Rétegigény, tudom, de állampolgári közelességem megosztani:
Pest környékén sehol sincs .44 Magnum, nagyoknál (Frommer, Fagyis), kicsiknél, nagykereknél - senkinél.
Egyetlen hely, ahol találtam 240 graines Fiocchi SJSP-t - méghozzá jó áron - a Haverok a Fegyverben bolt. Jó hely, korrekt! Ezúton is köszönöm szépen Smith15 fórumtársnak a hosszú, és kreatív listáért a konkurenciáról, amit összeállított számomra, hogy ha már nála nincs, akkor hol lehet próbálkozni.
Más: ha már ott jártam, kifaggattam az eladót a fura , esztergáltvfenékjelzéses SM .223 lőszerről. Mivel a pult előtt óriási gulában álltak a NATO szabvány löszertároló dobozok SM felirattal, ebből teljesen önállóan rájöttem, hogy talán ők importálják
Az igazság pillanata:
- igen eredetileg valóban hadilöszer volt
- nem, nem veszélyes, a megrendelő kifejezetten 223 Rem nyomásra kérte, mert azt tartják jónak ( a NATO szabvány maximumot ad meg, kevesebb kehet)
- az Egyesült Emirátusok rendelte, csak visszamondták egy részét, ami ezért rárohadt a gyártóra
- egy kereskedő megvette, bemérette, CIP tanúsítványt, szerzett rá, kivonta mint hadianyagot, polgári forgalomba helyezte
- az arab ország feltétele az volt, hogy távolítsák el az UAE feliratot. Ezért lett leesztergálva a hüvelytalp.
- nem durran nagyobbat. Nem magasabb a nyomása. Sokszor mérték, nyomást is, kronóval is, certi is van róla. többszáz ezret (!) eladtak, nem volt panasz. Ha hangosabbak hallottuk, az csak úgy tűnt - meg lehet mérni.
Nem tudom leellenőrizni a sztori hitelességét, de
1. nekem teljesen hihető volt, a részletek is stimmeltek
2. közvetlenül a forgalmazótól származik, és
3. egyezik más fórumtársak tapasztalataival ( «ugyanolyan mint a többi .223 lőszer»)
Remélem, hogy nem haszontalan az infó. Úgy az ildomos, hogy ha már farkast kiáltok, akkor járjak is utána.