időközben üzenetet váltottam az egyik nagy offline AK mágussal, aki megerősítette, hogy AK tuning van ez a kvázi sztenderd , neki is van, tényleg jó.
A hétvégén megnézek egy alternatív megoldást, amit személyesen mutatnak be.
A végeredményről beszámolok.
Szia,
Sajnos* nem konkret tanacs, de Kotroczo Laci sokkal jobbra polirozta a sutesemet.
(Azota elhunyt, hihetetlen jo fegyverMESTER volt, kivalo sportlovo, a sok sajat epitesu fegyver mellett egeszen kivalo kompenzatorokat tervezett es gyartott, es emberileg is csak tanulni lehetett tole.)
Bel
sokéve láttam 1 tecső vidóban, h egyes sütések reszelgetése nem biztos, h hosszútávon jó (főleg az olcsó kategóriában), mert a fém felületén van egy kopásállóbb fém bevonat, amit ha lereszelsz, akkor qwa gyorsan el fog kopni a használattólbel írta: ↑2024.11.19. 16:49 Szia,
Sajnos* nem konkret tanacs, de Kotroczo Laci sokkal jobbra polirozta a sutesemet.
(Azota elhunyt, hihetetlen jo fegyverMESTER volt, kivalo sportlovo, a sok sajat epitesu fegyver mellett egeszen kivalo kompenzatorokat tervezett es gyartott, es emberileg is csak tanulni lehetett tole.)
Bel
nemtom az sxp is ebbe a kategóriába tartozik-e
Utólag lehet nitridálni a felület.szöged írta: ↑2024.11.19. 17:29 sokéve láttam 1 tecső vidóban, h egyes sütések reszelgetése nem biztos, h hosszútávon jó (főleg az olcsó kategóriában), mert a fém felületén van egy kopásállóbb fém bevonat, amit ha lereszelsz, akkor qwa gyorsan el fog kopni a használattól
nemtom az sxp is ebbe a kategóriába tartozik-e
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Olcsó török sörétesekről beszélünk! Ezeknél egy korrekt fegyvermesteri órabér már egy teljes elsütőszerk. szétszedés/összerakás viszonylatban GTK-t jelent!
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
ÚJ VIDEÓ! Pietta Colt M1861 Navy elöltöltő revolver
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... -revolver/
és
https://www.fegyvervideo.hu/pietta-colt ... -revolver/
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... -revolver/
és
https://www.fegyvervideo.hu/pietta-colt ... -revolver/
Napi pozitív - BRFK fegyverügy. Sportorvosi hosszabbítás.
- nincs rajtengedélyen (az egyik versenyen elfelejtettek viaszzaadni, mondom év végéig jóleszszúgy). Igazoltam az MDLSZ honlappal hogy érvényes , kértek egy screenshotot e-mailben hogy azért legyen nyoma. Téma lezárva
- tárolóhely ellenőrzés. Húú hat nagyon régen volt ám. Mondom költözöm, kimehetnek, de vélhetően megint mehetnek ki 1-2 hónap múlva. Persze, értjük, nem gond. Mondom de ezt már eljátszottam kétszer (késett az építkezés ) kezd ciki lenni. Sebaj, harmadszorra is elfogadható indok.
Pontosan úgy ment , mint ahogy mennie kell. Semmi extra. Azért írom le, mert a speciális esetek mindig több publicitást kapnak, és ez torz képet ad a leendő sportlövők számára. Mert hogy mekkora szívás és milyen hülyék. Nem igazán. 25 éve lövök. Ez barátok közt is minimum évi 1-2-3 vagy több látogatás. Legyen mondjuk 50. Talán egy vagy kettő volt olyan, ahol úgy éreztem, hogy nem volt fair/nem volt megfelelő.
- nincs rajtengedélyen (az egyik versenyen elfelejtettek viaszzaadni, mondom év végéig jóleszszúgy). Igazoltam az MDLSZ honlappal hogy érvényes , kértek egy screenshotot e-mailben hogy azért legyen nyoma. Téma lezárva
- tárolóhely ellenőrzés. Húú hat nagyon régen volt ám. Mondom költözöm, kimehetnek, de vélhetően megint mehetnek ki 1-2 hónap múlva. Persze, értjük, nem gond. Mondom de ezt már eljátszottam kétszer (késett az építkezés ) kezd ciki lenni. Sebaj, harmadszorra is elfogadható indok.
Pontosan úgy ment , mint ahogy mennie kell. Semmi extra. Azért írom le, mert a speciális esetek mindig több publicitást kapnak, és ez torz képet ad a leendő sportlövők számára. Mert hogy mekkora szívás és milyen hülyék. Nem igazán. 25 éve lövök. Ez barátok közt is minimum évi 1-2-3 vagy több látogatás. Legyen mondjuk 50. Talán egy vagy kettő volt olyan, ahol úgy éreztem, hogy nem volt fair/nem volt megfelelő.
A Kaliber-szerkesztőség és Bokros doki környéke olyan mintavételi pont, ahol a mintavételi hiba garantált. Oda a problémás esetek gravitálnak. A problémamenteseknek pedig semmi dolguk sincs ott.
Nem az addiktológust kérdezem meg, hogy milyen whiskyt vegyek karácsonyra.
A kellemetlen élmények nyilván erősebb érzelmeket gerjesztenek.Petya357 írta: ↑2024.11.20. 12:55 Napi pozitív - BRFK fegyverügy. Sportorvosi hosszabbítás.
Egy esetet leszámítva nekem csak akkor volt rossz tapasztalatom, amikor a bankkártyás terminál nem működött és ballagnom kellett a csekkel a postára. Ez meg nyilván nem az ő hibájuk.
Az egész barnakönyv megszerzési folyamata nem egy megugorhatatlan dolog.
Szokás itt emlegetni, hogy mennyivel egyszerűbb, zaklatás mentesebb tartási forma a vadászatra kiváltott engedély.
Részben igen, nem kell évente minősítést lőni, orvosi is 5(?) évre szól.
A másik része viszont, hogy a tanfolyamra (100 óra) szánt minimum 10-12 hétvégi napod, plusz az anyagi vonzata bőven fedez 4-5 évnyi kötelező bürökráciás kört sportlövői viszonylatban. Az évente kiváltandó vadászjeggyel még nem is számoltam.
+1tvsmaci írta: ↑2024.11.20. 20:33 A kellemetlen élmények nyilván erősebb érzelmeket gerjesztenek.
Egy esetet leszámítva nekem csak akkor volt rossz tapasztalatom, amikor a bankkártyás terminál nem működött és ballagnom kellett a csekkel a postára. Ez meg nyilván nem az ő hibájuk.
Az egész barnakönyv megszerzési folyamata nem egy megugorhatatlan dolog.
Szokás itt emlegetni, hogy mennyivel egyszerűbb, zaklatás mentesebb tartási forma a vadászatra kiváltott engedély.
Részben igen, nem kell évente minősítést lőni, orvosi is 5(?) évre szól.
A másik része viszont, hogy a tanfolyamra (100 óra) szánt minimum 10-12 hétvégi napod, plusz az anyagi vonzata bőven fedez 4-5 évnyi kötelező bürökráciás kört sportlövői viszonylatban. Az évente kiváltandó vadászjeggyel még nem is számoltam.
Túl van ez misztifikálva. Pénz kell hozzá - nem Fort Knox összes aranya, de nem a létező légolcsóbb sport, ez tény. A többit elmondja, és segít a klubvezető. Ahol nem segít, mész máshova. Mindig mindenki megoldja. Csak az nem oldja meg, aki nem igazán akarja.
Ez talán a legfontosabb és kimaradt..
Jól kell klubbot választani.
Sajnos sokan megélhetési forrásként tekintenek a tagdíjra és a nevezési díjakra, ellenszolgáltatás meg a nullához konvergál.
+1
És ha valamiert nem jó, akkor váltani, azonnal.
- montecarlo
- Fórumtag
A klubom nagy pozitívum. A kaliber megszerzést taglaló cikkét olvasván - egyszer el is tántorított egy időre - elképzeltem, hogy majd mindent nekem kell megoldanom saját kútfőből, körömrágva. De a klubvezető és a többiek is mindenben segítettek, nem aggódtam egy pillanatra sem. Persze szépen készültem mindenre és csináltam, de nem volt kérdőjel, hogy merre van az előre.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
De honnan tudja meg a kedvesjókezdő, hogy az jó klub lesz-e vagy sem? Az első ÍGÉRGETÉSCUNAMI ÉS LEHÚZÁS _után_ csak.
---
Mindig elfeledkezünk róla, hogy az itteni törzsfórumozók mélyen elkötelezett fegyverbuzik évek óta és gyakran ilyen közegben is forognak, torzítva érzékeljük a valóságot.
A normális embereknek nem ekörül forog az életük, még ha érdeklődnek, vagy tetszene is nekik a fegyveresdi.
Nekem mindig megdöbbentő, amikor ilyen érdeklődő embereknek elmondom, hogy a lövészesdit egyszerűen és gyorsan el lehet kezdeni elöltöltő fegyverrel és ahhoz még a lőpor/csappantyúra szóló engedély is mennyire egyszerű (bármi máshoz képest). ÉS amikor elmondom ennek menetét, akkor megkérdezik, hogy "TE HÜLYE VAGY BAZMEG, KI A FASZOM SZOP ENNYIT EZZEL?"
Az sokat számít, ki és hogyan mondja. Szerintem - és nem.csak szerintem - Te túltolod a drámát. Mindenki torzít. Mindenki elfogult. Van, akit a hobbija , van, akit az üzleti érdekei, van, akit a rögeszméi. Mind gyarlók vagyunk.gvass1 írta: ↑2024.11.21. 06:29 De honnan tudja meg a kedvesjókezdő, hogy az jó klub lesz-e vagy sem? Az első ÍGÉRGETÉSCUNAMI ÉS LEHÚZÁS _után_ csak.
---
Mindig elfeledkezünk róla, hogy az itteni törzsfórumozók mélyen elkötelezett fegyverbuzik évek óta és gyakran ilyen közegben is forognak, torzítva érzékeljük a valóságot.
A normális embereknek nem ekörül forog az életük, még ha érdeklődnek, vagy tetszene is nekik a fegyveresdi.
Nekem mindig megdöbbentő, amikor ilyen érdeklődő embereknek elmondom, hogy a lövészesdit egyszerűen és gyorsan el lehet kezdeni elöltöltő fegyverrel és ahhoz még a lőpor/csappantyúra szóló engedély is mennyire egyszerű (bármi máshoz képest). ÉS amikor elmondom ennek menetét, akkor megkérdezik, hogy "TE HÜLYE VAGY BAZMEG, KI A FASZOM SZOP ENNYIT EZZEL?"
Ha 5-10 km futást is úgy vezetnék fel, mint Te a sportlövészetet, akkor csak 10 ember indulna a Vivicittán szopás? Igen. Könnyű - nem. Meg lehet csinálni - simán. Szinte mindenki, gond nélkűl meg tudja. (Lusta pocakos dög vagyok , azért nem futok semennyit. De nem beszéltem le róla a többieket)
Bocs, de nem hiszem, hogy kevésbé vagy elfogult, vagy 10x jobban tudod, mint az aktív közösség. Csak más a hozzáállásunk.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Pont ezt írtam, hogy torzítva érzékeljük a valóságot. Mindannyian, én is.Petya357 írta: ↑2024.11.21. 07:13 Az sokat számít, ki és hogyan mondja. Szerintem - és nem.csak szerintem - Te túltolod a drámát. Mindenki torzít. Mindenki elfogult. Van, akit a hobbija , van, akit az üzleti érdekei, van, akit a rögeszméi. Mind gyarlók vagyunk.
Ha 5-10 km futást is úgy vezetnék fel, mint Te a sportlövészetet, akkor csak 10 ember indulna a Vivicittán szopás? Igen. Könnyű - nem. Meg lehet csinálni - simán. Szinte mindenki, gond nélkűl meg tudja. (Lusta pocakos dög vagyok , azért nem futok semennyit. De nem beszéltem le róla a többieket)
Bocs, de nem hiszem, hogy kevésbé vagy elfogult, vagy 10x jobban tudod, mint az aktív közösség. Csak más a hozzáállásunk.
(És a 10 km futás is egészen jó hasonlat, hiszen pont ugyanúgy nem képes rá és nem is akarja megcsinálni a lakosság 99,9%-a helyből. Illetve pont 10x annyian akarnak és tudnak inkább 1 km-t futni.
Az elöltöltős dolognál viszont tényleg nem értem én sem, hogy az 1 km SÉTA az miért megugorhatatlan és miért nem vállalkoznak rá nagyobb tömegek.)
Ez fair, és egyetértek.gvass1 írta: ↑2024.11.21. 07:22 Pont ezt írtam, hogy torzítva érzékeljük a valóságot. Mindannyian, én is.
(És a 10 km futás is egészen jó hasonlat, hiszen pont ugyanúgy nem képes rá és nem is akarja megcsinálni a lakosság 99,9%-a helyből. Illetve pont 10x annyian akarnak és tudnak inkább 1 km-t futni.
Az elöltöltős dolognál viszont tényleg nem értem én sem, hogy az 1 km SÉTA az miért megugorhatatlan és miért nem vállalkoznak rá nagyobb tömegek.)
Nyilvánvalóan sokkal többen futnak, mint lőnek. A 200 fős cégünknél minimum húszan (tudom, mert nekem kell kifizetni a nevezési díjat, és pólót is adunk ) . Lőni - tudtommal - ketten lövünk - egy vadász, és egy sportlövő (én). Ennek sok oka van, hogy a munkahelyen miért 10x népszerűbb a futás - költségek , ismertség, társadalmi elfogadottság, egészség tudatosság, szponzoráció, csapat szellem, smúzolni akar a főnökével, céges támogatás - stb. stb.
De ami biztosan sokkal jobban működik, az az, hogy ha valaki elgondolkodik a futáson, akkor jellemzően nem azt mondják neki, hogy “hülye vagy b.zmeg? TÉNYLEG fel akarsz kelni egy órával korábban ? Miért nem játszol inkább Fortnite-ot?” Hanem azt mondják gyere, csináld, segítünk! Vigyük kezd el egy kilométerrel, hátha megjön a kedved az öthöz meg a tízhez. Elmegyek veled, megmutatom.
Az általam ismert sportlövők nagy része is pontosan ezt teszi. Ezt miért nem mondjuk el? Csak hogy teljes legyen a sztori.
Ez nem segít. Monte-Carlo talán elvérzett volna, ha csak azt a cikket olvassa. De szerencséje volt, mert fórumot is olvasott.montecarlo írta: ↑2024.11.20. 22:05 A klubom nagy pozitívum. A kaliber megszerzést taglaló cikkét olvasván - egyszer el is tántorított egy időre - elképzeltem, hogy majd mindent nekem kell megoldanom saját kútfőből, körömrágva. De a klubvezető és a többiek is mindenben segítettek, nem aggódtam egy pillanatra sem. Persze szépen készültem mindenre és csináltam, de nem volt kérdőjel, hogy merre van az előre.
A csillagszemű juhász mód sem segít, mert abból csalódás lesz.
Az igazság valahol a kettő között van. Több PR kellene, több jó történet, az, hogy mi kell hozzá hogy megoldd, nem pedig a hosdzú lista hogy mi az ami nehéz lehet. nem csak a horror. De a horrort nyilván szívesebben olvassák.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
De azt a cikket nem is én írtam, hanem Fortitu és FiraPetya357 írta: ↑2024.11.21. 08:08 Ez fair, és egyetértek.
Nyilvánvalóan sokkal többen futnak, mint lőnek. A 200 fős cégünknél minimum húszan (tudom, mert nekem kell kifizetni a nevezési díjat, és pólót is adunk ) . Lőni - tudtommal - ketten lövünk - egy vadász, és egy sportlövő (én). Ennek sok oka van, hogy a munkahelyen miért 10x népszerűbb a futás - költségek , ismertség, társadalmi elfogadottság, egészség tudatosság, szponzoráció, csapat szellem, smúzolni akar a főnökével, céges támogatás - stb. stb.
De ami biztosan sokkal jobban működik, az az, hogy ha valaki elgondolkodik a futáson, akkor jellemzően nem azt mondják neki, hogy “hülye vagy b.zmeg? TÉNYLEG fel akarsz kelni egy órával korábban ? Miért nem játszol inkább Fortnite-ot?” Hanem azt mondják gyere, csináld, segítünk! Vigyük kezd el egy kilométerrel, hátha megjön a kedved az öthöz meg a tízhez. Elmegyek veled, megmutatom.
Az általam ismert sportlövők nagy része is pontosan ezt teszi. Ezt miért nem mondjuk el? Csak hogy teljes legyen a sztori.
Ez nem segít. Monte-Carlo talán elvérzett volna, ha csak azt a cikket olvassa. De szerencséje volt, mert fórumot is olvasott.
Az igazság valahol a kettő között van. Több PR kellene, több jó történet, az, hogy mi kell hozzá hogy megoldd, nem pedig a hosdzú lista hogy mi az ami nehéz lehet. nem csak a horror. De a horrort nyilván szívesebben olvassák.
(és amúgy Montecarlonak van már engedélye?)
Na most már el is kellene olvasnom
Az a baj még, hogy rengeteg ember nem sportlőni akar és nem vadászni akar, hanem nemes egyszerűséggel fegyvert tartani. Átlagos János, aki csak venne otthonra egy fegyvert (legtöbbnél szerintem szerencse, hogy nem tud csak úgy), az nem fogja elkezdeni a sportlövő mizériát, mert azt rohadtul nem akarja, csak akarna otthonra egy pisztolyt és kész.
Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor érthető, hogy ez egy túl sok munkával járó feladat annak,aki amúgy nem akar sportlőni, főleg évente, ezért sokan hátat fordítanak neki. Aki tényleg sportlövő lenne, vagy legalábbis kiélné a fegyverbuziságát és mellé kap(hat) egy jó társaságot/szórakozást is, azt valószínűleg nem tántorítja el annyira a dolog.
A vadász tartásinál igaz, hogy jóval komolyabb előkövetelménye van és drágább, de azt csak egyszer kell végigszívni, utána béke s nyugalom van.
Amikor bejönnek hozzám, meglátják az éleseket, és megkérdezik, hogy ehhez mi kell, és elkezdem elmondani, akkor valóban kb a második mondatnál jön, hogy "Jaaa ez ilyen bonyolult, akkor nem kell.." . Mondjuk ilyenkor sokszor gondolom fejben azt, hogy tényleg lehet jobb is..
Nagyon röviden. Fegyverbuzi oldalról tényleg nem vészes, Átlagos János oldalról nagyon erős nyűg.
Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor érthető, hogy ez egy túl sok munkával járó feladat annak,aki amúgy nem akar sportlőni, főleg évente, ezért sokan hátat fordítanak neki. Aki tényleg sportlövő lenne, vagy legalábbis kiélné a fegyverbuziságát és mellé kap(hat) egy jó társaságot/szórakozást is, azt valószínűleg nem tántorítja el annyira a dolog.
A vadász tartásinál igaz, hogy jóval komolyabb előkövetelménye van és drágább, de azt csak egyszer kell végigszívni, utána béke s nyugalom van.
Amikor bejönnek hozzám, meglátják az éleseket, és megkérdezik, hogy ehhez mi kell, és elkezdem elmondani, akkor valóban kb a második mondatnál jön, hogy "Jaaa ez ilyen bonyolult, akkor nem kell.." . Mondjuk ilyenkor sokszor gondolom fejben azt, hogy tényleg lehet jobb is..
Nagyon röviden. Fegyverbuzi oldalról tényleg nem vészes, Átlagos János oldalról nagyon erős nyűg.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Magát az útmutatót mi írtuk, de a kaliberinfón az "előszót" nem, és az is elég negatív hangvételű lett...
http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/a-spor ... -utmutato/
Itt a fórumon is fent van, eggyel frissebb verzió, de úgy emlékszem csak valami apróságot javítottunk benne:
viewtopic.php?p=426#p426
Thx.
Teljesen korrekt cikk. Viszont amit lehetne másképpen - a taxatív felsorolás helyett folyamat , user oldalról nézve .
1. Keress egy egyesületet. Ha nem szimpatikusak, vagy nem hajlandóak segíteni a . . . pontokban, köszönd meg, nevlépj be, és azonnal keress egy másikat, akinek nagyobb szüksége van a tagokra.
2. Lépj be az egyesületbe . Mikőzben tanulnod a fegyver forgatás fortélyait, menj el az ekső pszichóra.
3….
Valahogy így.
Igyekszem csinálni egy ilyen user centrikus ábrát. Hogy életszerű legyen , kell hozzá írni időket (minimum, és tipikus) és költségeket (minimum, és tipikus ).
Az eredményt megköpködjük. Ártani nem árthat - és ha emiatt lesz 10 új sportlövő, már megérte.
Lehet ugyanezt vadászatra - de ahhoz nem értek eléggé.
És önvédelmire is! Csak mások a lépések “Vegyél egy fegyverboltot”, “lépj be a Pártba”
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
És melyik veszi el a kedvet, a 10 mondat, vagy a 9 oldal?Fortitu írta: ↑2024.11.21. 08:36 Magát az útmutatót mi írtuk, de a kaliberinfón az "előszót" nem, és az is elég negatív hangvételű lett...
http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/a-spor ... -utmutato/
Itt a fórumon is fent van, eggyel frissebb verzió, de úgy emlékszem csak valami apróságot javítottunk benne:
viewtopic.php?p=426#p426
Amúgy minden leírt dolog igaz mindkettőben.
Támogatom a dolgot, de az összegek hamar el fognak inflálódni.Petya357 írta: ↑2024.11.21. 08:51 Thx.
Teljesen korrekt cikk. Viszont amit lehetne másképpen - a taxatív felsorolás helyett folyamat , user oldalról nézve .
1. Keress egy egyesületet. Ha nem szimpatikusak, vagy nem hajlandóak segíteni a . . . pontokban, köszönd meg, nevlépj be, és azonnal keress egy másikat, akinek nagyobb szüksége van a tagokra.
2. Lépj be az egyesületbe . Mikőzben tanulnod a fegyver forgatás fortélyait, menj el az ekső pszichóra.
3….
Valahogy így.
Igyekszem csinálni egy ilyen user centrikus ábrát. Hogy életszerű legyen , kell hozzá írni időket (minimum, és tipikus) és költségeket (minimum, és tipikus ).
Az eredményt megköpködjük. Ártani nem árthat - és ha emiatt lesz 10 új sportlövő, már megérte.
Lehet ugyanezt vadászatra - de ahhoz nem értek eléggé.
És önvédelmire is! Csak mások a lépések “Vegyél egy fegyverboltot”, “lépj be a Pártba”
A doksit újraolvastam most, azon is tudnék még csiszolgatni. Próbáltuk úgy írni, hogy minél tovább releváns maradjon, szerintem egész jól sikerült is. Amit lehetne pl javítani, hogy én az MDLSz-es vonalat ismerem főleg, és az MSSZ-nél sokminden máshogy megy, ezt ki lehetne jobban emelni. Pl az ajánláshoz nem elég az MDLSz által használt (és sportolóbarátabb) egyszerű kiskal-nagykal-puska-pisztoly felosztás. Meg van pár apróság még, amit így évek után kicsit átírnék, de szerintem aki ez alapján áll neki, most is boldogulni fog.
De hogy az első 10 mondat után sokan nem olvassák tovább, az is borítékolható.
Mindenki döntse el, hogy egy ilyen bevezető inkább segít, vagy inkább árt. A kiemelések sajátok.
Ilyetve milyen borzasztó nagy törés történt 2021 Január elsején? Amitől minden “ rendkívül mértékben megnehezedik” (sic?) egy nulláról induló sportlövönek?
===========
Sportcélú lőfegyvertartás – útmutatónk a rémálomhoz
Hatalmas munkát végzett a két szerző (Számfira Gergő és Nagy Ádám) ennek a terjedelmes és felettébb részletes összefoglalónak az elkészítésével, melyben valóban használható, praktikus lépésekben mutatják be azt a borzasztóan hosszú és bürokratikus utat, mely a sportcélú lőfegyverre szóló engedély megszerzéséhez és megtartásához vezet.
IGEN, biztos vagyok benne, hogy ez sokakat el fog tántorítani, de talán ez nem is baj, mert különben csak félbehagyott eljárás, borzalmas pénzkidobások és lehúzások és az egész lövészetben való csalódás lesz a vége a történetnek. Igen, lehet, hogy jobb érzés azt hallani a lőtéren, ahol a pénzünkre hajtanak, hogy ez milyen sima és egyszerű dolog, és majd mindenben segítenek (na, nem ingyen!), de a valóság az alábbi tartalomjegyzékszerű felsorolás utáni PDF fájl 9 (kilenc) teleírt oldalán lesz megtalálható!
Ugyanakkor vegyük tudomásul, hogy rövid lőfegyvert és félautomata huzagolt csövű puskát, valamint 2-nél nagyobb tárkapacitású öntöltő sörétes puskát földi halandó másképpen legálisan nem tarthat, csak ezen a tortúrán keresztülhaladva. Ne legyenek illúzióink, az alábbi folyamat minimum 8-12 hónapba, úgy tucatnyi munkanap elvesztésébe ÉS több százezer forint elköltésébe fog kerülni! Ha ezt nem tudjuk rászánni, ne is próbálkozzunk!
Álláspontunk szerint az emberélet kioltására alkalmas modern lőfegyverek esetében IGENIS helye van az ÁLLAM szigorú kontrolljának. Társadalmi érdek, hogy kizárólag feddhetetlen előéletű, egészségügyileg/pszichológiailag arra alkalmas, a fegyvert biztonságosan kezelni és tárolni képes személy tarthasson csak lőfegyvert. AZONBAN mint látható, az alábbiak NEM erről szólnak, a követelmények legalább 90%-a csupán értelmetlen bürokratikus csuklóztatás, nettó pénzlehúzás, ugyanakkor a biztonságos fegyverkezelésről szól a legkevesebb benne.
Felhívjuk még a figyelmet, hogy aki mégis belevágna, az MOST kezdje el, mert a 2021. január 1.-gyel életbe lépő új Fegyvertörvény-módosítás olyan alapvető változásokat hoz a jogi környezetben, melynek megfelelni, például sikeres fegyvervizsgát letenni rendkívül mértékben megnehezedik!!!
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
most kb arrol vitatkoztok hogy az eles fegyver megszerzesevel jaro hercehurca egy szoporoller vagy CSAK egy szoporoller...
ugye kinek mi az ingerkuszobe...
ugye kinek mi az ingerkuszobe...
ingyom bingyom tálib-e?
Pietta.
MC azért elég sokáig kitartott a gumis cuccával, mire beadta a derekát és nekilátott. Azóta meg már a hatodik cuccot veszi, pisztoly, revolver, PCC, akármi. Nyilván virtuálisan, mivel még nincs meg a barna könyve.Petya357 írta: ↑2024.11.21. 08:08 Ez fair, és egyetértek.
Ez nem segít. Monte-Carlo talán elvérzett volna, ha csak azt a cikket olvassa. De szerencséje volt, mert fórumot is olvasott.
Szóval elkapta a gépszíj rendesen.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Tehát neki SE a cikk tett be, hanem a VALÓSÁG. Lol
Ezen én is felhúztam a szemöldökömet anno. - De annyit el kell ismernem, hogy a jogszabályi definíciók a de jure hatástalanítottnak nem nevezhető de facto mégis hatástalanított fegyverekkel és hasonló megnevezés és meghatározás szörnyszülöttekkel übergáz. Már nem egyszer eszembe jutott, hogy Venn-diagram kellene mellékletként a jogszabályba, hogy átlátható legyen, melyik meghatározás micsoda a többihez képest, egyáltalán mi az ami lő, de nem fegyver (pl. jelzőrakéta-pisztoly).
FélOFF
A “muzeális fegyver sportcélú használatára jogosító engedély” valószínűleg a leghosszabb és legbonyolultabb nevű engedély. És hazug, mert elmegy valaki lőtérre, belép egy napra sportegyesületbe úgy, hogy talán nem is tűnik fel neki a jogi aktus, és máris legálisan lőhet muzeális fegyverrel. A “feketelőpor- és csappantyútartási engedély” vagy “lőszerelemtartási engedély” biztos nem lett volna elég szakszerű elnevezés. Szegény háziorvosom csak nézett, hogy mit akarok tőle, amikor előadtam, hogy milyen vizsgálatra van szükségem.
- montecarlo
- Fórumtag
Ez korrekt summázat
- montecarlo
- Fórumtag
- montecarlo
- Fórumtag
Ez is korrekt, egyetértek. Nekem ami még egy lökést adott korábban, az 'bel' nyitottsága volt, azaz hogy gumilövedekes revolverrel el lehetett/lehet menni SAS-ra. Ott élőben is kérdezhettem a megszerzés folyamatárol. Meg tetszett a verseny utáni együtt étkezés, nem volt sznob senki, szimpatikus volt a közeg.
Akkor ez is csupán anyagi kérdés. Kb 15e Ft-ról beszélünk, ha jól tévedek (a konkrét összeg szövetség függő) . Nem a gonosz REDNDSZER gátol, mint ahogy a halálboltos sporttárs sugalljamontecarlo írta: ↑2024.11.21. 11:49 Január. Csak az évközi minősítö miatt nem idén, minden készen áll amúgy.
WildBear23 : egy hosszú szünet után tértél vissza gumiról ólomrá . Mekkora erőfeszítés volt számodra?
A többi fórumtársat is bátorítanám arra, hogy pár sorban ossza meg a (frissebb, nem 20 éves) tapasztalataikat. Kicsi, közepes, vagy nagy volt a szívás? Tényleg ráment egy tucat munkanapotok?
A rutinos öreg rókaknak akiknek 10-20 éve van barnakönyve IMHO kevésbé releváns a tapasztalata, mert tudják a járást, másrészt régen volt és most lehet hogy nem is úgy van.
Novemberben volt/lesz a második piszója. Minek kapálódzon?Petya357 írta: ↑2024.11.21. 12:20 Akkor ez is csupán anyagi kérdés. Kb 15e Ft-ról beszélünk, ha jól tévedek (a konkrét összeg szövetség függő) . Nem a gonosz REDNDSZER gátol, mint ahogy a halálboltos sporttárs sugallja
WildBear23 : egy hosszú szünet után tértél vissza gumiról ólomrá . Mekkora erőfeszítés volt számodra?
A többi fórumtársat is bátorítanám arra, hogy pár sorban ossza meg a (frissebb, nem 20 éves) tapasztalataikat. Kicsi, közepes, vagy nagy volt a szívás? Tényleg ráment egy tucat munkanapotok?
A rutinos öreg rókaknak akiknek 10-20 éve van barnakönyve IMHO kevésbé releváns a tapasztalata, mert tudják a járást, másrészt régen volt és most lehet hogy nem is úgy van.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
+1Petya357 írta: ↑2024.11.21. 09:20 De hogy az első 10 mondat után sokan nem olvassák tovább, az is borítékolható.
Mindenki döntse el, hogy egy ilyen bevezető inkább segít, vagy inkább árt. A kiemelések sajátok.
Ilyetve milyen borzasztó nagy törés történt 2021 Január elsején? Amitől minden “ rendkívül mértékben megnehezedik” (sic?) egy nulláról induló sportlövönek?
Én magam is szoktam morogni a sportlövészet miatt. Olyan az egész - számomra - mint valamilyen végzet asszonya-típusú nő. Gyönyörű, nem lehet levenni a szemed róla, rabul ejtő, és persze megosztó. Senki nem tud csak úgy semlegesen elsétálni mellette, mindenkinek van véleménye róla, általában a skála két ellentétes véglete közül valamelyik.
De ha "összejön" akkor az katartikus, felemelő, hosszú távra élményt adó. Szóval meglehetősen kettős az egész, legalább annyi van a mérleg "Pro" feliratú serpenyőjében, mint "kontra" oldalon.
Az viszont se magunknak sem másnak nem segít, ha az egészet túlmisztifikáljuk, és valami ördögien nehéz és gigantikus na szívásnak állítjuk be.
Vettem a bátorságot és kicsit csiszoltam a bevezetőn, hogy ne tűnjön úgy, mintha egy BSDM buliba szeretnénk invitálni valakit.
"Sportcélú lőfegyvertartás – Részletes útmutató kezdőknek
Számfira Gergő és Nagy Ádám átfogó útmutatót készített, amely lépésről lépésre bemutatja a sportcélú lőfegyverengedély megszerzésének folyamatát. Ez az alapos összefoglaló segít eligazodni a sportlövővé válás és a fegyver megszerzésének útján szükséges teendők között.
A folyamat valóban időt és energiát igényel, de megfelelő felkészüléssel és elszántsággal teljesíthető. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ez egy komoly elköteleződés: körülbelül 8-12 hónap alatt, több szabadnap befektetésével és jelentősebb anyagi ráfordítással jár. Ez az alapos folyamat biztosítja, hogy csak felkészült, felelősségteljes sportlövők juthassanak fegyverhez.
A sportlövészet egy izgalmas, precizitást és koncentrációt igénylő sport, amely sok ezer sportlövő szerint megéri a befektetett energiát. Az engedélyeztetési folyamat során elsajátítható ismeretek pedig elengedhetetlenek a biztonságos fegyverkezeléshez.
Útmutatónk segít eligazodni a következőkben:
A szükséges lépések időrendi sorrendben
Várható költségek és időráfordítás
Hasznos tippek a folyamat gördülékenyebbé tételéhez
A 2021-es jogszabályváltozások gyakorlati következményei
A részletes információkat a csatolt 9 oldalas PDF dokumentumban találja, amely minden szükséges tudnivalót tartalmaz a sikeres engedélyszerzéshez"
- montecarlo
- Fórumtag
20e/kategória, MSSZ. Nekem kettőben vannak eszközök, az 40e lenne. Söretes is majdnem lett, ez esetben 60e lenne az evközi minösítő dija. Inkább ellövöm jövőre. De valóbam, pénz kérdése csak. 1 hónapra feleslegesnek tartom, ennyit már kibírok.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Petya357 írta: ↑2024.11.21. 09:20 De hogy az első 10 mondat után sokan nem olvassák tovább, az is borítékolható.
[/b]
Ez az, amikor eltűnnek a kellemetlen emlékek, csak a jók maradnak.
A legutóbbi EU-s baromság hazai átültetésekor ugyanis pont ugyanaz a jogbizonytalanság volt hónapokig, mint most azzal, hogy mennyi lőszert tarthatsz a tárolóhelyen. Csak sokkal átfogóbban.
Drasztikusan megváltoztak a definíciók, újak jöttek be és teljesen átkategorizálódtak a lőfegyverek, néhány átsorolódott az A-kat, néhány full tilos lett, korábban nem engedélyköteles dolog engedélyköteles lett stb.
Ezek letisztulásához hónapok kellettek (meg van, ami azóta is wtf), és KEZDŐ SPORTLÖVŐ engedélyszerzéséhez például nem volt ezekhez illeszkedő tankönyv, segédlet, amiből vizsgára tudott volna felkészülni. És ha felkészül, akkor ki tudja nem pont az előző szabályozás alapján érvényes tesztsort kapja a vizsgán.
Ez eléggé rendkívüli mértékben megnehezítő sztem, ezért volt odaírva, egészen pontosan az, hogy MÉG KEZDJE EL ELŐTTE:
"Felhívjuk még a figyelmet, hogy aki mégis belevágna, az MOST kezdje el, mert a 2021. január 1.-gyel életbe lépő új Fegyvertörvény-módosítás olyan alapvető változásokat hoz a jogi környezetben, melynek megfelelni, például sikeres fegyvervizsgát letenni rendkívül mértékben megnehezedik!!!"
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Mielőtt elfajulna: de, PONT a rendszer gátolja, hiszen az évközi minősítés egyetlen értelme a pénzzel lehúzáson túl, hogy megnehezítse az engedély megszerzését, de semmiféle társadalmi haszna nincs.
Montecarlo dec. 31.-én minősítetlen pária, aki nem is gondolhat lőfegyvertartásra sportcélból, január 1. éjféltől már FASZACSÁVÓ.
---
De itt nem erről van szó. Nagyon jó, amit írsz, hogy ha valaki, például egyesület, meglévő engedélyes segít, akkor könnyebben megy (meg ha legalább a medián bér triplája körül van a havi nettód:-)).
Ehhez képest azért amit én látok VALÓSÁGKÉNT, és ami inkább hozzám eljut, hogy fegyverek iránt érdeklődő lelkes csillagszemű lemegy élménylövészetre, nagyon bejön neki. Na, és akkor jönnek a mézesmázos szavak, hogy innen már milyen gyorsan meglesz az engedélyecske pisztolyra, csak be kell lépni, itt írd alá, ennyit fizessél, meg a rajtengedély. Sőt, a haverom Droid Bt-jénél beajánlak fegyverismereti tanfolyamra, csak 50 ezer és tutira mondják a kérdéseket, kacsint-kacsint...Majd szépen lehúzzák egy valag pénzre, de mondjuk amikor sportorvos vagy pszichomókus kellene, akkor "guglizzál jóbarát", vagy az még 50 ezer/vizsgálat lesz, csak neked! Ha meg versenyre kéne minősülni nem leharcolt fegyver, akkor azt éppen javítják ésatöbbi....
És itt feladják jól és hirtelen.
Szereted magadat még pluszban copatni? Miért nem MDLSZ...?montecarlo írta: ↑2024.11.21. 12:43 20e/kategória, MSSZ. Nekem kettőben vannak eszközök, az 40e lenne. Söretes is majdnem lett, ez esetben 60e lenne az evközi minösítő dija. Inkább ellövöm jövőre. De valóbam, pénz kérdése csak. 1 hónapra feleslegesnek tartom, ennyit már kibírok.
Január 1. nulla órától.gvass1 írta: ↑2024.11.21. 13:00 Mielőtt elfajulna: de, PONT a rendszer gátolja, hiszen az évközi minősítés egyetlen értelme a pénzzel lehúzáson túl, hogy megnehezítse az engedély megszerzését, de semmiféle társadalmi haszna nincs.
Montecarlo dec. 31.-én minősítetlen pária, aki nem is gondolhat lőfegyvertartásra sportcélból, január 1. éjféltől már FASZACSÁVÓ.
---
De itt nem erről van szó. Nagyon jó, amit írsz, hogy ha valaki, például egyesület, meglévő engedélyes segít, akkor könnyebben megy (meg ha legalább a medián bér triplája körül van a havi nettód:-)).
Ehhez képest azért amit én látok VALÓSÁGKÉNT, és ami inkább hozzám eljut, hogy fegyverek iránt érdeklődő lelkes csillagszemű lemegy élménylövészetre, nagyon bejön neki. Na, és akkor jönnek a mézesmázos szavak, hogy innen már milyen gyorsan meglesz az engedélyecske pisztolyra, csak be kell lépni, itt írd alá, ennyit fizessél, meg a rajtengedély. Sőt, a haverom Droid Bt-jénél beajánlak fegyverismereti tanfolyamra, csak 50 ezer és tutira mondják a kérdéseket, kacsint-kacsint...Majd szépen lehúzzák egy valag pénzre, de mondjuk amikor sportorvos vagy pszichomókus kellene, akkor "guglizzál jóbarát", vagy az még 50 ezer/vizsgálat lesz, csak neked! Ha meg versenyre kéne minősülni nem leharcolt fegyver, akkor azt éppen javítják ésatöbbi....
És itt feladják jól és hirtelen.
2020 óta vagyok egyesületi tag, én abszolút nem éltem meg óriási nyűgnek, megugorhatatlan akadálynak a tartási megszerzését.Petya357 írta: ↑2024.11.21. 12:20 A többi fórumtársat is bátorítanám arra, hogy pár sorban ossza meg a (frissebb, nem 20 éves) tapasztalataikat. Kicsi, közepes, vagy nagy volt a szívás? Tényleg ráment egy tucat munkanapotok?
Relative könnyen és gördülékenyen ment minden.
Már régebb óta vonzott a dolog, de 2020 nyarán határoztam el, hogy belevágok.
Nyár vége fele mentem el egy egyesülethez, ahova beléptem. 50e forint tagdíj
Kiváltottam az MSSZ licenszt, hogy tudjak minősülni. 12e forint azóta ez emelkedett 15-re.
Következő kör a sportorvos, és az első pszichó időpont a kettőből. 5 + 12e forint
Sportorvos: semmi extra.
Pszichóteszt: MMPI személyiségleltár tesztet kellett tölteni. (300db feleletválasztós kérdőív)
Jelentkezés fegyverismereti vizsgára. 10e forint vizsgadíj
Tanulás kb 2-3 intenzívebb délutánt tett ki.
Amíg ketyegett a második pszcihóig hátralévő idő, addig meglőttem a minősítéseket.
Ide árakat nem írok, egyesületenként a nevezési díjak és lőszerárak miatt eléggé változó.
Február körül lett meg a második kör a pszichológiai vizsgálaton, itt egy szondi-teszt volt, és egy 10-20 perces beszélgetés.
Az egyesülettől kértem az ajánlást az első fegyver megszerzéséhez.
Rendőrség kijött tároló helyet ellenőrizni, majd az egyesületi ajánlás alapján kiállították a megszerzési határozatot.
(lehet, hogy nem pont ez a megnevezésük)
Elmentem megvenni az első pisztolyomat, amit az egyesületi + megyei főtitkári javaslat beírtak a frissen kiállított barnakönyvembe. Ez 6e forint volt.
Ez inkább azokat riasztja el, akik csak azért szeretnének fegyvert tartani otthon, mert: menő, világvégére készülnek, "önvédelmi célra" stb.
+1, és gigalájk.
Ne gázlángozzuk magunkat! A lehúzás az lehúzás, az élősködés pedig élősködés, akkor is, ha általunk egyébként kedvelt és nagyra becsült emberek is vannak a szövetségekben.
Nincs pénz? Akkor ne trükközgessenek és kufárkodjanak, hanem mondják meg: “Ennyi van, ennyi kell, egy főre ennyi esik, ennyit kérünk, hogy guruljon tovább a szekér!” - Ez így tisztességes, nem pedig úgy, próbálnak minél többet beszedni a szükségesnél, és közben azt mondják, hogy a sportlövészek érdekeit védik.
El kell dönteni, hogy fegyvert szeretne az ember, vagy moralizálni. Teljesen világos az évközi minősítéssel ami pont ugyanolyan bullshit mint a maradék követelmény 90%-a . Itt tiszta, hogy X pénzért lenyúlnak most, vagy ingyen jövőre. Ha kevesebb az időd mint a pénzed, fizetsz, megvan azonnal. Tök jó, hogy van ilyen LEHETŐSÉG. Ha több időd (és eszed ) van , akkor vársz.gvass1 írta: ↑2024.11.21. 13:00 Mielőtt elfajulna: de, PONT a rendszer gátolja, hiszen az évközi minősítés egyetlen értelme a pénzzel lehúzáson túl, hogy megnehezítse az engedély megszerzését, de semmiféle társadalmi haszna nincs.
---
Bárcsak milyen ilyen egyszerű lenne, mint ez a kérdés .
Hogy miért, hogy, és hogy lehetne - ez egy kezdő lövői hol érdekli, miért kellene érdekelje a szabadságharcos kuruckodasink?? Azt sem tudja, mi ez az egész. És a lobbizás sem képezi tárgyat a hogyan szerezzen fegyvert a kezdő beszélgetésnek. Neki mindegy, hogy egy lépés indokolt-e vagy sem. Ebben a kontextusban csak az számít, hogy ezt meg azt meg kell csinálni. Az nem, hogy miért, meg hogy lehetne egy szebb világban.
Hoci -nesze. X pénzért Y szolgáltatást kapsz. Ha nincs rá elég pénzem , akkor sajnos nem engedhetem meg magadnak. Pont mint a vitorlázást, vagy a motirozást. Ez nagyon szomorú, de ha megmondják az elején hogy ez ennyi, kell- vagy nem kell, akkor mindenki meg tudja mondani, hogy neki belefér-e. A transzparencia és a segítség a legjobb módja annak, hogy több embert segítsünk a lövészet öröméhez.
Persze ha ez nem cél, akkor mondjuk ki, hogy nem akarunk több embert az “elitklubban”. Én személy szerint annak örülnék, ha minél több ember legyen mellettem a lőtéren , és törvényesen lőjön akarmivel - élessel, elől töltővel, vadászpuskával, gumival, bármivel ami durran.
Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy ezzel előrébb jussunk. Trollkodni fogok minden olyannal, ami ezt rontja. Mint pl a sportlövészettől való eltanácsolassal. Ugyanazt a tartalmat lehet úgy pozicionálni, hogy “mi kell hozzá, hogy meglegyen “, és úgy is, “ki sz a hülye aki ezt megvsinálja”. Tippelhetünk, melyik segít jobban.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Na, pont ez mondom, csak én le is merem írni:-))
A többivel egyetértek, de sztem nagy Ívben túlértékeljük azt, hogy annak bármilyen hatása lenne, hogy mit hordunk mi össze itt a fórumon, vagy bárhol máshol a szűk fegyveres közegben.
Ezek nem jutnak el a buborékon kívülre, a polgári fegyvertartás sportlövészet c. kényszermegoldása ettől nem fog nagyobb tömegeket vonzani sehogyse. De ettől kevesebbet se. Nem számít mit mondunk és hogyan mondjuk.
Annyit lehet megtenni, ha valami ismerős személyesen megkérdezi, akkor elmondod mi a stájsz, és segítesz neki a lépcsőkön fellépdelni, ha elkapja a gépszíj. EBBEN lehet 42 és Fira remek kis összefoglalója érdemi segítség.
---
(Egy dolgot tudok, amitől érdemben több "sportlövő" lehetne: ha az éves sportorvosi szopatást (ez aztán az) eltörölnék. Meg nyilván egy gazdasági fellendülés több elégethető pénzzel a lakosságnál, de ne vicceljünk már...)
- WildBear23
- Veterán
Egyetértek.
Ami nekem érthetetlen:
- Miért a következő évben érvényes a minősítés?
Az lenne a logikus, hogy ha kedden meglövöd a másodosztályt, akkor szerdától (vagy a hivatalos eredményjegyzék feltöltésétől) él a másodosztályú minősítésed.
Miért jövő évben? Ha 2024 január 5.-én meglövöd az első osztályt, az miért 2025 január 1.-től minősít?
- Miért 20 ezer Ft az évközi minősítés bejegyzése, és eleve minek kell azt bejegyeztetni?
Tollal, papírra, pecséttel?
A sportorvosi is ebben a formában éktelen f.aszság.
Miért kell évente? A jogsihoz miért elég 10, illetve 5 évente?
Miért a _tartásinak_ feltétele a sportorvosi? Miért nem a _versenyengedélynek_?
Józan ész: ha bármi megjelenik: látásromlás, szívzörej, vesehomok, stb., attól még nem lettem alkalmatlan a fegyvertartásra, max. a versenyzésre.
Mint a jogsinál; ha nem hosszabbítják meg a jogsit orvosi szempontból, attól még nem kobozzák el az autómat. Csak nem indulhatok vele versenyen, izé, nem vezethetem.
A sprortorvosi szopatás egy láthatatlan pallos a sportfegyverertartók feje felett.
Jaj, kapjak a lejárat előtt időpontot a sportorvostól, jaj, be tudjam jegyeztetni az IgRend-en a lejárat előtt..
Én a lejárat előtt másfél hónappal már nem kaptam időpontot a sportorvosomhoz.
(És két hónapon túlra nem tudsz foglalni.)
Persze, megoldottam, mindent meg lehet oldani, de értelmetlen szopatás.
Miért nem adhat alkalmasságit a háziorvosom? Mint a jogsinál?
Ha valaki, akkor ő van tisztában az "előéletemmel".
Előttem volt a checklist, módszeresen és céltudatosan végighaladtam rajta.
Tudtam, hogy mivel jár (idő+pénz+f.aszságok).
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
ha jól emléxem aszontátok, h a sógoréknál az otthonvédelmi sörétesért csak le kell hajolni
ezek szerint nekik nincs szerencséjük?
Sziasztok,WildBear23 írta: ↑2024.11.21. 16:41 - Miért a következő évben érvényes a minősítés?
Az lenne a logikus, hogy ha kedden meglövöd a másodosztályt, akkor szerdától (vagy a hivatalos eredményjegyzék feltöltésétől) él a másodosztályú minősítésed.
Miért jövő évben? Ha 2024 január 5.-én meglövöd az első osztályt, az miért 2025 január 1.-től minősít?
- Miért 20 ezer Ft az évközi minősítés bejegyzése, és eleve minek kell azt bejegyeztetni?
Par magyarazat:
1. a rendszer nem most alakult ki, hanem sok evvel ezelott. Ahhoz, hogy legyen valakinek evkozi minositoje, par evvel ezelott az kellett, hogy egy ember csak az o kedveert azzal foglalkozzon, hogy egy nagy halom papirbol kikeresse a ra ervenyes adatokat. Ez penzbe kerul.
2. lehet, hogy tevedek (sosem kertem evkozi minositest), de nekem ugy remlik, hogy az MSSznel a dijj tartalmaza a kovetkezo evi versenyengedely arat is, vagyis lenyegeben 20 000 Ft helyett 5 000 Ft. Viszont az teny, hogy arra sem emlekeztem, hogy a dij az MSSznel "versenyszamonkent" (helyesen: fegyveragankent) ertendo, mikozben ennek leirasat most megtalaltam a honlapon - szoval lehet, hogy erre rosszul emlekszek, vagy megvaltozott 10-20 eve.
3. A rendorseg nem koteles, es a legtobb esetben nem is hajlando szovetsegi on-line adatbazist vizsgalni, nekik lefenymasolhato dokumentum kell, tehat igenis fizikailag el kell kesziteni a dokumentumot (bejegyzest vagy uj kartyat).
Bel
+1
Még öt pont, amivel a sportlövész szövetségek ráutaló magatartást tehetnek arra, hogy valóban a sportlövészek érdekvédelmével foglalkoznak:
1. Igazolás kiállítása arról, hogy Magyarországon minden polgári célra felhasználható lőfegyver alkalmas sporttevékenységre. (Az, hogy adott sportágban mi felel meg a szabályoknak, annak betartatása - kizárólag versenyen - a versenybírók dolga, nem pedig a rendőrségé. Mert a sportszövetségek belső ügyei nem tartoznak rá.)
2. Online, papír- és készpénzmentes ügyintézés. (Nincs egy POS-terminál az MSSz csili-vili irodájában! Átutalni sem lehet. 2024, hahó!)
3. Minden minősítés automatikusan évközi minősítés, felár nélkül. (Most tettem horgászvizsgát: tabletten, profilba bejelentkezve, és a sikeres vizsgát követően másodperceken belül vehettem volna horgászjegyet. Csak azért kellett a vizsgahelyszínre bemenni, hogy ne lehessen puskázni. Pszichedelikus élmény volt.)
4. Hogy a rendőrség ne érezze magát teljesen hülyének nézve, nem igénylem, hogy eljátsszák a "minden versenyengedéllyel rendelkező automatikusan minősített sportlövész"-játékot. Egy minősítő verseny, ami minden fegyverágra érvényes és slussz.
5. Minősítő versenyek kölcsönös elismerése. Amelyik szervezet álta kiadott versenyengedéllyel neveztek, a nevezési díj megfelelő része azé.
Cserébe könnyebb szívvel fogadom el, hogy a BM által nyakunkba ültetett sportszövetségeknek van rezsije, és társadalmi munkában nem működtethető, azaz: drágább a versenyengedély, a nevezési díj, az egyesületi tagdíj vagy valami, ami bevétel nekik a fenntartható működéshez kell.
Re: Fegyverfotózás (saját fotók)
(Remélem, nem Bélával fogod beíratni sportfegyvernek!
[/quote]
Már rég beírva. Bélabá fejcsóválása nélkül már nem is lenne érdekes a beíratás.
[/quote]
Az évközi minősítés nem tartalmazza a következő évi versenyengedély díját.bel írta: ↑2024.11.21. 21:08
2. lehet, hogy tevedek (sosem kertem evkozi minositest), de nekem ugy remlik, hogy az MSSznel a dijj tartalmaza a kovetkezo evi versenyengedely arat is, vagyis lenyegeben 20 000 Ft helyett 5 000 Ft. Viszont az teny, hogy arra sem emlekeztem, hogy a dij az MSSznel "versenyszamonkent" (helyesen: fegyveragankent) ertendo, mikozben ennek leirasat most megtalaltam a honlapon - szoval lehet, hogy erre rosszul emlekszek, vagy megvaltozott 10-20 eve.
Vagy tartalmazza, és engem lehúztak vele. (Vagy az egyesület, vagy a szövetség)
Egyébként szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy van díja. El kellett postáznom a kis kék tagsági könyvemet, valakinek ki kellett bogarásznia, hogy mikor milyen minősítés lőttem, amire most évközit kérek, dokumentálni, visszapostázni stb. Senki sem dolgozik ingyen.
Az már más kérdés, hogy ennyi pénzért én is nagyon szívesen kattintanék kettőt-hármat egy adatbázisban és pecsételnék egyet.
- WildBear23
- Veterán
Hát igen, sok évvel ezelőtt minden más volt, de azóta eltelt sok év, és nem kell nagy halom papírból keresni.bel írta: ↑2024.11.21. 21:08 Sziasztok,
Par magyarazat:
1. a rendszer nem most alakult ki, hanem sok evvel ezelott. Ahhoz, hogy legyen valakinek evkozi minositoje, par evvel ezelott az kellett, hogy egy ember csak az o kedveert azzal foglalkozzon, hogy egy nagy halom papirbol kikeresse a ra ervenyes adatokat. Ez penzbe kerul.
Miért tartalmazná?
Nekem két független dolog volt:
- bementem Béla bához, ő 15 rugóért beírta a tagságiba a minősítést;
- következő év elején szépben be kellett fizetni a versenyengedély árát.
A verseny eredményjegyzéke kinyomtatva?
[/quote]
Ezt a rituálét sosem értettem, és minden bizonnyal már nem is fogom.
Az MDLSZnél nem kell senkinek a fegyvert bemutatni, az előszobában várakozva kuncsorogni. Digitális úton, pár klikkel igényled, a minősítést ellenőrzik, a fegyvert soha nem is látják, mert a többihez senkinek semmi köze. Bélaná nincs, Ernő van, aki egyrészt jófej, másrészt nem látja semmi szükségét annak, hogy kiskirálykodjon. A lövő felelőssége, hogy valamelyik szakadnak a követelményének feleljen meg.
- WildBear23
- Veterán
Ezt a rituálét sosem értettem, és minden bizonnyal már nem is fogom.
Az MDLSZnél nem kell senkinek a fegyvert bemutatni, az előszobában várakozva kuncsorogni. Digitális úton, pár klikkel igényled, a minősítést ellenőrzik, a fegyvert soha nem is látják, mert a többihez senkinek semmi köze. Bélaná nincs, Ernő van, aki egyrészt jófej, másrészt nem látja semmi szükségét annak, hogy kiskirálykodjon. A lövő felelőssége, hogy valamelyik szakadnak a követelményének feleljen meg.
[/quote]
Zágsón, divatba jött a retro (elég, ha csak a HIV vírus terjedésére gondolunk [amely egy retrovírus]), az MSSz ilyen retro dolog;
nincs kártyás fizetés, idős pénztáros néni van, Béla bácsi, aki még megérti hogy ha az MSSz WC falára kiírod hogy Béla Bálsoj, igyi na huj!
Ezeknek egy jelentős részét már évek óta megugrotta az MDLSZ. Ha olimpiai sportot akarsz lőni, akkor műszak MSSZ tagnak lenned. Ha nem, akkor ott van az alternatíva - tisztább, szárazabb , digitálisabb érzés. ja - es olcsóbb is.Poresz írta: ↑2024.11.21. 21:15 +1
Még öt pont, amivel a sportlövész szövetségek ráutaló magatartást tehetnek arra, hogy valóban a sportlövészek érdekvédelmével foglalkoznak:
1. Igazolás kiállítása arról, hogy Magyarországon minden polgári célra felhasználható lőfegyver alkalmas sporttevékenységre. (Az, hogy adott sportágban mi felel meg a szabályoknak, annak betartatása - kizárólag versenyen - a versenybírók dolga, nem pedig a rendőrségé. Mert a sportszövetségek belső ügyei nem tartoznak rá.)
2. Online, papír- és készpénzmentes ügyintézés. (Nincs egy POS-terminál az MSSz csili-vili irodájában! Átutalni sem lehet. 2024, hahó!)
3. Minden minősítés automatikusan évközi minősítés, felár nélkül. (Most tettem horgászvizsgát: tabletten, profilba bejelentkezve, és a sikeres vizsgát követően másodperceken belül vehettem volna horgászjegyet. Csak azért kellett a vizsgahelyszínre bemenni, hogy ne lehessen puskázni. Pszichedelikus élmény volt.)
4. Hogy a rendőrség ne érezze magát teljesen hülyének nézve, nem igénylem, hogy eljátsszák a "minden versenyengedéllyel rendelkező automatikusan minősített sportlövész"-játékot. Egy minősítő verseny, ami minden fegyverágra érvényes és slussz.
5. Minősítő versenyek kölcsönös elismerése. Amelyik szervezet álta kiadott versenyengedéllyel neveztek, a nevezési díj megfelelő része azé.
Cserébe könnyebb szívvel fogadom el, hogy a BM által nyakunkba ültetett sportszövetségeknek van rezsije, és társadalmi munkában nem működtethető, azaz: drágább a versenyengedély, a nevezési díj, az egyesületi tagdíj vagy valami, ami bevétel nekik a fenntartható működéshez kell.
Zágsón, divatba jött a retro (elég, ha csak a HIV vírus terjedésére gondolunk [amely egy retrovírus]), az MSSz ilyen retro dolog;WildBear23 írta: ↑2024.11.21. 22:03 Ezt a rituálét sosem értettem, és minden bizonnyal már nem is fogom.
nincs kártyás fizetés, idős pénztáros néni van, Béla bácsi, aki még megérti hogy ha az MSSz WC falára kiírod hogy Béla Bálsoj, igyi na huj!
[/quote]
Így. Javaslom a verbális abuzus grafitti formába öltése helyett jövőre kipróbálni a korszerűbb megoldásokat.
Annyira f.stam a váltástól, hogy egy teljes éven keresztül két klubot és két szövetségi bohóckodást párhuzamosan fizettem. Feleslegesen. Túl volt ez misztifikálva, méghozzá masszívan. Így utólag nem is értem, miért nem léptem korábban. Mint Náncsi néni, aki zsákfaluban lakik, és azért bankol az OTPnél mert nem ismer mást.
A saját tapasztalatom az, hogy a lakóhelyemtől 65km-re tudtam fegyvervizsgát tenni, 70km-re a 2 pszichót, 15km-re a rendörségi ügyintézés, korábban, míg orvost nem váltottam, 20km-re sportorvos. A félfogadási rend miatt nalunk esélytelen egy nap alatt megoldani a sportorvos+beíratás procedúrát. És a yardon megmaradt a covid után az időpont kéréses rendszer, az is tartogathat meglepetéseket. A pénz az egy dolog, de emellett rengeteg időt kell rááldozni. Az sokszor jobban fáj.Petya357 írta: ↑2024.11.21. 12:20 Akkor ez is csupán anyagi kérdés. Kb 15e Ft-ról beszélünk, ha jól tévedek (a konkrét összeg szövetség függő) . Nem a gonosz REDNDSZER gátol, mint ahogy a halálboltos sporttárs sugallja
Köszi Zora, Montecarlo, WilbBear23, tvsmaci, hogy leírtátok a saját tapasztalatot.zora írta: ↑2024.11.21. 22:37 A saját tapasztalatom az, hogy a lakóhelyemtől 65km-re tudtam fegyvervizsgát tenni, 70km-re a 2 pszichót, 15km-re a rendörségi ügyintézés, korábban, míg orvost nem váltottam, 20km-re sportorvos. A félfogadási rend miatt nalunk esélytelen egy nap alatt megoldani a sportorvos+beíratás procedúrát. És a yardon megmaradt a covid után az időpont kéréses rendszer, az is tartogathat meglepetéseket. A pénz az egy dolog, de emellett rengeteg időt kell rááldozni. Az sokszor jobban fáj.
A vidéki lakcím az élet számos területen jelenthet további nehezítést a logisztikában - sajnos a barnakönyv sem kivétel.
Egyébként ha már itt tartunk - fövárosiként a számomra szimpatikus sportorvoshoz megis 23 kilométert autózók , Gyálra - assejobb
Szerintem egyáltalán nem volt gáz (4-5 éves téma). Sok munkanapom sem ment rá, mert rugalmas munkaidővel meg lehet oldani. A többi hivatalos ügyintézésemhez képest, amikre egy átlagos évben szükség van, szerintem elhanyagolható. Pl. a PÁV 1-em lejár januárban. Az sokkal nagyobb szopás, mert azzal tényleg reggeltől délig/kora délutánig ott kell lenni és sz.pni. A sportorvost be lehet iktatni munka után egy korábban végzős napon, pszichológust szintén.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
akinek rugalmas munkaideje van annak valoban nem szivas, egyebkent meg fel vagy egy nap szabi alkalmankent.
ingyom bingyom tálib-e?
OFF
Nekem pl. a kötött munkaidős melóim esetében sokkal könnyebb volt nap közben 1-2 órára ellógnom ügyintézni, mint a mostaninál, ami "rugalmas" - cserébe nagyjából tökéletesen tervezhetetlen.
ON
Vagy de.
Nekem pl. a kötött munkaidős melóim esetében sokkal könnyebb volt nap közben 1-2 órára ellógnom ügyintézni, mint a mostaninál, ami "rugalmas" - cserébe nagyjából tökéletesen tervezhetetlen.
ON
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Nekem egy kicsit más a tapasztalatom, mint annak aki elindul a teljesen önálló sportlövő útján, mert én jelenleg nem akarok fegyvert otthonra, mivel előfordulhat, hogy akár egy-két évre el kell mennem valahová, akár másik földrészre.
Így a sportlövészethez egy jó egyesület kell, valamint a szövetségi tagság és a sportorvosi. Valamint idő és pénz, amit erre tud szánni az ember.
Egyesületi fegyverrel is lehet versenyezni, ha van és az egyesületnek is lehet fegyvert venni, hogy legyen. Nyilván ekkor nem a tiéd, tisztázni kell ki és milyen feltételekkel használhatja, szállíthatja, stb., és kell hogy az egyesület képes legyen fegyvert és lőszert tárolni. Valamennyire kötve vagy másokhoz és tisztázni kell, hogy a felmerülő költségeket és munkát hogyan rendezitek, de valószínűleg amúgy is együtt mentek versenyre. Vannak olyan események is ahol lehet a lőtéren fegyvert bérelni, illetve vannak a nem engedélyköteles opciók, mint a légfegyverek vagy az airsoft. Az éles gyakorláshoz kell elérhető lőtér. De szerintem egy jó egyesületnél nagyon sok segítséget kap az ember és nem olyan magas a küszöb, hogy el lehessen menni versenyre.
Így a sportlövészethez egy jó egyesület kell, valamint a szövetségi tagság és a sportorvosi. Valamint idő és pénz, amit erre tud szánni az ember.
Egyesületi fegyverrel is lehet versenyezni, ha van és az egyesületnek is lehet fegyvert venni, hogy legyen. Nyilván ekkor nem a tiéd, tisztázni kell ki és milyen feltételekkel használhatja, szállíthatja, stb., és kell hogy az egyesület képes legyen fegyvert és lőszert tárolni. Valamennyire kötve vagy másokhoz és tisztázni kell, hogy a felmerülő költségeket és munkát hogyan rendezitek, de valószínűleg amúgy is együtt mentek versenyre. Vannak olyan események is ahol lehet a lőtéren fegyvert bérelni, illetve vannak a nem engedélyköteles opciók, mint a légfegyverek vagy az airsoft. Az éles gyakorláshoz kell elérhető lőtér. De szerintem egy jó egyesületnél nagyon sok segítséget kap az ember és nem olyan magas a küszöb, hogy el lehessen menni versenyre.
Szia,
Ha zavar, hogy a SAS versenyen tul keves a nevezesi dij, akkor fizess tobbet, de ne vard el, hogy mindenki mas is igy tegyen.
Ezzel arra akartam finoman utalni, hogy a fenti kivastagitott reszt sok evvel ezelott megoldottak az MDLSZ-nel: kifizetsz plusz 2000 Ft-ot a nevezesi dijjon felul, es nevezhetsz akkor is, ha nincs (eves) versenyengedelyed.
Az MSSzben (legalabbis a Szituacios szakagban biztosan), meg ugyanezt megteheted ingyen.
Jo lenne, ha ismet gordulekenyen lehetne kozos versenyt szervezni, ahol mindket szovetseg szabalya szerint kulon kiszamoljak az eredmenyeket, es mindket szovetseg megkapja a neki szolo eredmenyjegyzeket (pl. Steel challenge eseteben egy "normalis" versenyen (ahol nem nagykal puskaval lonek) "normalis" lovonel valoszinuleg ugyanaz lesz az eredmeny, mert aki szandekosan nem celra ad le lovest, azt az MSSzben kizarjak az versenyrol, az MDLSZben nem, de "normalis" lovo ilyet nem csinal). Regen meg soretes Steel Challenge OB is volt kozosen szervezve, de jopar eve az MDLSZ kizarolag irasos elnoksegi dontessel engedelyez kozos versenyt, azota joval kevesebb van. Ha ezen a szabalyon lazitananak, akkor nyilvan tobb kozos verseny lenne.
Jelenleg az MDLSZ meg az MDLSZ versenyengedelyt sem fogadja el abban az ertelemben, hogy sem IPSC, sem Gyorskombi versenyen nem jogosit onmagaban a versenyengedely arra, hogy versenyezhessen az ember.
Bel
Szia,
Hat, a 20% az sok esetben meg nem jelentos resz, hiszen a felsorolt 5 pontbol felet ugy teljesit, hogy jobb, felet meg ugy, hogy rosszabb, mint az MSSz, de azt is teljesiti:
"1. Igazolás kiállítása arról, hogy Magyarországon minden polgári célra felhasználható lőfegyver alkalmas sporttevékenységre. (Az, hogy adott sportágban mi felel meg a szabályoknak, annak betartatása - kizárólag versenyen - a versenybírók dolga, nem pedig a rendőrségé. Mert a sportszövetségek belső ügyei nem tartoznak rá.)"
Nem, 50-es kalibert nem engedelyeznek.
"2. Online, papír- és készpénzmentes ügyintézés. (Nincs egy POS-terminál az MSSz csili-vili irodájában! Átutalni sem lehet. 2024, hahó!)"
Elso fele igen, a zarojeles resz nem, mivel az MDLSZ-nek sem tudnak atutalni a versenyzok, es termeszetesen POS-terminallal sem fizethetnek. Meg keszpenzel se.
"3. Minden minősítés automatikusan évközi minősítés, felár nélkül. (Most tettem horgászvizsgát: tabletten, profilba bejelentkezve, és a sikeres vizsgát követően másodperceken belül vehettem volna horgászjegyet. Csak azért kellett a vizsgahelyszínre bemenni, hogy ne lehessen puskázni. Pszichedelikus élmény volt.)"
Nem, nem automatikus, es fizetni kell erte.
"4. Hogy a rendőrség ne érezze magát teljesen hülyének nézve, nem igénylem, hogy eljátsszák a "minden versenyengedéllyel rendelkező automatikusan minősített sportlövész"-játékot. Egy minősítő verseny, ami minden fegyverágra érvényes és slussz."
Nem, 7 fajta minosites van, nem egy.
"5. Minősítő versenyek kölcsönös elismerése. Amelyik szervezet álta kiadott versenyengedéllyel neveztek, a nevezési díj megfelelő része azé."
Elso fele nagyon nem, a masodik fele igen, penzert (MSSz: ingyen).
Bel
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
A pénzes M1911-fan dinamikus sportlövők újabb alternatívát kaptak (mert eddig nem volt elegendő...)))
Újabb gyártó a 2011-piacon: Kimber 2K11 Double-Stack 1911
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... tack-1911/
Újabb gyártó a 2011-piacon: Kimber 2K11 Double-Stack 1911
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... tack-1911/
Sőt, ahol tud segít. Ha feledékeny balfék voltál, kihúz a sz@rból, ha tud. Munkaidő után is.WildBear23 írta: ↑2024.11.21. 22:03 Ernő van, aki egyrészt jófej, másrészt nem látja semmi szükségét annak, hogy kiskirálykodjon.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
+1 !
egyszer elírtam egy számjegyet az egyesületi ajánláson, fél óra alatt kaptam javítottat, megvolt mielőtt még vert seregként elkullogtam volna a rendőrségről. Sci-fi. Na ezt csinálja valaki utána papír alapon
Több megoldás is létezik:
Hibajavító.
Kivakarom, átírom
Egyszerűen átírom jó vastagon
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez