Sziasztok!
Évekig szárazon, vibrációs készülékkel tisztogattam a hüvelyeket, de mivel nem vagyok teljesen elégedett a megoldással, úgy gondoltam, hogy kipróbálom a vizes mosást is.
Barkácsoltam hozzá egy készüléket is, ami remekül működik, ragyogóan csillogó sárga hüvelyek a végeredmény.
Eddig minden oké, a problémám ezt követően kezdődik. Azt szeretném, ha a hüvelyek száradás után is ugyanilyen tiszták és csillogóak maradnának, de ez valahogy nem akar összejönni. A hüvelyek a száradás/szárítás után bemattulnak és többnyire foltosak is lesznek.
Kipróbáltam egy-két dolgot, de nem vezetett eredményre.
Mosás után többszöri öblítés csapvízzel, s végén pedig ioncserélt vízzel (abban bízva, hogy abban nincsen oldott anyag, tehát foltmentesen
megszáradhat). Nem lett szép az eredmény.
Itt a fórumon olvastam valakitől, hogy mosás után ecettel öblíti a hüvelyeket, de úgy sem lett jó.
Örömmel olvasnék bevált tippeket, amivel megőrzitek a mosott hüvelyeitek csillogó sárgaréz színét!
A kérdések megelőzésére ezt használom a mosáshoz:
150 db .38-as hüvely, 1 liter víz, 10-15 ml mosogatószer, 10 g citromsav por, tisztító granulátumnak alumínium huzaldarabok.
Itt látható a desztillált vizes öblítés és szárítás eredménye, balra illetve a kép közepén az általam elvárt minőség.
A bal oldali képen a sötétebb hüvelyek még tavaly készültek. Bár nem csillogóak, de azért az még elmegy.
Ez pedig a mosóból frissen kikerült és leöblített hüvelyek majd ecetes öbltés és száradás a siralmas eredmény:
Volt még egy meglepő élményem, azt leírom:
A tavalyi mosós projektemet most kezdtem újra, mert a mosó-gépet is átalakítottam, így most először csak ad-hoc adtam hozzá kb. 10-10 ml
mosószert és citromsavat a vízhez. Elsőre jó is volt, szép aranysárga színe volt a hüvelyeknek.
Másodszorra aztán nem emlékeztem, hogy a 10 vagy 15 ml jelzésig tötöttem a szereket (egy gyógyszeres kupicával adagoltam), de gondoltam,
nem lehet túladagolni, így a biztos hatás kedvéért a magasabb értékig töltöttem a kupicát (15-15 ml).
Hogy aztán ennek eredménye volt-e azt nem tudom, de sárga helyett csaknem vörösréz színű hüvelyek jöttek ki a mosóból.
Járt már valaki hasonlóan esetleg?
(Egyébként a fentebbi képen, ahol a frissen mosott és leöblített hüvelyek láthatók ömlesztve, azok is enyhén vörösréz árnyalatúak voltak,
de a fényképen nem feltűnő. Pedig az már a fenti eset után történt, figyeltem a 10-10 ml-re.)
A "rézbőrű" hüvelyek: