Maci22hun írta: ↑2021.07.12. 21:11
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni lőszer töltéssel kapcsolatban, milyen töltő prést/szettet érdemes venni most (vagy külön jobb összeválogatni)? Lee, RCBS vagy más márka? Milyen kiegészítőket, és abból mit érdemes megvenni?
45ACP és 38 spec. lőszert szeretnék tölteni, de az is érdekelne, hogy a mostani árak mellett mennyire jön ki egy lőszer a két kaliberből ha tölti az ember, illetve hány alkalommal töltetek újra egy hüvelyt?
A mennyiség havi 2-300 darab 45-s IDPA edzéshez, illetve 100-200 darab pontlövészethez. Csak hogy nem a milliós kategóriában gondolkozom!
Köszönöm előre is!
Szerintem szettben gondolkodj. Ez is valószínűleg olyan dolog, hogy mindenkinek az a legjobb, ami neki van. Én a Lee cuccokat szeretem, jó ár-érték arányú, jól kitalált szerszámok. Nekem ez van, ehhez már csak matrica szettek kellenek, meg a komponensek, és tölthetsz is:
https://www.strobl.cz/en//lee-breech-lo ... -kit_p3939
Nagyobb mennyiségnél lehet, hogy jobban jársz valamilyen progresszív préssel, de igazából a hüvelyválogatás, előkészítés ami a legszöszölősebb szerintem. Ha minden elő van készítve, akkor egy szimpla préssel is elég gyorsan lehet haladni. Meg ha most kezded, akkor jobb azon tanulni szerintem.
Én a csappantyúzás, formázás, nyaktágítás lépések közben szoktam podcastet hallgatni, vagy valami videót berakni háttérnek. Amikor viszont lőporral dolgozom, konkrétan összeszerelem a lőszert, akkor minden figyelmem oda összpontosítom. Így igazából tisztán a töltésre fordított idő csak ezek a lépések.
Hogy hányszor lehet újratölteni az túl sokmindentől függ, nem hiszem, hogy lehet egyértelműen számszerűsíteni. Általában előbb hagyom el a hüvelyeket, minthogy baja legyen. Ellenőrizni kell vizuálisan, aztán ha látsz valamit, kukázni.
Ár: ezt neked kell tudni, hogy miből mit akarsz használni. Nézd meg az árakat, nézz receptet, aztán számolgass. Ezeknél a kalibereknél a lövedék a "legdrágább" összetevő, esetleg az öntésen is gondolkodhatsz, de az nem pici meló és befektetés. Én Lovex porokat használok, olcsó, de nem volt vele semmi gondom eddig. Ha überszuper pontlövész vagy, akkor érdemes komolyabban kísérletezni minden faktorral, amúgy nem kell túlizgulni.
Lövedékbeszerzéshez javaslat:
http://gocsejse.hu/
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.