Teljesen jól csinálod, és AndyA is jól írta.Poresz írta: ↑2023.03.31. 12:25 Gyógyszertárban "négykilences" aszkorbinsavat (= C-vitamin) szoktam venni. Apró kristályokból álló fehér por, savanyú ízzel, ami inkább a citrom, mint az ecet savanyúságára emlékeztet. Mint vízben oldódó vitamint, gyakran feloldok egy késhegynyit egy flakon/kulcs/kancsó vízben: ettől azt remélem, hogy az egy napi adag bevitele egyenletesebb. Ugye az a C-vitamin mennyiség, amivel a szervezet nem tud mit kezdeni, az a vizelettel távozik, hasznosulás nélkül.
A társaságban legalább két vegyészmérnök is van gyógyszeripari szakiránnyal, de a kérdésem nem csak nekik szól: mi a véleményük erről a gyakorlatról? - Nekem már három ponton is kétségeim vannak a saját gyakorlatomról:
1. "Késhegynyi": na igen, már ez is egy problémás pont, hogy az adagolásnak ez a módja nem túl tudományos. A korrekt megoldás az egyénenként és egészségi állapottól függően változó pontos adag ismerete és ékszerész mérlegen kimérése lenne. Valószínűleg a gyógyszerész ezzel az utasítással enyhén túladagol: hasznosul amennyinek hasznosulnia kell, a többi ártalom nélkül távozik.
2. Ez a megoldás az egyenletes bevitel szempontjából tényleg hasznos, vagy csak a józan ész kevés információból dolgozik, és teszek egy felesleges kört?
3. Én nem sorolom magamat a vegyszer- kemikália- és gyógyszer(ipar)gyűlölők közé, mert szerintem ez is egyfajta laposföldesség. Egyszerűen csak tetszik, hogy van egy ilyen low-tech megoldás, és nem fizetek számomra felesleges hordozóanyagokért. - De felmerült bennem a kérdés: lehet, hogy a tabletták és a kapszulák okosabb megoldások. Például mert olyan anyagot tartalmazhatnak, ami jól kiegészíti a C-vitamin kedvező hatását, vagy egyenletesebbé teszi a felszívódását.
?
Annyit tegyél a teába/limonádéba, hogy kellemesen savanyú legyen.
Amennyi akar, felszívódik, a felesleg meg a vizelettel kiürül.
Extremitások irányába nem szabad elmenni, ld. Lenkei napi 10 grammos dózisai, mert arra hajlamos embereknél az oxalát típusú vesekő kockázatát növeli.
Az egyenletes felszívódású készítmények két módon működnek: vagy a vízoldható C vitamint teszik zsíroldhatóvá (így lassabb kiürülésűvé) aszkorbil-palmitát észter formájában, vagy a hatóanyag kiszerelésénél használnak lassan széteső formulát ("időszemcsék").
Én egyiknek sem látom sok értelmét (minek?), de ha valakit ez tesz boldoggá, szedheti.
Szokták a C-vitamint sok mindennel keverni, pl. rutin (ezzel hajszálér-érvédő hatása is lesz), meg egyéb flavonoidok amik elvileg erősítik a C-vitamin hatását, de ezeknek sincs sok gyakorlati értelme.
Ha a por --> oldat formájú C-vitaminon kívül szeretnél szedni valamit, akkor olyan kombinált készítményt érdemes venni, amiben minden vitaminból van RDA:100% körül, meg nyomelemek. A legtöbb vitamin-, illetve nyomelem részleges hiánya nem okoz jellegzetes tüneteket, ezért nehéz rájönni hogy mi hiányzik, viszont ha megkínálod a szervezeted egy koktéllal, abból kiválogatja, ami kell neki.
A citromsav (pKa1 = 3,13) erősebb sav, mint az ecetsav (pKa = 4,76), az aszkorbinsav a kettő között van (pKa=4,10).