Na végre kész lett (kb.)
Jómúltkorában qqrq fórumtárs rakott be egy képet egy hordozható dízel fűtőegységről. Akkor nem akartam írni, hogy nekem már készenlétbe van egy ilyen, mert még nem volt kész a projekt. Most viszont 98%-ban kész van és működik faxán.
Lényeg a következő. Fogva vagyon ez az "állófűtés" és a házon kívül, egy alu ládába be van helyezve, majd a szívó és befújó oldal is bevezetve a házba, falon keresztül. Én nem akartam, hogy maga a cucc házon belül legyen, mert óckodok attól, hogy nehogy történjen vele valami és ránkgyújtsa a házat.
Itt a láda kívülről, és kivezetve a kipufogó (azt még a falhoz kell rögzítsem távtartó bilincsekkel).
A ládán belül látszik maga a cucc, illetve a szívó és befújó oldal csövezése. Továbbá látszik az égéshez szükséges levegő szívócsöve és szűrője (bal alul), annak a szellőző furatai és a láda szellőztetését biztosító ventilátorok a furatokkal, kapcsolóval. Minden furat mögött rovarháló.
Itt a belső oldal látszik, a vendég WC-ben vannak a szellőzőnyílások. A befujó oldalon csatlakoztatható egy 6 méter hosszú flexi alu cső, így a házba bárhova elvihető a meleg levegő.
A szívó oldalon jönnek be a kábelek a vezérlésnek és a tápellátásnak. A cucc 12V-ot igényel 10-12A áramerősséggel (ezt csak az izzítás idejéig veszi föl, utána visszaesik 1-1,5A-re maximum). Wago-val van megoldva a tápcsatlakozás, így bármilyen forrásra ráköthető (akksi,tápegység).
Amiket pluszba megcsináltam, tapasztaltam és érdemes tudni:
A falon átmenő csövek műanyagok, ami a szívó oldalon oké, de a meleg oldalon olyan forró levegőt fúj, hogy ellágyultak a műanyagok, így egy kisebb átmérőjű, szigetelőanyaggal bevont fém cső van áttolva a műanyagon és így már teljesen jó.
A cuccon az áramoltatott levegő szívó oldalán nincs csatlakozási lehetőség, ezt utólag kell megoldani.
Magába a cuccba nincsen üzemanyagszűrő, ez mindenképpen kell bele, továbbá minden üzemanyagcsövet kicseréltem normális szövetes gumicsőre. A gyári légszűrője kb semmi, helyette vettem egy rendes légszűrőt.
Kipufogóból rendeltem egy 2 méterest, mert a gyári nagyon rövid és kapott hővédő bandázst a benti szakaszon és a kilépő furatnál.
A kipufogóba és az égési levegő szívócsőbe nem lehet olyan megtörés, ami egy mélypontot eredményez, folyamatos lejtésbe kell lennie, hogy a lecsapódó pára ki tudjon folyni belőle.
Ha ezeket megcsinálja és betartja az ember, akkor sokkal megbízhatóbb lesz a működése.
Összességében nagyon jó a cucc, max 8kW-ot tud elvileg, leírás alapján pedig max 0,5 litert fogyaszt óránként teljes terhelésen. A tapasztalat azt mutatja, hogy 1-2,5 deciből el lehet lenni vele.
Nálunk csak vészeseti fűtésnek lett összerakva, mert villanyfűtésünk van, és ha elmegy az áram, akkor a tartalék áramot nem fűtésre akarnám elhasználni. De egyébként csatlakozókat széthúzva és 4 bilincset meglazítva újra mobillá tehető a cucc.
HCalory, Vevor és még néhány "diesel heater" néven megtalálható a cucc.
Bocsánat a hosszú posztért, de gondoltam bemutatom, tapasztalatot osztok meg és felhívom a figyelmet magára a cuccra és a buktatóira